KMD gør dataguldet gratis

Den kommunale it-gigant KMD har nu aftalt med KL og IT- og Telestyrelsen, at KMD frigiver sine databeskrivelser og dataset.

Det første store skridt til øget standardisering af data i den kommunale sektor er netop taget med etableringen af en særlig KMD-hylde i den offentlige infrastrukturdatabase.

Her kan alle få adgang til at se de datamodeller, som KMD har udviklet til deres it-infrastruktur. Adgangen til data er gratis og er tilgængelig for alle, hvilket ifølge KMD gerne skulle medføre en øget konkurrence på løsninger til det kommunale marked.

»Vi holder op med at skrive vores beskrivelser på swahili, men skriver dem i et sprog, som alle kan forstå. Hidtil har det været svært for leverandører at se, hvad det var for data, der lå i KMD's systemer, så man kunne gå ind og forretningsudvikle på sine applikationer, men det her projekt åbner for beskrivelserne for tredjepart. Det betyder, at it-leverandørerne og kommunerne nu kan gennemskue, hvad det er for data, der findes. Derved får vi også fjernet en stor del af den mystik, der er om, hvad det er for data, der ligger i kommunerne,« siger afdelingschef Rolf Sørensen KMD.

Mindre bøvl

Også i IT- og Telestyrelsen er de begejstrede for det nye initiativ.

Kontorchef Per Schultz Eeg kalder det et kæmpe skridt fremad for standardiseringen.

»Det vil give lettere adgang til data og mindre bøvl i kommunerne. Og så vil det give mulighed for, at kommunerne kan se, hvilke muligheder de har for at udvikle nye løsninger sammen med andre leverandører. Det kan være opbygning af datawarehouse til bedre ledelsesstyring, så det giver større frihed for kommunerne til at vælge leverandører,« siger han.

Savner staten
Per Schultz Eeg savner dog en partner omkring bordet, og det er den statslige sektor, hvor der også er dataleverandører, der med fordel kunne åbne for dataguldet.

»Det ville være dejligt, hvis de statslige institutioner i forbindelse med udvikling af nye it-løsninger lagde beskrivelserne ind i infrastrukturdatabasen, så det ville være muligt at genbruge datamodellerne i kommende løsninger. Men nu er det første store skridt taget for større åbenhed og øget standardisering, så må vi bare håbe, at de statslige institutioner kommer med hen ad vejen,« siger han.

Arbejdet med beskrivelserne af KMD's datamodeller skal være afsluttet i løbet af 2008.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Peter Nørregaard Blogger

Det lyder farligt...

... at tro at en offentliggørelse af datastrukturer gør noget til en standard

... at åbne for døren for at andre kan se helt ned i datamodeller på et for lavt abstraktionsniveau. Det skaber bindinger i forhold til hvad leverandøren kan tillade sig at ændre uden at "integrationen" med eksterne systemer bryder sammen.

... at tro at datamodeller giver de informationer der er behov for på et tilpas overordnet begrebsniveau der jo gerne skulle være uafhængigt af implementeringen.

Men det er da muligt at jeg har misforstået initiativet og at det i stedet drejer sig om at offentliggøre informationsmodeller og begrebsmodeller på et tilpas højt abstraktionsniveau uden at eksponere bindinger til den konkrete implementation og at der sker for at lette implementeringen af en enterprise arkitektur hos kommunerne - men det fremgår ikke af artiklen.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere