KMD få uger fra at blive solgt

Den danske it-storspiller KMD er angiveligt tæt på at blive solgt til amerikansk kapitalfond for et svimlende beløb.

KMD er stærkt på vej til at blive solgt. Ifølge Børsen er den amerikanske kapitalfond Advent International klar til at udskrive en check på næsten syv milliarder kroner for den danske it-kæmpe.

KMD ejes i dag af kapitalfonden EQT (85 procent) og pensionsselskabet ATP (15 procent), der købte KMD af Kommunernes Landsforening i 2008 for det, der dengang var et svimlende beløb på to milliarder kroner. Dermed ser det ud til, at de to ejere kan stryge en gevinst på tæt ved fem milliarder kroner.

»Advent er langt inde i forhandlingerne om et køb af KMD. Det ser ud til at blive en rigtig god handel for EQT,« siger en anonym kilde med kendskab til processen til Børsen.

Ifølge Børsens kilder er forhandlingerne kommet så langt, at det formentlig kun er et spørgsmål om uger, før de 3.200 ansatte i KMD får ny arbejdsgiver.

EQT og ATP har længe haft et 'til salg'-skilt hængende på KMD. Tidligere på året gik planerne om et salg til en anden kapitalfond, Nordic Capital, i vasken, men det var åbenbart det, der skulle til, før der kom skred i forhandlingerne med Advent International.

Læs også: Milliardsalg af KMD gået i vasken

Version2 har været i kontakt med KMD's pressechef, men meldingen fra hovedkontoret i Ballerup er ikke uventet: »Ingen kommentarer.«

Læs også: Kapitalfond kan score 5 mia. på KMD-salg inden sommerferien

Læs også Poul-Henning Kamps blogindlæg Nationaliser KMD

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Nils Bøjden

Der er 3 muligheder:

 1. Øg produktionen.

  I et så konkurrencebetonet marked som det danske skal der nok en hel del til at øge omsætninger via organisk vækst. Der skal konkurreres med Fujitsu, NNIT, Tata, IBM, CSC osv.

2 Reducer omkostningerne.

Gad vide hvor mange arbejdspladser der så forbliver i Danmark?

 1. Øg priserne på monopolprodukter.

SÅ kan man jo forsøge at gætte sig til om det bliver 1,2 eller 3. Men hvis jeg ansvarlig for økonomien eller IT systemerne i en kommune, ville jeg nok med lys og lygte forsøge at finde alternative leverandører.

 • 0
 • 0
#5 Thomas Mardahl

Det er da positivt...

KMD er førende indenfor udvikling af Healtcare applikationer til det offentlige og har også en masse andre unikke softwareløsninger, som ikke kun bør sælges i Danmark.

Så med endnu mere kapital i ryggen til udvikling, vil de Danske kunder hos KMD, da kun få gavn af den udvikling der kommer til at ske. De danske kommuner m.m. samarbejder og benytter sig af eller ønsker at benytte sig af, de samme internationale standarder.

Så mere fokus og lad KMD vise resten af verden hvad de kan. Det vil vise at Danmark er førende indenfor healhcare teknologi og så har vi Cleantech på den anden side... ialt betyder det at Danmark ligger helt i front på de 2 største vækstmarkeder i verden.

Mvh Thomas Mardahl www.eoptimo.dk

 • 0
 • 0
#6 Jan Ferré Jensen

I forbindelse med Version2s gennemgang af hhv. Odense Kommunes ønske om at lægge data hos Google og ITUs ønske om ditto hos Microsoft er Patriot Act blevet nævnt flere gange. Altså at amerikanske myndigheder kan rekvirere data med reference til den nationale (amerikanske) sikkerhed. Dette er en væsentlig hinding for at Odense Kommune kan høste cloud-fordele hos Google.

Men hvordan står det til hos Kommunedata, hvis en amerikansk kapitalfond bliver ejer? Så er de vel bundet til Patrot Act på samme måde som Google?

Dermed kan ingen af kommunerne tillade sig at have personfølsomme data hos Kommunedata. Det er en spændende udvikling!

 • 3
 • 0
#7 Deleted User

Ifølge wiki, omsatte KMD for 3.8 mia kr. i 2009. Så 7 mia kr. virker ikke, som et svimlende højt beløb. Hvis salget medfører besparelser, i form af reducerede antal medarbejdere, så kan udgiften, i form af mindre skatteindtægt, samt større udgifter til understøttelse, nemt blive en mia kr. dyr udgift for staten.

Naturligvis er det godt at få 7 mia. kr. i statskassen, ved at sælge KMD. Og beløbets størrelse, betyder måske ikke så meget, som at få noget i kassen. Problemet er, at man ikke "sår nye træer". Altså, at staten ikke samtidigt laver nogle nye virksomheder, når de gamle sælges. Gjorde man det, kunne virksomhedssalg, hvor virksomhederne bruger det offentlige som "vugge", fungerer som en god indtægtskilde for staten.

Lad os endeligt få flere offentlige virksomheder - så der bliver noget der kan sælges!

 • 0
 • 1
#9 Deleted User

Det var kommunerne, ikke staten, som fik penge ud af salget af KMD. Men det var i slutningen af 2008, hvor prisen endte på to milliarder, da EQT og ATP købte KMD. Én milliard blev sat af til at køre Kombit, kommunernes fælles it-selskab, og én milliard kom tilbage til kommunerne.

vh.

Jesper, Version2

 • 0
 • 0
#10 Flemming Nielsen

Rolig nu, Jan Ferre I tilfældet Google Apps og hosting i en international cloud løsning, har vi at gøre med et selskab, der dels er amerikansk ejet og har sit hovedkvarter/moderselskab liggende i USA.

Samme situation opstår vist ikke, hvis KMD med sit hovedkvarter placeret i DK (stadigvæk), skifter ejerskab til en amerikansk ejet kapitalfond.

Der er jo vist ikke tale om, at KMD ifm. et evt. salg skal fusioneres ind i koncernstrukturen hos den pågældende kapitalfond.

 • 0
 • 0
#12 Flemming Nielsen

Jan, jeg ved ikke med dig, men jeg er ikke jurist med speciale i koncernstrukturer, selskabsret, Mergers & Aquisitions og beslægtede emner, inkl. de finere juridisk forskelle mellem forskellige typer af ejerskabs- og koncernkonstruktioner - jeg er cand.merc. af uddannelse.

Men jeg har dog så relativ stor indsigt i erhvervsjuraen, at jeg ved man skal sondre meget klart og tydeligt ang. "hvad" ejerskabet mere præcist går på; er det blot aktiemajoriteten man ejer, eller er der tale om en regulær fusion af selskabet (KMD) ind i en koncernstruktur, hvor den amerikanske kapitalfond udgør moder- eller holdingselskabet for koncernstrukturen? Der kan så vidt jeg ved herske vidt forskellige juridiske regler i det ene og det andet tilfælde, og det bliver ikke mindre "hairy" når vi taler om transnationale transaktioner.

Et lødigt svar vil vist være, at vi nok skal have en kompetent jurist til at vurdere sagen, før nogen af os skrider til forhastede konklusioner.

... og så vidt jeg ved, er Version2 vist ikke stedet, hvor de fleste jurister hænger ud ;)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere