Millionregning for skandale-it betyder ekstra medicingebyr

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Sundhedsstyrelsens it-system Dahlia sparer langt færre ansatte end forudset. En millionregning skal nu blandt andet hentes hjem i form af gebyrer til medicinalindustrien.

OPDATERET: 150 millioner kroner i underskud mellem 2012 og 14 - og deraf forhøjede gebyrer på medicin.

Det er konsekvensen af det fejlramte it-system ‘Digitalisering Af Hele Lægemiddelstyrelsens Interne Arbejdsgange’, også kendt som DAHLIA.

Systemet er leveret af IBM, der har kostet staten 204 millioner kroner i indkøb, men som nu har vist sig at være en dårlig forretning.

Det skriver Dagens Pharma ifølge Medwatch.dk.

Systemet blev udbudt af den daværende Lægemiddelstyrelsen med en business case, hvor 46 årsværk kunne digitaliseres væk ved at gøre den interne kommunikation i styrelsen bedre.

Men i virkelighedens verden frigav it-system blot 9,5 årsværk, skriver Medwatch.dk via Dagenspharma.dk.

Tallet stammer fra en redegørelse, som Sundhedsstyrelsen har bestilt hos Deloitte, og som Dagenspharma.dk ifølge Medwatch.dk har læst igennem.

Redegørelsen viser, at Dahlia hvert år fra 2012 til 2013 reelt koster Sundhedsstyrelsen 50 millioner kroner.

Det skyldes, at data stadig manuelt skal overføres mellem systemer, og at data stadig bliver indsendt manuelt og derfor giver begrænset digital indberetning, skriver Medwatch via Dagenspharma.dk.

Læs også: Styrelse: Agil er ikke altid løsningen

Højere gebyrer på medicin

Og for at dække underskuddet, vil gebyrerne på medicin til at stige, fortæller direktør i Sundhedsstyrelsen Vagn Nielsen.

»Da udfordringen er at dække et underskud, betyder reguleringer forhøjede gebyrer. Men hvilke gebyrer, der reguleres, eller om der kommer nye gebyrer, kan jeg ikke sige noget om endnu. Men vi er i gang, og det er i alles interesse, at afklaringen sker så hurtigt som muligt,« siger Vagn Nielsen til Dagenspharma.dk.

Læs også: Her er de 11 dyreste it-projekter i staten

Opdateret 9. januar 11.44: Sundhedsstyrelsen oplyser, at det årlige underskud på 50 millioner kroner ikke alene skyldes Dahlia, men blandt andet også bunder i fejlprognoser af medicinalindustriens ansøgninsaktivitet. Samtidig skal underskuddet ikke udelukkende dækkes af højere gebyrer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere