Kom med på rundtur i Danmarks største datacenter

Illustration: Apple
Vi har været på besøg i Apples Datacenter ved Viborg: Det bliver enormt, kommer til at behandle data for hele Europa og er prestigeprojekt for den nuværende regering. Men mange tekniske fakta vil Apple ikke oplyse.

Den enorme hal er større end nogen svinestald, lugter ikke af svin og har brug for en hel transformerstation. Hvor der før var marker og hegn, nivellerer store gravemaskiner nu den tørre muld - for de næste år skal der bygges flere haller til databehandling.

Version2 blev, ganske ud af det blå, inviteret på rundtur i det første Apples datacenter ved Viborg. Der var både ingeniører og Apple-folk til at besvare spørgsmål. Men ikke alle blev besvaret, telefoner og kamera skulle efterlades i et kontor, og ingen vil citeres for noget.

Regeringen har som erklæret mål at skaffe flere datacentre til Danmark, men også kommuner og regioner er med på idéen.

Datacenter Industrien, en lobbyorganisation med hovedsæde i Viborg, eksisterer for ét formål; »etablering, drift, servicering og tiltrækning af Datacentre i Danmark«.
Region Midtjylland, Syddanmark og Nordjylland, kommuner som Viborg, Odense og Aabenraa samt diverse virksomheder med interesse i køling, el og data er alle medlemmer.

Store planer, store haller

Byggepladsen i Foulum, nogle kilometer nord-øst for Viborg, strækker sig over 150.000 m2, og de seks haller bliver Viborgs absolut største bygninger. Samtidig er der planer om at bygge et næsten identisk datacenter ved Aabenraa.

Lange gange langs centrets ydervægge vil trække luft ind igennem et kølesystem, igennem store ventilatorer og derefter blæses ind mellem rack-rum, hvor konstant køling er nødvendig. Illustration: Apple

Gangen, vi sjosker ned ad, er over 300 meter lang. Hver bygning er 29.000 m2, og den, vi går i, er kun én af de seks bygninger, som skal opbevare servere og datalagring i Apples nye datacenter.

Der er behageligt køligt trods en udetemperatur på 27 grader, for datacentret er godt isoleret.

Hver af de seks store bygninger består af otte datahaller, og store tilhørende switch-rum, som leverer strøm til de mange lagringsenheder.

Centret vil i starten beskæftige 50 ansatte, hovedsageligt rekrutteret i Danmark, og 150, når det er fuldt udbygget.

Datacentrets haller er inddelt i en hot aisle-konfiguration, hvor kold luft trækkes igennem afkøling og filtre og derefter ind fra gangene mellem rack-øerne. Det suges ind gennem de mange tusind racks og stiger til vejrs som varm luft.

Apple ønsker af konkurrencemæssige årsager ikke at oplyse, hvor koldt der skal være, når de store ventilatorer kører. Jeg får heller ikke svar på, hvor meget data der skal lagres, eller hvilke komponenter de mange racks skal fyldes med.

Hulrummet over rack-rummene vil blive varmt, når Apple begynder at trække data igennem datacentret. Derefter vil den varme luft blive ledt ud under loftet. Illustration: Apple

Første fase.

Første fase af datacentret er snart færdigt; det samme er den store transformatorstation. Apple vil ikke ud med dens kapacitet, men indrømmer, at det er et godt stykke over 30 MW.

Den store, lyse administrationsbygning er næsten færdig, og de sidste træpaneler i skandinavisk stil kan snart sættes op. Planen er at udvide resten af centret, efterhånden som man får behov for mere datakapacitet. Det vil formodentlig strække sig over et årti.

Apple-centret skal i første omgang bruge en effekt på op til 5-7 MW. Apple kan ikke sige, præcist hvor stort strømforbrug datacentret vil have, hvordan det vil være fordelt over døgnet, eller hvor stor datakapacitet det vil have. Det er elastisk, og desuden afhænger det af fremtidig teknologi.

Apple har en ambition om at være så energibesparende og effektiv som muligt og at være helt fremme med den nyeste teknologi. Men det er uvist, hvad og hvor meget datacentret i fremtiden vil have mulighed og behov for at behandle.

Voksende app-marked

Apple virker glade for Danmark. De kan godt lide vores arkitektur, at vi har en stabil el-forsyning, og at vi har taget app-markedet til os.

Taget af datacentret, hvor varm luft skal lukkes ud. Illustration: Apple

Apple påpeger eksempelvis, at alene København har 21.000 arbejdspladser i app-økonomien.

Danmark som helhed understøtter 45.000 job fra App Store-økosystemet og er i europæisk top fem, over lande med flest folk i app-branchen, i forhold til befolkningsstørrelse.

Det er ikke muligt at få oplyst, præcist hvilken tjenester der skal hostes i datacentret, eller hvilken data der skal gemmes. Men Apples seneste status nævner iMessages, svar fra Siri og downloads fra iTunes.

Irsk projekteringskaos

Apple havde også planer om at opføre et datacenter ved den lille by Athenry i det vestlige Irland. Ifølge Apple gik dette dog i vasken, da et par borgere blev ved med gøre indsigelser.

Irsk lovgivning gør det muligt at gøre dette i det uendelige, så Apple besluttede at trække stikket. Dermed bliver de to datacentre i Danmark de eneste i Europa.

Illustration: Apple

Da centrene i Aabenraa og Viborg begge kan udbygges løbende, er der ifølge Apple ikke planer om at bygge flere lige med det samme. Men planerne er kun det – planer, for det er ikke til at sige, hvordan teknologi og behov udvikler sig.

Ifølge Apple har samarbejdet med danske myndigheder været nemt og behageligt. Byggekrav veksler fra land til land, men de danske er ganske rimelige og til at efterleve.

Hvis du sidder og savner svar på …

Apple bruger ikke regionale eller nationale talspersoner. Tim Cook og få andre er virksomhedens eneste talspersoner, og de er globale. Ingen af dem var med i Viborg, da vi så centret.

»Ingen direkte citater og ingen navne på personer, I må nøjes med at skrive: siger Apple.«

Siger Apple.

Det illustrerer meget godt Apples mediestrategi. På den ene side åben og gennemsigtig, med en lang gåtur igennem et endnu ikke færdigbygget datacenter, velvillige repræsentanter og diskussioner om planer, mange år før de er helt på plads.

På den anden side lukket, for der var en del spørgsmål, som ikke kunne besvares. Hoveddelen grundet konkurrencemæssige forbehold, nogle fordi svaret først kan kendes om adskillige år, og andre, fordi man gerne vil vente med at svare til det helt rigtige tidspunkt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (49)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anne-Marie Krogsbøll

" Der var både ingeniør og Apple-folk til at besvare spørgsmål. Men ikke alle blev besvaret, telefoner og kamera skulle efterlades i et kontor, og ingen vil citeres for noget."

"Det illustrerer meget godt Apples mediestrategi. På den ene side åben og gennemsigtig...." "På den anden side lukket, for der var en del spørgsmål, som ikke kunne besvares. "

Måske overdrevet ligefrem at kalde den "åben og gennemsigtig" - men det er vel det, Apple håber, at vi lader os bilde ind? Det virker jo på politikere....

"Ifølge Apple har samarbejdet med danske myndigheder været nemt og behageligt. Byggekrav veksler fra land til land, men de danske er ganske rimelige og til at efterleve."

Vi smider os bare fladt og næsegrus, så snart store firmaer vifter med tegnebogen. Kunne det mon have at gøre med vore elendige regler om indsigt i parti- og kandidatkasser og vor meget lempelige holdning til statsautoriseret korruption i form af bidrag til sådanne, medlemskaber af VL-klubber, vores ødelæggende Mørklægningslov etc?

I øvrigt god artikel - tak. (Er den uopfordrede invitation mon udtryk for, at Version2 er en faktor, man regner med, og gerne vil charme sig ind hos? Pas på, journalister!!! Men godt at se, at Niels Møller Kjemtrup ikke lagde hjernen i receptionen.)

 • 8
 • 6
#10 Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Henrik Hansen.

Tror ikke lige du får en computer AI til at skifte et rack eller trække nogle nye kabler i den nærmeste fremtid.

Jeg håber, at du har ret, men hvorfor egentligt ikke? Jeg ville jo netop - helt ukvalificeret - forestille mig, at rutineopgaver i et sådant center var ret lette at beskrive og programmere? Egentlig kompliceret fejlfinding og reparationer forestiller jeg mig vil være sværere.

 • 2
 • 0
#11 Kim Henriksen
 • 4
 • 1
#12 Anne-Marie Krogsbøll

Som computerspiller så giver jeg ikke særlig meget for AI, man kan knap nok få dem til at virke ordenligt i en computer generet verden.

Tak for svar, Kim Henriksen. Så blev jeg da klogere og beroliget på det punkt. (Vi må så håbe, at vore politikere ikke lader sig så let besnære, som de plejer, når der lokkes med AI. eks. Watson, som stadig ikke virker efter et års hærgen på Herlev Hospital - men det er jo en anden historie)

 • 0
 • 0
#15 Palle Due Larsen

Når centret skal navngives har jeg et forslag:

"The Apple Søren Pape Poulsen International Data Center"

Både fordi han som Viborgs borgmester spillede en rolle i forbindelse med at få dette tabernakel til Viborg, og fordi det har en åbning foroven til at lukke varm luft ud.

;-)

 • 21
 • 2
#18 Poul-Henning Kamp Blogger

Tror ikke lige du får en computer AI til at skifte et rack eller trække nogle nye kabler i den nærmeste fremtid.

Lige netop de ting arbejdes der faktisk intenst på at få robotter til, for menneskene laver relativt mange fejl og skal bruge alt for meget plads.

De 30-50 job vil mestendels være overvågning i 3-holdsskift.

Godt driftspersonale er stadig meget bedre end automatiske systemer til at bemærke "det var da spøjst..." problemer inden de bliver for store.

 • 4
 • 1
#19 Anne-Marie Krogsbøll

De 30-50 job vil mestendels være overvågning i 3-holdsskift. Godt driftspersonale er stadig meget bedre end automatiske systemer til at bemærke "det var da spøjst..." problemer inden de bliver for store.

Ok, så langt, så godt - kan altså nok ikke umiddelbart automatiseres... (det lyder egentligt af mange til ren overvågning. Hvor mange er der mon på et atomkraftværk?)

 • 0
 • 0
#20 Povl H. Pedersen

Det giver en masse arbejdspladser mens det bygges. Det giver få arbejdspladser når det er klart. Der var snak om at overskudsvarme skulle komme fjernvarmekunder til gode.

Når dette er sagt, så betyder det højere strømpriser grundet øget efterspørgsel.

Jeg ved ikke om det giver folketinget en illusion af at de får magt over Apple ved at være i stand til at beslaglægge det hele, eller lukke det ned.

 • 6
 • 0
#22 Bjarne Nielsen

Godt driftspersonale er stadig meget bedre end automatiske systemer til at bemærke "det var da spøjst..." problemer inden de bliver for store.

Tjo. Kan man lave bånd-robotter, så kan man vel også lave "rack-robotter", hvis man er stor nok (eller bare ansætte "trained monkeys" til det samme, hvis de er billigere i drift). Og så kan "det var da spøjst" håndteres af kvalificerede folk på et andet kontinent i kombination med en securitas vagt på stedet.

30-50 arbejdspladser.

Wee! (sarkasme kan forekomme)

Det lyder som Danmarks hidtil dyreste beskæftigelsesprojekt.

Det eneste positive jeg kan komme i tanke om, er at det saboterer vores regerings klimamål og derfor (forhåbentlig) tvinger dem af sovepuden og får dem til at gøre noget reelt (hvad de helt sikkert ikke havde gjort, hvis det center var blevet placeret i Irland). Man har vel lov at håbe...

 • 3
 • 0
#23 Anne-Marie Krogsbøll

https://viborg-folkeblad.dk/rundtomviborg/Salg-til-Apple-gav-stor-gevins...

Selv hvis man tager højde for byggeperioden: Hvordan er de lovede 10 000 jobs helt ubemærket blevet til 30-50?

Og er der nogen, der ved, hvem der solgte grunden til Apple?

Og inden man lader sig benove over de 30-50 jobs: Hvad kunne denne grund ellers have været brugt til, som måske kunne have give mange flere jobs? (og meget mindre smeltet permafrost).

 • 3
 • 0
#25 Peder Lauridsen

Med de mange særlige ordninger, fritagelser for afgifter og normale regler samt krav til udvidelse af dansk leverance af strøm, ender disse mange datacentre med at blive frygteligt dyre for Danmark. Vi kommer ikke til at tjene noget på dem og de giver ingen arbejdsplader (uanset hvad borgmester fantasten i Viborg har drømt om!). Vi får intet andet end udgifter og ballade ud af det og de nuværende politikere for længst er forsvundet til internationale stillinger...

 • 4
 • 0
#26 Anne-Marie Krogsbøll

Undskyld, men så meget tid du åbenlyst bruger foran computeren, så skal du nok ikke råbe for højt om IT-industriens forbrug af energi... :-) Men, selvfølgelig, det kan være det bliver opvejet af at du ikke kører i bil i den tid du bruger foran computeren, så måske er du ikke den værste synder... :-)

Du har ret, Thomas Jensen - i begge dele :-) Men det er nu engang blevet meget vanskeligt at følge med i samfundsudviklingen uden computer efterhånden - og jeg har netop fravalgt bilen (har aldrig haft en).

Har du i øvrigt svar på mine spørgsmål?

 • 0
 • 0
#28 Poul-Henning Kamp Blogger

Og så kan "det var da spøjst" håndteres af kvalificerede folk på et andet kontinent i kombination med en securitas vagt på stedet.

Erfaringen er ret uniform på det punkt: Det betaler sig at have folk med teknisk lokalkendskab til at opdage at en kølemotor er begyndt at pive og den slags.

Hvordan er de lovede 10 000 jobs helt ubemærket blevet til 30-50?

Den eneste der har talt om 10.000 jobs er Viborgs borgmester, der sammenligner jobskabelsen fra et af Sveriges største og bedste tekniske universiteter med jobskabelsen fra en lade fyldt med computere.

 • 4
 • 0
#29 Anne-Marie Krogsbøll

Den eneste der har talt om 10.000 jobs er Viborgs borgmester, der sammenligner jobskabelsen fra et af Sveriges største og bedste tekniske universiteter med jobskabelsen fra en lade fyldt med computere.

Tak for svar, Poul Henning Kamp. Ved du, om nogen har stillet ham til regnskab for det tal for nylig, og om han stadig står ved det? Det var vel det tal, der fik aftalen igennem - eller ville man også have invitere Apple indenfor, hvis man havde meldt "30-50" ud?

 • 1
 • 0
#30 Thomas Jensen

Har du i øvrigt svar på mine spørgsmål?

Nej, jeg har ikke svar på dine spørgsmål... :-)

Man hører bare af og til en forargelse over så meget energi de her centre bruger - men man skal altså huske, at det er ikke Apple der bruger en masse strøm, det er os forbrugere.

Jeg ved godt det er offtopc her, men vi bliver nød til at erkende, at det er vores kæmpe forbrug der skaber den her klimakrise. Inkl. vores telefoner og IT-vaner.

 • 0
 • 0
#32 Anne-Marie Krogsbøll
 • 0
 • 0
#36 Morten Brandborg

Syntes det er helt uacceptabelt og tankevækkende, at Version2 ikke har en skarpere redaktionel profil, end det der præsenteres i den censurerede artikel her. Her lader Version2 sig bruge som dørmåtte og mikrofonholder for Apple. Den tendens er desværre ved at snige sig ind i andre virksomheder. Arbejder selv som journalist og vil aldrig acceptere den slags censur. Der er to muligheder: 1) Skriv/fotografer, hvad i har oplevet eller 2) Vend om og forsvind!

 • 2
 • 5
#37 Anne-Marie Krogsbøll

Det er da en meget vigtig kommentar, Morten Brandborg. Jeg var ellers godt tilfreds med artiklen, men er ikke journalist, så der er måske ting, jeg har overset. Hvor ser du censur? Jeg synes jo netop, at V2 - i modsætning til mange andre medier - faktisk nævner de betingelser, besøget er foregået på. Men ja - jeg er også betænkelig ved denne slags "invitationer", som meget let kan være en form for "bestikkelse".

Den tendens er desværre ved at snige sig ind i andre virksomheder.

Ja, det er også et indtryk, jeg stadig oftere sidder med. Jeg har faktisk netop gået og tænkt over at foreslå Version2 at anvende anledningen til lidt anskuelsesundervisning i, hvordan den slags foregår: Hvad stod der i invitationen? Hvordan foregik den? Hvilke evt. "gaver" fulgte med (god frokost, fine kuglepenne eller konferencemapper etc.) . Blev man tilbudt transport frem og tilbage etc.? Hvordan var de nævnte betingelser udformede. Skulle I skrive under på noget? For i så fald vil jeg give Morten Brandborg ret - det skal man ikke som journalist acceptere.

Man skal heller ikke være blind for den smiger der ligger i at blive inviteret spontant til enefremvisning på den måde, og de gode "relationer" og kemi, der kan opstå. Det er den slags, der let sniger sig ind under huden, uden at man helt opdager det.

Så ja - jeg kan godt følge din advarsel, selv om jeg lige umiddelbart lod mig besnære af de forbehold, som faktisk kom med i artiklen.

Version2: Kan I ikke berolige os ved at lægge alt frem - som jeg foreslår ovenfor. Vi vil så gerne forsikres om, at Apples uden tvivl forsøg på at charmere jer over på deres side ikke er lykkedes. Situationen er jo netop alle tiders chance for at illustrere, hvordan den slags foregår. Og hvilke tanker har I gjort jer om, hvad Apples dagsorden har været med denne invitation?

 • 3
 • 0
#38 Christian Nobel

Når dette er sagt, så betyder det højere strømpriser grundet øget efterspørgsel.

Faktisk er datacentrene en katastrofe for omstillingen til grøn energi.

Apple, Facebook, et al. prøver at score billige point og pudse den grønne glorie, som politikerne ukritisk labber i sig.

Men faktum er at datacentrene får forrang til elektricitet, som de kværner løs af 24/7/365, fuldstændig uden tilpasning til hvordan elproduktionen er.

Dermed er der en stor risiko for at dette tant og fjas er medvirkende til at Danmark skal importere tysk kulenergi, eksempelvis om sommeren når det ikke blæser.

Og når man så påtænker at det kun kaster arbejdspladser i småtingsafdelingen af sig, og giganterne er fantastisk dygtige til ikke at betale skat, så kan man kun sige som Thomas Nielsen: Vi har sejret ad helvede til.

 • 9
 • 1
#39 Henning Mølsted Editor

Vi er på Version2 meget tilbageholdende med at indgå aftaler, der begrænser pressens rolle i at bedrive fri journalistik.

Redaktionen vægtede i det her tilfælde offentlighedens interesse i hvad der sker og findes bag de lukkede mure op imod citatforbudet og mener at historien er væsentlig på trods af manglende personlige kilder.

Endelig er vi i artiklen meget åbne omkring, hvad vi ikke fik svar på, og hvad vilkårene var - også i forhold til fotografering.

Apple betalte en taxa fra Viborg togstation - som vi i øvrigt delte med en journalist fra et andet medie. Desuden fik vi en sandwich og en flaske kildevand af Apple.

Vi returnerede dog flasken, så Apple kunne høste panten.

 • 16
 • 0
#40 Anne-Marie Krogsbøll

Tak, Henning Mølsted :-)

Jeg kan sagtens se dilemmaet, for det er jo rigtigt, at offentligheden har en interesse i at få indblik i, hvordan det foregår i dette datacenter. Men hvorfor lader I jer transportere og bespise - selv om det er i den beskedne ende? Allerede der sætter man sig i en taknemmelighedsgæld, som kan gøre en kritisk tilgang svær. Hvis historien er væsentligt, så bør det være på mediets regning, så man har frie hænder.

Jeg tror, at man nemt kommer til at undervurdere betydningen af almindelige menneskelig psykologi - at hvis man bliver taget pænt imod og beværtet, så byder almindelig høflighed, at man selv er elskværdig tilbage, og det kan være svært at sætte sig ud over. Det er svært at være rigtigt kritisk og pågående overfor nogen, som har inviteret og serveret - selv om man forsøger.

For en tid siden skrev jeg på Altinget en spids kommentar til en lobbyistkampagne i form af et debatindlæg fra Lægemiddelindustriforeningen. Til min store overraskelse modtog jeg kort efter en personlig invitation til at komme på besøg i LIF's hovedsæde, med tilhørende møde og samtale med indtil flere nøglepersoner i LIF.

Det var godt nok en svær sjælekamp, for selvfølgelig bliver man smigret, og selvfølgelig er man nysgerrig, og selvfølgelig bilder man sig ind, at man kan holde hovedet koldt og ikke miste sin kritiske tilgang, og selvfølgelig er det godt at kende fjenden os. osv. Jeg konfererede med kloge mennesker for ikke at lade mig besnære, og endte med at skrive tilbage, om det var i orden, at jeg optog samtalen, så jeg ikke kom til at misforstå noget at det, der blev sagt? Det var det så ikke....

Så valgte jeg at undvære dette besøg, men fik indblik i, hvordan den slags rent psykologisk virker - det er meget let at lade sig besnære og løbe om hjørner med, og det er jo netop formålet med den slags invitationer - det er jo ikke bare for selskabelighedens skyld.

Så jeg må indrømme, at selv om jeg er kommet til at holde meget af version2, og i det store og hele stoler på, at I gør et kæmpe arbejde for at lave god journalistik på svære vilkår, så håber jeg, at der ikke kommer alt for mange flere af denne type reportager fra jeres side. Det vil være rigtigt surt, for der er brug for, at I bliver ved med at være meget kritiske overfor disse firmaer.

 • 2
 • 4
#41 Hans Nielsen

https://ing.dk/artikel/facebook-faar-norsk-vindmoellestroem-danske-forbr...

Er det så ikke en underskudsforretning. Det kan blive meget dyrt, at finde yderligere kapacitet som kan levere 24/7 til de her Datacentre. Hvis vi forventer at det bliver biogas, kan regning måske ende på yderligere 3-4 milliarder eller mere årligt i skattekroner i tilskud.

Man kan også vende det om, datacentre vil bruge mindst halvdelen af kapaciteten i de nye Planlagte Luftledning i Vestdanmark til Tyskland samt Viking Link. En del af grunden til at de skal laves, er forsyningssikkerhed, så oven i skal der så også lægges en anlægsudgift på 10 til 20 milliarder som Danske EL forbrugere skal betale.

Det ser mere og mere ud som en dårlig forretning, for Danskere. Ikke for Apple de køber sig "grønne" til langt under markedspris for EL leveret fra kul. Selv om det er det de brænder af.

 • 1
 • 0
#44 Martin Kofoed

En Poul-Erik Kamp har udtalt sig til Viborg Stifts Folkeblad:

https://viborg-folkeblad.dk/viborg/Afstemning-Kan-Apple-give-10000-arbej...

:-)

Men som altid bliver politikere jo kun faktachecket og draget til ansvar i et spænd på maksimalt to-tre år. Folkedybets generelle hukommelse går desværre ikke længere, hvorfor en valgperiode på op til fire år virker ganske logisk.

 • 2
 • 0
#47 Martin Rasmussen

Det kommer vist an på hvordan du opgør plads. Eks. Intels 'Ruler', kan der kommes 32x af i, pr U1 rack. Den gang da den kom ud, I 2017, var der ca. plads til 1PB SSD pr U1 (32slots af ca. 32TB pr ruler.) Nu, et år senere, er LiteOn så kommet med et 80TB ssd baseret på samme format, så nu er der pludselig plads til 2.5PB pr U1.

Afhængig af antal U's pr rack, kan hvert rack altså indeholde ca. 105PB pr rack.

Jeg vil håbe at de to datacentre har plads til mere end 40 racks til sammen…

(og ja, jeg ved godt at det er QLC basseret SSD, men hvor ofte tror i selv lige at jeres private gøgl bliver over skrevet.. . At det så nok langt fra er den billigste løsning, og derfor nok derfor ikke bliver valgt, er så en anden diskussion..)

Det var blot for at sige at 20EB med overstående teknologi, nok nærmere skal være x250 mere, hvis ikke mere..

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere