Når Københavns Politi udskifter en udtjent pc på det ikke-sikrede netværk med en ny, bliver Microsofts Office-pakke ikke længere installeret. Ind til videre har omkring et dusin politi-computere i stedet fået installeret enten Star Office eller Openoffice som kontorpakke.
Skiftet sker, fordi en licensaftale, Rigspolitiet havde med Microsoft, udløb i foråret. Og de nye betingelser gjorde, at alle såkaldt kvalificerede desktops, dvs. pc'er på det ikke-sikrede, lukkede politi-netværk som havde mere end blot et styresystem installeret, skulle betale særskilt licens for Office-pakken.
»Lige nu prøver vi os lidt frem for at finde ud af, hvad der er mest brugervenligt. Vores brugere har været vant til Microsoft Office, og alle AMU-kurser er tilrettelagt på Microsoft-programmel. Vi er nødt til at være sikre på, at vores brugere er trygge ved anvendelsen,« forklarer vicepolitiinspektør og chef for it-afdelingen hos Københavns Politi, Johnny Lundberg.
Flere andre politikredse forsøger sig ifølge Johnny Lundberg på samme vis udi open source-kontorpakkerne, og på den måde foregriber de anbefalingerne i en rapport fra McKinsey, der forudså en besparelse på 100 millioner kroner, hvis det samlede danske politi tog skridtet fuldt ud og satsede helhjertet på open source-software.
Læs også:Udvalg skjulte trecifret milliongevinst ved open source i politiet
Den største udfordring lige nu er ifølge Johnny Lundberg, at stort set alle politifolk er vant til Microsofts brugergrænseflade.
»Jeg er åben over for open source-programmer. Men langt de fleste bruger Microsoft Office derhjemme, og vi har stor glæde af, at de genkender brugerfladen hjemmefra, når de møder på arbejde. Der er en resurse, som man ikke skal underkende. Så jeg kan godt være bange for at tabe nogle brugere på gulvet ved at give dem en grænseflade, som er anderledes end den, de er vant til,« siger Johnny Lundberg.