Nu kan webudviklere prøve kræfter med WebAssembly-teknologien i både Chrome og Firefox, hvor det første preview netop er frigivet. Det oplyser Googles Seth Thompson fra V8-Javascript-holdet i et blogindlæg.
WebAssembly er også klar i et foreløbig internt build af Edge, og Apples Webkit skulle også være undervejs med WebAssembly. Dermed forventer arbejdsgruppen for WebAssembly under W3C at være klar med en endelig udgave og officiel understøttelse i løbet af første kvartal 2017.
WebAssembly handler først og fremmest om ydelse. Der findes forskellige teknologier til at oversætte Javascript til mere maskinnær kode, men det foregår gennem Javascript-motoren i browseren. Foreløbig ser det ifølge arbejdsgruppen ud til, at WebAssembly vil kunne afvikles cirka 20 gange hurtigere i forhold til den tid det tager at parse Javascript og optimere det til det lokale system.
Dermed er Javascript ikke ude af billedet, for webudviklere vil også kunne bruge eksisterende biblioteker fra C++ og bruge dem sammen med Javascript ved hjælp af WebAssembly. Hvis man vil skrive direkte til WebAssembly, så vil det i første gang ske med C eller C++.
Nyder bred understøttelse
Fordelen ved WebAssembly er samtidig, at det er en standard, som alle browserproducenterne, inklusive Microsoft og Apple, støtter, og derfor vil der være bred understøttelse for den i browserne.
Selvom der bliver brugt C og C++ til at skabe maskinnær kode, så har arbejdsgruppen arbejdet på at gøre WebAssembly sikkert. Det vil køre i en sandkasse med de samme restriktioner, som gælder for al anden kode, der afvikles i browseren.
Det er heller ikke meningen, at WebAssembly skal erstatte Javascript. Tanken er, at man kan bruge WebAssembly til at skabe den type webapplikationer, der kræver mere af ydelsen, end Javascript kan levere, men uden at bruge plugins eller browserspecifikke teknologier.
Det kan eksempelvis være webapplikationer til videostreaming, billedredigering, virtual reality og andre beregningstunge applikationer, hvor mere maskinnær kode kan være med til at skabe både en bedre brugeroplevelse og lægge beslag på færre systemressourcer, fordi koden kan gøres mere effektiv.