Køb nye topleveldomæner til februar: Er du en .guru?

Fra februar bliver en hel stribe nye, generiske topleveldomæner sluppet fri i almindelig handel. Dermed bliver adressesystemet på internettet for alvor ændret.

Engang kunne man gå ud fra, at en webadresse hed noget i retning af firmanavn.dk eller firmanavn.com.

Så kom topleveldomænet .eu, uden den store succes, men nu bliver der for alvor rusket op i, hvordan en adresse på nettet kan se ud.

Fra februar bliver nye topleveldomæner nemlig løbende sluppet løs, og blandt de første bliver domænerne .guru, .bike, .singles og .holdings, som mere præcist bliver sat til salg den 5. februar. Det skriver web- og hostingfirmaet Dandomain i en pressemeddelelse.

Organisationen ICANN, der bestyrer internettets domænesystem, valgte for flere år siden at åbne for tusindvis af nye topleveldomæner, hvor store virksomheder for eksempel kunne købe deres eget – til en pris på én million kroner og 150.000 kroner i årlig afgift. Det har blandt andet Lego bedt om, så legetøjsfirmaet engang vil kunne bruge adresserne www.duplo.lego og så videre.

Samtidigt er mange hundrede generiske topleveldomæner blevet reserveret og vil komme i almindelig handel i løbet af 2014, i små bundter, til en pris, der forventes at havne lidt over prisen for et almindeligt .com-domæne.

Man kan som it-mand for eksempel satse på at få et relevant eller sjovt domæne med endelser som .host, .help, .ping, .dev eller .fail. Hos Dandomain kan man krydse dem af, man er interesseret i, og så få besked når de kommer til salg.

Udover topleveldomæner med latinske tegn kommer der også en stribe med andre tegnsæt. Det første topleveldomæne, der bliver sat til salg, er således endelsen .web skrevet på arabisk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kim Henriksen

Hvordan kommer det til at fungere mon, i forhold til søgning? Bbrowserne har vel brugt punktummer, til at finde ud af om det var en søgning eller et domæne navn man havde indtastet i adresse feltet

skal vi så til at skrive ".lego" eller "lego." for at komme ind på Legos hjemmeside

 • 0
 • 0
#2 Leif Neland

Der er sikkert ganske mange webformularer, der tester for en valid formatteret emailadresse, der ikke accepterer disse fjolle-domæner, men kun to bogstaver eller de gammelkendte TLD'er.

Det varer nok også lang tid før nogle tror på at support@lego er en gyldig adresse, både mennesker og regex'er

Så man skal nok ikke nøjes med et af fjolledomænerne, man skal stadig have en klassisk også.

 • 4
 • 0
#5 Esben Madsen

nu har du jo heller ikke i dag mails a'la support@dk - der kun ".dk"-delen (TLD) der ændres, så legos support-mail vil måske blive noget i stil med support@dk.lego for dansk support eller support@[produkt].lego hvis det er til et konkret produkt... personligt ser jeg da frem til at få et "ninja"-TLD (hvis ellers man kan finde det)...

 • 2
 • 1
#6 Tine Andersen

Ja sjov prioritering. Det næste bliver vel husdyr (.cat, .dog og .horse) for ikke at tale om sportsgrene og fritid (.leisure?) og alle de kommercielle højtider (.valentinesday/.morsdag)- og alle begivenheder (.wedding/.birthday)?! ;-) Et eller andet sted kan man dog frygte, at systemet udvander sig selv over tid og taber mening og betydning, så måske skulle man bare give det hele fri med det samme?

Det er da forresten noget af en pris: 1 mio. og 150 kkr/år- hvad går de penge mon til?

Mvh Tine

 • 4
 • 0
#8 Leif Neland

nu har du jo heller ikke i dag mails a'la support@dk - der kun ".dk"-delen (TLD) der ændres, så legos support-mail vil måske blive noget i stil med support@dk.lego

Teknisk er der ikke noget i vejen for at have en support@dk

.dk har en ip-adresse, der http-viderestiller til www.dk-hostmaster.dk, hvis man ellers kan overtale browseren til at det ikke er en søgning. http://dk.

Og min mailserver forsøger at aflevere en mail til support@dk, men det har lange udsigter, da der ikke kører en mailserver på den adresse:

Dec 28 11:07:23 min postfix/smtp[24827]: 3FE69B2030: to=<support@dk>, relay=none, delay=53, delays=11/0.02/43/0, dsn=4.4.1, status=deferred (connect to dk[193.163.102.24]:25: Connection timed out)

Jeg har oprettet .box -domænet (har en fritz.box) på min egen servers nameserver, og jeg kan fint sende til support@box.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere