Tophemmelig koldkrigs-bunker gemmer ultra-redundant datacenter

Dansk it-firma er en af kunderne i miljøvenligt datacenter, der ligger placeret i en tidligere koldkrigs-bunker i et bjerg i Schweiz.

Altdorf, Schweiz. Høje bjerge, brusende floder og køer med bimlende koklokker på grønne græsenge.

Altdorf i det centrale Schweiz er som taget ud af en reklame for Milka-chokolade. Men kigger man nærmere på naturens egen fæstning af sneklædte bjerge i området omkring byen, finder man en hemmelighed gemt godt af vejen for almindelige mennesker.

Et nyt datacenter i en gammel bunker fra Den Kolde Krig, bygget ind i bjergmassivet. En slags serverrum, som det ville se ud i en James Bond-film med Dr. No som indretningsarkitekt.

Sikkerheden har haft højeste prioritet for schweiziske Radix Technologies, der i 2007 købte den pensionerede bunker af forsvaret i alpelandet for et ikke offentliggjort beløb. I juni 2011 stod datacenteret klar til brug med fuld redundans i alle led.

Pointen? At kunne tilbyde store, kræsne virksomhedskunder hosting og cloud-løsninger i et datacenter, hvor sikkerhed og robusthed er i atomkrigs-ligaen.

Virksomhedens kunder omfatter blandt andet fødevaregiganten Nestlé og bil- og flymotor-fabrikanten Rolls-Royce samt en stribe kunder fra finanssektoren.

»Stedet her er modstandsdygtigt over for hvilken som helst begivenhed, som vi ikke håber kommer til at ske i vores levetid,« sagde bestyrelsesformand i Radix Stéfan Grouitch ved et arrangement for pressen onsdag, hvor Version2 var med.

Bunkeren, der nu huser Radix' datacenter, breder sig over et areal på 15.000 kvadratmeter og hævdes at kunne klare det meste.

Den er oprindeligt bygget for at huse en fabrik, der fremstillede militærmateriel under Anden Verdenskrig. Efter krigen blev den omdannet til den centrale kommandocentral for det schweiziske flyvevåben, der skulle kunne operere selv i tilfælde af atomkrig.

Bunkeren ligger placeret tæt på en af de centrale, europæiske fiberbackbones, der står for omkring 75 procent af internettrafikken mellem Nord- og Sydeuropa. Datacenteret er opbygget med fuldt redundant elforsyning, og det meste af strømforbruget dækkes ind af vandkraftværker i nærheden.

Svigter den offentlige forsyning, står et par dieselgeneratorer med tilhørende brændstofreservoir klar til at tage over.

Datacenteret tilhører topkategorien Tier 4, og fuld redundans er et gennemgående tema i alt fra elforsyningen til de chillers, der bruges til at køle serverrummet ned, når den primære køling fra to vandreservoirer med 200.000 liter afkølet vand ikke slår til.

Indtil 2005 var bunkeren i bjerget en velbevaret hemmelighed, som for længst var trådt ud af Den Kolde Krigs skygge, men dog stadig blev brugt som træningsfacilitet af det svejtsiske forsvar.

Derefter gik forsvaret i gang med at finde en interesseret køber til bjergbunkeren:

»Vi var tre interesserede købere under budrunden. Men det handlede ikke kun om penge for forsvaret, men også om, hvad bunkeren skulle bruges til,« fortalte Stéfan Grouitch til Version2.

Prisen for bunkeren vil Radix ikke ud med. Men bestyrelsesformanden kunne afsløre, at selve serverrummet på 100 kvadratmeter har kostet otte millioner schweizerfranc at få opført. Det svarer til cirka 50 millioner kroner, hvilket ifølge Stéfan Grouitch ventes at være hentet hjem i løbet af de næste to et halvt år.

Datacenteret er designet til en PUE-værdi - Power Utilization Effectiveness - på mellem 1,1 og 1,3.

Du kan læse flere detaljer om bunkeren og se billeder i Version2's galleri.

Stort galleri: Datacenteret i den svejtsiske koldkrigs-bunker

Senere torsdag kan du også læse, hvordan danske Cloud ITeration benytter CA Technologies' virtualiseringsplatform Applogic fra Radix-datacenteret i sine løsninger til danske kunder.

Version2 var inviteret til Altdorf af CA Technologies, der har dækket rejseomkostningerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#6 Søren Mortensen

Vel en meget sjov analogisk drejning, al den stund at alle de nævnte data, kræver uanede mængder nedkøling. Om lydordet "Svejts" kan man kun sige: Sproget ændrer sig hele tiden til det bedre, det fonetisk begribelige og til en vis grad det mere logiske. Disse tonstunge databaser er i stor udtrækning en lidt munter geografisk hemmelighed. At de eksisterer world wide cool down, kan ingen vist være i tvivl om. Spørgsmålet, hvad de indeholder, er mere interessant. Man kan dog med nogenlunde sikkerhed sige, at de postmoderne koldkrigere næppe har sat deres sidste paranoide aftryk i denne kontroltossede verden.

 • 0
 • 0
#7 Peter Makholm Blogger

Teknist set tillader Dansk Sprognævn vist denne alternative stavemåde af "Schweiz", men er det ikke lidt for hipt når Google Maps ikke engang kender til den?

Jeg tror faktisk ikke at det er tidernes forfald over de seneste årtier vi skal takke for stavemåden "Svejts". Jeg tror egentligt at den stavemåde bliver mere og mere arkaisk.

Jeg vil egentlig gætte på at den skyldes en anti-tysk sprogkultur i perioden mellem midten af 1800-tallet og midten af 1900-tallet, men samtidigt har der været en klar trend med danske staveformer af stednavne. Andre eksempler er at stave Kanada og Kalifornien med K som det blandt andet ses på vejnavnene på Amager.

Trenden for stednavne har de seneste mange år gået imod former der er mere tro mod den lokale sprognorm. Det gælder både navne fra sprog der anvender latinske bogstaver, men også navne på frememde alfabeter hvor man ofte har skiftet til en mere (nutidig) naturlig translitteration. Et eksempel på sidstnævnte er Peking/Beijing.

 • 2
 • 0
#12 Morten K. Thomsen

Mediehuset Ingeniørens overdommer på korrekturfeltet har nu skåret igennem og ændret alle forekomster af Svejts til Schweiz, da dette 1) er i overensstemmelse med mediehusets egen sprogpolitik og 2) støder færre læsere.

Beklager hermed at spolere den ellers så livlige debat.

Vh Morten, Version2.

 • 0
 • 0
#14 Anonym

En halv mill. pr. Kvadratmeter, foruden selve bygningen og selve det infrastrukturelle. Det koster jo kassen, den slags.

Det ser rigtigt godt ud, ingen tvivl om, at det er noget af det bedste. Og det holder hwæt sikkert regn, sne, is, og en tsunami ude.

Til egentlig dataopbevaring har jeg dog set noget der er endnu bedre, end hvad jeg jer af artiklerne kan se. Men det koster så også mange gange det som her beskrives.

Flot anlæg, gode artikler :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere