KMD skal bygge datafordeler til offentlige grunddata

28. maj 2014 kl. 10:292
KMD skal bygge datafordeler til offentlige grunddata
Illustration: ©2017 Google LLC.
Det bliver KMD, der skal stå for at få gjort offentlige grunddata som adresser og kortdata tilgængelige via en fælles portal.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

KMD skal stå for at udvikle den såkaldte fællesoffentlige datafordeler, der skal give både offentlige myndigheder, virksomheder og andre adgang til at udnytte de grunddata, som det offentlige er i besiddelse af. Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen ifølge en pressemeddelelse.

Grunddata er eksempelvis adresser og kortdata, som staten vil gøre tilgængelige for flere som en del af et større projekt om at bruge data, som den offentlige sektor har indsamlet eller skabt, som grundlag for flere tjenester til virksomheder og borgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange myndigheder stiller allerede data til rådighed, men Digitaliseringsstyrelsen vil have udviklet en samlet portal, hvor data kan tilgås ensartet.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen har sikkerheden været en væsentlig del af overvejelserne omkring udformningen af datafordeleren, idet den blandt andet også skal kunne give adgang til at trække data fra CPR-registret på længere sigt.

Det bliver Geodatastyrelsen, som skal styre projektet, og KMD har indgået en 4-årig kontrakt med mulighed for forlængelse i yderligere fire år, som i så fald samlet vil koste 80,2 millioner kroner. Den første del af projektet skal være klar i 2015, mens anden fase med data fra CPR og CVR skal være klar i 2016.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. maj 2014 kl. 10:49

Siden hvornår er mit CPRnr og tilknyttede data blevet offentlig grunddata ?

Jeg ved godt, at en del her inde argumenterer for at CPRnr ikke skal være hemmelige, men indtil det er politisk vedtaget, så vil jeg gerne have mig frembedt at man trække mine personlige oplysninger - og det uanset hvordan de såkaldte "sikkerhedsniveauer" måtte blive implementeret !

2
28. maj 2014 kl. 11:42

Datafordeleren skal også virke mellem de forskellige myndigheder og offentlige instanser.

En stor del af finansieringen af de frie data er at de ikke skal holde et internt regnskab, tidligere skulle myndigheder og offentlige instanser jo betale hvis de f.eks. brugt KMS/Geodatastrylsens kortdata.

En sidegevinst er så at meget data også er frit tilgængelig for private firmaer og borgerne.