I en stor kommune med 550.000 indbyggere kommer en opgave hurtigt op i en størrelse, der går ud over 1,6 millioner kroner, som er grænsen for, hvornår man skal i gang med et fuldt EU-udbud.
Og det er Københavns Kommune rigtig træt af, for det kræver enorme resurser at lave disse udbud og sikre sig, at alle formalia er overholdt.
Da der skulle indkøbes it-systemer til borgerbetjening, brugte kommunen således 25 millioner kroner bare på at få udbuddet på plads. Heraf 15 millioner kroner på eksterne rådgivere. Det skriver KIT-magasinet,, som udgives af foreningen for Kommunale IT-ansvarlige.
De 25 millioner kroner svarer i kommunens regnskab til 359 elever i folkeskolen i et år.
Samlet har Københavns Kommune 40 ansatte, som udelukkende arbejder med udbud, mens omkring 95 ansatte bruger en del af deres arbejdstid på opgaven.
Og når så et udbud er sendt af sted, kan det føre til nye udgifter, hvis en leverandør klager over fejl i udbuddet, og det må annulleres. Det skete for eksempel for et udbud, som to forskellige advokatfirmaer ellers havde sagt god for, og prisen for at håndtere klagen løb alene i eksterne rådgivere op i 400.000 kroner.
Pengene kan bruges bedre end på udbud, lyder det fra kommunen, som har en række ønsker til, hvordan reglerne kan blive mere håndterlige.
Kontorchef i København Kommunes økonomiforvaltning Lisbeth Kjær Thomsen vil blandt andet gerne have en bagatelgrænse for, hvad man kan klage over, så små, ligegyldige fejl i formalia ikke kan standse hele udbuddet.
Grænsen for, hvornår en opgave skal i udbud, bør også hæves fra de nuværende 1,6 millioner kroner, mener hun, og så skal der være bedre mulighed for dialog med leverandørerne før og under udbuddet, lyder forslagene.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.