Aktionærforening om KMD's mulige børsnotering: »Et lotteri«

I september søgte KMD en rådgiver til en 'eventuel børsnotering'. Man bør tage det med ro, siger Dansk Aktionærforening

KMD har flere gange luftet tanken om at kaste sig ud i den finansielle slagmark og lade sig børsnotere. I september kunne Ritzau berette, at virksomheden havde hyret samme rådgiver, som fik NETS børsnoteret.

Men en virksomhed, som er i en så høj grad af modvind, som KMD på nuværende tidspunkt er, bør slå koldt vand i blodet, før de beder investorerne lægge penge i sit forehavende.

Det mener Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening. Han slår fast, at han ikke kan udtale sig direkte om KMD, men siger til Version2, at:

»Jeg ville råde et selskab i den situation til at tage den med ro og få forholdene bragt i orden, så man kan præsentere virksomheden på en ordentlig måde, og så en investor på et fredeligt grundlag kan tage stilling til virksomhedens værdi.«

KMD slås med en stribe sager, hvor man er på kant med kunderne.

It-selskabet er mere end 15 måneder forsinket med de såkaldte Støttesystemer, som udvikles til landets kommuner. Støttesystemerne er it-løsninger, der er nødvendige for at alternative leverandører rent it-teknisk kan komme ind på det hidtil meget KMD-dominerede kommunale it-marked, i form af det såkaldte monopolbrud.

Kommunerne har endnu ikke meldt ud, om de vil kræve erstatning af KMD. Men ordlyden fra formanden i Kommunernes Landsforening er så hård, at det kan betyde, at et aftalt bødeloft kan sprænges.

Læs også: KL-formandens krasbørstige KMD-kritik kan sprænge aftalt bødeloft

Desuden er KMD over et år forsinket med leveringen af it-systemet Social Pension, som er et nyt system til udbetaling af folke- og førtidspension, til pensionsselskabet ATP.

ATP krævede i januar erstatning på over 500 millioner kroner fra KMD. Parterne er dog uenige om årsagen til forsinkelsen.

Læs også: ATP om millionkrav til KMD: Andre it-leverandører har ikke problemer med at forstå vores krav

En rapport fra tyske SAP, konsulenthuse SIG, Software Improvement Group, og PA Consulting gav imidlertid ifølge TV2 pensionskæmpen et rygstød i striden om ansvar.

Ifølge rapporten består mindre end halvdelen af it-systemet af standardkomponenter, mens for meget er særligt udviklet af KMD, hvilket ikke lever op til aftalen mellem KMD og ATP.

Læs også: SAP-rapport: KMD har specialudviklet for mange komponenter til ATP

I januar kunne Version2 fortælle, at KMD og Region Syddanmark blev enige om at ophæve en kontrakt på et lønsystem, efter at it-kæmpen fik 40 dage til at rette en række fejl og mangler.

Læs også: KMD i ny modvind: Region Syddanmark ophæver it-kontrakt til over 100 millioner kr.

I slutningen af februar fortalte COOPs ledelse, at alle deres it-problemer skyldes KMD's systemer.

Og i går kunne Version2 fortælle, at et nyt it-system til en række af landets jobcentre bliver forsinket knap et år. Systemet Momentum, som ifølge KMD skal ‘understøtte alle facetter af et jobcenters arbejde’, vil først være rullet ud til de 60 involverede kommuner ved udgangen af første halvår 2018.

Oprindeligt lød planen på, at Momentum skulle være klar til brug medio 2017.

Læs også: KMD's IT-system til jobcentre bliver forsinket knap et år

»Det bliver et lotteri«

I de sager, hvor striden er eskaleret til en sag om mulig bod, er det ikke afgjort - i hvert fald ikke over for offentligheden - hvem der har ansvaret for forsinkelser og fejl og mangler.

Og på trods af, at KMD oplever modvind fra så at sige alle verdenshjørner, så får selskabet stadig ordrer. I januar kunne virksomheden annoncere, at de vandt udbuddet om at skulle stå for it-understøttelsen af et nyt GeoData system i samarbejde med GeoDanmark.

Alligevel vil risikoen for bøder være en udfordring for enhver kommende børsnotering, fordi det sætter selskabets samlede økonomiske situation i et uvist lys:

»Problemet er, at det bliver et lotteri, hvor en eventuel investor vil lægge et lod i udfaldet af sådanne søgsmål, og det er altid problematisk,« siger Leonhardt Pihl, Dansk Aktionærforening.

»Det kan godt være, at de vinder søgsmålene, det er bare meget svært at sige noget om, når du sidder og skal danne dig en mening om værdien af virksomheden,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere