KMD-sag eksploderer: It-giganten kræver erstatning fra storkunde efter fyring

14. marts 2017 kl. 15:475
KMD-sag eksploderer: It-giganten kræver erstatning fra storkunde efter fyring
Illustration: KMD A/S .
KMD vil have dækket selskabets tab, efter at pensionsselskabet ATP i dag fyrede KMD for et over 15 måneder forsinket it-projekt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ATP's egen skyld, at it-systemet Social Pension blev 15 måneder forsinket. Og derfor skal pensionskassen nu dække KMD's tab.

Det skriver KMD's administrerende direktør, Eva Berneke, i et brev, som er blevet sendt ud til landets kommuner, og som Version2 er i besiddelse af.

»Da ATP ophæver aftalen, agter KMD at nedlægge et selvstændigt erstatningskrav over for ATP til dækning af KMD’s tab,« skriver Eva Berneke.

ATP valgte i dag at fyre KMD fra opgaven med at levere it-systemet Social Pension - blandt andet fordi systemet står til at blive 15 måneder forsinket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KMD beklager den del af forsinkelsen, som it-selskabet selv er ansvarlig for. Men hovedparten af brøden ligger hos ATP, skriver KMD-direktøren.

It-kæmpen hæfter sig ved, at det ifølge kontrakten er ATP's ansvar at udspecificere regler for beregning af pension.

»Beklageligvis har ATP langtfra opfyldt denne afgørende forudsætning for kontrakten,« skriver Eva Berneke og fortsætter:

»Afklaring, identifikation og beskrivelse af regler har fra ATPs side været mangelfuld, forsinket, og fejlbehæftet.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

ATP's koncerndirektør, Lillian Mogensen, har tidligere afvist den forklaring over for Version2:

'Vi kører i øjeblikket en række øvrige udbud, hvor det er andre IT-virksomheder, vi samarbejder med. Vi bruger samme måde at udarbejde kravspecifikation på og samme metode til at beskrive regler,' har Lillian Mogensen tidligere forklaret i en mail.

'Her har vi ikke de samme problemer som i KMD-projektet. Derfor er vi af den overbevisning, at vi leverer, hvad vi er forpligtet til i forhold til kontrakten.'

Trist situation

Pensionskassen agter nu at afholde et nyt udbud - uden KMD.

Parterne var for langt fra hinanden, skriver Eva Berneke om forhandlingerne, der har været i gang siden januar.

»Der skal ikke herske tvivl om, at vi i KMD finder situationen trist, og vi tager den dybt alvorligt. Vi har strakt os vidt for at finde en løsning til begge parters tilfredshed.«

Brevet fra Eva Berneke er rettet direkte til landets borgmestre og kommunaldirektører. Kommunerne og KMD blev mandag enige om et forlig angående de forsinkede støttesystemer. Aftalen indebærer, at KMD betaler 100 millioner kroner i erstatning til kommunerne.

Lægger kortene på bordet

KMD's direktør er bemærkelsesværdigt åben omkring den forhandling, der har været mellem KMD og selskabets nu tidligere arbejdsgiver i pensionskassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nærmere bestemt beskriver brevet det konkrete tilbud, som KMD har givet ATP. Tilbuddet rummer blandt andet en driftrabat på de eksisterende systemer - som KMD driver - på omkring 100 millioner kroner og 30 millioner kroner til dækning af omkostninger.

»Med vedlagte tilbud går vi langt videre end det, vores ansvar tilsiger,« skriver Eva Berneke, der understreger, at kontrakten har en erstatningsbegrænsning på 56 millioner kroner.

Foruden forsinkelsen har ATP begrundet fyringen med, at KMD's system ikke er et standardsystem, som kontrakten ellers foreskriver. Den kritik omtaler Eva Berneke ikke.

ATP har tidligere truet KMD med erstatningskrav på op til en milliard kroner. Det er endnu uklart, om det krav bliver fastholdt.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
15. marts 2017 kl. 21:43

Der er tale om et it-system, der hedder "Social Pension", og som skal stå for udbetaling af førtidspension og folkepension. Systemet laves til Udbetaling Danmark og udbuddet var vist i 2014 - altså 10 år efter ATP valgte IBM og Edlund til at lave det system, der skulle håndtere arbejdsmarkedspension (altså kollektive dækninger i form af fx livrenter og ratepensioner) - ikke sociale ydelser - for ATP.

Så jeg forstår ikke rigtig koblingen til Edlund?

4
15. marts 2017 kl. 19:20

Hvis man byder med en løsning hvor man siger at man anvender x % standard komponenter og så man ender med noget helt andet, så er den vel ikke længere

3
15. marts 2017 kl. 12:52

Alle ERP systemer operer med flows a la Salg-Indbetaling-Debitor, men i det offentlige fungerer det ikke på den måde. I det offentlige er det ganske normalt at f.eks. indbetalinger annulleres hvorefter alle handlinger i dokumentflowet skal resettes og i stedet anvendes andre steder.

Du rammer lige i plet. Så vidt jeg husker er det Edlund, der udviklede core systemerne, og de er netop udviklede til at kunne lave rimelig komplekse operationer på din 'konto' hos ATP.

https://www.edlund.dk/node/681

Og det "sjove" er jo så at KMD har købt Edlund

https://www.computerworld.dk/art/235911/software-leverandoeren-edlund-solgt-til-kmd-hundredevis-af-medarbejdere-foelger-med-i-koebet

Så skal vi gætte på .. at det er lidt her at 'hunden' ligger begravet.

// Jesper

2
14. marts 2017 kl. 18:49

Sagen ryger jo nok i Voldgiftsinstituttet og derfra er det så som så med offentlig indsigt, ligesom det formentlig er aftalt at man ikke må udtale sig offentligt.

Jeg vil ikke gætte på noget og jeg tror heller ikke på at alt bliver godt, hvis blot leverandøren bliver smidt ud og erstatet med en anden leverandør.

Selvom visse forskere og skribenter tror det, så findes der ikke noget ERP standardsystem som man bare kan tage i brug.

Alle ERP systemer operer med flows a la Salg-Indbetaling-Debitor, men i det offentlige fungerer det ikke på den måde. I det offentlige er det ganske normalt at f.eks. indbetalinger annulleres hvorefter alle handlinger i dokumentflowet skal resettes og i stedet anvendes andre steder.

Og betalinger er helt fucket up med EFI.

Så den sag er langt fra afgjort.

1
14. marts 2017 kl. 16:38

Nu bliver det spændende at se hvem der har påpeget hvilket fejl og forsinkelse.

Min erfaring siger mig at den part der er bedst til at dokumentere (fx mails) at den anden part har skyld i hvilke forsinkelser (og fejl) og få den anden part til i en eller anden grad at erkende dette, vil være den part der vinder slagsmålet.