Kom med ind i tophemmelig alarmcentral: Telenors ‘dommedagsrum’ fra den kolde krig

28. juni 2018 kl. 05:1214
Kom med ind i tophemmelig alarmcentral: Telenors ‘dommedagsrum’ fra den kolde krig
Illustration: Eirik Helland Urke.
Vagten troede ikke sine egne øjne, da han opdagede det mystiske rum i en kælder med i et lejlighedskompleks i bydelen Torshov i Oslo. Han havde fundet en skjult alarmcentral, som Telenor byggede under Cuba-krisen i 1960’erne – i tilfælde af atomkrig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det kunne have været en hvilken som helst baggård i et hvilket som helst lejlighedskompleks. Vi bliver gelejdet med af en smal trappe og åbner en stor og tung metaldør. Lugten af mug slår imod os. Pludselig er det, som om vi har rejst mere end 50 år tilbage i tiden.

Vi er i Oslo i 'Åsen Nødsentral', populært kaldet ‘domme­dags­rummet’ – en hemmelig alarmcentral til kommunikation bygget under den kolde krig.

Telenors dækningsdirektør, Bjørn Amundsen, ankommer til 'dommedagsrummet' i anledning af en pressekonferrence.

Den gang frygtede man, at Telegrafverkets central i Kongens gate i Oslo kunne blive bombet, og man byggede derfor en hemmelig central, som kun få personer vidste noget om. Telegrafverket er det, der senere blev til Televerket, og det, der i dag er Telenor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Regeringen gav besked til Telegrafverket om, at der skulle oprettes et nødnetværk. Situationen tilspidsede, da Sovjetunionen i 1962 sagde, at de ville placere atomraketter på Cuba,« fortæller Kari Erlandsen, projektleder for Telenor kulturarv.

Det første rum er en slags kontrolrum eller kommandocentral. En logbog indikerer, at rummet har været bemandet.

Såvidt Telenor har kunnet opspore, var der 13 af den slags alarmcentraler rundt om i Norge – og alle var forbundet via et nødnetværk. Nødnettet skulle sørge for kontakt mellem forskellige myndigheder – som politi, brandvæsen og sygehuse – hvis det almindelige telefonnet skulle blive sat ud af drift.

»15 intetanende ‘telegrafistinder’ skulle fragtes op til denne bunker, hvis det blev alvor,« fortæller Kari Erlandsen. I 1960’erne var det stort set kun kvinder, der betjente telefoncentralerne.

Alt var klar i tilfælde af atomkrig

Telenor har en bevaringsplan for bygninger og installationer af historisk værdi, blandt andet en række gamle telefonbokse. Men det er nok Åsen Nødsentral, der er den mest specielle bygning på listen.

»Det her rum og udstyr er fredet, og byantikvaren i Oslo (faglig rådgiver, der bl.a. rådgiver om bevaring af kulturhistorisk værdifulde bygning red.) har også vist interesse for det.«

Medicinskabet indeholdt blandt andet plaster, bandager og jod.

Efter at have åbnet metaldøren ind til bunkeren og være gået igennem en gang kommer vi først ind i, hvad der ser ud til at være en slags kontrolrum. Der står et skrivebord med nogle gamle telefoner samt en tavle med kabler. I den anden side af rummet er der kabelføring til alarmcentralen, og i et lille aflukke er der et toilet. I rummet er der også et medicinskab og diverse forsyninger.

Midt i rummet står et skab med en række løftestænger og lysende lamper. Til trods for at alarmcentralen har stået urørt hen siden 60’erne, lyser lamperne, som indikerer en aktiv telefonlinje, endnu. Ifølge Kari Erlandsen er der ingen, der ved, hvad skabet er forbundet med.

»Det skab har vi aldrig turdet røre ved. Der er faktisk lidt mystik omkring det,« ler hun.

Det lyser fortsat i denne tavle, men ifølge Telenor er ingen helt sikre på, hvad det egentlig er forbundet med. Derfor er der heller ikke nogen, der har vovet at pille det ned.

Åsen Nødsentral blev aldrig taget i brug, og omkring 1963 blev stedet forladt – og det skulle stå urørt hen i mange, mange år. Helt til en vagt i 1995 åbnede døren til centralen. Vagten forstod ikke, hvad det var, han havde fundet, og ringede til Telenor for at prøve at få svar på det.

Telenor var dengang i gang med at udarbejde en plan for bevaring af bygninger og installationer, men ingen i virksomheden kendte til den hemmelige central. Sidenhen har man fundet ud af lidt mere om centralen, og det står klart, at kun meget få kendte til den – kun den øverste ledelse i Televerket samt det norske forsvar.

Fra kontrolrummet.

Kun personer med sikkerhedsgodkendelse fik adgang til centralen. Ingen andre vidste, at stedet eksisterede.

Centralbordet

Alarmcentralen er placeret over det hovedkabel, som går ud af Oslo – det kabel, der førte alle samtaler ud og ind til byen. Kablet løber gennem en skakt fra alarmcentralen og videre ud af Oslo.

Det inderste rum indeholder selve alarmcentralen med 12 gammeldags ledningsbaserede omstillingsborde i træ. Stolene har fortsat plastindpakning på.

Inde i kontrolrummet er der et lidt større rum – her skulle de 15 telefondamer sidde. På hver side står gammeldags omstillingsborde bygget i træ på rad og række. Det er centralborde af den gamle slags, hvor man manuelt kobler telefonlinjerne sammen ved at sætte ledninger ind i de forskellige kontakter på et panel.

»Omstillingsbordene blev aldrig taget i brug, men hvis vi kigger ude i kontrolrummet, så kan vi se, at der har siddet mennesker og arbejdet der. Der er blevet ført notater i en logbog,« siger Kari Erlandsen.

Hovedtelefonerne til højre er fra Ericsson, og brugsanvisningen var også tilgængelig.

På bordene ligger der også et sæt store upraktiske hovedtelefoner fra Ericsson, sammen med en brugsanvisning. Kontorstole med hjul står placeret også på rad og række på bordene. De er stadig pakket ind i det oprindelig plastindpakning. Det viser, at rummet aldrig blev taget i brug, men stod klar til at blive bemandet i tilfælde af, at Sovjets statsleder, Nikita Khrusjtsjov, eller USA’s præsident, John F. Kennedy, skulle finde på at trykke på ‘atomknappen’.

Artiklen er fra digi.no

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
4. juli 2018 kl. 08:37

Tror der menes land-stykket, ikke befolkningen og tinsoldaterne. ?

10
29. juni 2018 kl. 10:47

Har de prøvet at ringe?

Det gør man ikke på den slags steder - det kan være direkte linje til Pentagon eller til NATO... og definitionen på krise kan være at der sker noget på linjen. Så de piller ved linjen og USA går i DefCon1 fordi en NATO allieret er blevet angrebet... Not funny at all.

Norge var i øvrigt oplagt angrebsmål i sin tid pga. jernmalm og fordi de kan lukke Østersøen...

7
28. juni 2018 kl. 14:50

Fallout Telenor edition

6
28. juni 2018 kl. 11:22

Så tillykke med at have holdt den hemmelig.

Den slags holdes primært hemmeligt for egne borgere. Eventuelle særligt interesserede skal nok finde vej, som det ses med de østtyske kort. Det samme gælder spionage, hvor de indblandede parter bliver irriterede, når de offentligt skal agere forargede - for de foretrækker diskret at skændes indbyrdes.

5
28. juni 2018 kl. 10:31

...dengang havde råd og overskud til at bygge sikkerhed mens vi nu bare sidder og håber det bedste.

4
28. juni 2018 kl. 10:14

Desværre er Kontrol- og Varslingsbunkeren i Vedbæk blevet forseglet og dækket til, grundvandspumperne er standset og der er bygget parcelhuse ovenpå. Det var tre etager dybt nede under jorden, med flere store flykontrolrum og alskens kommunikationsudstyr, både som den norske central, men også topmoderne. Dem der engang graver ud til vinkælder får sig en overraskelse ;-)

3
28. juni 2018 kl. 09:07

Jeg synes også det er fascinerende.

Da denne bunker blev åbnet for offentligheden kendte naboer, der faktisk boede oven på bunkeren, ikke noget til den.http://www.odensebunkermuseum.dk/

Jeg kan anbefale en tur derned. Man har også indrettet et rum i bunkeren, der viser nogle effekter fra Østtyskland. Eksempelvis et kort hvor bunkeren fint og tydeligt er indtegnet. Så tillykke med at have holdt den hemmelig.

Central har faktisk været i brug. Den har både været i brugt i praktiske tests, hvor den har håndteret rigtige opkald. Den har også været brugt når man har vedligeholdt telefonanlæg hos kommunen eller alarmcentralen. Så den var en del af den redundans. Dvs at udstyret også er relativt moderne.

2
28. juni 2018 kl. 08:56

Det lyser fortsat i denne tavle, men ifølge Telenor er ingen helt sikre på, hvad det egentlig er forbundet med. Derfor er der heller ikke nogen, der har vovet at pille det ned.

Jeg mangler ord :-)))

1
28. juni 2018 kl. 08:22

Disse store infrastrukturprojekter fra den kolde krig er fascinerende. Mange er designet til først at blive taget i brug, når katastrofen indtræffer, så – heldigvis – fremstår mange af dem i dag som museer over noget, der aldrig er sket. En slags underjordiske spøgelsesbyer.

I Danmark er Stevnsfortet (som dog var bemandet helt frem til årtusindskiftet) i Sydsjælland indrettet som museum. Jeg kan varmt anbefale et besøg.

Endnu mere imponerende bliver det, når det store Regan Vest i Nordjylland åbner for offentligheden, formentlig i 2020.

I Berlin har de også adskillige underjordiske anlæg, man kan se.