KMD i ny modvind: Region Syddanmark ophæver it-kontrakt til over 100 millioner kr.
Region Syd og KMD har efter længere tids forhandling ophævet en kontrakt om et it-system - uden at der går penge, hverken den ene eller den anden vej.
KMD vandt kontrakten på regionens nye løn- og personalesystem i januar 2016. Men i november sidste år nægtede regionen at kvittere for systemet, fordi det ikke levede op til kravene fra udbuddet.
Siden da har parterne tilsyneladende ikke kunne blive enige om et andet kompromis end at gå hvert til sit.
»Jeg kan oplyse, at der er indgået en aftale om at indstille kontrakten,« siger regionsdirektør Jane Kraglund til Version2.
Aftalen betyder, at KMD ikke modtager nogen betaling. Men heller ikke skal betale bod eller erstatning, fortæller regionsdirektøren, der ikke vil uddybe, hvad der konkret har ledt til, at kontrakten bliver ophævet.
Værdien af kontakten - der nu er opløst - ligger ifølge Version2’s oplysninger på lidt over 100 millioner kroner over en periode på seks år.
KMD bekræfter i en mail til Version2, at projektet er droppet:
'KMD kan bekræfte, at projektet er stoppet. Ingen af parterne betaler noget beløb til den anden part som følge af, at projektet stopper, og efter gensidig aftale går parterne hver til sit,' skriver kommunikationschef Christoffer Hellmann i mailen.
100 fejl og mangler
Ud af udbuddets 600 krav blev 300 i november testet af regionen, der fandt 100 fejl eller mangler.
»Der har været en lang række krav, vi mener, man ikke lever op til,« sagde regionsdirektør Jane Kraglund dengang til Fyens Stiftstidende.
»Derfor har vi ikke tillid til systemet, og vi går ikke i luften med et løn- og vagtplansystem, der ikke er i orden. Vi er nødt til at være sikre på, at de systemer vi tager i brug, lever op til de krav vi stiller.«
KMD fik 40 dage til at rette op systemet, mens regionen har betalt omkring 15 millioner kroner for at fortsætte driften af den eksisterende løsning, har TV2 tidligere skrevet.
Skal lave nyt udbud
Af en aktindsigt, som Version2 har fået hos Region Syd fremgår det, at KMD og den nuværende leverandør EG Silkeborg Data, var alene om at byde på udbuddet.
KMD vandt udbuddet hovedsageligt på baggrund af en højere score på kriterierne funktionalitet, brugervenlighed og servicekompetence, fremgår det af tildelingen.
Allerede da KMD bød på systemet oplyste selskabet, at it-systemet opfyldte en lang række krav, som regionen i november ikke mente var opfyldt, da systemet blev leveret til test.
Med det nu skrottede system opnår Region Syddanmark ikke umiddelbart den årlige millionbesparelse, man ellers havde udsigt til, når KMD-systemet skulle erstatte det eksisterende system fra EG Silkeborg Data.
Regionen vil nu genforhandle aftalen med EG Silkeborg Data, så den eksisterende løsning kan fortsætte mens et nyt udbud kan gennemføres.
KMD i modvind
Beslutningen fra Region Syd og KMD kommer i kølvandet på en højrøstet konflikt mellem KMD og KL samt pensionskassen ATP.
To it-systemer til henholdsvis ATP og kommunerne er blevet mere end et år forsinket, alt i mens KMD modtager penge på at drifte de it-systemer, de nye løsninger skal erstatte.
Den situation fik for nyligt KL’s formand Martin Damm til anklage KMD for at spekulere i at forsinke it-systemerne - en anklage som KMD’s administrerende direktør Eva Berneke afviste blankt.
ATP har krævet erstatning på 500 millioner for 15 måneders forsinkelse af udbetalingssystemet Social Pension, mens kommunernes fælles it-indkøber Kombit har udtrykt, at man vil have en signifikant rabat på driften af de gamle systemer, så prisen svarer til det, de nye systemer vil koste.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.