Køb dit eget toplevel-domæne - hvis du er rig

Til næste år vil det efter planen blive muligt at købe et toplevel-domæne som .beer eller .firmanavn. Men prisen bliver på omkring en million kroner, og der er lagt op til ren junglelov i fordelingen af de nye adresser.

I flere år har organisationen, som styrer internettets grundstruktur, amerikanske ICANN, talt om at sælge nye nye toplevel-domæner, altså 'efternavnet' i et webadresse som .com eller .dk. Og trods hård kritik af metoden buldrer ICANN derudaf og planlægger at frigive nye toplevel-domæner i starten af næste år.

Det åbner op for et rent mareridt for virksomheder, der gerne vil værne om deres navn på internettet, forklarer advokat Thomas Munk Rasmussen fra Kromann & Reumert.

»Det bliver noget af et vildnis, og danske firmaer er noget afmægtige over for det. Hvis de ignorerer de nye domæner, kan de risikere at andre køber for eksempel et domæne som carlsberg.beer,« siger han.

Har et firma købt for eksempel .beer-toplevel-domænet, kan det nemlig derefter sælge løs af domæner med det efternavn.

ICANN's argument for at åbne for alverdens nye toplevel-domæner er, at internettets muligheder skal udnyttes fuldt ud. Men måden, det sker på, vækker ikke begejstring ret mange steder i verden.

Den rigeste vinder

Da for eksempel .eu-domænet blev frigivet i 2005, skete det gennem en flere måneder lang proces, hvor private og virksomheder kunne ansøge om et domænenavn og forklare tilknytningen til navnet. Men når ICANN planlægger at give alle mulige toplevel-domæner fri, bliver det pengepungen og jungleloven, som gælder.

Prisen for at købe et nyt toplevel-domæne bliver omkring én million kroner, og dertil kommer vedligeholdelsesomkostninger, som Thomas Munk Rasmussen vurderer til en halv million kroner om året.

Er der flere, der ønsker samme toplevel-domæne, bliver den nye ejer fundet ved en auktion, fortæller han. Og hvad de muligvis mange penge skal bruges på, står ikke helt klart.

»Hvis der er tusind virksomheder, som registrerer deres navn som et toplevel-domæne, bliver det jo til mange penge, der ryger i ICANN's kasse. Ifølge vedtægterne er ICANN non-profit, men lige nu har de et underskud, som de nok gerne vil have dækket ind,« siger Thomas Munk Rasmussen.

Torn i øjet

ICANN opstod i 1998 som en selvejende institution, knyttet til USA's handelsministerium. Den konstruktion har siden hen været en torn i øjet på EU og andre af verdens lande, som ønsker medindflydelse over internettets udvikling.

»Det er en lidt sjov konstruktion. Som udgangspunkt er ICANN selvbestemmende, men er underlagt en form for kontrol fra de amerikanske myndigheder. Men det er betænkeligt, at ICANN kan sidde og bestemme over internettet,« mener advokaten, der også er ekstern lektor i it-jura på Københavns Universitet.

Dansk Industri har forsøgt at klage over måden, de nye toplevel-domæner kommer til verden på, gennem en fælles EU-industriforening. Men på trods af EU's opråb og andre klager, tyder alt på, at ICANN fortsætter ufortrødent.

»Man frygter, at det kun vil være ret små ting, som ICANN lægger op til, at der kan blive ændret på. Det er ret sikkert, at ICANN fortsætter, og at nye toplevel-domæner udbydes primo 2010,« siger Thomas Munk Rasmussen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Henrik Pedersen

Jeg ville gerne købe .sex hvis jeg havde en million... Hvis man udbød alle domæner derunder til sex industrien ville man sku hurtigt tjene pengene ind igen...

Jeg er dog ikke for vild med idéen da jeg tror hjemmesiderne bliver sværere at huske i de fleste tilfælde...

  • 0
  • 0
Tine Andersen

Ved du godt, hvad con betyder på fransk?

Ja en con artist på engelsk er en bedrager, platugle, bondefanger mmm.

På fransk er det slang for noget på en dame- øh, nok ikke en dame. ;-) Syd for navlen.

Mvh Tine- min fransklærer lærte os det, for at finde ud af, hvor c udtales som K på fransk.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere