Kodefejl i Sundhedsplatformen: Fem patienter har fået forkert dosis medicin
Kodeændringer i Sundhedsplatformen førte til utilsigtede ændringer i det integrerede system det Fælles Medicin Kort (FMK), og derfor har i alt 3.459 patienter fået vist enten dobbeltordination eller for høj dosering i FMK.
Det har ført til alvorlig kritik, påbud og advarsel fra Datatilsynet til Region Hovedstaden, der er dataansvarlig for Sundhedsplatformen.
Til Dagens Pharma, der har fået aktindsigt i afgørelsen fra Datatilsynet, efterspørger Palle Miliam, som er overlæge på Hvidovre Hospital og næstformand i Det Regionale Overlægeråd i Region Hovedstaden, flere konsulenter, der kan støtte sundhedspersonalet i arbejdet med Sundhedsplatformen.
»Det er jo helt forfærdeligt. Det er fuldstændig grotesk, og problemet er, at hvis du som læge eller sygeplejerske ikke har nogen it-kyndig at sparre med, kan der gå lang tid, før man bliver opmærksom på fejlen. Derfor plæderer jeg for, at der skal ansættes flere af de her SP-konsulenter, som er ansat til at hjælpe læger og sygeplejersker med at arbejde i Sundhedsplatformen,« siger Palle Miliam til Dagens Pharma.
På baggrund af regionens undersøgelser, der har involveret de berørte patienters afdelinger, oplyser Region Hovedstadens Center for IT, Medico og Telefoni (CIMT), at fem patienter som et resultat af fejlvisningerne vurderes til at have fået en dobbeltdosis af antibiotika eller binyrebarkhormon i 1-3 dage, men uden at det har forvoldt nogen sundhedsrisiko.
Den alvorlige kritik bliver udtalt som følge af, at Region Hovedstadens behandling af personoplysninger ikke er sket i overensstemmelse med reglerne i databeskyttelsesforordningen (GDPR).
Derudover meddeles regionen et påbud om at udarbejde og indføre en proces inden 10. marts 2022, der sikrer, at ingen ændringer i Sundhedsplatformens funktionalitet eller datagrundlag gennemføres og sættes i drift, før det er sikret, at der ikke ved kendte integrationer med andre systemer skabes urigtige informationer i disse.
Datatilsynet advarer Region Hovedstaden om, at idriftsættelse af systemændringer i Sundhedsplatformen, hvor der forekommer dataintegration med andre systemer, uden at der foretages test af dataintegritet, sandsynligvis vil være i strid med GDPR.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.