Kombit dumper Microsoft som databehandler: Kunne ikke garantere, at data bliver i EU

Plus27. januar 2021 kl. 03:452
EU cloud
Illustration: Iskra Denkova.
En kontroversiel EU-dom har gjort det svært for danske myndigheder og virksomheder at sende data ud af EU på lovlig vis. Kombit har dumpet Microsoft på kommunernes vegne, da Redmond-giganten ikke kunne garantere, at data bliver i EU.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Schrems II-dommen har givet it-ansvarlige over hele Europa grå hår i hovedet, og hvis man står med det ene ben i skyen lige nu, er gode råd dyre. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. januar 2021 kl. 13:30

Stor ros til Kombit for at gøre noget ved problemet!

Dog skal vi lige passe på at det ikke kun er på baggrund af Screms II eller fordi data ligger udenfor EU. Det er begge stråmandsargumenter, for den fysiske beliggenhed har aldrig været relevant og Schrems II var bare (den anden) stadfæstelse af det faktum at vi ikke må overlade data til leverandører fra tredjelande, uanset hvor data fysisk befinder sig, hvis ikke vi med sikkerhed kan forhindre misbrug.

Som Kombit åbenbart er klar over, så kan man ikke overlade data til selskaber der er underlagt lovgivning som yder ringere beskyttelse af data end vi har i EU. Sådan har det været siden 2000 og ingen aftaler med den amerikanske regering (eller selskaberne selv) forhindrer at data sendes til de amerikanske myndigheder.

Med beslutningen om at opsige aftalen med Microsoft, har Johanne Strabo Svendsen, taget førertrøjen i kampen om at blive årets CISO. Og jeg håber ikke at Johanne tager det ilde op, hvis jeg siger at hun har udvist mere mandsmod i denne her sag end resten af landets CISO'er hidtil har præsteret!

(Og Kombit - sørg nu for at få flyttet Aula i sikkerhed hos et EU-selskab også :-))

1
27. januar 2021 kl. 08:34

Aula benytter sig ikke af AWS services som supporteres uden for EU/EØS, herunder fra usikre tredjelande. Aulas data ligger hos AWS i en Virtuel Privat Cloud, VPC, og servicen udføres inden for EU/EØS af Kombits leverandør Netcompany,« skriver Kombit i et svar til Ishøj Kommune og understreger, at AWS i modsætning til Microsoft har kunnet give de nødvendige garantier

Kære kommuner

Tror i på den har jeg har et tårn der er til salg. Tårnet har meget historisk værdi, det er rundt og bygger at Chr. IV. Jeg sælger det for kun kr 1000.

AWS benytter lige som MS follow the sun support og hvert datacenter kan tilgås fra alle Amazon's lokationer, dvs. også i forbindelse med amerikanske myndigheders udlevering af data på baggrund af dommerkendelser.