Kodearbejdet på lovpligtig database er stadig ikke begyndt - efter over fire år

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Et register over ejerne af aktieselskaber har været fire et halvt år undervejs. Men ændringer undervejs og en modernisering af it-systemer i staten har gjort, at opgaven først nu er på vej i udbud.

Siden maj 2009 har et nyt, centralt register over ejerne af danske aktie- og anpartsselskaber været på vej. Men der er endnu ikke kodet en linje, for projektet er blevet forsinket. I første omgang blev registret udskudt, så det var klar i slutningen af 2013, men der er blevet lagt et år til den dato.

»Planen var oprindeligt, at det skulle være klar i løbet af et par år, efter den nye selskablov blev vedtaget i 2009. Men så blev det udvidet, og så viste det sig, at det var mere komplekst end forventet,« forklarer Lars Bunch, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, til Version2.

Nu er styrelsen snart klar til at sende opgaven i udbud, inden for en rammeaftale, og så skulle registret gerne være klar ved udgangen af 2014.

»Vi forventer at gå i udbud inden for et par måneder. Og vi er ret sikre på, at den nye tidsplan holder, ud fra vores generelle erfaring med at udvikle it-systemer,« siger kontorchefen.

Ejerregistret skal for første gang samle alle oplysninger om ejerne af danske aktie- og anpartsselskaber. I dag skal alle selskaber have disse oplysninger klar, men når det centrale register bliver lanceret, skal alle virksomheder løbende indsende data om deres ejere.

Alle ejere med mindst fem procent af kapitalen eller stemmeretten i et selskab kan så blive offentliggjort på for eksempel CVR.dk, hvor man i dag, hvis man er interesseret i ejerforholdene, skal henvende sig til firmaerne et efter et.

Med den nye lov i 2009 skulle registret kun rumme de oplysninger, der var offentligt tilgængeligt, altså kapitalejere med over fem procent af kapitalen eller stemmerne. Efterfølgende blev registret udvidet til også at skulle indeholde oplysninger om ejere med såkaldte ihændehaveraktier, og som ejer under fem procent. Disse ekstra oplysninger er ikke offentligt tilgængelige. Desuden skulle der også laves software, som virksomhederne kunne bruge til at føre deres ejerbog, og som automatisk indrapporterer de data til registret, som skal offentliggøres.

»Det viste sig at være mere komplekst end som så, med både en lukket og en åben del, samt et værktøj til indberetning. Det har gjort, at det blev forsinket,« siger Lars Bunch.

Det har dog ikke taget fire et halvt år at få styr på, hvordan et udbud skulle skrues sammen, for i første omgang blev projektet med ejerregistret sat på hold. Erhvervsstyrelsen skulle nemlig i gang med at skifte mange it-systemer, så det skulle lige på plads først.

»Styrelsen var i gang med en stor it-modernisering, hvor der skulle skiftes en række it-systemer. Derfor var det nødvendigt at gå i gang med de andre systemer først,« forklarer Lars Bunch.

Rationalet var, at man ikke ville udvikle et register, som så skulle laves om for at passe til de nye it-systemer, der var på vej, og det forsinkede altså også ejerregistret en del.

Læs også Erhvervsstyrelsens skriftlige svar om forsinkelserne på et spørgsmål fra Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Tommy Bell

Det er jo bare startet op. Det lyder jo som om det skal til at starte op nu. Så næste kuldsejlet projekt er på vej.

Man kunne jo næsten argumentere for at det allerede er kuldsejlet. Fire års forsinkelse er jo ikke helt godt.

  • 1
  • 2
Leif Neland

Det lyder da ganske rimeligt og velplanlagt.

Det er jo netop ikke "Vi har ikke helt styr på detaljerne, men gå bare igang med at programmere, så retter vi det til efterhånden.
Og pyt med at vi er ved at gå bort fra lotus123 på xp, det klarer i jo nok i en håndevending"

Desuden er det så vidt jeg kan se et "nice-to-have" system, ikke et livsnødvendigt system.

"Jeg vil gerne se, hvem der har aktier i Hansens cykler a/s"
"Det kan vi desværre ikke slå op, du må kontakte Hansens cykler a/s selv"

Der er ingen, der ikke kan få omregistreret deres bil, deres hus eller blive indkaldt til sygehuset.

Desuden, så kan man argumentere for at når loven bliver ændret i 2012, og kravsspecifikationerne ændret væsentligt, så burde "timeren" resettes derfra.

  • 3
  • 0
Finn Aarup Nielsen

BiQ ApS ejerforholdsdata koster så vidt jeg kan se 15.000 kr årligt: http://www.biq.dk/prices/ eller er det blot i "Sales" versionen til 5.000 kroner det ligger tilgængeligt? Det er vel visse restriktioner på hvad man kan bruge de data til?

BiQ's data kommer tilsyneladende fra afleverede årsregnskaber http://www.biq.dk/tour/ownerships Årsregnskaberne kan man købe hver for sig for 15 kroner på cvr.dk i XBRL-format, men må mon ejerforholdsdata er tilgængelige der?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize