Kør Android-apps på din Nokia: Dalvik porteret til Meego

Med en tilpasset version af Androids virtuelle maskine Dalvik kan Nokia-telefoner med Meego-styresystemet nu køre alle tænkelige Android-applikationer.

Mens Nokia kæmper med at få skabt en smartphone-platform, som kan blive lige så populær som iPhone og Android ? og måske fredag annoncerer et helt nyt partnerskab med Microsoft ? har et lille svejtsisk firma åbnet portene for en helt anden løsning.

Læs også: Opråb til Nokia: Drop Meego og gå all-in med Windows Phone 7

Mobiludviklerne hos Myriad Group har nemlig haft held med at portere Dalvik, den virtuelle maskine i Android, til Nokias Meego-styresystem. Resultatet kalder firmaet for Alien Dalvik, skriver Eweek.com.

Dermed kan Nokia-telefoner med Meego få adgang til stort set alle de hundredetusinder af Android-applikationer, der er udviklet indtil videre, hvilket i teorien kan løse Nokias problem med at skulle opbygge et helt nyt miljø omkring nye mobil-platforme og få udviklere til at sprøjte applikationer ud.

Lige nu er det dog småt med praktisk brug, for officielt bliver Meego endnu ikke brugt i en Nokia-telefon. Men Nokia N900, der leveres med Maemo, kan også køre Meego, da begge platforme er Linux-baserede.

I en video viser Myriad-folkene, hvordan Android-applikationer på N900-telefonen kører stort set lige så hurtigt som på Android-telefonen HTC Legend. Begge smartphones har en 600 megahertz ARM-processor, men Cortex A8-kernen i Nokia-telefonens processor giver dog flere kræfter.

Ifølge Myriad vil de fleste Android-applikationer køre problemfrit på Meego-platformen, mens andre skal rettes lidt til, hvilket hurtigt kan ordnes med et værktøj, der følger med Alien Dalvik.

Men Meego er kun første skridt. Dalvik på andre platforme er på vej, lover Myriad, uden at præcisere hvilke. Ifølge rygter i branchen arbejder Research in Motion også på at få Dalvik til at køre på Blackberry-telefonerne.

Jura og ophavsret kan dog blive mulig hindring for drømmen om at udbrede Android-applikationer til alverdens mobilplatforme. Oracle har sagsøgt Google for at bruge patenteret Java-teknologi i Dalvik, en anklage som Google nægter sig skyldig i.

Alien Dalvik bliver tilgængelig mod betaling, når Nokia officielt lancerer N900 med Meego.

Se demonstration af Alien Dalvik på Nokia N900 i videoen herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Svend Eriksen

Med en tilpasset version af Androids virtuelle maskine Dalvik kan Nokia-telefoner med Meego-styresystemet nu køre alle tænkelige Android-applikationer.

Så vidt jeg ved, så har Nokia ingen telefoner der officielt kører Meego. Elop har også udtalt i sit nu berømte memo, at Nokia formentlig først vil have en telefon der kører Meego ved udgangen af 2011. Så nej, dette kommer nok ikke til at redde Nokia.

  • 0
  • 0
#2 Peter Jespersen

MeeGo UX er absolut ikke begrænset til Nokia-brug, som der ellers lidt bliver antydet - blandt andet LG har fremvist tekno-previews kørende MeeGo. så hut jeg hvisker på en bund af Moorestown.

Men jo udviklermodellen er N900 selvom jeg tvivler meget på at MeeGo nogensinde bliver officiel til N900.

  • 0
  • 0
#3 Peter Favrholdt

Det er muligt at overclocke N900 - min kører således helt stabilt ved 1050MHz. Programmerne kører hurtigere og paradoksalt nok lever batteriet længere (fordi CPU'en hurtigere bliver færdig og går i sleep-mode).

Overclocking klares uden brug af kommando-linie ved at installere power-kernel og QCPUFreq fra extras-testing (eller måske extras-devel - er ikke helt sikker).

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere