Koblet resonans giver trådløs strøm

Forskere fra MIT har fået en 60 watt pære til at lyse ved at overføre strøm over to meter uden kabler.

I fremtiden kan man måske slippe for at skulle rode med kabler til opladning af bærbare pc'er, mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr. En gruppe forskere fra MIT har demonstreret, at det er praktisk muligt at overføre strøm over kortere afstande uden kabler.

Forskerne har således fået en 60 watt pære til at lyse ved at overføre strøm trådløst over en afstand af to meter.

Det skete ved hjælp af såkaldt koblet magnetisk resonans, hvor to spoler blev bragt til at resonere ved omkring 10 megahertz, så der blev skabt en kobling mellem de to spolers magnetfelter.

Mens radiosignaler er udmærkede til overførsel af information, så er de uegnede til overførsel af elektricitet, fordi energien spredes i alle retninger. Det problem løser koblet magnetisk resonans, fordi kobling kun finder sted mellem objekter med samme resonans.

»Det faktum, at magnetfelter interagerer så svagt med biologiske organismer er også vigtigt af sikkerhedshensyn,« siger specialestuderende Andre Kurs fra MIT.

Teknikken vil ifølge forskerne kunne anvendes til at overføre strøm til eksempelvis en bærbar pc overalt i et typisk værelse eller kontor. De særlige egenskaber ved den koblede resonans betyder, at der går meget lidt energi til spilde, fordi den energi, der ikke opfanges af modtagerenheden, typisk vil forblive bundet til feltet omkring afsenderen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Dennis Krøger

Nu er jeg ikke sikker på proportionerne her, men jeg er temmeligt overbevist om at energi i feltet er mange, mange gange større for højspændingsledninger.

Hvis vi reagerer "svagt" på magnetfelter, er det stadig et problem hvis feltet er stort nok, eller sagt på en anden måde, x/(1^12) kan stadig være meget hvis x er tilpas stor.

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Til trådløs energioverførsel forekommer det eneste alternativ til induktion at være retningsbestemt elektromagnetisk stråling. Det burde være teknisk overkommeligt at lave sådan et system, men koncentreret stråling i en mængde der kan drive en computer er ekstremt farligt.

Derfor er der en ide i at pointere at omtalte system ikke er farligt.

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Forskerne fra MIT påpeger netop, at en retningsbestemt overførsel efter samme princip som eksempelvis en laser vil være langt mere problematisk. Koblet resonans fungerer efter et andet princip end både laser og induktion. Jeg tror, det var på Cebit, at der var flere grupper, der viste induktionsbaserede produkter frem, som kunne oplade eksempelvis mobiltelefoner over meget korte afstande (slet ikke i nærheden af de to meter, forskerne her har demonstreret vha. koblet resonans).

 • 0
 • 0
Nick von Wowern

For at få en introduktion til hvordan ændringer i resonansen i det pågældende rum, eller omfanget af ændringen, dvs. afvigelser fra jordens naturlige resonans, som ligger på 7,83hz, kan have en meget negativ effekt på alle levende væsener på jorden, herunder mennesket, som har en resonans på 7,83hz.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere