

Der er problemer med de digitale valglister på otte valgsteder, fordelt på tre kommuner. Det oplyser KMD, der står bag de berørte systemer.
»KMD er bekendt med, at der har været opstartsvanskeligheder på en række valgsteder i Kolding, Ringsted og et enkelt sted på Nørrebro i København. I alt har vi kendskab til, at der har været tekniske udfordringer på otte valgsteder. Ellers ser det fint ud rundt omkring hos de i alt 80 kommuner, hvor der bruges digitale valglister på cirka 1100 valgsteder. Vores support sidder klar dagen og aftenen igennem til at hjælpe de kommuner, der måtte have problemer. Kolding og København er ved at komme på plads, og vi har ikke kendskab til, at der skulle være større udfordringer i Ringsted,« skriver Christoffer Hellmann, som er kommunikationschef i KMD, i en mail til Version2.
Guldberg Skole på Nørrebro i København er et af de berørte valgsteder. Det skriver Ekstra Bladet.
»Det var tilsyneladende det elektroniske system, hvor de bipper valgkortene, der ikke virkede. Men nu er de gået i gang med at registrere valgkortene skriftligt«, fortæller Pelle Dam, som er vælger på Guldberg Skole, til Ekstra Bladet.
Alle valgborde på Guldberg Skole er oppe og køre igen, oplyser pressekonsulent i Københavns Kommune Hans Steen Nielsen til Version2, og tilføjer:
»Det sker hver eneste gang. Der er 50 valgsteder i København. Det er en lille krusning på overfladen, og det er det der sker, når man har med teknik at gøre.«
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Deltog du i stemmeoptællingen, eller er det bare tomme ord?</p>
<p>Har du deltaget i stemmeoptællingen ved hvert valg siden du fyldte 18 år?</p>
<p>Angående sukkermaden, så har Enhedslisten pisset på den og samfundet. De går med de mindste sko.
Jeg kan ikke se hvor vidt det er relevant om jeg selv deltager i stemmeoptællingen. Jeg bor desuden ikke i København.
Nej jeg har ikke deltaget i nogen stemmeoptællinger på noget tidspunkt. Der er sågar et enkelt valg hvor jeg ikke har stemt, hvis det skulle have interesse. Min kommune har så vidt jeg ved ikke behov for at bruge lønnede medarbejdere til at optælle stemmer. Desuden så søger de fleste kommuner (her under min egen, så vidt vides) frivillige i partiforeninger først og fremmest - og jeg er ikke medlem af en partiforening.
Men jeg kan love dig for at hvis jeg bliver opmærksom på at min kommune mangler frivillige for at klare stemmeoptællingen, og jeg ikke er forhindret i at deltage (ikke fordi jeg skal se fjernsyn, men af noget dødvigtigt) så vil jeg tilbyde en hjælpende hånd.
Jeg er virkelig ked af det hvis du føler Enhedslisten pisser på dig eller samfundet, uanset om jeg er uforstående over for hvorfor du føler sådan, i sær taget i betragtning af hvor lidt indflydelse de har på samfundet eller din hverdag.
Hvis der skal så lidt til at ødelægge dit humør, må du leve et fandens svært liv og jeg har stor sympati for dig. Jeg håber du i fremtiden bliver priviligeret nok til at kunne isolere dig fuldstændigt fra samfundet så du ikke skal bekymre dig om andre menneskers gøren og laden. Jeg forestiller mig at ting som kø i supermarkedet, at holde for rødt eller sågar vigepligt må være særdeles hårdt for dig.
Deltog du i stemmeoptællingen, eller er det bare tomme ord?Jeg synes det er helt fint at nogle andre tager over hvis det fylder så meget for dig.
Har du deltaget i stemmeoptællingen ved hvert valg siden du fyldte 18 år?
Angående sukkermaden, så har Enhedslisten pisset på den og samfundet. De går med de mindste sko.
... Det er ulighed. Ikke den ulighed Enhedslisten altid taler om, men ægte ulighed. Jeg har været til grin en gang og gider ikke igen. Nogle andre må tage over.
Hvem f*** har pisset på din sukkermad? Sjældent har jeg set en debatør på version2 (eller andet steds) klemme sig ned i så små sko. Jeg har svært ved at tro på du virkelig synes det* er et større problem end voksende ulighed i samfundet. Jeg har sågar svært ved at tro på at det overhovedet kan spille nogen rolle for dig om du kan proppe 1000, 800, 600 eller 400 kroner i lommen for at hjælpe vores demokrati på vej en enkelt dag.
Jeg synes det er helt fint at nogle andre tager over hvis det fylder så meget for dig. Det er ærgeligt at man ikke har kunne samle nok frivillige i denne omgang, men mon ikke man ved at skabe mere opmærksomhed omkring det kunne samle nok frivillige næste gang.
*At du kan proppe lidt færre håndører i lommen for at smørre demokratiets hjul end en der har tjener mindre til dagligt end dig.
Det er da klart. Hvis man hjælper til, så får man en diæt som det fremgår af dit link, og den skal man betale skat af. Men hvis man betaler topskat får man mindre ud af diæten end en der ikke betaler topskat. Det er ulighed. Ikke den ulighed Enhedslisten altid taler om, men ægte ulighed. Jeg har været til grin en gang og gider ikke igen. Nogle andre må tage over.Man havde betalte stemmeoptællere i København.
Jeg må modvilligt - efter lidt googling - give dig ret, Jesper. Man havde betalte stemmeoptællere i København. Så blev jeg så meget klogere.https://www.tv2lorry.dk/artikel/koebenhavn-har-brug-hjaelp-mangler-stadig-stemmetaellere
Det fremgår ikke her, hvor mange man fik trommet sammen, og om man var nødt til at supplere med egentligt ansatte. Hvis det bare er betalte frivillige, så er det ikke det store demokratisk problem, synes jeg. Betalingen er jo nærmest symbolsk.
Spørgsmålet er så, om ikke man ville kunne tromme lidt flere frivillige sammen, hvis man gjorde mere ud af det . Og jeg vil hellere betale til dem end til et digitalt system, som er langt mere sårbart overfor uforudsete hændelser.
Mads:
Ja, jeg brugte også længere tid end normalt - det skyldtes, at det var sværere end normalt at finde "bukkelinjen", så jeg kunne få foldet sedlerne - og det var højst nødvendigt, for i Herlev havde man ikke tænkt på, at listerne var ekstra lange, og derfor fyldte ekstra meget. Så allerede ved 18-tiden måtte tilforordnede stå og "stampe" sedlerne ned i bøtterne med et kosteskaft. Det skyldtes dårlige stemmesedler (indrømmet - det var aldrig sket med e-valg - men så kunne der være sket så meget andet):.Folk brugte "lang tid" i stemmeboksen
Jeg stod ca. 25 minutter i kø. Men det skyldtes for mange mennesker og for få stemmebokse. Folk brugte "lang tid" i stemmeboksen, ihvertfald længere tid end til afstemningen om EU-retsforbehold. Det var ikke valgborde (iøvrigt frit valg) eller elektronik der var skyld i køen.20 minutter er mindre end 40 minutter. Du var heldig at valghandlingen ikke var elektrificeret.
20 minutter er mindre end 40 minutter. Du var heldig at valghandlingen ikke var elektrificeret.Der var 3 borde og ~20min kø ved bord 2 da jeg valgte at komme forbi. Bord 1 var der omtrent samme kø ved, men der næsten ingen kø var ved Bord 3 ...
Det stod på DR.dk at 800 offentlig ansatte stemmetællere var mødt ind her til morgen for at fintælle. Men nu kan jeg selvfølgelig ikke finde det..Jesper, ved du, at der har været mangel på stemmetællere - eller gætter du?
Men ellers kan man se udgifterne i det her dokument:
Under alle omstændigheder vil jeg hellere betale for stemmetællere end overgå til digitale løsninger - det sidste tror jeg bestemt ikke på vil løse nogen demokratisk krise - tvært imod.
Jeg tror du misforstår mig. Den demokratiske kriser er jo, at valget ikke længere er en folkelig fest. Men er blevet til endnu en process i det offentlige, som skal rationaliseres, effektiviseres, automatiseres og helst være så intern som mulig. Vi kender jo smøren.. og set fra en budget ansvarlig Djøffer i f.eks. KK er det jo logisk, at man digitaliserer, skærer i services .... etc .etc. Det er hvad sådan nogle gør.
Og digitale valglister har så ikke så meget med e-valg at gøre. Igen så er listerne jo digitale (eller rettere baseret på digitale data) lige indtil de printes. Derfor kan digitale valglister heller ikke rigtig få mit p** i kog.
Det kan evalg derimod.
Men digitale valglister er da et symptom på et underliggende problem, nemlig at politik og den politiske verden bevæger sig væk fra borgerne.
// Jesper
Jesper, ved du, at der har været mangel på stemmetællere - eller gætter du?Og derfor er det faktum at lige nu står der 800 kommunalt ansatte (og ikke valgtilforordnede) og laver fintælling af stemmer i København er efter min mening et demokratisk problem på et højere plan.
Under alle omstændigheder vil jeg hellere betale for stemmetællere end overgå til digitale løsninger - det sidste tror jeg bestemt ikke på vil løse nogen demokratisk krise - tvært imod.
Valgsteder med problemer: 0,7%
Prøver du at sige, at det ikke skulle være et reelt problem, at der er valgsteder, hvor elektronikken ikke fungerer, og man "glemt" at tænke på at have en tilstrækkelig (manuel) nødprocedure?
Det skal fungere. Det er meget muligt, at det i denne omgang ikke gjorde en forskel, men det er snublende nært at valgsystemet sørme ikke lige virker i de kritiske timer på de valgsteder, hvor der er en overvejende andel af vælgere, som stemmer "forkert". Og visse steder behøver det ikke være mange steder, førhen balancen tipper.
Voter suppression er ikke sådan rigtigt dansk, og det skal det heller aldrig få lov til at blive. Dette er ikke stedet at sige "pyt!".
"Der er problemer med de digitale valglister på otte valgsteder" "Ellers ser det fint ud rundt omkring hos de i alt 80 kommuner, hvor der bruges digitale valglister på cirka 1100 valgsteder"
Så problemer på 8 ud af 1100 valgsteder. Valgsteder med problemer: 0,7% Valgsteder uden problemer: 99,3%
Hvilket for en tilforordnet (mig) til at sukke over den tid vi spilder på at hjælpe vælgere, der ikke har klargjort valgkortet. Mange er lige ved at give os uåbnede breve med valgkort, eller har ikke læst , at man skal afrive kortet fra arket inden. Mange aflevere et sammelfoldet valgkort, som var det en lille huskeseddel. En simpel handling man skal gennemføre uanset om registreringen foregår elektronisk eller manuelt med valgbøger.Problemet er jo, at hvis man har satset på det elektroniske, så har man kun få borde til at betjene folk, og man har droppet det med de nummererede borde - og så bliver der kaos, når teknikken svigter, og køerne bliver endnu længere end de blev i gamle dage.
Hvor svært kan det være?
Husk registreringen er sikkerheden for, at en vælger kun kan stemme en gang.
... og hvert valgbord har sin valgbog. Derfor er der ikkefrit bordvalg, når det foregår på 'gammaldags maner*, med opslag i bog og og brug nummerator. ;-)På mit stemmested blev der brugt gode gammeldags papir valgbøger.
Så lad være med at have med teknik at gøre.
Brug valgbøger i stedet.
På mit stemmested blev der brugt gode gammeldags papir valgbøger. Der var 3 borde og ~20min kø ved bord 2 da jeg valgte at komme forbi. Bord 1 var der omtrent samme kø ved, men der næsten ingen kø var ved Bord 3 ...
- Gad vide hvordan vælgerne var fordelt på valgborde ?
- Var forskellen baseret på antallet af vælgere, eller den tid det tog for dem at -- Blive registreret (altså tilforordnedes arbejdstempo) -- Vælgernes tidsforbrug til afgivelsen af stemmerne
Det fysiske layout var ens fra valgbord over stemmeboks til skraldespandene så forskellen må vær en anden
Sådan kan man jo stå og filosofere mens man venter på at sætte sine krydser ;-)
Fordi partierne, som jo er dem der står for at levere valgtilforordnede, stemmeoptællere m.m., ikke længere har den folkelige opbakning man havde i 'gamle dage'.Nej, du har ret i, at der kan være mange andre grunde end tekniske til, at det kan gå galt. Men hvorfor overhovedet komplicere en indtil nu ret ukompliceret situation?
I 1960 var hele 21,4% af de stemmeberettigede voksne, der var medlemmer af et parti. I dag er det sølle 3.1% af de stemmeberettigede voksne, der er medlemmer af et parti.
Det koblet med at folk har mere travlt i dag.. (f.eks. var 50% af alle kvinder hjemmegående i 1960 i dag er det <10 %) gør at man måske ikke lige ligger så meget energi i partiarbejde som man gjorde førhen. Selv ikke for dem der er medlemmer.
Derfor er digitaliseringen og brugen af offentlige ansatte i valgprocessen jo et forsøg på (bevist/ubevist) at bibeholde den politiske kultur vi har i dag. At dække over at systemet/kulturen er i dyb krise.
Jeg mener personlig at det politiske 'system' trænger til at blive moderniseret. Jeg mener at det at være politiker i dag er job, tit en familie 'business'. Og at langt langt de fleste partiorganisationer er indavlede og visionsløse.
Men igen.. det er ikke valgliste systemets skyld :) // Jesper
tak for svar, Jesper Frimann.
Nej, du har ret i, at der kan være mange andre grunde end tekniske til, at det kan gå galt. Men hvorfor overhovedet komplicere en indtil nu ret ukompliceret situation?Men selv om jeg synes at systemet basalt set er overflødigt, så mener jeg ikke, at man nødvendigvis kan skyde skylden på systemet. Igen så er backup jo bare at gøre som vi plejer, og bruge udprintede lister.
Og igen fra hvad jeg har læst, så er de fleste problemer netop fejl 40 problemer. Problemer der måske nok hovedsagligt skyldes, at dem der skal betjene systemet er ... de prominente medlemmer af partiforeningerne.. er dem som typisk har de dårligste IT færdigheder.
Det vidste jeg ikke - har man en reel mangel på frivillige? Og har man forsøgt evt. at løse det problem med lidt kampagne/annoncering? Men hvis det virkeligt er et problem - er du så ligefrem ovre i at ville digitalisere selve valghandlingen? For så er vi i mine øjne ovre i, at demokrati koster - og det må det gerne - IMHO.Og derfor er det faktum at lige nu står der 800 kommunalt ansatte (og ikke valgtilforordnede) og laver fintælling af stemmer i København er efter min mening et demokratisk problem på et højere plan.
.... hvilket medførte kø på op til 50 minutter, og folk, der bortgik uden at få stemt (de skulle på arbejde). Ikke godt.... jeg har godt nok aldrig stået i kø 50 minutter for at stemme inden listerne blev digitale - selv om jeg holder af valgkøer...</p>
<p>Problemet er jo, at hvis man har satset på det elektroniske, så har man kun få borde til at betjene folk, og man har droppet det med de nummererede borde - og så bliver der kaos, når teknikken svigter, og køerne bliver endnu længere end de blev i gamle dage.</p>
<p>Og da det digitale listesystem også er dyrere (erstatter jo frivillig arbejdskraft), så det kniber med at finde de rationelle argumenter for den øvelse.
Jeg er sådan set enig i at elektroniske vælgerlister er lidt.. en løsning på et problem, der ikke eksisterer.. Hvis du har et kø problem omkring 'folk får fri fra arbejde' tid, så åbn flere valgsteder.
Og der er da noget hyggeligt i at snakke med folk ved bordet mens man krydses af. Det er jo som regel også mere prominente medlemmer af partiforeningerne, der sidder ved bordene og har de funktioner, der maksimere deres interaktion med vælgerne. De menige parti fodtudser, har som regel det mere kedelige arbejde. Det er i det mindste det indtryk jeg har, og jeg har selv været valgtilforordnet, selvom det er en del år siden.
Men selv om jeg synes at systemet basalt set er overflødigt, så mener jeg ikke, at man nødvendigvis kan skyde skylden på systemet. Igen så er backup jo bare at gøre som vi plejer, og bruge udprintede lister. Og igen fra hvad jeg har læst, så er de fleste problemer netop fejl 40 problemer. Problemer der måske nok hovedsagligt skyldes, at dem der skal betjene systemet er ... de prominente medlemmer af partiforeningerne.. er dem som typisk har de dårligste IT færdigheder.
Det underliggende problem er jo så nok bare, at partiforeningerne i dag ikke har den brede opbakning i befolkningen, som man havde for 20-30 år siden. Og derfor er det faktum at lige nu står der 800 kommunalt ansatte (og ikke valgtilforordnede) og laver fintælling af stemmer i København er efter min mening et demokratisk problem på et højere plan.
Så problemet er, at vi har brug for et IT system til digitale valglister, ikke selve systemet. Eller det er i det mindste min holdning :)
// Jesper
.... hvilket medførte kø på op til 50 minutter, og folk, der bortgik uden at få stemt (de skulle på arbejde). Ikke godt.... jeg har godt nok aldrig stået i kø 50 minutter for at stemme inden listerne blev digitale - selv om jeg holder af valgkøer...så ja er det jo bare at bruge valglisterne og lave manuel afkrydsning, de få steder.
Problemet er jo, at hvis man har satset på det elektroniske, så har man kun få borde til at betjene folk, og man har droppet det med de nummererede borde - og så bliver der kaos, når teknikken svigter, og køerne bliver endnu længere end de blev i gamle dage.
Og da det digitale listesystem også er dyrere (erstatter jo frivillig arbejdskraft), så det kniber med at finde de rationelle argumenter for den øvelse.
Nu er de problemer man har set jo meget lig dem der opstod ved valget i 2013. Se:https://www.business.dk/digital/derfor-var-der-problemer-med-digitale-valglisterOg hvis det kun er 8 valgsteder ud af 1100 valgsteder, der har haft problemer, så ja er det jo bare at bruge valglisterne og lave manuel afkrydsning, de få steder.Hvorfor kan IT ikke laves så almindelige mennesker /"partisoldater" kan finde ud af det.
// Jesper
Ideen med at digitalisere valget er en elendig ide, af den simple årsag at blyant og papir er blevet gennemteste i utallige år(siden 1901 da der blev indført hemmelige afstemning) Som Tom Schott forklare det, kan man aldrig laves et sikkert digitalt valg system på højde med blyant og papir. https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI
Ud over måske interessenter, er det vist næppe IT-folk der ønsker at ændre valgprocessen. På den anden side er disse problemer også med til at sandsynliggøre at IT giver nye udfordringer i forbindelse med afholdelse af valg for "partisoldaterne". Det kan næppe vælte ideologiske dogmatikere, men det vil i det mindste gøre de mere pragmatiske opmærksom på problemet og forhåbentligt derigennem skyde ideerne ned før man får gjort for meget skade på tilliden til kratos fra demos' side.
Hvorfor kan IT ikke laves så almindelige mennesker /"partisoldater" kan finde ud af det. Sandsynligvis er "partisoldater" bedre uddannet end flertallet. Hvorfor skal jeg som almindelig dansker spilde min tid med dårlig IT.
IT branchen /programmører finder deres programmer brugervenlige, men det gør mange brugere ikke. Samtidig med at vi tvinges til at betjene dårlige programmer, udråber politikerne at 20% af danskerne er funktionelle analfabeter.
Så lad være med at have med teknik at gøre. Brug valgbøger i stedet.Det er en lille krusning på overfladen, og det er det der sker, <strong>når man har med teknik at gøre</strong>.
Nogle borgere har planlagt at de lige kan nå at få stemt inden de skal videre til andre gøremål. Med dette teknik der så ikke virker, så bliver de nødt til at gå fra valgstedet i utide, og får ikke stemt. Der er nogen der syntes, at dette er et mindre problem. Det er jeg uenig i. Det er et problem der bør forhindres sker igen.
Det er vældig smart at kan gå hen til hvilket som helst valgbord, fordi det er elektronisk, men det holder ikke, hvis teknikken kan svigte, og det har den gjort mange gang.
Det eneste positive ved elektroniske valgbøger er at de kan hackes, så man kan stemme flere gange.
Brug valgbøger!
Jo jo.. men når man nu ved, at det er 'parti soldaterne' der sidder ved valgbordene rundt omkring i landet.. så burde det vel ikke undre nogen, at de ikke kan finde ud af at bruge IT.
// Jesper
... at gentage min egen kommentar kl. 6.36 i dag :https://www.version2.dk/artikel/dansk-it-risikabelt-med-digitale-valg-ingen-har-endnu-hacket-blyant-1082849