KMD og Microsoft i nyt partnerskab: Få Microsoft-sky på servere i Ballerup

En rent dansk sky-tjeneste med Microsofts teknologier skal gøre det muligt for offentlige kunder at bruge tjenester som Office 365 fra danske servere. KMD står for teknikken.

Microsofts globale sky-tjeneste Azure får nu et dansk alternativ i Ballerup. Et nyt, tæt partnerskab mellem Microsoft og KMD, der har mange offentlige kunder, giver nu mulighed for at få fordelene ved cloud-computing, uden at data skal sendes langt væk til ukendte datacentre.

Offentlige kunder har nemlig generelt haft svært ved at komme med på cloud-bølgen. Den slags projekter strander nemlig typisk på de danske regler for beskyttelse af personoplysninger.

Ifølge reglerne skal man vide præcist, hvor data bliver behandlet rent fysisk, og det kan være svært med de store, internationale cloud-tjenester. Nogle danske data skal ifølge krigsloven faktisk også altid holdes inden for landets grænser.

Den nye, danske sky er døbt KMD Cloud og er klar til brug om et par uger, forklarede løsningsarkitekt Lars Ravndrup Thomsen fra KMD på Microsofts konference Infrastructure Insight 2012.

Og målet er i første omgang at få offentlige kunder, som måske i dag får et systemet driftet på normal vis hos en dansk leverandør, til at kaste sig over den nye sky. Det betyder et højt niveau af beskyttelse og sikkerhed.

»Vi tager udgangspunkt i de kunder, vi allerede har. Der er data om borgernes sygehistorie og om folks kriminelle fortid. De skal beskyttes. Og vi garanterer, at data bliver i Danmark. Du kan komme og klappe serveren hos os i Ballerup,« sagde Lars Ravndrup Thomsen.

Dine udviklere bruger cloud-tjenester, uden du ved det

KMD leverer allerede i dag løsninger, der minder om cloud-produkter til offentlige kunder, forklarede han. For eksempel systemer, som kører på KMD’s servere og som brugerne kobler op til via browseren. Men en rigtig cloud-løsning og partnerskabet med Microsoft giver noget andet.

»Hvorfor skal man bruge en cloud-tjeneste? Fordi det er nemt at komme i gang med, prisen er lav, og du betaler efter forbrug, og det er vigtigt i disse finanskrisetider,« sagde Lars Ravndrup Thomsen.

Faktisk kan man godt regne med, at der rundt omkring i organisationen allerede i det skjulte bliver eksperimenteret med at bruge sky-tjenester, hvis et produkt lige skal testes, og udviklerne ikke kan vente på at gå den lange, formelle vej hos driftsleverandøren, mente KMD-arkitekten, som også havde set problemet internt.

»Vi har 2.000 udviklere i KMD, og de bliver alle sammen glade, når vi fortæller dem om KMD’s egen cloud. De får en lille tåre i øjnene, for før havde de en server stående hele året til test og udvikling, for ellers skulle de bestille en ny, mens de nu kan parkere serveren og så skrue op, når der er brug for det,« sagde Lars Ravndrup Thomsen.

I første omgang vil KMD levere Windows Server 2008, IIS, SQL Server og Sharepoint i den nye sky. Men der vil løbende komme nye muligheder til, blandt andet virtuelle Linux-servere og Exchange.

Et ’hemmeligt’ projekt vil også med tiden gøre det muligt at køre en online-kontorpakken med samme funktionalitet som Office 365 fra den danskbaserede sky.

»Vil man bruge Microsofts Office 365, er det i dag ikke lovmedholdeligt for mange af de kunder, vi har, fordi eneste leveringsform er Windows Azure. Så Microsoft har et produkt, der i dag ikke kan leveres til en række sektorer i Danmark - men der er en løsning på vej nu,« sagde Lars Ravndrup Thomsen.

Ikke plads til ’håndsyede italienske sko’

Opbygningen af den nye sky er sket på et halvt år, selvom KMD ifølge en medarbejder fra Microsoft har ry for at være langsomme til den slags, forklarede Lars Ravndrup Thomsen. Partnerskabet med Microsoft blev aftalt i december, og gik man ellers i gang med at finde ud af, hvordan sky-tjenesten skulle sættes sammen rent teknisk.

»Vi skulle virtualisere alting. Servere var nemt nok, med Hyper-V i bunden, netværk og storage var sværere. Vi lærte, at man ikke skal prøve at putte sin yndlings-dimsedut ind. Hele ideen med cloud er en standard-stack, så der er ikke plads til håndsyede italienske sko, i hvert fald ikke når man skal bygge det på et halvt år,« sagde han.

Organisatorisk skal KMD også vænne sig til at have sin egen sky.

»Tidligere kunne man mødes med Hansen nede i serverrummet og sige, at man gerne vil have det lidt anderledes. Det går ikke i et automatiseret miljø, og det skal vi vænne os til. Alle skal specificere meget mere omhyggeligt, hvad de gerne vil have,« sagde Lars Ravndrup Thomsen.

Og så bliver mange af de folk, der tidligere gik og passede serverne, faktisk overflødige, når man skifter til en automatiseret sky. Det er en udfordring i sig selv.

»Grundlæggende sætter man folk til at gøre sig selv overflødige, og det er ikke en god motivation. Det skal man tænke igennem, inden man starter. Heldigvis kan vi i KMD godt finde beskæftigelse til dem, fordi vi tager mere forretning ind,« sagde Lars Ravndrup Thomsen.

Opdatering: Det fremgik først, at KMD Cloud var en dansk versionering af Windows Azure, hvilket ikke er korrekt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
Peter Lunding Smith Blogger

Hvor er det dog trist at læse en artikel, der er så fuld af fejl og misinformation.
KMD har muligvis fået et nyt datacenter op at stå - baseret på private cloud principper - men at påstå det er en dansk udgave af Azure og Office365 er en grov sammenligning.
Jeg tvivler på at KMD har investeret det samme som MS i Dublin og f.eks har den samme effektive køling og PUE per server som MS.

Der står da heller ikke noget om priser i artiklen og lur mig om ikke det koster min. 50% mere at bruge KMD's private cloud.

Det er også forkert at offentlige myndigheder ikke kan bruge MS datacentre i Dublin. Tværtimod har datatilsynet jo netop akcepteret Office365, så længe der ikke behandles personfølsomme data der kræver logning i h.t. sikkerhedsbekendtgørelsens § 19 og det er ikke alle personfølsomme data, der kræver det.

Vi må håbe at der ikke er alt for mange der hopper på den gang salgsgas fra en hostingleverandør.

Lars Bøgelund Sørensen

Jeg synes, det er yderst positivt at en driftsleverandør som KMD, som har mange offentlige kunder i forvejen - starter på at levere en Cloud ydelse også. Jeg tror bestemt, der er et marked i DK til en cloud, hvor data bliver behandlet og bliver i DK.
At tale om tvivl på effektiv køling, forventet høj pris og at version2 laver salgsgas for KMD etc - er for mig blot tankespind uden fakta bag.

Jeg synes det er fedt vi har nogle Danske IT virksomheder som tør Cloud.

Pia Petersen

..de offentlige kunder glæder sig over at de nu kan plukke de lavthængende frugter der er i form af Office 365, så de kan kanalisere nogle af besparelserne ud til os - danskerne. KMDs datacenter har INTET med Office 365 at gøre. KMD er en hoster som alle andre i denne artikels kontekst.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017