Kode-bøf hos KMD gav lavtlønnede en astronomisk trækprocent på 77

7.000 danskere har i dag fået en forskudsopgørelse med alt for høj trækprocent. Et indlagt loft over den maksimale stigning i skattetræk er i 11. time røget ud hos udvikleren KMD

Det er sådan noget, man får kaffen galt i halsen over. Sådan noget, der får ens øjne op på vid gab. Sådan noget, man ikke helt ved, om man skal grine eller græde over.

7.000 danskere har i dag fået en digital forskudsopgørelse med astronomiske trækprocenter helt op på 77. Det forklarer Johnny Fussing, der er specialkonsulent i Skat og procesejer på forskudsopgørelsen.

**LÆS OGSÅ **KMD-koks i koden giver 7.000 danskere forkert trækprocent

»Det er typisk sket for borgere med mindre b-skatter. Kildeskattebekendtgørelsen siger, at den slags kan indregnes i a-skatforskudsopgørelsen, og det har systemet så gjort. Desværre er den feature, der siger, at trækprocenten maksimalt må stige med fem procent, ved en fejl røget ud,« siger han til Version2.

Det har betydet, at folk med lave indkomster, som samtidig mangler at betale restskat, har fået indregnet hele skattegælden i forskudsopgørelsen for 2011 i stedet for at få restskatten tilsendt som indbetalingskort.

»Så på den måde kan man sige, at der ikke er noget forkert i den skat, de skal betale. Det er bare måden, de får serveret regningen på, der er forkert,« siger Johnny Fussing.

Johnny Fussing forklarer, at kodefejlen hos KMD må være sket umiddelbart før, at forskudsopgørelserne blev dannet.

»Det er sandsynligt, at loftet med de fem procents stigning er røget ud i forbindelse med programmering af noget andet, for vi har testet systemet for netop det, og det virkede på testtidspunktet,« siger han.

Konsekvensen bliver nu, at de 7.000 danskere, der er ramt af fejlen, får en ny forskudsopgørelse tilsendt.

»Vi kender ikke personkredsen, før vi har fået kørt forskudsopgørelserne om. Men det gør vi nu, så de ramte får en ny, og på fredag printer vi den sammen med et brev til dem. Og naturligvis vil de også kunne se den online,« siger Johnny Fussing.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Rasmus Rask

og hvem skulle betale for servere med så meget ekstra kapacitet, som ikke ville blive brugt det meste af året?

Han skriver jo netop ikke at de skal øge kapaciteten, men blot ikke lægge alle forskudsopgørelser ud samtidig. Således kunne belastningen fordele sig nogenlunde jævnt over eksempelvis en måned, i stedet for at en stor del er inde og kigge indenfor den samme uge.

 • 0
 • 0
#6 Jette Hartmann

hvis I for alvor tror på, at "gud og hver mand" ikke lige logger ind for at se om deres opgørelse alligevel skulle ligge der, fødselsdato eller ej, så er I for naive. Folk læser jo pr. def. ikke alt hvad der står, hverken i breve, mails eller nyheder på nettet. De ser kun at "nu er den der" og så logger de sig ind.

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Jeg er helt fortaler for automatiske test, men hvordan automatiske test, kan afdække et abnormt stor load et par enkelte dage om året, giver absolut ingen mening.

Ja, man man loadteste for at se om man kan klare 5 mill. hits om dagen, men ønsker man at skalere et system efter præcis den spidsbelastning? Som Jette ganske rigtig påpeger, vil alle folk (uanset deres fødselsdato), gå ind og kigge når der står et-eller-andet-om at man kan se den, uanset hvad der ellers må stå.

(og hvad har denne diskussion iøvrigt med KMD's kodebøf at gøre??)

 • 0
 • 0
#10 Rasmus Rask

hvis I for alvor tror på, at "gud og hver mand" ikke lige logger ind for at se om deres opgørelse alligevel skulle ligge der, fødselsdato eller ej, så er I for naive.

Jeg tror som dig at mange går ind så snart det er den tid på året. For mit eget vedkommende, og mange andres vil jeg tro, gør jeg det først efter jeg har fået besked via mail og SMS om at forskudsopgørelsen er klar.

Selv hvis alle er inde og kigge samtidig, vil det alt andet lige belastningen anderledes hvis systemerne skal forsøge at servicere X antal logins, hvoraf 100% skal hente tunge PDF-filer, i forholdt til at skulle håndtere X antal logins, men hvor kun måske 5-10% kan hente tunge PDF-filer.

Så at tro at det gør en forskel at sprede forskudsopgørelserne lidt ud, synes jeg egentlig ikke er sport naivt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere