Knald eller fald: RIM lancerer Blackberry 10 og to nye telefoner

Den tidligere så mægtige telefonproducent RIM er efter flere års forsinkelse klar med et nyt Blackberry-styresystem og de to første telefoner i serien. Spørgsmålet er, om produkterne er gode nok til at redde firmaet.

Så kom den store dag for canadiske Research in Motion, hvor det nye styresystem Blackberry 10 og to nye telefoner kunne præsenteres for offentligheden.

Den dag har nemlig været udsat mange gange, samtidigt med at konkurrenterne på smartphone-markedet har ædt det meste af Blackberrys markedsandel, der i efteråret 2012 var nede på 4 procent. Mange tidligere trofaste Blackberry-kunder er skiftet til iPhone eller Android, og nu skal de vindes tilbage.

Det nye styresystem og de nye telefoner får da også nogle pæne ord med på vejen fra blandt andet The Verge. Med Blackberry 10, der bygger på samme teknologi som styresystemet til den skrottede Playbook-tablet, får man en blanding af Android og iOS, lyder vurderingen, men anmelderen er dog ikke helt overbevist. Man skal bruge fingerstrøg i stedet for knapper for at komme for eksempel til startskærmen, men hele konceptet er ikke gennemført nok, mener han. Der er sjusk undervejs, som når en tilbageknap dukker op nogle gange, men ikke andre gange.

Til gengæld er browseren blevet god, på højde med konkurrenterne, hvor Blackberry tidligere har haft problemer på det området. Med et nyt styresystem er den store udfordring at få nok tredjeparts-applikationer, og der skulle allerede nu være 70.000 styk klar. Men rigtig mange af dem er ikke ret gode, lyder anmelderens dom, og konceptet med også at kunne køre Android-applikationer er ret håbløst. Det fremgår nemlig ikke ret tydeligt, om det er en Blackberry- eller en Android-app, man downloader, og oplevelsen er forfærdelig, hvis man forsøger sig med sin yndlings-Android-app. Den bliver nemlig kørt i en Android 2.3-emulator, som både ydelsen og brugergrænsefladen lider under.

Telefonen Z10, der er modellen uden fysisk tastatur, er udstyret med to gigabyte RAM og en unavngiven dobbeltkerneprocessor på 1,5 gigahertz. Skærmen er på 4,2 tommer og har 1280 x 768 pixels. Designet er generelt flot - med mange lighedspunkter med en iPhone - og telefonen fungerer på mange måder fint, lyder dommen – bortset fra en alt for ringe batteritid på under en arbejdsdag, melder The Verge.

Blackberry lancerer også Q10-modellen, der deler indmad med Z10, men som har det klassiske, fysiske Blackberry-tastatur.

I Danmark slog Blackberry-telefoner aldrig igennem i samme grad som resten af verden, men i flere år var Research in Motion - som nu i øvrigt har valg at skifte firmanavn til Blackberry - nummer to på det globale smartphone-marked, efter Nokia. I 2009 stod RIM således bag hver femte solgte smartphone i verden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
Lasse B. Køhlert

Der er ikke meget begejstring at hente fra de danske nyhedsmedier.

Når det så er sagt er jeg helt solgt ! ;-)

Tror virkelig RIM (BlackBerry) har fat i den lange ende nu.
Mange mener at de helt klart har været for længe om det, inkl. mig selv, men de har overlevet og kommer nu stærkt tilbage.

Måske det største IT comeback ever ? Bliver meget spændende at følge.

Gør jeg selv den tjeneste og se / gense præsentationen fra i går så i er 100% med på hvad HUB og FLOW er i BlackBerry land.

Med hensyn til Apps er det fantastisk.. 70.000 Apps klar fra day 1. og det er Inklusiv Skype som (uden at nævne ejerman) stadig kæmper med den til deres eget mobile styresystem.

Android Player er kun til de Android apps der lever op til sikkerheden fra BlackBerry. Så altså ikke nogen Android Apps der kan gå i dine kontakter og sende SMS / SPAM mm. ud til dine venner og forretningspartnere.

oh yes der er nok at fortælle om :D

Så mangler vi bare de danske operatører kommer ind i kampen på den private del af markedet også.

  • Lasse
Venligst Slet Min Bruger

2.1 kom d. 02.01 og virker, stadig, ikke overbevisende ?

Den virker.

I øvrigt glemte du at nævne Netflix, Hulu og flere andre i din salgstale. Og så var der vist noget med, at så godt som samtlige apps Engadget prøvede under deres review var noget værre bras.

MS har haft samme problem med deres konkurrencer (indsend 3 og vind en telefon).

Både MS og BB går åbenbart efter kvantitet over kvalitet.

Lasse B. Køhlert

Er ikke helt med på hvad du mener når du skriver glemte Netflix?
At den er / ikke er der ?

Salgstale?? Jeg er bare en begejstret tekniknørd ;o)

Anywho, jeg kom med et eksempel på en App, der var længe, rigtig længe undervejs, fra en producent til deres egne produkter, som der stadig ikke er flawless, langt fra ?

Indrømmer blankt jeg ikke har set alle 70.000 Apps i funktion, og der skal da sikkert også være noget klamkode, som der findes til Android og iOS. Men det er vel ikke udelukkende producenternes skyld.

Det du har læst om er, går jeg ud fra, en Betatest?.. og ja betatest er og bliver en betatest.. Disse enheder har ikke det samme hardware i sig som den der nu er frigivet.

Alle medier / presse fik først udleveret deres rigtige Z10 få dage før release, og de tests bliver da super positivt modtaget ?

og glem ikke prisen ?

Hvor meget highend får du for ca. 3.300 hos Samsung, Apple, Nokia (uden binding)

Johnnie Hougaard Nielsen

Men det er vel ikke udelukkende producenternes skyld.

Når BlackBerry "bestak" udviklere med cool cash, er der ret stor sikkerhed for at det sænkede kvalitetsniveauet.

BlackBerry 10 ser da ikke dårlig ud, men jeg tror ikke at den kommer til at hjælpe mere end blot at bremse det stabile fald i markedsandel. Der er egentlig kun ét punkt hvor den "hæver overliggeren", med funktionen til at adskille arbejds og privat brug. Det kræver jo så at folk som pånødes den arbejdsmæssigt gider bruge den privat.

Ud over særligt interesserede, bliver det svært at få folk lokket tilbage fra iPhone og Android.

Venligst Slet Min Bruger

Er ikke helt med på hvad du mener når du skriver glemte Netflix?
At den er / ikke er der ?

Min pointe var bare, at det er en must-have for mange mennesker.

Det du har læst om er, går jeg ud fra, en Betatest?.. og ja betatest er og bliver en betatest.. Disse enheder har ikke det samme hardware i sig som den der nu er frigivet.

Det tror jeg nu ikke. Det var en anmeldelse på Engadget fra den anden dag. Jeg går ud fra det var en færdig telefon. Den lignede også den de viste frem forleden.

Hvad jeg har læst, så er bedømmelsen vel noget alá "endnu en i rækken". Den skiller sig ikke nævneværdigt ud og falder ikke igennem.

Hvor meget highend får du for ca. 3.300 hos Samsung, Apple, Nokia (uden binding)

Der er ikke noget specielt "highend" over Z10. Hverken skærmen, kameraet, cpu'en, hastigheden eller noget i den dur. Det eneste punkt, hvor den skiller sig ud er vel på OS'et.

Det skal dog siges, at samme argument blev brugt om WP i starten. Det er først nu her med næste iteration, at WP for alvor bliver vel modtaget rundt omkring. Det kommer nok også til at gælde for BBOS 10.

Som Johnnie skriver, så vil det nok primært være folk, der allerede har hang til BB, der vil købe den.

Jens-Peter Vraa Jensen

Hej alle,

Lad mig lige starte med at melde rent flag: Jeg har arbejdet med BlackBerry produkter i en årrække og er partner, men jeg skal gøre mit bedste for at være objektiv.

Med den nye platform har BlackBerry først og fremmest givet sig selv muligheden for at konkurrere med de andre på markedet.

Startede de sent? Yep! Der var nok nogle C-levels, som i forbindelse med iPhone lanceringen besluttede noget i stil med "..at med 34% af markedet fortsætter vi nok med at skovle penge ind, hvis vi fortsætter som altid med nogle flere features". Sådan gik det bare ikke!

De måtte lære det på den hårde måde, og resultatet af deres proces har offentligheden nok først set første skridt af i går. Set ude fra sidelinien (og så dybt som man nu kan som partner og med personlige kontakter), er der sket rigtigt meget i den positive retning: Firmaet er meget mere agilt og lytter i høj grad til markedet.

Hvis man ser tilbage på at det kun er godt 2½ år siden at de overtog QNX og først skulle bygge hardware (PlayBook 1.0 kom ca. 1 år senere), udvikle et komplet udviklingsmiljø, så der var andet end Adobe AIR. Samtidig skulle hele organisationen "restruktureres" (læs: Have et los i r...n). Det er faktisk gået rigtigt godt!

Når jeg igennem de sidste par uger har brugt og leget med BB10, er det nok primært som "BB bruger", men oplevelsen har stadig været god: Kommunikationsdelen er om end blevet endnu bedre og platformen kan nu tilbyde en ydelse, der er helt på linie med resten og dermed er der grundlag for at give den brugeroplevelse som må forventes i dag.

Er der plads til forbedringer? Ja - naturligvis, men vi er ude i detaljerne og der er ingen væsentlige mangler i selve platformen.

Det som slog mig, er hvor godt, den sociale integration er lavet. Jeg må starte med at tilstå, at jeg først sidste år fik en Facebook profil, og Twitter kontoen har heller ikke været så flittigt brugt.

Med BB10 er alt integreret, og jeg synes, det er en fornøjelse at bruge både de sociale tjenester privat og erhvervsmæssigt (eks. FaceBook og LinkedIn).

Er der noget jeg savner? Ja særligt danske apps mangler, eks. EasyPark, TDC Play, Taxa mf.

Jeg tror ikke, at nogen platform kan flytte en betydeligt mængde tilfredse brugere "fra en anden lejr" (Android eller iOS). Jeg synes WP8 ser ganske fin ud, men Microsoft navnet har bare være synonym med dårlige telefonoplevelser igennem mange år og det hænger ved. BlackBerry har været kendt for en god kommunikationsenhed, men med dårlige/manglende apps og noget som "gamle forretningsmænd brugte". Sammenholdt med at RIM/BlackBerry har været pressens yndlings-hade-firma (delvist fortjent) igennem de sidte par år, så skal der laves en proper PR indsats og leveres nogle solide succes historier og salgstal.

Personligt tror jeg at de får en rigtigt godt salg i Q1/Q2. Der vil være mange trofaste BB brugere, som har ventet på BB10 og har udskudt købet af en ny BB telefon (særligt i udlandet på 12/24 mdr. kontrakter). Om det så kan danne momentum fremadrettet og sprede sig må tiden vise.

Det vil ikke overraske mig hvis BlackBerry 10 bliver licenseret til en række andre producenter. Det vil give rigtig god mening mhp. at få udbredt platformen.

BlackBerry har nogle flere overraskelser i gang, som jeg ikke må omtale pga. NDA. Derudover er ingen tvivl om, at de ser QNX operativsystemet som en vigtig brik for at kunne penetrere andre markeder og lave integration til andre typer produkter.

På tirsdag tager jeg til BlackBerry Jam i Amsterdam. Tirsdag formiddag har jeg møde med en repræsentant fra RIM, for at drøfte hvad vi kan gøre ved den liste af danske applikationer, som RIM for 1 år siden udarbejde og prioriterede.

Har du et ønske til en apps der mangler, så skriv og jeg skal bringe beskeden videre.

Rigtig god weekend til alle når i når dertil - uanset hvilken telefon i bruger :-)

/JP

Lasse B. Køhlert

Hvis du sammenligner med andre enheder, (OK ikke android da den er i sin gode ret til 4 kerner) så matcher den ganske fint ?
Er helt med på de sagtens kunne have smidt et bedre kamera i, og der er da også helt klart plads til forbedringer. Men af den første udgave, af noget helt nyt syntes jeg de slipper ganske fint af sted med det.
Det skal jo også ses i lyset af hvordan operativsystemet udnytter de ressourcer der bliver stillet til rådighed?
Eks. Android giver fuldt skrald til både CPU, forbindelse og memory når der er flere ”kørende” applikationer. Med QNX bliver den aktive applikation opprioriteret og behøver derfor ikke de 4 kerner i så høj grad som eks. Jelly Bean
Derudover er der så mange, syntes jeg, fede features i, og at Netflix vælger at blokere for adgangen til deres hjemmeside for streaming, og ikke selv har lavet en App til BB 10 er det lidt op ad bakke 
Alene muligheden for udskifteligt batteri + udvide hukommelsen, er en sjælden, men ret overset feature i min optik.
Nu har jeg set den video fra engadget du omtaler, og nej den ser ikke særlig positiv ud. Men ser man sammenligningen fra PocketNow med WP8 og Android er sagen en helt anden. Tror faktisk kun det er EnGadgets der er så negative i deres test ?
Andre eks. på hvorfor jeg syntes det er en fed telefon, og ja nu bliver det nok lidt en salgstale, sorry.
BlackBerry Hub:
BlackBerry Hub giver dig et samlet overblik over de informationer, der virkelig betyder noget for dig. Hub’en samler det hele så du altid har det tæt på. Alle dine kontakt app`s samlet i en App. BlackBerry Hub giver samlet overblik over alle dine aktiviteter, og med BlackBerry Flow kan du nemt komme ind og ud af dine beskeder og samtaler. Din BlackBerry Hub er altid tilgængelig. Et enkelt swipe, og du får oversigten ind fra venstre. BlackBerry Hub samler din firma mail, samt alle private tjenester som BBM, LinkedIn, Twitter, kalender, Facebook osv. Den lader data komme til dig. Du skal ikke længere åbne den enkelte app, du arbejder altså direkte ud fra din Hub. Du kan godkende en ny anmodning fra en Facebook ven, lave et nyt tweet på Twitter, tjekke din indbakke, søge efter kontaktpersoner på LinkedIn eller ganske enkelte tjekke kalenderen for næste aktiviteter, alt sammen uden, at du forlader din BlackBerry Hub.

BlackBerry Flow:
Det handler ikke om Homekeys og retur knapper eller andet. BlackBerry 10 er brugervenligt og vil gøre det nemt for dig. Vi taler ægte multi-tasking, hvor du kan have dine programmer kørende samtidigt og nemt skifte mellem dem som du vil – uden de pauser. Bare ved let og enkelt at lade fingerne swipe hen over skærmen. Samtidig er din Hub altid tilgængelig. Så selv, når du ser en video og kan se den legendariske røde diode på din BlackBerry blinke, kan du nemt ved et enkelt swipe til siden kigge i din BlackBerry Hub og se hvad der er kommet af indkommende beskeder, uden at du minimere dit nuværende program, og derefter nemt forsætte ved et enkelt swipe retur. BlackBerry Flow gør det hele legende let og super nemt.

Det nye KeyBoard:
Det nye touchscreen keyboard giver en ubesværet skriveoplevelse. Det bedste keyboard til dato på en smartphone. Det lærer din skrivestil og foreslår ord til at hjælpe dig skrive hurtigere, mere præcist og med et minimum af indsats. Du kan samtidig have op til 3 sprog kørende samtidigt og let skifte, hvad du skriver uden at skulle ændre sprog på din telefon, og dit keyboard hjælper stadig med ordforslag.

BlackBerry 10 kamera – med TimeShift mode:
Kameraet i den nye BB10 device er ikke længere bar en App, men en integreret funktion i telefonens hardware. Dette giver nye muligheder og en meget forbedret kvalitet. TimeShift mode giver dig nu muligheden for at tage det perfekte billede. BB10 kamera indfanger millisekunder før og efter billedet er taget. Så med en lille ”drejeknap” kan du rulle frem og tilbage og åbne øjne eller få en ven til at smile og dermed skabe det perfekte billede.

Godt nok er teknologien nu ejet af Nokia, men det gør det ikke mindre fedt 

BBM:
BBM, BlackBerry Messenger, blev opgraderet til BBM7 lige omkring årsskiftet og på BB10 får denne legendariske BlackBerry App endnu et løft. BlackBerry lancerer nemlig Video Chat og som noget helt nyt på smartphone markedet Screen Share Chat. Del billeder, Browser eller forretningsdokumenter med din BBM kontakter under en video Chat, mens du naturligvis stadig har samtalen kørende. DET ER GENIALT.

  • Lasse
Johnnie Hougaard Nielsen

Hardware specs jævnheden kan illustreres ved at forestille sig samme hardware på en Android telefon. Så ville den placere sig i den pæne ende af middelklassen. Ikke på et eneste punkt ville det være en topmodel. De ville få bedre specs ved at flashe en Android topmodel med BlackBerry 10. Dens indpakning er nok det eneste punkt hvor hardwaren får ganske pæne ord med på vejen.

Software er selvfølgelig noget nyt og anderledes. Der ser da bestemt ud til at være et par smarte finesser her og der, men kun i småtingsafdelingen. Ikke noget af det som får mere end særligt interesserede til at skifte. Så skulle der være markante løft af overliggeren, hvilket da heller ikke er nemt.

Der var engang BBM var en stærk side. Med de for mange nedbrud ser jeg det mere som en generende risikofaktor. Andre platforme har også muligheder for IP baseret messaging.

Hvis BlackBerry var kommet med en lignende model i rette tid, det vil sige for et par år siden, ville det ligne en succes. Nu er den blot endnu en i rækken, hvor det er kraftigt op ad bakke omkring image.

Deres store markeder i nogle sprede udviklingslande er bygget på at sælge billige modeller, der passede godt til folk uden mange penge. Den nye model har en pris så kun de velstående kan være med. Men de er forlængst flyttet til modeller med "cool" faktor. De vil blot rynke på næsen af sådan et fortidlevn. Hvis BlackBerry kunne komme med en model til masserne, havde de en chance for i det mindste at holde fast på det marked. Lige nu bruger de billige Android modeller det gamle BlackBerry marked som en lækker dessert :-)

Lasse B. Køhlert

Det er lidt fjollet kun at sammenligne hardwaren syntes jeg. Tag i stedet alle komponenter, samt softwaren der får det hele til at spille sammen til en færdig enhed.

Det svar jo til at smide en motorcykel kværn i en 2500Kg. tung Rolls Ryce.
Jeg tror ikke du vil opnå samme performance selvom den yder ganske fint så længe den sidder på en cyke.

Lidt groft sammenlignet, but you get the point..

"Der var engang BBM var en stærk side. Med de for mange nedbrud ser jeg det mere som en generende risikofaktor. Andre platforme har også muligheder for IP baseret messaging"

Mange nedbrud ? Der har været, det store, som ramte alle, og ellers har der været enkelte tilfælde, der har været operatørbestemt. Og det sker oftest når der opdateres på netværket. Og ja de lande der kun tilbyder BlackBerry Internet Service fra én enkelt udbyder, får historien et ekstra hak når det er en hel nation uden BBM. Omvendt viser det også bare hvor brugt det er.

Der findes mange IP messagingsystemer ja, men ingen af dem har samme muligheder som BBM.

At det er svært at omvende fans er tydeligt at se ja ;) og jeg er måske selv en BlackBerry "fan", og mit primære mål med min smartphone er kommunikation. Fan eller ej er det ikke svært at se, at det er det den gør bedst.

Til sidst siger jeg det gerne, igen. Ja de er kommet alt for sent ud med denne Z10.

Men da de lagde strategien for under 3 år siden, og til nu, er jeg ikke sikker på det kunne være gjort meget hurtigere, fordi der netop skulle opbygges økosystemer til udviklerne. Ikke at det skal være en undskyldning, men det er den største årsag.

Men nu er den her, og jeg glæder mig til der kommer mere end 60.000 BlackBerry enheder i Danmark ;)

Jens-Peter Vraa Jensen

Jeg havde fornøjelsen af, at modtage den ene af Danmarks første to BlackBerry 10 i morges.

Jeg vil i løbet af den næste uge teste den på kryds og tværs og skal nok melde tilbage med min personlige vurdering. Jeg tvivler på at der kommer mange overraskelser da jeg har haft adgang til den fulde BB10 software i ca. 1 måned, men selve telefonen virker "pænt indpakket" og med rene linjer og ingen knapper på fronten.

Softwaren kører flydende og browseren er absolut blandt de hurtigste mobilbrowsere jeg har prøvet.

Jeg tvivler på at nogen kan komme med en smartphone i dag, som hæver overliggeren væsenligt. Apple definerede den nuværende smartphone og brugerinterfacet er i det store hele identisk på alle platforme.

Det jeg agter at kigge nærmere på, er hvad BlackBerry rent faktisk mener med "a mobile computing platform for the next decade". Jeg kan godt forstå sætningen, men de må jo have gjort sig nogle tanker om, hvad der skal lægges i det.

Bedste bud er, at platformen skal bruges i nogle helt andre vertikaler og integrationen mellem smartphone og "andet" skal være meget bedre.

Nu vil jeg pakke kufferten - Amsterdam venter!

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017