KMD's topchef om forlig med kommunerne: »Jeg ville helst undgå juristerne«

24. marts 2017 kl. 14:48
KMD's topchef om forlig med kommunerne: »Jeg ville helst undgå juristerne«
Illustration: KMD A/S .
Eva Berneke, der er administrerende direktør i KMD, erkender, at det efter flere it-skandaler er nødvendigt for KMD at gøre sig mere umage for at genskabe tilliden til det offentlige it-marked.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et forlig uden juristsnak og høje advokatregninger var et mål for KMD's topchef, Eva Berneke, under drøftelserne med det fælleskommunale it-selskab, Kombit, om en løsning på den et år lange forsinkelse af de såkaldte Støttesystemer.

Det fortalte Eva Berneke på konferencen Offentlig Digitalisering, som blev afholdt i denne uge i Aarhus.

»Jeg holder meget af jurister, men når man har dem med til sådanne møder, så plejer de at sidde og rykke en i ærmet og sige at ’det kan du ikke sige’. Så når man holder den her slags møder, så holder jeg dem helst uden jurister,« sagde en veloplagt KMD-boss til en propfyldt sal i Musikhuset i Aarhus.

»Lige så snart man rækker ind over bordet og siger, at 'skal vi ikke prøve at finde en løsning på det her?', så er der en jurist, der begynder at få nervøse trækninger ved øjnene, fordi det kan komme tilbage at 'du sagde jo også ved det møde, at …’,« fortalte hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som bekendt endte Kombit-forliget med, at KMD skal betale en bod på 100 millioner kroner - uden en voldgift eller tilsvarende juridisk baseret afgørelse, hvilket direktøren er glad for:

»Man ved, at det (en voldgift, red.) er langstrakt - det tager 3-4-5 år, og man ved, at dem, der tjener mest på det, er advokaterne. Jeg har ikke noget imod advokater, men i et juridisk rum kommer vi alle sammen til at betale. Og det er ikke nødvendigvis sådan, at løsningen bliver bedre,« sagde Eva Berneke.

Aftalen mellem Kombit og KMD indeholder også en tidsplan for, hvornår systemerne skal være færdige – suppleret med ’dagbøder’, hvis KMD ikke overholder den:

»Vi er gået med til at lægge hånden på kogepladen, hvor vi siger, at hvis vi ikke bliver færdige inden for tidsplanen, så får vi det, som man kalder dagbøder i entreprenørbranchen,« sagde topchefen, som også nævnte, at sagerne har fyldt ’rimeligt meget’ af hendes tid på det seneste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun erkendte samtidig, at KMD skal udvikle kvaliteten, når selskabet udvikler it-løsninger:

»Vi kunne have gjort det bedre, og der er ting, vi kan gøre bedre. Det sidder vi ikke bare overhørig, og vi gør nu ting anderledes. Der er også noget tillid, der skal genetableres,« sagde KMD-chefen og argumenterede for, at i det langstrakte monopolbrud, som betyder, at kommunerne skal væk fra de gamle KMD-systemer, er det næppe sidste gang, at man mødes for at finpudse på det overordnede plan.

Men KMD vil også gerne generelt bevare et godt image på det store offentlige it-marked:

»Det handler også om, at vi gerne vil levere inden for mange typer forretning, blandt andet de relativt skræddersyede løsninger til kommunerne. For ofte er det sådan, at man ikke bare kan kopiere en løsning fra Tyskland som følge af forskelle i håndtering af data, grunddata og lovgrundlag,« sagde Eva Berneke.

Voldgiftssag med ATP vil tage år og koste dyrt

Ud over Kombit har KMD haft et slagsmål kørende med Udbetaling Danmark, som er en del af pensionskassen ATP, om levering af it-systemet Social Pension, der skal udbetale pension til 1,3 millioner førtids- og folkepensionister.

Her endte det imidlertid med en ophævelse af kontrakten fra Udbetaling Danmarks side samt et sagsanlæg.

»Vi synes, det er overraskende, at man er kommet så langt med et system, hvorefter man finder ud af, at det vil man ikke alligevel,« sagde Eva Berneke.

Den mest rigtige løsning ville ifølge hende også her være at indgå et forlig. I stedet for at de ’elskelige jurister’ nu kan bruge lang tid på en afklaring i en voldgiftssag.

»Men det kræver, at man fra begge sider har et ønske om at nå et forlig, og at begge vil blotte sig og sige, at man måske ikke har været helt ren i rummet hele vejen igennem,« sagde KMD-chefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Social Pension er et særskilt fagsystem, og forsinkelsen heraf kommer ikke til at berøre de andre systemer i monopolbruddet. Men ophævelsen vil ifølge KMD forsinke det samlede monopolbrud, da det kommer til at forsinke idriftsættelsen af et nyt pensionssystem væsentligt – sandsynligvis to år eller mere.

Herudover er vurderingen, at en potentiel voldgiftssag vil tage 3-4 år med betydelige omkostninger til følge.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger