Skrotter 20.000 Windows XP-maskiner: Storkommune skifter til Windows 7

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Efter længere tids forberedelser er Københavns Kommune begyndt at udrulle Windows 7 i stedet for det aldrende Windows XP. Det sker kun måneder før, at flere fagsystemer mister XP-understøttelse.

I midten af august indledte Københavns Kommune en længe ventet udrulningsrunde, som man havde brugt måneder på at forberede. Kommunens aldrende Windows XP-installationer trængte til en opgradering, og det politiske udvalg besluttede derfor tilbage i januar 2013, at Windows 7 skulle udrulles på de 20.000 arbejdscomputere, som kommunen råder over.

Kommunen har i længere tid haft behov for at opgradere sine styresystemer af forskellige årsager. En af de mere tungtvejende har været, at stadig flere af kommunens mange fagsystemer efterhånden fik bedre understøttelse for Windows 7 - eller helt ville droppe understøttelsen af det nu 12 år gamle Windows XP.

Set i lyset af, at Microsoft officielt dropper sin support af Windows XP den 8. april 2014, og at kommunens XP-licens udløber den 1. april, var det derfor en kærkommen afgørelse, at kommunen fik grønt lys for at sætte det store udrulningsarbejde i gang.

XP understøttes ikke

I samarbejde med Atea, som vandt kommunens udbudsrunde, gik man i gang med at planlægge udrulningen. I første omgang blev det Integrations- og Beskæftigelsesforvaltningen, som skulle have Windows 7 på sine maskiner.

Årsagen var, at forvaltningen er afhængig af en række større fagsystemer fra KMD, som i efteråret opgraderes til en version, der netop ville udfasede systemets understøttelse af Windows XP.

»Så der har vi naturligvis haft en interesse i, at det skulle være oppe at køre fra dag ét,« fortæller programleder Jesper Rasmussen, der står i spidsen for projektet, til Version2.

Planlægningen

I forbindelse med den samlede opgradering har kommunen måttet gennemgå forskellige områder i sin it-infrastruktur for at sikre, at udrulningen kunne lade sig gøre. Det var nemlig ikke alle systemer, der var rustet til opgaven.

»Det er heldigvis ikke hver dag, vi opgraderer vores styresystemer. Det stiller store krav til vores netværk og vores udrulningsplatform,« fortæller Jesper Rasmussen.

Et af problemerne lå blandt andet i, at kommunens Altiris-basserede it-platform ved projektets begyndelse ikke var skaleret til at kunne håndtere den store udrulning.

Det betød, at man måtte inddele projektet i en række faser, hvoraf ét af dem blandt andet lød på, at udrulningsplatformen flere steder måtte udbygges.

»Selv om vores it-infrastruktur var på plads, så er en udrulning af denne størrelse af et lidt andet scope. Derfor har vi været nødt til at gennemgå vores system, hvor vi nogle steder måtte optimere, mens det andre steder godt kunne håndtere opgaven,« fortæller han om de indledende undersøgelser, der blev udført i foråret.

Udrulningen

Den praktiske udrulning kommer til at foregå ved, at kommunen noget tid forud for udrulningen udsender en image-fil med Windows 7-installationen og de relevante drivere og applikationer til medarbejdernes maskiner. En proces, der udføres i baggrunden, og som medarbejderne ikke kan se.

Dagen før, den enkelte maskine er sat til at blive opgraderet, bliver det egentlige udrulningsjob sat i gang fra centralt hold. Når processen er færdig, modtager administrationen en tilbagemelding fra maskinerne om, hvordan installationen er gået.

»Hvis der er maskiner, hvor processen er fejlet, kommunikerer vi det ud til det lokale it-supportteam, der så håndterer de pågældende maskiner fra morgenstunden af. Så når brugeren møder ind, bliver der arbejdet på maskinen, hvis den ikke allerede er oppe at køre igen, sådan at vi ikke står med brugere, der ikke kan arbejde,« fortæller Jesper Rasmussen.

Supporthold

Hvis der som nævnt opstår fejl eller andre problemer i forbindelse med udrulningen, har kommunen i den anledning oprettet en særlig treleddet supportkonstellation, der forventes at bruge 30 årsværk, mens udrulningen står på.

De tre led dækker over en traditionel telefonsupport, praktiske supportfolk, der kan udføre konkrete reparationer og et hold udviklere i det sidste led.

»Det er den udrulningsmaskine, som vi skal bruge på forskellige niveauer i organisationen til at lave en udrulning af denne størrelse,« siger Jesper Rasmussen.

Praktiske udfordringer

Før en udrulning kan sættes i gang, er det vigtigt at sikre, at der ikke går vigtige medarbejderdata tabt i processen.

Men selv om kommunens medarbejdere har adgang til centrale drev, hvor de kan gemme og dermed sikre deres arbejdsfiler, fortæller Jesper Jack Rasmussen, at det ikke er ensbetydende med, at det bliver brugt efter hensigten.

»Vi har erfaringer med, at nogle brugere godt kan komme til at lægge deres filer lokalt på maskinerne. Derfor har vi måttet lave et intensivt kommunikationsspor, hvor vi i ugerne op til opgraderingen og helt op til 48 timer før den egentlig udrulning, har tjekket op på, om deres data er blevet sikret,« fortæller han.

Men det er ikke kun medarbejdernes arbejdsdokumenter, som skal sikres på et centralt lager. I flere af forvaltningerne er medarbejderne dybt afhængige af at have adgang til en digital signatur for at kunne arbejde - og som netop ligger lokalt på den enkelte maskine.

»Hvis den fil ikke bliver sikret på en ordentlig måde, så bliver medarbejderen reelt sat til hjørne i tre uger, hvor vedkommende ikke kan arbejde effektivt,« siger Jesper Jack Rasmussen.

Ud over at informere medarbejderne har kommunen også udsendt forskellige vejledninger, som skal hjælpe brugerne med at sikre de vigtige data. Og i følge Jesper Rasmussen, har der endnu ikke været eksempler på, at medarbejdere har mistet data i processen.

Ikke forgangsfolk

Selv om det måske kan undre, at kommunen ikke har valgt at investere i den nyeste Windows 8, fortæller Jesper Jack Rasmussen, at der både er praktiske og økonomiske forhold i spil, som hurtigt afgjorde det spørgsmål.

»I kommunen har vi først og fremmest en politik, der siger, at vi ikke er teknologiførende - vi er teknologi-consumers. Vi er med andre ord ikke nødvendigvis dem, der ruller tingene ud først,« siger han og fortsætter.

»Som kommune arbejder vi med mange fagspecifikke systemer, som ikke nødvendigvis vil være kompatible med de nyeste styresystemer på markedet. Desuden har vi haft meget få omkostninger på licenssiden ved at vælge Windows 7, da vi i forbindelse med nogle af vores løbende computerudskiftninger i forvejen har Windows 7-licenser i huset, som vi kan brede ud,« siger han.

Styrket til fremtiden

I skrevne stund har kommunen opgraderet 6-7 procent af den samlede maskinpark. Derfor har Jesper Rasmussen i skrevne stund da også svært ved at pege på de praktiske fordele, kommunen foreløbig har opnået med Windows 7 - ud over hurtigere opstartstider på medarbejdernes computere.

»Der er stadig et stykke vej, før vi kan sætte streg under, hvad fordelene helt præcist er. Men meget tyder på, at vi får en mere moderne og tidssvarende digital platform,« siger Jesper Rasmussen.

Og netop sidstnævnte fortæller han er særlig vigtigt, da kommunen netop har udskiftet hele sit intranet og også er i gang med at skifte sin hjemmesideplatform.

»Der sker rigtig mange ting omkring vores Selvbetjeningsservice i øjeblikket, og der er vores Windows 7- proces en forudsætning for, at vi fremadrettet kan lave mange af de løsninger, vi gerne vil,« siger Jesper Rasmussen.

Det forventes at den samlede udrulning står færdig, når kommunens nuværende Windows XP-licenser udløber den 1. april 2014.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Thomas Andersen

Et dejligt signal at sende til Microsoft, at vi ikke er interesserede i Win8, når man endelig går skridtet videre fra XP :)

Er du sød lige at forklare mig hvad man kan i Win7, som man ikke kan i Win8? For jeg tror mere det er fordi man ikke har fattet hvad Win8 er, og det bare er en princip sag.

 • 13
 • 14
#3 Nikolaj Brinch Jørgensen

Et dejligt signal at sende til Microsoft, at vi ikke er interesserede i Win8, når man endelig går skridtet videre fra XP :)

Det er da så bagstræberisk det kan blive. Den nyeste version er Win 8, og snart kommer 8.1. Hvorfor opgradere til 7, når 8 er på gaden og har været det lige knap et år. Det er da fuldstændig tåbeligt, men i tråd med generel Enterpricy tankegang.

Det ville være rart om man fra V2's side kunne finde ud af lidt af bevæggrunden for at opgradere til det ikke nyeste? Opgraderingen til XP var jo til det dengang nyeste.

 • 9
 • 16
#4 John Vedsegaard

Eller er der i det hele taget nogen væsentlig forskel, bortset fra at Win8 ligner et billedlotteri. Men der er stor forskel fra XP til 7/8, så det er vel godt nok at skifte. Min windows 95 virker stadig og er fuldt legal, men den bliver jo ikke rigtigt brugt mere. En levetid for et OS på 8-10 år, syntes jeg da er fint nok.

Det er for øvrigt sjovt nok, at deres XP-licens kan udløbe, det kan min ikke jeg ejer det stadig om 100 år, hvis jeg skulle leve så længe. Det skyldes nok nogle ekstremt dyre serviceordninger.

 • 10
 • 3
#5 Claus Jacobsen

kunne meget vel forestille mig at der er for stor en ændring i den interaktive del til at du kan få få samtlige 20K brugere til bare at være produktive fra dag 1. Win7 giver nogle fordele her fordi brugerfladen ikke er alt for vanskelig at tilgå fra XP-brugere. Og jo - tro mig - en sosumedhjælper eller en alm HK'er er absolut ikke ferme til at håndtere brug af programmer. De ved teknisk ikke hvad de gør, men lærer stort set "bevægelserne" så når man laver om i den slags - så går det helt galt.

 • 10
 • 0
#7 Keld Simonsen

XP hardware er typisk af ældre dato. Kan kommunens 20.000 PC-er alle køre Win7, eller hvor mange regner man med at der skal udskiftes? Og hvad vil man gøre med de udskiftede maskiner. Jeg tror det var Tåstrup kommune der forærede dem væk til værdigt trængende medborgere i kommunen, herunder ældre.

 • 5
 • 0
#8 s_ mejlhede

"der forventes at bruge 30 årsværk, mens udrulningen står på." Det var da lang tid per maskine, hvis det kun er for opgradering, det var da måske billigere at gøre det i hånden. ? 30 år * 1924 timer / 20.000 PC = 2.8 svarene til 2.48 minut. Eller næsten 3 timer per PC.

" En af de mere tungtvejende har været, at stadig flere af kommunens mange fagsystemer efterhånden fik bedre understøttelse for Windows 7 - eller helt ville droppe understøttelsen af det nu 12 år gamle Windows XP"

Man alle bruger vel ikke de fagsystemer som dropper understøttelsen, og en manglen understøttelse er vel ikke lig med at de ikke kan køre på på XP. Så var det nødvendig at opgradere alle, og det på en gang, hvilken vel også kunne have sparet noget opdatering af backbone ?

At have 2 OS, er ikke vel ikke besværligt med den mægte, når også det ene er udrullet og fungerende ?

@Nikolaj Brinch Jørgensen "Opgraderingen til XP var jo til det dengang nyeste"

Det er jo ikke sikkert at de skiftet til XP da det kom, det kunne være at de ventet til SP1, som alle normalt fungerende mennesker gør, når det er tale om et MS produkt i en produktion. Så er de værste børnesygdomme væk, det meste software er rettet så det kan køre, og der er kommet driver til det meste hardware.

 • 4
 • 0
#12 Jens Jönsson

Nok fordi de har brugt lang tid på at lave systemet der kan rulle en komplet PC med tilhørende applikationer. Kan forestille mig at de har rigtigt mange applikationer, hvor nogen PC'ere skal have installeret nogen, andre nogle andre osv.

Det tager tid at installere sådan et System Center Configuration Manager setup....

Derudover så er der lige den krølle at Windows 7 er gammel kendt teknologi nu og sikkert virker med alle deres applikationer.

 • 4
 • 0
#13 Richard Foersom

Er det Windows 7 i 64 bit eller i 32 bit udgave? Eller er det et mix?

Hvilken Internet browser skal de bruge? Internet Exploder 8 (uden HTML5 support) der kommer standard med Windows 7 eller noget andet?

Hvilken kontor / office programmer skal de bruge? LibreOffice, OpenOffice eller var der bare penge nok til at betale for MS Office (er det ikke sparetider hos Københavns kommune)?

Microsoft er et firma fra USA. Har kommunen sikret sig mod spiontjenesten NSA ikke har adgang gennem bagdøre til borgernes sager?

 • 5
 • 5
#15 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det er jo ikke sikkert at de skiftet til XP da det kom, det kunne være at de ventet til SP1, som alle normalt fungerende mennesker gør, når det er tale om et MS produkt i en produktion. Så er de værste børnesygdomme væk, det meste software er rettet så det kan køre, og der er kommet driver til det meste hardware.

Nå ok, så var jeg ikke helt præcis. De ventede ikke med at opgradere til Windows XP, til Windows Vista havde været næsten 1 år på markedet. Det er det de gør nu, altså opgradere til Windows 7, når Windows 8. Vent da så på SP 1 til Windows 8 (8.1 eller hvad det bliver).

De kan jo lige så godt lære den nye brugerflade nu som senere. Den laver MS da ikke om til at ligne Windows XP/7 i en evt. Windows 9. Måske en ny, men ikke en gammel.

Her kan man så igen se, hvorledes det vil give mening at deres fagsystemer ikke er operativsystem specifikke, så man kan komme af med OS bindingen.

 • 1
 • 1
#17 Nils Bøjden

Den laver MS da ikke om til at ligne Windows XP/7

Er du sikker på det? En 8.1 kunne sagtens have muligheden for Win7 look-alike sammen med app/metro grænsefladen.

For en så stor organisation som KK er det om at forny sig med det mindst mulige behov for undervisning. Og som andre her har være inde på er der formodentlig en del brugere som nok vil falde uden for kategorien "superbrugere".

 • 0
 • 0
#18 Rasmus Rask

Det er da så bagstræberisk det kan blive. Den nyeste version er Win 8, og snart kommer 8.1. Hvorfor opgradere til 7, når 8 er på gaden og har været det lige knap et år. Det er da fuldstændig tåbeligt, men i tråd med generel Enterpricy tankegang.

Jeg kender bestemt til at tingene kan blive for "Enterpricy", hvor det kan være rigtig svært at rykke bare lidt frem.

Men en af de ting der taler for at være "bagstræberisk", når man er en slags enterprice, er jo netop at det er en ret stor installationsbase du påvirker.

Hvis det f.eks. tager 1 supportkald mere for hver 10. computer med Windows 8, i forhold til Windows 7, så gør det lidt af en forskel med 20.000 computere.

Der er immervæk (desværre) en del features der er fjernet fra Windows 8 (se evt. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_features_removed_in_Windows_8), en masse knapper og håndtag der er blevet flyttet og nogle ting du ikke længere kan indstille via GUI overhovedet.

Blot til eks. burde den idiot der har besluttet, at man nu skal bruge netsh-kommandoen for at ændre prioriteten af trådløse netværk i Windows 8, skydes.

Sådan nogen ting kan være med til at gøre supporten ikke så lidt tungere.

 • 3
 • 0
#19 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

XP hardware er typisk af ældre dato. Kan kommunens 20.000 PC-er alle køre Win7, eller hvor mange regner man med at der skal udskiftes?

Jeg er en af dem, der med stor fornøjelse fik Win7 i stedet for XP. For min arbejdsplads' vedkommende har jeg ikke set meget ældre hardware - det er ret nyt og i hvert fald potent nok til Windows 7. Det er jo ikke de samme maskiner, der har stået der, siden Windows XP blev udgivet... Som med de fleste kontorsystemer er der ikke hos os noget, der kræver stærkere systemressourcer. Der har bare hidtil været lagt XP på maskinerne, fordi det er var standarden og det, der kørte med vore fagsystemer.

 • 2
 • 0
#20 Claus Jacobsen

Og så er der lige den som Casper var inde på længere oppe - KMD er først inden for de sidste par år begyndt at certificere deres applikationer til win7. Selv under så selv indenfor den 3. års levetid med win7 var de faktisk ikke engang i stand til at have en certificeret applikation og nu ved jeg det ikke med sikkerhed, men jeg kunne forestille mig at den mængde applikationer som KK har i deres software stack hvor KMD har været inde over er ganske betragtelig - alt lige fra små verifikationsapplikationer til udvidelser til AD og alt muligt. Så det er desværre nødvendigt med et OS de er certifieret til. (ikke at det har hjulpet mange kommuner og især skolerne ret meget. Tidligere var KMD Pil som blev brugt i de pædagogiske net en torn i øjet på alle da det i bogstaveligste forstand forhindrede brugerne i at logge på et netværk indenfor tidsrammen af en skoletime. Det kan man vist prøve at spørge svendborg kommune om :D mener de var i nyhederne her på sitet dengang)

UD over det havde KK jo også købt en løsning som indeholdt total udskiftning af HW - hvilket betyder absolut no go med WinXP - så et eller andet skulle der på.

 • 0
 • 0
#23 Nikolaj Brinch Jørgensen

... og det, der kørte med vore fagsystemer.

Det rejser jo en spændende problematik.

Fagsystemer som skrives i offenligt regi, skal ikke være bundne til noget specielt OS eller være besudlet af proprietær teknologi. Offenligt IT skal benytte åbne standarder, så det kan flyttes mellem produkter der implementerer disse standarder. Hermed sagt at det vil være fordelagtigt at de kan levers i f.eks. en HTML/CSS/JS grænseflade og serveren-delen kan afvilkes på Linux/BSD/Windows/OS X backend.

Men ok, ovenstående er jo blot en drøm som ikke kan gå i opfyldelse. Der er for mange kræfter der sættes ind fra diverse leverandører, for at få bundet organisationernes IT ind i lige præcis deres portefølje af meget dyre og ikke specielt fantastiske produkter. Hvorfor overhovedet Windows fristes man til at spørge.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere