KMD-kontrakt: 3.796.000 kroner for at løse Hillerød fra ulovlig aftale

Ifølge kontrakten skal Hillerød Kommune betale KMD 3.796.000 kroner tilbage, hvis kommunen opsiger den kontrakt med KMD, som Konkurrencestyrelsen har kendt ulovlig.

En regning på knap 3,8 millioner kroner, hvor kommunens borgere intet får for pengene. Det kan blive situationen i Hillerød, hvor man i øjeblikket forhandler med KMD om at komme ud af en kontrakt om løn- og personaleadministrationssystemet KMD Opus.

Det fremgår af materiale, som Version2 har fået aktindsigt i.

Kontrakten lød oprindelig på 6,9 millioner kroner om året i syv år frem til 2016, hvilket inklusive det løse bliver til omkring 49 millioner kroner.

Kommunens ordre på KMD Opus blev i foråret fundet ulovlig af Konkurrencestyrelsen, fordi kommunen ligesom 28 andre kommuner havde undladt at sætte opgaven i udbud.

Læs også: Kæmpe bod stavnsbinder Hillerød Kommune til KMD

Siden Konkurrencestyrelsens afgørelse har Hillerød Kommune forhandlet med KMD om at komme ud af kontrakten, men i kontraktens bilag 7 er der indskrevet en bestemmelse om udtrædelsesvederlag, hvis kommunen skulle opsige kontrakten 'før tid'.

Derfor kan den økonomiske regning for det manglende udbud risikere at blive forhøjet med flere millioner kroner, hvis KMD følger kontraktens bogstav.

»Det ville være klædeligt, hvis KMD ikke stillede krav om bod,« har Konkurrencestyrelsens direktør Agnete Gersing tidligere sagt til Version2.

Læs også: Konkurrencestyrelsen til KMD: Drop krav om bod fra kommunerne

Ifølge KMD opererer selskabet normalt ikke med bodsbetaling for at afbryde kontrakter, men har som standard seks måneders opsigelse.

I den konkrete sag er udtrædelsesvederlaget medtaget som punkt 8 i bilag 7, fordi der med til aftalen hørte, at KMD havde konkrete udgifter i forbindelse med overtagelse af bygninger og medarbejdere fra kommunen.

»Situationen i Hillerød har dog været lidt speciel, da det drejede sig om at oprette et større løncenter i kommunen med overtagelse af kontorbygning, medarbejdere og lignende. Der er derfor en opstartsomkostning, som vi skal have dækket, hvis aftalen ophørte før det aftalte tidspunkt,« skriver KMD's direktør for salg og marketing, Karen Nielsen, i en mail til Version2.

Ifølge kontrakten skal Hillerød Kommune betale 3.796.000 kroner, hvis kontrakten opsiges inden 30. juni 2010. Herefter nedsættes udtrædelsesvederlaget med gennemsnitligt 264.000 kroner hvert halve år frem til udgangen af 2016, hvor beløbet ender på 368.000 kroner.

KMD og Hillerød kommune har siden foråret forhandlet om, hvorvidt kontraktens beløb står til troende, nu da kommunen mere eller mindre er blevet tvunget til at opsige aftalen som følge af Konkurrencestyrelsens afgørelse. Hvis parterne bliver enige inden årets slutning, er udgangspunktet i kontrakten, at Hillerød Kommune skal betale 3.629.000 kroner.

»Men vi kommer ikke op på det nævnte beløb. Uden at skulle gå ind i specifikke beløbsstørrelser kan jeg sige, at vi havner et godt stykke under,« skriver Karen Nielsen til Version2.

Version2 har længe forsøgt at få oplyst størrelsen af udtrædelsesvederlaget, men Hillerød Kommune har nægtet aktindsigt i kontrakten med henvisning til, at samarbejdspartneren KMD ikke ønsker disse oplysninger offentliggjort.

Efter en klage til Statsforvaltningen, hvor Version2 i sidste uge fik medhold, er beløbene nu kommet for dagens lys.

»Vi har tidligere meldt ud til kommunerne, at vi er parate til en dialog om de aftaler og kontrakter, hvis lovlighed de ikke er trygge ved. Det løfte står vi ved. Vi vil naturligvis gerne medvirke til at finde en fornuftig løsning, for ligesom kommunerne har vi ingen interesse i, at man kan kritisere lovligheden af vores aftaler,« har Karen Nielsen tidligere sagt til Version2.

Læs også: KMD: Kommuner kan uden problemer opsige kontrakter med os

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Anonym

Morten Thomsen

Interessant sag - selvfølgelig må en udbyder forsøge at beskytte sig mod den "politiske" risiko.

Men per analogi

Hvad med at følge op med at undersøge hvad staten skal betale for at slippe ud af Nemid-fiaskoen?

Politikerne sanktionerede et udbud om Digital Signatur med henblik på at effektivisere den offentlige sektor. Men har ikke fået noget af det som var bevilget ligesom DanId ikke overholdt betingelserne i udbuddet.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere