KMD-nedbrud rammer kommunalvalg: Valgtilforordnede i Holbæk må bruge pen og papir

16. november 2021 kl. 10:136
KMD-nedbrud rammer kommunalvalg: Valgtilforordnede i Holbæk må bruge pen og papir
Illustration: Alexandru Nika/Bigstock.
Allerede fra starten af dagen for kommunalvalget har Holbæk haft problemer med det it-system, der skulle modtage Holbæk-borgernes stemmer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret kl. 12.11 med citat fra KMD's pressechef Anne Rosa Simonsen

En it-fejl har tvunget valgtilforordnede i Holbæk Kommune til at modtage borgernes stemmer på gammeldags facon, med store mapper med navne og CPR-numre. Det skriver TV2 ØST.

Det er KMD-systemet ‘Systemvalg’, der tirsdag formiddag er gået ned, og få timer efter valgstederne er åbnet, er meldingen fra KMD til TV2, at problemet er at de bagvedliggende filer er utilgængelige.

»Vi er nu overgået til det, som hedder manuelt valg. Det vil sige et papirvalg som i gamle dage. Det gav lidt ekstra ventetid fra morgenen og måske lidt længere køer. Og så håber vi, at vi kan overgå til Systemvalg senere på dagen,« lyder meldingen fra kommunen.

Skyldes opstartsvanskeligheder

Ifølge Anne Rosa Simonsen, der er pressechef i KMD skyldes problemerne opstartsvanskeligheder, og man regner med at de digitale valglister snart er tilgængelige igen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Cirka 1.000 valgsteder bruger digitale valglister, og i forbindelse med åbningen af landets valgsteder kan der være lidt opstartsvanskeligheder med teknikken. Her til morgen gjaldt det for 6 valgsteder i Holbæk Kommune, hvoraf det ene valgsted nu har fået løst problemerne. KMD’s valgsupport er i tæt dialog med de fem resterende valgsteder og forventer snart at være i mål, så man igen kan bruge digitale valglister. I det store hele er starten på valgdagen forløbet fredeligt og efter planen, og fra KMD’s side er vi glade for at understøtte valget med den afgørende digitale infrastruktur.« skriver hun i en mail til Version2.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
17. november 2021 kl. 23:54

Digitalisering af valg har været debateret rigeligt på version2. Artikler som denne får mig bare til at tænke "if it ain't broke, don't fix it". Hvis det går ned nu med så få valgsteder, når det så er hele DK i X-XX timer - hvad så? Jeg er generelt for digitalisering når det giver mening. Valg er bare ikke af de steder. Pris og pålidelighed er de største styker ved vores traditionelle valgmetode.

Systemet med valglister er decentral på valgstederne, som når det er klar med data. Så der skal kun strøm på de bærbare på valgstedet og det lille netværket med de maskiner uden netforbindelse ud...

Jeg har været på valgsted i mange år og afvikling på valgbordet er mærkbart hurtigere end de gamle lister. Derudover er der også frit valg af bord med systemet, Med med papirlisterne skal bruge meget tid at slå op og notere i valglisten. Og de fleste steder kan man nøjes med lidt færre bordre den årsag og man kan flytte folk hen til andre opgaver.

Og en rettelse til artiklen. Valglisterne indeholder kun navn, adresse, fødslesdato og valgnummer. CPR-nummer er ikke tilstedet på valgstedet. Og efter at omkring valget er overstået bliver alle data slettet igen og pc'er bliver brugt til nye opgaver.

5
17. november 2021 kl. 21:59

Gad vide om man kan stemme to gange --- markeringen i de manuelle vælgerlister skal vel registreres elektronisk når systemet er oppe igen?

Når går fra manuel til elektonisk afstemning skanner man alle modtaget valgkort og stemmer det af, så der bliver tjek på på det. Problemmet er når man starter med valglister, så skal de ajourføres med dem som har stemt. Fx om morgen er det brevstemmerne, som ikke indført i de manuelle lister. Men normalt er der en udskrift af dem, som har brevstemt, som gør det lettere hacke dem af i valglisten.

4
17. november 2021 kl. 10:17

"I det store hele er starten på valgdagen forløbet fredeligt og efter planen, og fra KMD’s side er vi glade for at understøtte valget med den afgørende digitale infrastruktur."

"fredeligt og efter planen?" Systemet gik ned, bagved liggende systemer ikke tilgængelige? Fredeligt må vel være forventet, men efter planen lyder meget forkert.

Afgørende digital infrastruktur - for hvem, KMD's pengepung eller hvad? Digitalisering af valg har været debateret rigeligt på version2. Artikler som denne får mig bare til at tænke "if it ain't broke, don't fix it". Hvis det går ned nu med så få valgsteder, når det så er hele DK i X-XX timer - hvad så? Jeg er generelt for digitalisering når det giver mening. Valg er bare ikke af de steder. Pris og pålidelighed er de største styker ved vores traditionelle valgmetode.

3
17. november 2021 kl. 09:09

Gad vide om man kan stemme to gange --- markeringen i de manuelle vælgerlister skal vel registreres elektronisk når systemet er oppe igen?

Der er naturligvis et forklaringsproblem, hvis man første gang har afleveret valgkort (kan naturligvis være fisket op af postkassen og misbrugt) og krydset af på manuel liste, og anden gang vist noget id i stedet for valgkort når elektronikken kører igen.

2
16. november 2021 kl. 15:22

Den er oppe igen i morgen

1
16. november 2021 kl. 10:43

problemet er at de bagvedliggende filer er utilgængelige.

Tæller det som 100% nedetid hvis Systemvalg er nede hele valgdagen, eller tæller det 1/365?