Børn og unge-digitalisering får drøje arkitektur-hug

”DUBU-integrationen bliver med tungen lige i munden,” skriver dansk ESDH-blogger om den it-løsning, der skal understøtte sagsbehandlingen på området for udsatte børn og unge.

Udfordringerne er mange, når it-løsningen DUBU skal integreres med kommunernes ESDH-systemer. Sådan lyder det fra ESDH-bloggeren Morten Holk Maate, der har haft projektansvar på nogle af de største danske ESDH-udviklingsprojekter.

Læs også: Nu skal udsatte børn og unge digitaliseres - DUBU er i luften

DUBU er en it-løsning, der skal forbedre overblikket for sagsbehandlere i landets kommuner. Derfor skal DUBU kobles på kommunernes eksisterende ESDH-løsninger. Men det er ikke så lige til, advarer Morten Holk Maate, der mener, at ESDH-integrationen formodentlig ikke har været tænkt ind fra starten.

For som både Morten Holk Maate og Version2 har demonstreret på hvert sit ESDH-danmarkskort, så er der mange ESDH-løsninger i landets 98 kommuner. 44 kommuner har allerede nu tilsluttet sig DUBU-løsningen, og kan det vise sig at være en stor udfordring, at få det hele til at spille sammen med antallet af ESDH-systemer, der skal integreres til, argumenterer Morten Holk Maate.

Læs også: It-system mod børnemisbrug får kold skulder af kommunerne

Dokumentsiloen i DUBU får også hug fra bloggeren. Behovet for dokumentopbevaring i it-løsningen er minimalt, da enhver DUBU-implementering vil foregå i et miljø med en eksisterende ESDH-løsning, der allerede har en dokumentsilo, argumenterer bloggeren.

Lige netop dokumentopbevaringen er en del af den store udfordring for integrationen af DUBU: Data-synkronisering. Der skabes redundante data, hvor sagsbehandleren kun kan arbejde der, hvor originalfilen er. Samtidig koster det en masse penge at have den redundante data. Og så koster det mange penge at få DUBU integreret med alle løsningerne, da det ikke bare er lige til, argumenterer Morten Holk Maate, som mener, at der er fravær af serviceorienteret arkitektur.

Læs også: Kombit udfordrer KMD's monopol: Sender it for 1,3 mia. i udbud

Morten Holk Maate bekender dog også kulør og indrømmer, at han selv har udviklet uhensigtsmæssige integrationer. Det er erfaringerne fra disse, der får ham til at ærgre sig over, at der tilsyneladende ikke har været fokus på ESDH-integration fra starten.

Du kan læse resten af indlægget på Morten Holk Maates ESDH-blog.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

ESDH. Hvis der findes et dokument om en borger, i nogen kommune, så er det vel tilgængeligt for sagsbehandleren ? Jeg kan forstå, at man skal give sit udtrykkelige samtykke, til at sådanne dokumenter kan flyttes til ny behandling, men det er vel en formalia der blot skal have et flag, sand eller falsk.

Hvis flaget beskriver at dokumenter kan flyttes til næste kommune / behandler, så er det vel muligt at tilgå den gamle datasilo, også for den nye sagsbehandler evt. i en fremmed kommune. Eller ?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere