Kodeværktøjet er vigtigere end studiet

I en alder af 24 år er Michael Pham allerede en erfaren software-producent. Han er ene mand bag PHP-udviklingsværktøjet PhpDesigner og han har nu sat studiet på Handelshøjskolen på standby for at satse på virksomheden

Historien om udviklingsværktøjet PhpDesigner begyndte, da Michael Pham, der er fra Helsingør, gik i folkeskolen. Hans computer var ikke hurtig nok til at spille de gode spil, så i stedet blev det Borlands programmeringsmiljø Delphi, der fik teenagerens opmærksomhed.

Delphi fulgte med en cd i bladet Alt om Data. Dengang var Michael Pham 15 år, og internettet var lige blevet hvermandseje.

»Jeg har altid kunne lide at skabe noget, så jeg skrev min egen simple HTML-editor. Jeg lagde programmet ud på Download.com og andre download-sites. Så kom der tilbagemeldinger og donationer ind af brevsprækken. Projektet blev pludselig interessant.«

Men efter et par år gik det op for ham, at programmet var på vej ind i en blindgyde. Det kunne ikke hamle op med mastodonterne Dreamweaver og Frontpage. Til gengæld kunne det noget med det populære webscripting-sprog PHP.

»I 2002-2003 var jeg gået lidt død med editoren. Det havde været sjovt, og der havde været en del donationer. Så satte jeg mig ned og skrev en simpel teksteditor, som opfyldte mine behov, og så puttede jeg lidt PHP-syntaksfarvning på.«

Den nye udgave af editoren fik navnet PhpDesigner, og det har programmet heddet lige siden. Michael Pham fik hurtigt mange tilbagemeldinger fra PHP-miljøet. Parseren, som læser og farver PHP-koden, fik han fra en anden programmør.

»Det er det smukke ved sådan nogle RAD-værktøjer som Delphi. Der er et miljø omkring, og der er en del tredjeparts-komponenter, som er gratis, og det integrerede jeg i PhpDesigner.«

Komponenterne, som Pham bruger, er udgivet under licenser, som gør, at de også kan benyttes til kommercielle programmer.

Delphi er kendt for et programmerings-paradigme, som kaldes for komponent-orienteret programmering.

»Det er meget som at tegne. Du hiver en komponent, et stykke kildekode ind, som symbol eller gui-komponent, så du kan hele tiden se det visuelle. Efter et par sekunder kan du compile og se resultatet.«

USA banker på døren

I 2005 havde Michael Pham været i gang med editoren i halvandet år som freeware. Da fik han en henvendelse fra firmaet Quest, som står bag SQL-værktøjet Toad. Quest ville købe Phams program for at udnytte synergien mellem PHP og databasen MySQL, som er et af Quests fokusområder. Men Quest og Michael Pham kunne ikke blive enige om betingelserne.

»Så tænkte jeg: Jeg prøver sgu selv.«

For lidt over et års tid siden lancerede Michael Pham 2007-udgaven, for første gang som et kommercielt produkt. Der gik ikke ret lang tid, før Microsoft dukkede op på scenen i skikkelse af Joe Stagner fra firmaets Web Tools and Platform-gruppe. Stagner er også aktiv i PHP-miljøet, og han købte en licens til PhpDesigner og tog programmet med til PHP-konference i Toronto. Der var en god tilbagemelding fra PHP-miljøet, men der var lige nogle ting, der skulle forbedres.

Ene mand i butikken

Fordelen ved at være sin egen direktør er, at processen fra beslutning til handling er meget kort, fortæller Michael Pham.

»Det, der har motiveret mig, har været den brugertilslutning, der har været. Nogle af dem er blevet gode venner. Mange af brugerne deltager også i udviklingsarbejdet i den forstand, at de foreslår, hvad der skal til, og hvad har de brug for i deres arbejde.«

Som eksempel kunne Joe Stagner fra Microsoft melde tilbage fra konferencen i Canada, at det, der forhindrede mange i at bruge produktet, var manglende funktionalitet til aflusning. Michael Pham har arbejdet på opgaven, og aflusning er netop en ny funktion i den kommende udgave af PhpDesigner, som kommer på gaden om et par uger. Ligesom med kodeparserne bygger den nye funktionalitet på eksterne kodebiblioteker, i dette tilfælde Xdebug.

Der er 10 til 20 faste brugere, som melder tilbage stort set hver anden dag med forslag til forbedringer, nye ideer eller bare for at høre, om der er noget nyt. Kommunikationen med brugerne er vigtig, for det er dem, der er med til at skabe succesen, fortæller Michael Pham, som har solgt et par tusinde licenser til 2007-udgaven.

»Jeg er stolt over, at der er så mange mennesker, der gider bruge tid, kræfter og penge på det,« siger han.

100 procent ind i kampen

Lige nu er programmet vigtigere end studiet.

»Jeg holder pause fra studiet for at kaste mig 100 procent ind i kampen. Jeg kan godt bruge 10-12 timer om dagen, og lørdag og søndag er jo heller ikke hellige. Jeg prøver at starte i skole igen for at se, om jeg kan få det hele til at køre ved siden af hinanden. Men virksomheden er første prioritet, og studiet kommer i anden række. Ulempen ved at være alene med det hele er, at det er en stor læringsproces. Det, jeg savner, er en vis professionalisme. Nogen, som har forstand på, hvordan du rigtigt går ud og sælger software. Og hvordan sikrer du kvalitet - alle de der facetter. Jeg har lidt svært ved at opfylde alle de mål,« siger Michael Pham.

Ambitionen er da også at finde nogen, som vil investere i firmaet, opkøbe produktet eller indgå som partner. I forbindelse med sin interesse i PhpDesigner foretog Quest en markedsanalyse, som placerede PhpDesigner blandt de tre førende produkter i sin genre.

»Fremtiden består i at se, om der er nogen, som er interesseret. Ellers tager jeg den derfra. Jeg har trods alt været i gang de sidste otte-ni år,« siger Michael Pham.

Denne artikel stammer fra det trykte Version2, som udkommer d. 5. oktober.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017