KMD's backup-linje svigtede: Trafiktunge websites lagt ned i 10 timer

Store sites som ofir.dk og sondagsavisen.dk blev ramt af 10 timers nedbrud, da et fiberkabel blev gravet over i København. Leverandøren KMD Informatik havde en FWA-forbindelse som backup, men den virkede ikke. Kikset, siger KMD selv.

Den redundante radioforbindelse svigtede for KMD Informatik og sendte en række store, danske websites ud i mørket, da en fiberforbindelse hos TDC for halvanden uge siden blev gravet over i København.

Det gik ud over kunden North Media, der er bedre kendt under navnet Søndagsavisen og på månedsbasis har flere end 55 millioner sidevisninger på websites som ofir.dk og sondagsavisen.dk.

Nedbruddet ramte også datterselskabet Matchwork, der driver omkring 40 jobsites både i Danmark og internationalt, herunder Ingeniørens Jobfinder.

Det 10 timer lange nedbrud begyndte, da fiberforbindelsen til North Medias lokaler blev gravet over fredag den 2. december klokken 7.53 et sted i København.

FWA-forbindelse som backup

Som backup-forbindelse har selskabet en FWA-forbindelse, Fixed Wireless Access, der fungerer via radioforbindelse. Den skal sikre, at der stadig er hul igennem til internettet, når den fysiske internetforbindelse af en eller anden grund ikke virker.

Men den redundante FWA-forbindelse virkede heller ikke.

Derfor blev en tredje linje rigget op til formålet. Hastigheden på den var dog ikke på højde med den redundante linje, der burde køre.
Det betød, at klokken var 17, før de populære hjemmesider kom online igen og det kun i begrænset tilstand. Klokken 17.35 er belastningen fra de mange ophobede data faldet nok til, at kunderne ikke længere oplever probler med båndbredden.

Først omkring kl. 21.30 fredag aften virkede fiberforbindelsen igen, og systemerne falder tilbage på den primære linje.

Under nedbruddet var ikke kun North Medias websites til offentligheden ramt, men også mailsystemer og support-sites.

Årsagen til nedbrud undersøges

Årsagen til den fejlende FWA-forbindelse er hosting-leverandøren KMD Informatik i øjeblikket i gang med at undersøge. Hos selskabet er pressechefen meget ærgerlig over forløbet.

»Det er lidt kikset, men den redundante forbindelse virkede ikke. Det er en ærgerlig og beklagelig fejl,« siger Christoffer Hellmann, pressechef i KMD, til Version2.

Hvordan kan sådan noget ske?
»Det er to uheldige og særdeles ærgerlige omstændigheder i træk. Vi er i gang med at undersøge, hvordan det er sket, for en redundant forbindelse har jo netop til formål at tage over.«

Tester I ikke jeres redundante udstyr?
»Vi tester normalt vores redundante udstyr, men der er åbenbart gået noget galt. Det er vi i gang med at undersøge.«

Hvad vil I gøre for at sikre, at det ikke sker igen?
»Vi er i øjeblikket i gang med at undersøge, hvad der gik galt. Når vi har fundet ud af det, vil vi efterfølgende vurdere, hvad vi kan gøre for at sikre, at det ikke sker igen.«

Jeres kunder er store virksomheder, for hvem det er forretningskritisk, at hjemmesiden fungerer. Hvad har I sagt til dem?
»Vi har haft en god og fornuftig dialog med kunderne, men jeg vil ikke kommentere på vores kommunikation med kunderne.«

KMD Informatik er navnet på det tidligere Rambøll Informatik, som er opkøbt af KMD.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Cristian Ambæk

Og det er så derfor man tjekker at ens backup system faktisk virker, inden! man skal bruge det. Rookie mistake.

Tester I ikke jeres redundante udstyr?

langt svar

Vi tester normalt vores redundante udstyr, men der er åbenbart gået noget galt. Det er vi i gang med at undersøge.

kort svar "Vi testede det engang for 100år siden, og har ikke testet det siden."

 • 4
 • 1
Morten Fordsmand

Joe men hvis du ved nøjagtigt hvornår nogen vil grave dit kabel over, så er det også nemt at vide hvornår man skal teste.

Og så skal du heller ikke glemme at en grundig test af den slags altid medfører en risiko for udetid.

 • 1
 • 0
Jon Bendtsen

Joe men hvis du ved nøjagtigt hvornår nogen vil grave dit kabel over, så er det også nemt at vide hvornår man skal teste.

Og så skal du heller ikke glemme at en grundig test af den slags altid medfører en risiko for udetid.

Er det ikke derfor man har 2 aktive forbindelser som man samler i en forbindelse således at man altid bruger dem begge og derfor altid kender status på dem begge?

 • 4
 • 0
Morten Fordsmand

Er det ikke derfor man har 2 aktive forbindelser som man samler i en forbindelse således at man altid bruger dem begge og derfor altid kender status på dem begge?

Nu ved jeg jo ikke om den trafik, der kørte på linket var routebar, men når man har valgt at have en FWA som backup, så har cost nok været en del af beslutningsgrundlaget, da det jo heller ikke er gratis at pløje fibre ned.

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere