Rundt om på Københanvs Universitet står der servere, nogle steder nærmest hele maskinstuer, som forskerne bruger I deres arbejde. Og det vil universitetet gerne lave om på.
Version2 har besøgt Københavns Universitet som et led i den årlige sommertour, hvor redaktionen tager en smut forbi forskellige it-afdelinger. På Københavns Universitet sidder Klaus Kvorning Hansen, vicedirektør ved koncern-it ved Københavns Universitet.
Universitetets vil gerne samle serverne af hensyn til sikkerheden - både hvad angår det it-mæssige, men også i forhold til driftsstabiliteten af udstyret. Klaus Kvorning Hansen ser derfor gerne, at it-organisationen I højere grad kommer til at være en slags service-leverandør, der tilbyder forskerne de ydelser, der I dag får dem til at etablere egne løsninger.
»I første omgang vil vi gerne, billedligt talt, tilbyde dem et rack i vores driftscentre. Så kan vi tilbyde dem nødstrøm, køling og hele beredskabet. Så hvis der sker noget, så er det os, der har ansvaret for, at tingene hurtigt kommer op at køre igen, i stedet for de skal bekymre sig om den del selv,« siger Klaus Kvorning Hansen.
Indtil videre står forskerne dog ikke I kø for at komme af med de udstyr, de har stående, og i stedet købe ydelserne hos universitetets it-organisation.
Klaus Kvorning Hansen vurderer, at en af udfordringerne ved bare at få forskerne til at springe på effektiviserings- og sikkerhedsvognen, og lægge deres it-drift hos it-organisationen, hænger sammen med, at forskere er meget kreative og selvstændigt arbejdede mennesker, som han udtrykker det.
»Jeg tror, nogen af dem føler, at hvis de først lader sig omklamre, så mister de også kontrollen med en del af deres forskning«.
Dertil fortæller Klaus Kvorning Hansen, at en del af forskernes midler kommer fra private fonde. Og også af den grund har flere af dem svært ved at se, hvorfor unitersitetets it-organisation skal involveres i deres forskning.
Udover at få mere generel styr på sikkerheden I forhold til forskernes udstyr, så er tanken med at centralisere it-systemerne på Universitet også, at forskerne kan bruge tiden på at forske.
»Vores motto, udprunget af KU's digitaliseringsstrategi, er: 'Vi gør det nemt.' Det handler om, at forskerne kan bruge deres talent og tid på andet end it,« siger Klaus Kvorning Hansen.
Generelt handler det om, at gøre de tilbud synlige, som it-organisationen har, når forskerne skal overtales til at vælge de centrale løsninger til, forklarer direktøren.
»Vi vil meget gerne gøre det ekstremt synligt, hvad det er for services, vi kan tilbyde, og så markedsføre os over for brugere, kunder og forskere. Og fortælle dem, at de kan få nogle velafprøvede løsninger, til konkurrencedygtige priser hos os«.
Udbuddet af services, som organisationen kan tilbyde, er i vækst. For øjeblikket er der et datamangement-arbejde i gang i it-organisationen. Det betyder, at et spørgetræ skal udvikles i samarbejde med forskere, og det skal være muligt for forskerne enkelt og nemt at finde frem til den storage-løsning, der er mest egnet til et konkret forskningsformål.
Spørgetræet kan eksempelvis indeholde punkter, der handler om krav til: kryptering - ja, nej?, backup - ja,nej?, datadeling med andre forskere - ja,nej? og så fremdeles. Nogle af de løsninger, forskerne så når frem til via træet, vil kunne tilbydes direkte, mens KU's centrale it-organisationen i andre tilfælde skal pege forskerne i den rigtige retning i forhold til for eksempel en cloud-storage løsning.
Når it-organisationen I højere grad end nu begynder at træde ind på it-as-a-service området, er det samtidig et område, hvor der allerede er flere spillere om buddet. Eksempelvis Google, Amazon og Microsoft. Klaus Kvorning Hansen mener dog, universitets egen it-organisation kommer til at kunne tilbyde en forretningsmæssig nærhed i forhold til forskerverdenen, som de internationale spillere ikke kan efterkomme på samme måde.
»Vi vil gerne være den betroede rådgiver og foretrukne leverandør med indsigt i området,« siger Klaus Kvorning Hansen og fortsætter:
»Vi bliver hele tiden udfordret i forhold til, hvad vi kan og ikke kan. Forskerne vil have det nyeste. Det er et andet aspekt, der betyder, at de planer vi har (ift. at tilbyde en bred vifte af serviceydelser de kommende år, red.) er sindssygt sjove og spændende at arbejde med. Der er ikke en lærebog, vi bare kan følge«.