KMD skal bygge datafordeler til offentlige grunddata

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Det bliver KMD, der skal stå for at få gjort offentlige grunddata som adresser og kortdata tilgængelige via en fælles portal.

KMD skal stå for at udvikle den såkaldte fællesoffentlige datafordeler, der skal give både offentlige myndigheder, virksomheder og andre adgang til at udnytte de grunddata, som det offentlige er i besiddelse af. Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen ifølge en pressemeddelelse.

Grunddata er eksempelvis adresser og kortdata, som staten vil gøre tilgængelige for flere som en del af et større projekt om at bruge data, som den offentlige sektor har indsamlet eller skabt, som grundlag for flere tjenester til virksomheder og borgere.

Mange myndigheder stiller allerede data til rådighed, men Digitaliseringsstyrelsen vil have udviklet en samlet portal, hvor data kan tilgås ensartet.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen har sikkerheden været en væsentlig del af overvejelserne omkring udformningen af datafordeleren, idet den blandt andet også skal kunne give adgang til at trække data fra CPR-registret på længere sigt.

Det bliver Geodatastyrelsen, som skal styre projektet, og KMD har indgået en 4-årig kontrakt med mulighed for forlængelse i yderligere fire år, som i så fald samlet vil koste 80,2 millioner kroner. Den første del af projektet skal være klar i 2015, mens anden fase med data fra CPR og CVR skal være klar i 2016.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Carsten Stenberg

Siden hvornår er mit CPRnr og tilknyttede data blevet offentlig grunddata ?

Jeg ved godt, at en del her inde argumenterer for at CPRnr ikke skal være hemmelige, men indtil det er politisk vedtaget, så vil jeg gerne have mig frembedt at man trække mine personlige oplysninger - og det uanset hvordan de såkaldte "sikkerhedsniveauer" måtte blive implementeret !

  • 2
  • 0
#2 Martin Eriksen

Datafordeleren skal også virke mellem de forskellige myndigheder og offentlige instanser.

En stor del af finansieringen af de frie data er at de ikke skal holde et internt regnskab, tidligere skulle myndigheder og offentlige instanser jo betale hvis de f.eks. brugt KMS/Geodatastrylsens kortdata.

En sidegevinst er så at meget data også er frit tilgængelig for private firmaer og borgerne.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere