KMD slipper tidligst monopolgreb i 2018

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
KMD-monopolet når at fejre 10 år som privat virksomhed, før det sidste monopolsystem er væk.

Skal du søge boligstøtte, foregår det i dag gennem it-systemet KMD Boligstøtte. Sådan har det foregået i mange år - og sådan vil det blive ved med at foregå i mange år.

Boligstøtteområdet er nemlig det sidste sted, KMD får brudt sit kommunale it-monopol, og ifølge et oplæg på Offentlig Digitalisering 2013-konferencen i Aarhus i sidste uge, sker det efter planen tidligst medio 2018, hvor Udbetaling Danmark overtager opgaven.

Dermed kommer der til at gå op mod ti år fra salget af KMD til det endelige brud med det gamle it-monopol.

Læs også: Nu skal KMD’s monopol bankes væk: Kommunerne går sammen om gigant-udbud

Kommunerne solgte KMD henover årsskiftet 2008/2009 og brugte pengene fra salget på at oprette it-indkøbsorganisationen Kombit, der skulle sikre konkurrence på de kommunale it-løsninger. Direktør i Kombit Hans Bertelsen mener ikke, den lange tidshorisont er problematisk

»Hvis det bare var et udbud af et kendt område, var det ikke et problem. Men vi skal indsamle rigtig meget viden, før løsningen kan sendes i udbud. Kombit er kun fire år gammel, og vi synes, vi har haft rigtig travlt med både at opbygge organisationen og sende opgaver i udbud,« sagde Hans Bertelsen fra Store Scene i Musikhuset.

Hans medkombattant på scenen, KMD's administrerende direktør Lars Monrad-Gylling var for en gangs skyld rørende enig:

»Som it-mand kender jeg lidt til den offentlige sektor. Det at tage livtag med så store komponenter er noget, man skal have respekt for. Jeg kunne jo omvendt spørge: 'Er det det overhovedet realistisk på så kort tid at ruske så meget op i it-landskabet, som tilfældet er?'« lød det fra Lars Monrad-Gylling.

Han pointerede samtidig, at der i hans øjne ikke er nogen grund til hastværk.

»Vi har jo en varm backup-up kørende, og det er komplekse sammenhænge, vi taler om,« sagde han.

»Der slukkes ikke for gamle løsninger, før de nye er klar. Så vi kommer ikke i en situation, hvor danskerne pludselig ikke kan få kontanthjælp,« sekunderede Hans Bertelsen ham.

Grunden til, at Kombit og Udbetaling Danmark ikke for længst har sendt alle monopolsystemerne i den såkaldte transistionsaftale i udbud, er angiveligt, at udbuddet i sig selv ikke er nok.

»Det er ingen kunst at lave et udbud. Kunsten er at lave et udbud, som leverandørerne gerne vil byde på. Vores erklærede mål er, at vi med udbuddene skal spare kommunerne for 25 procent af de hidtidige udgifter, så det kræver at vi gør et seriøst stykke arbejde,« sagde Hans Bertelsen.

Opdateret 28. maj 13.10: Udbetaling Danmark oplyser, at de regner med at have en alternativ boligstøtteløsning klar allerede medio 2018 - og ikke medio 2019, som det tidligere har fremgået af artiklen.

Version2 er mediepartner på Offentlig Digitalisering 2013-konferencen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere