KMD vil ryste årets dårlige presseomtale af sig: Vi er bagud på point
Det er ikke altid let at være en lidt støvet dansk it-gigant uden den samme globale x-faktor som Google, Microsoft og Apple.
Mediehuset Ingeniørens analyseafdeling har for første gang gennemført IT Company Rank, som er en analyse af 50 udvalgte it-virksomheders ‘talent attraction image’ – dvs. hvor gode forudsætninger virksomhederne har for at tiltrække it-medarbejdere. Analysen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor it-professionelle svarer på, hvordan de opfatter og vurderer danske it-arbejdspladser. Der er i alt 50 virksomheder med i analysen. I alt har 1.362. personer gennemført analysen, og hver virksomhed i analysen er vurderet af i gennemsnit af 400 personer, hvilket er tilstrækkeligt til at give et solidt billede af hvordan målgruppen i undersøgelsen har vurderet den enkelte virksomhed. Læs hele metodebeskrivelsen her.Version2 IT Company Rank-analysen
»Vi er bagud på point, når vi er Kommunedata fra 1972 og med dårlige pressesager i ryggen,« erkender Søren Billeskov, der er Head of Talent Management i KMD.
Vi har mødt ham til en snak om employer branding og rekruttering i virksomheden, der har været i kraftig modvind i pressen i de senere år, og som også i Version2 IT Company Ranks undersøgelse lander på en beskeden 26.-plads – og på en 47.-plads, når det gælder virksomhedens appel til it-ingeniører.
»I januar og februar i år med de mest højlydte sager – med Kombit og ATP – oplevede vi kandidater, der trak følehornene til sig. Men før og siden har de voldsomme pressesager ikke fyldt meget og har haft en relativt begrænset effekt,« fortæller Søren Billeskov.
»I peak-perioden talte alle dog om KMD. Selv min mor spurgte om det – og det oplevede jeg også fra andre, der ikke normalt beskæftiger sig med it. Så det skal ikke være nogen hemmelighed, at medietrykket har været stort og fyldt en del i hverdagen i de værste perioder,« understreger han. KMD har adskillige gange de seneste år udbetalt forkert støtte til arbejdsløse eller sendt dem forkerte oplysninger. Designfejl i KMD’s system til Frederiksberg Kommunes pladsanvisningssystem medførte et sikkerhedshul. En ansat hos konkurrenten Netcompany blev politianmeldt af KMD, da han påpegede fejlen. I foråret 2017 fyrede pensionsgiganten ATP KMD fra opgaven med at levere systemet Social Pension. Skat har stævnet KMD for skandalen med inddrivelsessystemet EFI. KMD betaler bod på 110 millioner kroner til det fælleskommunale it-selskab Kombit efter forsinkelse på et år af de såkaldte Støttesystemer. Region Syddanmark droppede en it-kontrakt med KMD til over 100 mio. kr. Regionen fandt nemlig over 300 fejl og mangler i KMD’s system, der skulle bruges til vagtplaner.KMD i modvind i pressen
Unge er uvidende om negativ presse
Søren Billeskovs forklaring på, at de voldsomme pressesager ikke fylder så meget i hverdagen, er, at de helt unge på universiteterne typisk ikke har et medieforbrug, hvor erhvervsmedierne har stor vægtning – og derfor har de ingen negative præferencer.
Måske er der et lille segment af dem med to til fem års erfaring, der styrer uden om KMD, mens dem med over fem års erfaring er bevidste om, at KMD er trukket igennem pressemaskinen, men ikke lader sig påvirke af det.
»De har måske folk i deres netværk, der arbejder i KMD, og hører derfor deres version af sagerne. Men det er en diskussion, der er svær at kvalificere, fordi vi jo ikke kan vide, om det får færre til at søge stillingerne hos os,« siger Søren Billeskov.
Netværk har betydning i dag, da de traditionelle jobkanaler, som for eksempel Jobindex, ifølge Søren Billeskov er døende.
Mange rekrutteringer sker allerede på de sociale medier og gennem netværk, og KMD’s forbrug af headhuntere er da også tredoblet gennem de senere år.
Intern tackling af shitstorm
Når de negative pressesager har kørt, har KMD løbende indkaldt ansatte til møder og fortalt og kommenteret på de konkrete sager på intranettet.
»Vi har skrevet, hvad sagerne går ud på, og hvordan KMD reagerer på dem. Vi er også taget på rundrejser til de relevante direktører for at fortælle, hvad der har været op og ned i sagerne. Det er vigtigt for medarbejderne at få vores respons på de aktuelle sager, så de får et kompas at navigere efter, når de møder kunder, samarbejdspartnere og venner,« siger Søren Billeskov, der er ansvarlig for KMD’s brand i offentligheden og internt.
Der er også en dialog med kunderne, hvor omdømmet jo også har fået lidt ridser i lakken. Det er derfor vigtigt konstant at levere gode projekter til de forskellige målgrupper.
Ud over alle de pressesager, der har kørt i den senere tid – som for eksempel forkert støtte til arbejdsløse, fejl i Frederiksberg Kommunes system for pladsanvisning, ATP, der droppede KMD som leverandør af systemet Social Pension, Skats stævning af KMD – så anerkender Søren Billeskov, at KMD også kæmper med et image, der er lidt støvet og kommunalt.
»Vi har selvfølgelig gjort os mange tanker om, hvordan vi tiltrækker nye medarbejdere efter mediestormene og vores lidt støvede ry. Derfor arbejder vi i vores employer branding med at flytte hele KMD’s image,« siger han.
Mystiske film taler til bestemte typer
En af metoderne til at ryste støvet af sig er nogle film, der skal bruges på LinkedIn og Facebook. De er lidt mystiske og skal pirre nørders og it-specialisters nysgerrighed. Filmene er lavet, så man ikke umiddelbart kan se, at de handler om KMD.
Meningen er, at folk skal blive interesseret i projekterne og teknologien – og først til sidst finde ud af, at det handler om KMD.
»Vi har for eksempel en film, hvor en hætteklædt it-specialist fortæller om projekter, som kun it-folk kan forstå. Det viser sig til sidst, at det er chefen for vores Scrum Masters, Martin Ciborowski, der fortæller om de spændende projekter, som vi har fingre i. Vi vil med filmen gerne udfordre folks forudindtagethed over for KMD og flytte deres perception lidt – og tale til en bestemt type mennesker,« forklarer Søren Billeskov.
Humoren bruges også i jobannoncer, hvor der bruges sprogforbistringer, så der for eksempel står: ‘Kan vi logge dig til KMD?’ i stedet for ‘lokke dig’.
»Vi vil gerne sende et signal om, at vi ikke er så knastørre og kedelige, som vi kan have ry for. Vi laver derfor bevidst fejl, der vækker nysgerrighed og måske får ansøgere til at kigge på opslaget ti sekunder længere,« siger Søren Billeskov.
Udviklingshus ‘Technology at Heart’
Filmene skal være med til at skaffe folk til det nye udviklingscenter ‘Technology at Heart’, som KMD er i gang med at etablere. Her skal 500 nørdede it-folk sidde og udvikle egne produkter – agilt og med de nyeste teknologier.
»Vores ambition er at skabe et af Danmarks største udviklingshuse, så vi kan tiltrække folk, der vil elske at sidde med 500 skarpe udviklere og dygtige chefer, som de har lyst til at arbejde under i projekter, der giver mening,« siger Søren Billeskov.
Maggi-terningen og fremtiden
Søren Billeskov taler om en ‘Maggi-terning’ med to udfordringer i kampen for at skabe fremtidens gode KMD-image. Derfor er der skarpt fokus på arbejde med de to udfordringer de næste par år.
»For det første er der pointen om, at mange af de it-studerende ikke kender KMD. Derfor skal vi arbejde med vores tilstedeværelse på karrieremesser og lignende på universiteterne – og så skal vi se på, hvilket ry vi har ude i markedet,« siger han.
Markedet vil som nævnt blive bearbejdet med film og andet materiale på de sociale medier, der viser, hvilke projekter KMD arbejder med. Det kan være graduates, der fortæller om, hvilke projekter der har rykket noget for dem, eller ældre specialister, der beretter om de klare karriereveje, hvis de for eksempel gerne vil skifte fra udvikler til arkitektspecialist.
Endelig kan det handle om, hvilke faglige fællesskaber der er tiltrækkende for dem under 35 år, eller det flade hierarki i KMD, hvor der som regel kun er to ledelseslag mellem medarbejderne og CEO Eva Berneke.
Denne artikel stammer fra magasinet IT Company Rank

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.