KMD sender 4 tons udtjent it-skrammel til nordjyske autister

13 unge med autisme skal klargøre 15 paller brugt it-udstyr fra KMD, så det kan sælges til nordjyske foreninger og virksomheder.
Illustration: KMD

Syv store paller med pc'er, fem halve og kvarte paller med docking-stationer, syv store paller med skærme - og tre store Xerox-printere.

Alt i alt 4,4 tons udtjent it-udstyr fra it-virksomheden KMD, der nu får muligheden for et nyt liv i nordjyske foreninger og virksomheder.

Men før udstyret kan sælges, skal det sættes i stand og klargøres. Det arbejde står 13 unge med autismespektrumforstyrrelser (ASF) fra virksomheden NordVirk for. Det skriver KMD i en pressemeddelelse.

NordVirk fungerer som en såkaldt socialøkonomisk virksomhed, hvor de ansatte i virksomheden er unge med ASF. De får en meningsfuld hverdag ved at sætte brugt it-udstyr i stand og sælge det videre.

»Vi er utroligt glade for den opbakning, vi får fra en virksomhed som KMD. Det er helt afgørende for vores succes som virksomhed, at vi kan give vores unge medarbejdere med autisme noget meningsfuldt arbejde. Det kan vi kun, hvis virksomheder som KMD giver os noget at arbejde med, og det må man da sige, at vi har fået denne gang med de mange paller med udstyr fra KMD,« udtaler NordVirks direktør Stepan Lee.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jørgen L. Sørensen

Kunne man ikke blot kalde det IT-udstyr, eftersom det åbenbart er/kan blive brugbart, og modtageren er glade for at få det til behandling.

Overskriften lyder som om KMD belemrer nogle folk med noget der er værdiløst. Jeg synes det virker nedladende at kalde det skrammel --- kan gå an hvis det er ansigt til ansigt i en mundtlig dialog, men ikke i en overskrift.

 • 11
 • 0
#3 Christian Nobel

Det er tilmed 'udtjent'. Udtjent skrammel bliver alting jo hurtigt her i materialismens og megaforbrugets tidsalder.

Udtjent kan jo forstås på mange måder, eksempelvis så er det jo mere reglen end undtagelsen at dem der bruger et vist operativsystem kasserer en computer der er 3 år gammel, fordi den er alt for langsom.

Selv samme computer kan med et alternativt OS godt leve mange år længere, og så det da glædeligt at nogen sætter genbruget i system.

 • 5
 • 1
#6 Michael Olesen

Enig. Denne artikel er BT-nedværdigende på dem som arbejder der. At der er nogle autiser, som har brug for hjælp fra det en social virksomhed til at få noget meningsfuldt arbejde under trykke rammer er helt fint, men det er der jo ikke så meget nyhedsgejl i...

http://socialeopfindelser.dk/viden/ordbog/social-okonomisk-virksomhed/

Aspergers er ikke helt ukendt inden for brancher der kræver høj koncentration og specialviden, men hvor stor er forskellen egentligt fra autisme?

 • 0
 • 0
#7 Lars Juul

Aspergers er ikke helt ukendt inden for brancher der kræver høj koncentration og specialviden, men hvor stor er forskellen egentligt fra autisme?

Det, der før var betegnet som Aspergers syndrom (før DSM V), er en form for autisme, der er kendetegnet ved fraværet af verbale problemer, man ofte kender fra den "klassiske" autisme, hvor børn lærer at tale meget sent. Nogle gange aldrig på samme niveau som deres jævnaldrende. Hvor børn med disse problemer ofte blliver spottet meget tidligt i livet, vil man først opdage Aspergers-børnenes problemer noget senere.

Begge slags autisme kan resultere i børn, der kan arbejde koncentreret med en afgrænset opgave i lang tid ad gangen.

For et eksempel på "klassisk" autisme, kan man med fordel se BBC-dokumentaren "The Woman Who Thinks Like a Cow" om Temple Grandin og hendes rejse til at finde et ståsted i livet (i 5 dele á 10 minutter på youtube):

del 1: http://www.youtube.com/watch?v=46ycu3JFRrA

PS: Læg mærke til hvordan hun agerer i en forsamling ved 3:51, den måde hun kigger lettere konfust rundt på, kendetegner flere af de diagnosticerede autister jeg kender.

 • 1
 • 0
#8 Per Hansen

Jeg har samme problem med frasen "får en meningsfuld hverdag" som bruges to gange i artiklen / pressemeddelelsen. Hvorfor kan man ikke bare sige at de folk "arbejder med at sætte brugt it-udstyr i stand og sælge det videre"? Jeg synes det er nedladende.

Enig. Men journalisten har jo nok fået sig en meningsfuld hverdag ved at sidde og brygge den artikel sammen efter bedste evne. Og vi skal jo også give plads til mennesker som ham her i samfundet – alle kan jo ikke være lige så intelligente og hårdtarbejdende som folk med Aspergers syndrom. Så vær lidt overbærende over for den stakkels journalist – og tilsvarende over for den person der skrev pressemeddelelsen. Jeg er sikker på at journalisten og hans kollega på hver deres – omend tydeligvis noget kejtede – måde gør deres bedste for at skabe en eller anden form for mening i deres ellers sikkert triste hverdag. Giv plads og vær forstående! Vi bliver nødt til at have et rummeligt arbejdsmarked, som også giver plads til mennesker som dem!

 • 5
 • 0
#11 Carsten Gehling

Aspergers er ikke helt ukendt inden for brancher der kræver høj koncentration og specialviden, men hvor stor er forskellen egentligt fra autisme?

Traditionelt inddeles autisme-SPEKTRET i følgende (rækkefølgen antyder også funktionsnedsættelsen):

Aspergers Atypisk Autisme Infantil Autisme

Disse "kasser" flyder dog meget ud i den nuværende forskning i autismespektret, idet funktionsnedsættelsen ofte er meget forskellig på forskellige områder. F.eks. taler min søn meget velartikuleret og bruger mange svære ord. Men når han skal forstå, hvad andre siger til ham, så har han en forståelse mindst 4 år under sin alder. osv.

Derudover har mange med autisme også følge-diagnoser som angst, ADHD, sanseforstyrrelser, osv osv.

Så dit spørgsmål lader sig ikke sådan lige svare på. :-) En tommelfingeregel er, at mennesker med autismespektret er lige så forskellige fra hinanden som mennesker uden.

/ Carsten

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere