KMD-tillidsmand om nye ejere: Frygter at skruen bliver strammet igen

Da KMD blev solgt af kommunerne til en kapitalfond, skulle alle løbe hurtigere. Nu frygter KMD’s fællestillidsmand, at det samme sker igen, efter salget af KMD til kapitalfonden Advent.

Antallet af medarbejdere er det samme - men der er blevet meget mere at lave.

Sådan beskriver Erik Lykke Hansen, fællestillidsmand for de ansatte på KMD, årene, der er gået, siden it-firmaet blev solgt af landets kommuner til kapitalfonden EQT og pensionskassen ATP i slutningen af 2008.

Og med det nye salg af KMD til kapitalfonden Advent International, kan alle blive presset til at løbe endnu hurtigere, lyder vurderingen.

Læs også: KMD solgt til kapitalfonden Advent International

»Man kan godt frygte, at skruen bliver strammet endnu mere med de nye ejere. I den tid, EQT har været ejer, er der samlet set ikke ansat flere. Men omsætningen er steget med 30 procent. Det er helt sikkert noget, der kan mærkes, og mange folk går ned med stress. Det er jo ikke godt,« siger tillidsmanden til Version2.

Hvor EQT og ATP købte KMD for to milliarder kroner for fire år siden, har rygterne ved salget denne gang sviret om en salgspris, der nærmede sig hele syv milliarder kroner. Ifølge avisen Børsen endte prisen efter lange forhandlinger en del lavere - men gav stadig sælgerne en solid milliardfortjeneste efter få års ejerskab.

Nu skal de nye ejere have valuta for de mange penge, og det kan medarbejderne komme til at mærke i det daglige arbejde.

»Vores erfaring er, at en kapitalfond tænker utroligt meget på, hvordan pengene skal forrentes. Nu er prisen for KMD steget, så jeg frygter, at den nye ejer vil stille endnu større krav. Det vil betyde, at alle får mere travlt, og at lønningerne ikke stiger i samme takt som tidligere,« siger Erik Lykke Hansen.

Medarbejderne i KMD blev orienteret om de nye ejere på et møde mandag eftermiddag, og her var stemningen generelt god, fortæller tillidsmanden. De mange rygter om salg af firmaet slider nemlig.

»Modtagelsen var på en måde lidt lettet. Vi har jo gennem et år været udsat for rygter om salg så mange gange, så der har været lidt murren i krogene om det. Nu er vi jo blevet solgt, så nu kan vi regne med ro på bagsmækken i et stykke tid. Indtil rygterne begynder at svirre igen, om 2-3 år, eller hvornår det nu sker,« siger han.

Hvad planerne med KMD er under den nye ejer er ikke helt klart, udover at direktøren for KMD, Lars Monrad Gylling, ikke mener, at der vil ske store ændringer. Men Advent Internationals vidtforgrenede netværk globalt peger i en retning: At KMD skal bevæge sig ud over Danmarks grænser.

Læs også: KMD-boss efter salg: Ingen radikale skift på vej

»Først skal der nok holdes et strategiseminar med de nye ejere. Men jeg tror da, at man kan forvente, at der satses mere internationalt. KMD har masser af produkter, der kan sælges i udlandet, og hvorfor skulle vi ikke det, når nu de er udviklet. Det er en udmærket tanke og en god udvikling. Specielt hvis det er dansk arbejdskraft, man kommer til at bruge,« siger Erik Lykke Hansen.

Bliver det planen, kan de KMD-ansatte se frem til flere arbejdstimer i udlandet, og så håber tillidsmanden, at det også vil føre til flere nye kolleger.

»Det betyder forhåbentligt en vækst i medarbejderstaben. Men da vi blev købt af EQT, blev der varslet en ekspansion og flere medarbejdere, og den er jo ikke kommet,« siger han.

Hvad der vil ske, er i sagens natur dog endnu ukendt.

»Vi må se, hvordan de nye ejere vil reagere. Det bliver spændende - og man skal jo ikke tage sorgerne på forskud. Vi kæmper videre for at bevare KMD som en god arbejdsplads for over 3.000 medarbejdere,« siger Erik Lykke Hansen.

Læs også en vurdering fra 2008: Tidligere it-direktør: KMD bliver effektiviseret efter salg

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere