Knækket kabel lagde Folketingets hjemmeside ned

18. maj 2018 kl. 10:4722
Knækket kabel lagde Folketingets hjemmeside ned
Illustration: Folketinget.
Asfalt og betonunderlag ved Christiansborg skal skiftes. Det resulterede mandag i knækkede kabler, der lagde Folketingets hjemmeside ned.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Folketingets hjemmeside gik først på eftermiddagen ned og kom først online igen tirsdag morgen.

Det skyldes noget så banalt som en knækket kabel, og mere skal der altså ikke til for at lægge Folkestyrets hjemmeside ned.

Der er netop nu ved at blive udskiftet asfaltunderlag på slotspladsen bag Christiansborg, men da entreprenøren skulle grave beton op, var uheldet ude.

»Da vores entreprenør fjernede den beton, der er bærende under asfalten, hæftede trækrørene sig fast i betonen,« siger Kasper Jacoby, der er chef for Folketingets Byggesekretariat, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg ved ikke, om de i sin tid er blevet lagt, mens betonen var våd, eller hvad der er sket , men betonen hev i hvert fald de trækrør med op, og så var der nogle fiberkabler, der knækkede. Så fra først på eftermiddagen mandag til tidligt næste morgen var vi uden hjemmeside.«

Tidligere i dag kunne Version2 fortælle, at Datatilsynets hjemmeside var utilgængelig på grund af et udløbet SSL-certifikat.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
22. maj 2018 kl. 12:03

Vi var et par stykker, der netop sad og fulgte 3. behandlingen af databeskyttelsesloven...og forbindelsen røg ved afstemningen, så vi fik først informationen om lovens vedtagelse senere.

Tror, det er godt, at der arbejdes på et opdateret ledningsregister.. :)

21
21. maj 2018 kl. 22:33

Det er så her....

Der er kun angivet dybder for kabler en udbyder af telekommunikation lægger i privat areal. Folketinget er ikke en udbyder af telekommunikation og de må desuden gøre hvad de vil i deres egen jord.

Paragraf 6 siger at kommunen bestemmer i offentlig vej men jeg har endnu ikke fået en gravetilladelse hvor de stiller nogen krav om det.

19
21. maj 2018 kl. 21:05

Det er der ikke nogen lov der siger.

Jo, det er der faktisk, på offentlig jord. Men nu kan jeg selvfølgelig ikke lige finde det :-(

Men har i øvrigt oplevet mange steder at det dukkede op, kun 10-20 cm nede. Så jeg tænker at der aldrig bliver ført nogen som helst kontrol med det....

16
21. maj 2018 kl. 08:34

Telekabler skal ligge i min. 45 cm dybde....

Det er der ikke nogen lov der siger. Det betragtes som standard på offentlig vej men på egen grund kan du gøre hvad der passer dig. Eksempelvis bliver folk ofte selv bedt om at grave deres kabel TV coax ned, med det resultat at det højest ligger 10-20 cm nede eller ligefrem ligger på overfladen. Det er der ikke noget ulovligt ved.

Den primære årsag til at følge anbefalingerne og få det 45 cm ned er at der er færre overgravninger hvis du ligger i den forventede dybde.

Fiber er i øvrigt noget fanden har skabt da det ikke kan findes med en kabel søger og er for småt til en jordradar. Samtidig er det noget af det dyreste at grave over.

14
18. maj 2018 kl. 18:58

Hvis de både har fjernet asfalt og den underliggende beton, så er man snildt nede 30-40cm. Jeg synes heller ikke denne historie viser tegn på nogen særlig inkompetence. En u-kritisk service blev under vejarbejde midlertidigt afbrudt grundet en hændelig konstruktionsfejl for mange år siden. Og hvad så?

13
18. maj 2018 kl. 18:45

Det der undrer mig mest er hvorfor de ligger helt oppe ved overfladen, normalt graver man jo sådanne trækrør ned i mindst 30-40cm dybde.

10
18. maj 2018 kl. 17:07

Konklusionen er ved at man ikke skal spørge en IT mand om hvordan man støber et fundament eller hvordan man bryder asfalt op.

Shit happens. Det lyder som om at det er en big deal og folketinges hjemmeside er gået ned. Jeg tror der er nogen der er mere trætte af deres interne ting også er nede. Men mund ikke de trækker et nye kabel så.

9
18. maj 2018 kl. 16:20

Man vidste hvor kablerne lå.

"Jeg ved ikke, om de i sin tid er blevet lagt, mens betonen var våd, eller hvad der er sket ".

Konklusionen må vel være, at man ikke helt ved, hvad der er sket. I mine øjne (eller ører) lyder det mærkeligt, at man skulle lægge kabler i våd beton.

Men jeg er ikke entreprenør eller jord- og betonarbejder, så jeg kan tage fejl...

5
18. maj 2018 kl. 13:10

Og hvorfor ved man åbenbart ikke, hvor kablerne ligger?

3
18. maj 2018 kl. 11:33

Det lyder som noget internt fiber mellem bygninger, den slags er der sjældent nogen der har redundans på.

2
18. maj 2018 kl. 11:25

Hvad så med at kablet var single point of failure? ?

1
18. maj 2018 kl. 11:06

"»Jeg ved ikke, om de i sin tid er blevet lagt, mens betonen var våd, eller hvad der er sket , men betonen hev i hvert fald de trækrør med op, og så var der nogle fiberkabler, der knækkede. "

Dejligt, at der er fuldt overblik og styr på vital infrastruktur.....

Og det er jo nok endnu bedre andre steder....