I landets største kommune mener man, at Office365 er det bedste værktøj til at gøre eleverne klar til den virkelige verden. Eleverne bliver derfor skolet i at bruge Microsofts kontorpakke, når de stifter bekendtskab med it i skolen.
Københavns Kommune er bestemt ikke den eneste, der har det synspunkt. Version2 har lavet en stikprøve blandt 13 af landets kommuner. Stikprøven viste, at 11 af dem udelukkende bruger Microsoft til undervisningen i folkeskolen.
Aarhus Kommune er en af de kommuner, der skiller sig ud. Her er der valgfrihed, og det ruster eleverne til at kunne navigere i flere systemer.
Valgfrihed
I både Københavns Kommune og Aarhus Kommune er der valgfrihed i forhold til, hvilken kontorpakke den enkelte skole vælger at benytte til undervisningen.
Men her stopper ligheden også.
For hvor der i Aarhus Kommune er adgang til support til både Google Apps for Education og Office365, har man i Københavns Kommune valgt kun at yde support til Office365.
Version2 har ikke kendskab til nogle skoler i Københavns Kommune, der benytter sig af andre kontorpakker end Office365, hvilket er med til at tegne et billede af, at valgfriheden kun figurerer på papiret.
I Københavns Kommune lægger man da heller ikke skjul på, hvilken software man bruger.
»Landet ligger således, at Københavns Kommune er en Microsoft-kommune,« siger Jan Rindom, der er chef for pædagogisk it i Københavns Kommune, og fortsætter:
»Der er ingen krav til, at skolerne skal bruge Office365. Vi giver bare ikke support på andre produkter fra kommunens side.«
Københavns Kommune har således valgt at centralisere sine supporterende kræfter udelukkende på Office365, hvorfor der ikke er kompetencer til at yde support på andre platforme.
I Aarhus Kommune siger Ole Hersted Hansen, der er digitaliseringschef i kommunen, at de har valgt at tilbyde valgfrihed på de enkelte skoler.
Ud over at yde support til Microsofts kontorpakke har Aarhus Kommune etableret et Google-miljø, som skolerne kan benytte sig af.
»Vi tilbyder en infrastruktur, i form af en valgfrihed mellem nogle kontorpakker, de kan benytte sig af,« fortæller fortæller Ole Hersted.
I Aarhus Kommune arbejder de med model der indeholder en praksisnær kompetenceudvikling.
Modellen går ud på, at kommunen delvist har frikøbt et antal lærere, der har til opgave at udbrede de forskellige pædagogiske it-løsninger.
Derudover er det op til skolerne selv at sørge for den nødvendige kompetence til den strategi, de har valgt lokalt.
Den virkelige verden
I begge kommuner er man enige om, at man har en forpligtelse over for eleverne i forhold til at klæde eleverne bedst på, den virkelige verden, også i forhold til it. Men kommunerne er ikke helt enige om strategien. I København mener man, at Microsofts løsning er den rigtige.
»Som uddannelsesforvaltning har vi en vis forpligtigelse til at uddanne vores elever til det arbejdsmarked, der nu engang er,« forklarer Jan Rindom og fortsætter:
»Her giver det mening at uddanne eleverne i Office365, da det er den klart mest udbredte kontorpakke på arbejdsmarkedet.«
I Aarhus er man af en anden opfattelse.
»Flere platforme giver eleverne en mulighed for at være på kant med den virkelige verden, hvor der bliver arbejdet med både Google Apps for Education og Office365,« fortæller Ole Hersted Hansen
Udbredt kendskab er vigtigt
I Københavns Kommune er man af den opfattelse, at eleverne allerede bruger it så meget privat, at de er kompatible med mange andre platforme end Microsoft.
For dem handler det om at kunne yde en ordentlig support.
»Hvis vi skal bevæge os ud på flere platforme, har vi også brug for flere kompetencer,« siger Jan Rindom.
Han medgiver dog, at i og med at eleverne går på skolerne i omkring ti år, fra de starter på skolen til de går ud, skal man konstant have øjnene åbne for ændringer.
»Vi er nødt til at følge med, når de første alvorlige tegn begynder at vise sig,« fortæller han.
Hvis arbejdsmarkedet ændrer sig, er Københavns Kommune omstillingsparate.
»Hvis arbejdsmarkedet hastigt skifter platform, så er vi nødt til at se indad. Det er klart,« siger Jan Rindom.
I Aarhus Kommune er der en overordnet strategi for digitalisering på Børn og Unge-området, og de enkelte skoler har lokale handleplaner med udgangspunkt i denne strategi.
Hvilket kontorpakkeværktøj, man konkret vælger, er ikke vigtigt; det er kendskabet til forskellige it-værktøjer derimod, og kommunen påpeger, at de mange forskellige skoler også har forskellige måder at integrere it i undervisningen på.
»Det vigtige er, at alle eleverne får kendskab til de forskellige it-værktøjer, der er,« forklarer Ole Hersted.