Københavnerne får gratis internet i S-toget

Målrettede annoncer til passagererne skal betale for, at de S-togsrejsende nu får gratis internetadgang. Indtast navn, postnummer, alder og køn og vupti er du gratis på nettet over Wi-Fi.

Et samarbejde mellem DSB og konsortiet Gratis Danmark vil i løbet af efteråret tænde for gratis internetadgang via Wi-Fi til rejsende med s-togene i hovedstadsområdet. Det oplyser DSB i en pressemeddelelse.

Gratis Danmark samarbejder allerede med DSB-konkurrenten Arriva om at levere gratis internetadgang til flere regionale togstrækninger i Jylland.

Forretningsmodellen bag tilbuddet til pendlere og andre rejsende er, at man bliver mødt med en portal, når man første gang kobler sig på det trådløse netværk i toget. Her skal man indtaste navn, postnummer, alder og køn for at få adgang.

Portalen vil også vise brugerne reklamer for forskellige tilbud som eksempelvis rabatter på biografbilletter.

I første omgang må brugerne imidlertid selv finde frem til trafikinformation om de strækninger, de rejser på. Først til næste år forventer DSB at gøre trafikinformation til en del af portalen.

»Vi ved, at vores kunder ønsker relevant her-og-nu trafikinformation, når de sidder i toget, og det får vi nu mulighed for at give dem. Det er helt oplagt for os at benytte de nye kanaler, så vi kan yde den optimale service for kunderne,« udtaler produktionsdirektør Lars Nordahl Lemvigh fra DSB S-tog ifølge en pressemeddelelse.

Gratis Danmark er et projekt, som administreres af firmaet Nopaynet med blandt andet Butler Networks og Siemens som tekniske partnere.

Butler Networks oplyser til Version2, at selskabet leverer forbindelsen fra togene til internettet ved hjælp af selskabets teknologi, som kører på 870 megahertz-frekvensbåndet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Morten Winther

Er der nogen der kan oplyse hvad de er forpligtet til at logge jf. terrorloven?

Navn, postnummer, alder og køn som ikke valideres kan jo ikke bruges til så meget.

Jeg har set hotspot løsninger som validere/logger identitet ud fra kreditkort. Ikke en 100 procent løsning, og i det hele taget kan man drage tvivl om effekten af en logning i det hele taget.

 • 0
 • 0
#2 Jesper Lund

Er der nogen der kan oplyse hvad de er forpligtet til at logge jf. terrorloven?

Navn, postnummer, alder og køn som ikke valideres kan jo ikke bruges til så meget.

Ifølge svar fra Justitsministeriet skal udbyderen registrere (logge) de personoplysninger som i øvrigt behandles af udbyderen. Når man i dette tilfælde indsamler folks navne, skal man logge det samme med trafikken.

Hvis du laver et 100% åbent og anonymt hotspot med logningspligt (en Cafe eksempelvis), skal du ikke registrere andet end MAC adressen (som typisk vil være den "identitet" som du midlertidigt tildeler brugerne når de kommer på dit AP).

Man skal være jurist eller politiker for at tro at disse oplysninger kan bruges til noget.

Der er ingen krav om validering af hensyn til logningspligten.

Anders And vil formentlig blive en hyppig bruger af internet i S-togene.. :-)

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund

Man tildeler en IP adresse udfra den MAC addresse, netværkskortet har og logger vel denne sammehæng imellem IP <-> MAC.

MAC addresser burde være unikke i netkort, men det er nemt at at ændre i software og nogle gange direkte i netkortets firmware.

Værdien af den logning er meget tæt på nul. Dels fordi MAC adressen kan spoofes, som du selv påpeger, dels fordi en MAC adresse på ingen måde identificerer en person/terrorist. Staten har ikke et centralt register over vores MAC adresser (det var måske en ide for DF at foreeslå dette?).

 • 0
 • 0
#6 Steen Eiler Jørgensen

Portalen vil også vise brugerne reklamer for forskellige tilbud som eksempelvis rabatter på biografbilletter.

Øhm - normalt sidder jeg ikke og kigger på reklameportaler. Hvorfor skulle jeg gøre det i toget? Er det bare mig, eller virker den businesscase ikke lidt mangelfuld?

 • 0
 • 0
#8 Christian Hansen

Det var hensigtserklæringen, så kommer det tekniske. Hvordan bliver dækningen på de strækninger hvor f.eks. mobiltelefoner giver op? Specifikt tænker jeg på når toget kører i røret under København City eller nede mellem jordvolde?

 • 0
 • 0
#9 Jesper Lund

De øverste 10% af din browser vil blive brugt til at vise reklamer i. Dette blev demonstreret i nyhederne på TV igår.

Hvordan gøres det rent teknisk? Er der en HTTP proxy som modificerer siderne og indsætter reklamerne øverst? De 10% er vel målt i forhold til en almindelig skærm og ikke en netbook skærm?

 • 0
 • 0
#12 Philip Grove

Hvad med de sider der er reklamer på i forvejen? Hvis man ikke tænker sig meget om kan man da få modstridende reklamer hvilket ser meget dumt ud.

Et tænkt eksempel kunne være en reklame for et rygestop produkt og en tobaksreklame på samme tid. Lige netop dette eksempel kan så ikke forekomme på grund af reglerne for tobaksreklamer, men det er også bare et tænkt eksempel.

 • 0
 • 0
#14 Christian Hansen

Sidste gang jeg kørte i røret mener jeg nu at der /var/ forbindelse; mon ikke der er sat udstyr op mellem Vesterport og Østerport?

Jeg prøvede forleden og der var flere situationer hvor forbindelsen faldt ud. Der ernok signal til at føre en samtale på Nørreport, men så snart man er ude i røret så daler denne :( Mine erfaringer siger mig at 3G trafik er mere "følsomt" end telefontrafik ... (om dette også er tilfældet vil jeg overlade til en Kom. specialist)

 • 0
 • 0
#15 Niels Elgaard Larsen

Staten har ikke et centralt register over vores MAC adresser (det var måske en ide for DF at foreeslå dette?).

Shh, lad nu være med at give dem gode idéer:-)

Hvis de virkelig vil, er der jo en mulighed for at de kan spore MAC-adressen gennem distributionen til butikken og sammenkøre med kunde og dankortnumre.

Eller de kan gætte på hvilke stationer, du bor og arbejder i nærheden af, ud fra hele logningsdatabasen.

Eller måske har du bare en enkelt gang betalt med dit dankort for at komme på et TDC-hotspot.

 • 0
 • 0
#16 Maciej Szeliga

...er der ikke noget om at en MAC adresse ikke kommer igennem en router ? ...og så kan de spoofes... og på gamle netkort kunne man ændre dem i nvram, så den hjemmestrikkede adresse var der altid (på EISA kort kunne det gøres med Eisa Configuration Utility). I øvrigt er man ikke interresseret i at identificere computeren... det er brugeren som skal identificeres: PC'ere burde være udstyret med en digital lås, hver nøgle ville have sin helt egen id så man kan identificere hvem som sidder foran en given PC. ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere