I maskinstuerne hos KMD kører mainframen endnu som en vigtig platform, men de seneste par år har KMD opbygget en ny platform, der skal afløse mainframen for mange af de nye systemer, KMD er ved at udvikle.
Den nye platform er baseret på SAP's in-memory-database SAP Hana, og KMD har allerede 50 systemer i udvikling eller drift, der kører på SAP Hana.
KMD har allieret sig med Hitachi Data Systems om at komme uden om én af begrænsningerne ved SAP Hana.
»Normalt køber du en maskine, der er bygget til Hana fra leverandøren, og du skal vide, hvor stor kapacitet du har behov for. Så hvis det viser sig, at den boks, du har købt, ikke er stor nok, så skal du købe en ny boks,« forklarer chef for KMD's SAP-arkitektur Ole Høgfeldt Jedrzejczyk til Version2.
Da KMD i princippet vil kunne have flere hundrede systemer på SAP Hana, så har selskabet i samarbejde med HDS sammensat en hardware- og softwareplatform, så SAP Hana-maskinerne kan opbygges af moduler på hver 128 gigabyte hukommelse og tilhørende serverkapacitet.
På den måde er der nu opbygget et SAP Hana-site på 100 terabyte hos KMD. KMD har de seneste år baseret flere systemer på SAP, og der er i dag cirka 100.000 brugere på KMD's 450 forskellige SAP-baserede systemer.
Det omfatter blandt andet nye systemer som eksempelvis et nyt system til sygedagpenge og et ERP-system til Københavns Kommune.
Behandling af data i realtid
SAP Hana er én af flere teknologier, der udnytter, at kapaciteten på tilstrækkelig mængde RAM til at rumme en database, er kommet inden for rækkevidde af, hvad der kan lade sig gøre, uden systemet bliver for dyrt.
RAM er mere end tusind gange hurtigere end det, der kan opnås med selv de hurtigste harddiske. Derfor bliver det realistisk at lave typer af beregninger, der før ville have taget for lang tid, da data lå på diske.
Begrænsningen ved RAM er, at hukommelsen ikke kan holde på data uden strøm, så hvis strømmen går, forsvinder data. Det kan i dag løses ved at udstyre visse hukommelsesmoduler med kapacitorer eller batterier i kombination med flashhukommelse.
Med databasen i hukommelsen har SAP også flyttet en del af operationerne fra dét, der normalt var applikationslaget, ned i selve databasen. Det vil sige, at det eksempelvis er databasen, der kan lave et udtræk af data til visning i BI-system.
»Man ville normalt sige, at behandling af data skal ske i applikationslaget, men med Hana skubber vi visse beregninger ned i databaselaget, fordi vi har flyttet databasen op i hukommelsen,« forklarer systemarkitekt Allan Baungaard Jakobsen til Version2.
»Det betyder, at vi for eksempel kan lave konsekvensberegninger af en lovændring vedrørende pension. Det kan vi ikke med mainframe-systemerne i dag, men det vil vi kunne med Hana,« uddyber Ole Høgfeldt Jedrzejczyk.
Vil forsøge at genbruge softwarekomponenter
Den overordnede ambition for KMD er at følge anbefalingerne fra SAP om at forsøge at holde sig så meget som muligt til standardkomponenter og ikke tilpasse SAP-systemerne mere end absolut nødvendigt.
Her vil KMD især trække på de standardløsninger, SAP leverer til SAP Hana, som eksempelvis identitetsstyring og logning af, hvilke brugere der tilgår hvilke data hvornår.
KMD slipper dog ikke for egenudvikling, da systemerne både omfatter deres egne datamodeller og vil kræve individuelle komponenter. KMD håber dog at kunne lave en vis mængde genbrug af komponenter mellem de systemer, der alle er baseret på SAP-platformen.
»For at vi skal udvikle en systemkomponent til genbrug, så skal der være mere end én situation, hvor den skal bruges, så vi skal kende kravene, hvor komponenten skal indgå, ellers må vi lave specialkomponenter, der ikke kan genbruges uden efterfølgende tilpasning. Der er jo også et vist overhead, når man laver noget, der skal genbruges,« siger Ole Høgfeldt Jedrzejczyk.
Det lyder lidt som Service Orienteret Arkitektur eller Micro Services, men gælder her først og fremmest om komponenter, der kan genbruges snarere end at gøres tilgængelige gennem én eller anden form for orkestrering.
Genbruget vil eksempelvis også omfatter dokumentation, så selvom den færdige komponent ikke direkte kan indsættes i et andet system, så er metoden til, hvordan udviklerne tidligere har løst et problem, dokumenteret. Det vil også omfatte kodestumper, der kan være relevante for fremtidig udvikling.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.