KMD: En halv megabit/s er nok til videokonsultationer og telemedicin

2. januar 2014 kl. 06:29106
KMD: En halv megabit/s er nok til videokonsultationer og telemedicin
Illustration: Arkivfoto.
Efter et forsøg, der stillede for høje krav til båndbredden hos borgerne, har KMD fundet en bedre løsning og kører nu videokonsultationer i HD med 0,8 megabit pr. sekund. Generelt er kravet 0,5 megabit pr. sekund i up- og download, og det kan næsten alle danskere få, lyder erfaringen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad skal man kræve af teleinfrastrukturen, hvis telemedicin og videokonsultationer skal være muligt for danskerne?

Det spørgsmål har KMD nu et ret præcist svar på: En båndbredde på en halv megabit pr. sekund op og ned.

Sådan lyder i hvert fald kravet til KMD's egen løsning KMD Online Omsorg, som flere kommuner bruger til at afholde videokonsultationer med borgerne hjemmefra. Løsningen bliver brugt af kommunens behandlere til blandt andet genoptræning og psykiatri.

»Hvis det skal være HD-kvalitet, er kravet 0,768 megabit/s i upload. Men billedkvaliteten behøver ikke være HD, og vi har uden problemer kørt på 0,5 megabit og også længere ned. Det er en hastighed, som de fleste teleoperatører kan levere over hele landet,« siger Jørgen Straarup, seniorkonsulent hos KMD, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første gang, KMD rullede telemedicin-løsningen ud, i 2011, var det med en anden videomotor, der var mindre effektiv. Kravet var her 1,5 megabit/s i upload, og det kunne hver tredje af borgerne ikke få leveret.

Med den nye videomotor fra firmaet Vidyo Inc går det meget bedre.

»Vi løb først ind i en hel del udfordringer på grund af kravet om 1,5 megabit i upload. Vi måtte gå ned i båndbredde, og det var en vigtig lære for os. Nu bruger vi Vidyo, som hele tiden 'smager' på forbindelsen og tilpasser billedets opløsning,« siger han.

På det mobile net er en 4G/LTE-forbindelse klart at foretrække, men løsningen har også kørt på 3G-nettet uden problemer, fortæller Jørgen Straarup.

Skal helst tjekke forbindelsen med fysisk besøg

Første tekniske trin, hvis en borger skal have videokonsultation hjemmefra , er at sikre, at der er god nok dækning. Og det er ikke altid lige nemt, men kræver gerne et fysisk besøg på adressen.

»Teleudbydernes dækningskort er ikke nuanceret nok, for et hus kan sagtens ligge i et hul, selvom hele kommunen skulle være dækket med 4G. Med mobilt bredbånd deles man også om forbindelsen og kan ikke reservere en vis mængde. Kommunens ansatte skal være klædt på til de her problemstillinger,« siger han.

Efterhånden er der også kommet eksterne leverandører, for eksempel Falck, Postdanmark og TDC, som tilbyder en screening af båndbredden fra en bestemt adresse. Men også når udstyret så er oppe at køre, og forbindelsen er fin, er der brug for support.

»Der skal ikke være ret meget teknik ind over. Selv hvis forbindelsen er fin, og man bruger en iPad, som er nem at bruge, kan det være, at internettet kobler fra en nat og skal kobles på igen. Kan borgeren selv det, og hvis ikke - hvem gør det så? Der er en lang række udfordringer i de her brugsscenarier, så det er en læringsproces for både borgerne og personale,« siger Jørgen Straarup.

Ligesom virksomheder har it-support til deres medarbejdere, skal der også her være et beredskab, der kan hjælpe borgerne, hvis der er noget, som driller.

»Ellers har du noget, der ikke virker. Selvom man sidder i en virksomhed og bruger it hver dag, så ringer man jo stadig til it-afdelingen, når der opstår problemer. Og køber man en helt ny bil, som bare skal virke, accepterer du også, at den skal på serviceværksted. Det er på samme måde, vi må se på det her,« siger han.

Version2 sætter fokus på telemedicin, som er udpeget til at give Danmark solide besparelser i fremtiden, men som foreløbigt ikke er nået længere end til forsøgsstadiet.

106 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
87
6. januar 2014 kl. 16:01

Det sjove er debatten under artiklen - rent faktisk så var nogle af de dygtigste fok i verden på det område i Danmark indtil Ericsson købte Marconi (der også arbejde med den teknologi) og så valgte at lukke deres danske selskab ned.

97
6. januar 2014 kl. 17:47

Hvor har du dit vrøvl fra Mogens ?

Diax var oprindeligt en del af B&O. De udviklede fremskudte telefonicentraler og koncentratorer i samarbejde med Jysk Telefon. De blev overtaget af Ericsson i 1998, da deres DIAX måske kunne afsættes som sideprodukt til AXE -primært i udviklingslande.

Senere brugte Ericsson dem mere generelt som udviklingsvirksomhed til mindre typer udstyr - også til bredbånd.

Med al respekt for virksomhedens virke, var det ikke en ledende tænketank for modemprincipper til kobber, men en lille virksomhed, der af Ericsson kunne bruges til pragmatisk udvikling baseret på standardkomponenter.

Og der var ganske rigtigt et delvist sammenfald med lignende muligheder hos Marconi. Ihvertfald lukkede Ericsson Diax i 2009 - 4 år efter købet af Marconi.

De har sikkert været dygtige hos DIAX. Men verdens førende i transmissionsteknologi, var de næppe?

99
6. januar 2014 kl. 18:09

Du kan læse om DIAXs historie her:

http://www.dikon.dk/Indhold/Bogen_indhold.pdf

Som du ser, er der ikke så meget om transmissionsteknologi. Jeg kendte i øvrigt en del af de personer, der nævnt i værket, og jeg har fuld respekt for deres virke hos DIAX - men ikke i relation til transmissionsteknologi, som vi desværre ikke har haft megen kompetence på i Danmark.

100
6. januar 2014 kl. 18:32

Kære Mogens

Hvis du læser bogen og hvis du kender Ericsson så vil du vide at nogle af deres skarpeste folk på DSL området sad i Danmark og da man købte Marconi i Italien valgte man at høste synergierne i Danmark og delvist frede Italien.

Kan slet ikke se at det er vrøvl jeg skriver - det har bal. Ericsson været ud og sige på deres kapital markedsdage.

Hilsen

John Strand

102
6. januar 2014 kl. 18:53

Hvis du læser bogen og hvis du kender Ericsson så vil du vide at nogle af deres skarpeste folk på DSL området sad i Danmark og da man købte Marconi i Italien valgte man at høste synergierne i Danmark og delvist frede Italien.

DIAX var gode til anvendt teknologi - ligesom B&O på audiovisuelt udstyr. Men selve DSL-teknologien var for dem bare færdige komponenter, som blev brugt i deres systemer.

Det bliver man jo ikke ekspert i DSL af - ligesom B&O ikke er ekspert i udvikling og produktion af nye typer fladskærme - for deres ekspertise er at bruge dem i færdige produkter.

Så de skarpeste eksperter på fladskærme er næppe hos B&O. Men de er gode til at anvende dem, ligesom DIAX anvendte DSL-komponenter i udstyr og små systemer.

71
6. januar 2014 kl. 13:35

jamen så må du foreslå det politiske system at man nationalisere telebranchen og går tilbage til den model der var før liberaliseringen.

Ja, selvfølgelig! En klassisk John Strand kommentar. Det er enten/eller, ikke både/og. Det må virkelig være en begrænsning for dig at du kun kan se tingene sort/hvid.

Læs nu hvad folk skriver i stedet for hvad du selv tror de skriver. Det er >IKKE< så svært. Du påstår jo du er så og så klog og ved alt muligt. Men læse hvad andre skriver, det falder dig umådeligt svært.

Men nu skal jeg hjælpe dig. Hvem er det, der vil have en komplet tvangsnationalisering af den danske teleindustri ?

Da dah! Ingen, Nada, No one......

43
3. januar 2014 kl. 11:49

er interssant at man har valgt at bruge et ord som telemedicin , tele giver sig selv, men medicin ? er jo ingen helbredende element ved det her, virker som man bevist bruger medicin i den her forbindelse for at sælge projekte til befolkning så man kan få lukket nogen flere sygehuse.

Telekonsultation havde været et mere dækkende begreb, I kan diskutere herfra til juleaften om det skal 1 eller flere mbit uplink der skal til, men så længe betegensen for det er misvisende, diskutere I forbi hinanden.

35
3. januar 2014 kl. 08:50

Som altid bør man beskrive en IT situation med en bil analogi:

KMD skal fragte medicin prøver fra og til en lokation i bil.

De har hørt at det pågældende land har en fantastisk motorvejs-infrastruktur, så de tager bare en personbil uden specielle modifikationer og sender den afsted.

Men til deres overraskelse så har landet ikke motorvej, det er nærmere en gedesti som tit bliver oversvømmet og hvor rejsen er meget usikker.

Derfor designer KMD nu en offroad bil med specielle støddæmpere, som er beregnet til de dårlige vejforhold. Og nu kan medicin prøverne fragtes frem og tilbage. Vejforholdene er dog stadig dårlige.

KMD burde selvfølgelig have designet en robust bil fra starten og ikke bare have stolet på at vejforholdene var så optimale som de havde hørt.

(Dette er selvfølgelig bare min frie fortolkning af situationen set udefra og jeg udgiver mig på en ingen måde for at være ekspert, teleanalytiker eller profet.)

41
3. januar 2014 kl. 11:31

Som altid bør man beskrive en IT situation med en bil analogi:</p>
<p>KMD skal fragte medicin prøver fra og til en lokation i bil.</p>
<p>De har hørt at det pågældende land har en fantastisk motorvejs-infrastruktur, så de tager bare en personbil uden specielle modifikationer og sender den afsted.</p>
<p>Men til deres overraskelse så har landet ikke motorvej, det er nærmere en gedesti som tit bliver oversvømmet og hvor rejsen er meget usikker.</p>
<p>Derfor designer KMD nu en offroad bil med specielle støddæmpere, som er beregnet til de dårlige vejforhold. Og nu kan medicin prøverne fragtes frem og tilbage. Vejforholdene er dog stadig dårlige.

Det er ikke gået op for dig at dem der havde ansvaret for indkøbet ikke havde stillet de rigtige krav og at problemet ikke var vejene men at KMD købte en hestevogn der var dårlig og langsom.

Det er utroligt at man på et IT forum som dette kan møde mennesker der mener at telebranchen skal have skylden for de fejl som dem der har købt og lavet lønsingen har begået.

Lad os give telebranchen skylden for alle de offentlige IT skandaler der er i Danmark - jeg kan godt forstå hvorfor vi har så mange og så store IT skandaler når der findes folk blandt de kommunale IT chefer og i IT branchen der ikke vil erkende de fejl kommunerne og KMD har begået.

Jeg formoder at Christian Nobel forsvare hans egen løsninger på samme måde - manden er så dygtuig og det han laver er så godt og de fejl hans kunder oplever skyldes ikke kvaliteten af hans arbejde men telebranchen.

Denne debat viser noget om hvorfor der findes mange dårlige IT leverandører i Danmark - de løber fra det ansvar de har måske skulle Version 2 skrive om de syge undskyldninger IT branchen kommer med når de laver dårlige løsninger.

De kunne starte med at spørge foreningen af kommunale IT chefer om hvorfor de ikke fortalte sandheden i deres blad og hvorfor de løb fra deres ansvar - rapporten om det projekt er meget klar og detaljeret.

48
3. januar 2014 kl. 13:58

Det er utroligt at man på et IT forum som dette kan møde mennesker der mener at telebranchen skal have skylden for de fejl som dem der har købt og lavet lønsingen har begået.

Nej, nej og atter nej. Telebranchen har ikke skylden for noget som helst. Hverken at det går godt eller at det går skidt. De står kun til ansvar overfor deres aktionærer og dermed at skabe profit til denne gruppe.

Det rager mig også langsomt hvor mange mia. telebranchen investerer årligt! De investerer jo hvor det kan betale sig at investere - ikke hvor der er behov for at de investerer, hvis de får frit spil.

Jeg giver skylden for den elendige danske infrastruktur til politikerne og deres embedsmænd, som jeg ikke mener er deres opgave voksen. Jeg tror på at 4G nettet bliver fintmasket nok, men det kablede (fiber)net, som jeg mener er af større nødvendighed for en fornuftig økonomisk udvikling i Danmark, bliver ikke prioriteret i nødvendig grad. Det er de små og mellemstore virksomheder, som giver vækst i Danmark og det er dem, som har behov for at telefanterne får et større incitament til at lave et fintmasket fibernet i landet, for de store virksomheder skal såmænd nok få råd til at få lagt fiber ind...

47
3. januar 2014 kl. 13:03

Det er ikke gået op for dig at dem der havde ansvaret for indkøbet ikke havde stillet de rigtige krav og at problemet ikke var vejene men at KMD købte en hestevogn der var dårlig og langsom.

Hvis du nu havde gidet at citere mit fulde indlæg, ville du have set at jeg faktisk netop siger følgende:

KMD burde selvfølgelig have designet en robust bil fra starten og ikke bare have stolet på at vejforholdene var så optimale som de havde hørt.

Så vi er faktisk fuldstændig enige i at KMD burde havde lavet et bedre produkt, som var bedre tilpasset til den mobile infrastruktur der var til rådighed til kunderne.

Vi kan så være uenige i om 0,5 mbit upload er en "motorvej" eller "gedesti". Det er en anden diskussion.

Det er utroligt at man på et IT forum som dette kan møde mennesker der mener at telebranchen skal have skylden for de fejl som dem der har købt og lavet lønsingen har begået.

Var den til mig? I så fald vil jeg gerne have at du enten henviser til et sted hvor jeg har givet udtryk for den holdning eller at du fremover præciserer hvem du mener når du skriver "mennesker". Du aner ikke hvem jeg er, og dermed aner du ikke hvem jeg giver skylden for at forskellige IT-projekter går i vasken.

44
3. januar 2014 kl. 11:55

Jeg formoder at Christian Nobel forsvare hans egen løsninger på samme måde - manden er så dygtuig og det han laver er så godt og de fejl hans kunder oplever skyldes ikke kvaliteten af hans arbejde men telebranchen.

Nej John, i modsætning til dig, så indrømmer jeg når jeg har lavet en fejl, og retter den - og så laver jeg faktisk en del ting der aldrig forlader firmaets matrikel, hvorfor jeg af gode grunde heller ikke klandrer telebranchen for det.

Men du har lidt svært ved at forstå at verden er lidt større end bare din elskede mentors branche.

30
3. januar 2014 kl. 03:56

Hvorfor er videokvaliteten så dårlig på Skype, selvom man måler over 7 MBS i hver ende? Jeg bruger Ookla til at måle.

31
3. januar 2014 kl. 05:38

Hvorfor er videokvaliteten så dårlig på Skype, selvom man måler over 7 MBS i hver ende? Jeg bruger Ookla til at måle.

Det er fordi din kvalitet på din forbindelse er skiftende. Det er latency=pingtid og jitter=variancen i pingtid. Jeg testede en 10/5Mbps med Skype hos "3", den var dårlige end min ADSL som er 3,5/1Mbps. Signalet var ustabilt og det kan Skypes codec ikke finde ud af.

Det er lige netop derfor, at alt det sludder fra John Strand er så ligegyldig, fordi det forbindelsens kvalitet, der afgørende om telemedicin virker, så båndbrede er så uendelig ligegyldig, hvis der bare er nok.

68
6. januar 2014 kl. 12:42
29
3. januar 2014 kl. 02:23

Jeg kan kun stille et spørgsmål og det er hvordan ser internettet ud i fremtiden og hvad driver det.

For at svare på spørgsmålet så vil jeg citere en mand der flere gange har sagt til mig at det ikke er hans virksomheds plan at investere i infrastruktur - det overlader de til andre. manden jeg taler om er Eric Schmidt der i et interview med Bloomberg News sagde følgende:

The rapid adoption of smartphones and tablets will result in a whole new generation of applications focused on entertainment, education and our social lives, according to Schmidt, who said that mobile devices were "winning" the race in the technology sphere -- but have now firmly "won." - "There are more tablets and phones being sold than personal computers," Schmidt said. "People are moving to this new architecture very fast."

Nu er det store spørgsmål om de få fiberkunder som udgør en mindre og mindre del af verdens internetkunder om det er dem der driverudviklingen inden for tjenesteteknologi sammen med den fjerdel af de danskere der bliver tilbudt fiber og som køber fiber der driver marked for tjeneste teknologi.

Jeg ved at danskerne bruger mere tid på Facebook, Google og YouTube end de bruger på de 20 mest besøgte danske websider - jeg ved også at Google, Facebook og Yahoo har en mobile first strategi.

Fremtiden er trådløs og det er den fordi folk vejer always on højere end høj båndbrede og det er den fordi Wireless økonomisk er en meget mere kosteffektiv måde at levere bredbånd på.

6 milliarder mobilkunder trækker verden i en retning hvor nogle få millioner fiberkunder ikke kan trække den hen - se på Japan og Korea hvilke tjenester har de har som vi ikke har og har fiber resulteret i en vækst i økonomien og beskæftigelsen i de lande - svaret på det spørgsmål er klart nej.

Skal vi ikke slutte aftenen med at sige at det som de kommunale IT chefer sagde i deres blad om de telemedicinske løsninger ikke var sandt, det har både KMD og en uvildig undersøgelse dokumenteret.

Jeg fortæller blot hvordan verden ser ud og jeg kan se at der er nogle der ikke kan lide at høre sandheden - det er ok men det ændr eikke ved hvad der sker i denne verden.

38
3. januar 2014 kl. 10:25

Jeg kan kun stille et spørgsmål og det er hvordan ser internettet ud i fremtiden og hvad driver det.</p>
<p>For at svare på spørgsmålet...

Du er jo overhovedet ikke i stand til at svare på spørgsmålet, fordi du ved intet om hvad internettet er og hvad det kan bruges til, og endnu mindre om hvad det vil blive brugt til i fremtiden.

Det illustreres tydeligt af at du tror intetnettet kun består af "services" og underholdning.

37
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 01/03/2014 - 09:30

The rapid adoption of smartphones and tablets will result in a whole new generation of applications focused on entertainment, education and our social lives, according to Schmidt, who said that mobile devices were "winning" the race in the technology sphere -- but have now firmly "won." - "There are more tablets and phones being sold than personal computers," Schmidt said. "People are moving to this new architecture very fast."

Langt LANGT de fleste jeg kender er på Wifi med deres trådløse devices mere end de er på 3G eller LTE. Dermed ikke sagt at det ikke er rart at nyde at kunne være på nettet på farten (og hvis man er heldig nok at være et sted hvor TDCs netværk ikke er Edge)

Rigtig mange tablets bliver også solgt uden mobile dataforbindelser, men udelukkende som Wifi klienter, så jeg tror næppe at kabel baseret internet er voldsomt truet, men igen jeg er jo heller ikke et alvidende teleorakel kendt og elsket i alle store multinationale selskaber eller nyder respekt blandt store regeringer. Det lader jeg tele analytikere med megalomani om.

40
3. januar 2014 kl. 11:22

Langt LANGT de fleste jeg kender er på Wifi med deres trådløse devices mere end de er på 3G eller LTE.
Dermed ikke sagt at det ikke er rart at nyde at kunne være på nettet på farten (og hvis man er heldig nok at være et sted hvor TDCs netværk ikke er Edge)

Det skyldes ikke teknologien men at TDC har været i en proces hvor de har skiftet netværksleverandør og hvor de ikke har opgraderet deres net på samme måde som Telia, Telenor og 3 har gjort det.

Nu er TDC ved at foretage den opgradering og det betyder at dine EDGE oplevelser bør være historie inde for de næset 12 måneder.

Når det er sagt så skyldes mange folks brug af Wi-Fi på mobile enheder at det har været dyrt at bruge mobildata - det er det ikke mere og i takt med at LTE bliver rullet ud så forsvinder en masse Wi-Fi trafik over på mobilnettene.

Kunderne er hammerende ligeglade med om de bruger LTE eller Wi-Fi - og de fleste vil som eks. i USA i dag opleve at de får markant hurtigere hastighed på LTE.

WI-Fis markedsandel af den mobile data trafik vil styrtdykke og det sker allerede flere steder i verden.

42
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 01/03/2014 - 11:33

Når det er sagt så skyldes mange folks brug af Wi-Fi på mobile enheder at det har været dyrt at bruge mobildata - det er det ikke mere og i takt med at LTE bliver rullet ud så forsvinder en masse Wi-Fi trafik over på mobilnettene.</p>
<p>Kunderne er hammerende ligeglade med om de bruger LTE eller Wi-Fi - og de fleste vil som eks. i USA i dag opleve at de får markant hurtigere hastighed på LTE.

Bullshit.

I et typisk hjem er der ikke ét mobil devices der er mange, og jeg er selvfølgelig klar over at telefanterne helst vil have at vi køber sim kort til alle vores dimser, men det folk da på ingen måde råd til specielt ikke når der er meget lave og relativt dyre datapakker i spil. Og de få steder hvor man kan være flere om pakkerne, der skal der dælme ikke laves meget trafik før at det bliver rigtig dyrt..

Desuden er der også mange der bruger deres tablets og telefoner til at styre musik, video og til en vis grad TV i hjemmene, og der er wifi det der binder det sammen. Om der så er LTE i routeren der leverer WIFI'en er en anden sag.

Men du har sikkert skrevet en dyr og hemmelig rapport om emnet, og chikaneret en masse i styrelser, udvalg osv.

34
3. januar 2014 kl. 08:34

@John Strand:

Har du helt overset denne del af artiklen:

Første gang, KMD rullede telemedicin-løsningen ud, i 2011, var det med en anden videomotor, der var mindre effektiv. Kravet var her 1,5 megabit/s i upload, og det kunne hver tredje af borgerne ikke få leveret.

Med den nye videomotor fra firmaet Vidyo Inc går det meget bedre.

Ovenstående viser jo netop at det først er muligt nu, pga. at videomotoren er ændret til et mere effektivt alternativ. Derfor er det ikke IT cheferne der tog fejl, men KMD der har forbedret produktet.

69
6. januar 2014 kl. 12:44

Ovenstående viser jo netop at det først er muligt nu, pga. at videomotoren er ændret til et mere effektivt alternativ.
Derfor er det ikke IT cheferne der tog fejl, men KMD der har forbedret produktet.

Vi skal lige holde tungen lige i munden.

Hr. Strand henviser til IT cheferne i Lemvig, Struer og Holstebro, som dømte telemedicin via mobilt bredbånd ude pga. manglende dækning.

KMD har siden de første forsøg forbedret deres produkt, og dette produkt er/var tilrådighed for de IT-chefer, da de afskrev telemedicin via mobilt bredbånd.

Derfor er det korrekt, at IT-cheferne er på tynd is, når de giver teknologien skylden for det aflyste telemedicinske forsøg.

78
6. januar 2014 kl. 15:03

Derfor er det korrekt, at IT-cheferne er på tynd is, når de giver teknologien skylden for det aflyste telemedicinske forsøg.

Johnny du er lige så sort/hvid som John Strand. Jeg ved at VideoPodcast firmaet twit.tv, som har kørt test på Vidyo og det krævede en absolut stabil linje for at kunne køre med den høje kompression og lave båndbredde. De var nød til at opgive den, fordi de skulle bruge den til interviews, men billedet frøs.

Sådan er IT-chefer ikke, man forkaster ikke noget, hvis det virker! I har da en mærkelig forkvaklet indstilling til folk, i tror alle er mod den stakkels teleindustri.

80
6. januar 2014 kl. 15:19

Johnny du er lige så sort/hvid som John Strand. Jeg ved at VideoPodcast firmaet twit.tv, som har kørt test på Vidyo og det krævede en absolut stabil linje for at kunne køre med den høje kompression og lave båndbredde. De var nød til at opgive den, fordi de skulle bruge den til interviews, men billedet frøs.</p>
<p>Sådan er IT-chefer ikke, man forkaster ikke noget, hvis det virker! I har da en mærkelig forkvaklet indstilling til folk, i tror alle er mod den stakkels teleindustri.

Erik, jeg er ikke sort og hvid, og undersøg nu lige hvad jeg skriver noget om.

Problemstillingen i Lemvig, Struer og Holstebro var slet ikke Vidyo, men derimod at kommunens IT-folk forsøgte at lave et forsøg, hvor de troede, at mobil teknologien kunne udrette mirakler.

Forsøget kom slet ikke så langt - sådan som jeg har forstået det - at de overhovedet kunne afprøve videokonferencesystemet. IT-folkene gav simpelthen op, da de konkluderede at en iPad med indbygget modem ikke kan få ordenlig 3G/4G dækning i de tre omtalte kommuner.

Nej, selvfølgelig vil en sådan løsning ikke virke, når man benytter selskabet med den rigeste indendørsdækning i et område af landet med sporadisk 4G dækning, og så oven i købet vælger en iPad med intern antenne - vel at mræke en ipad som med overvejende sandsynlighed slet ikke kan benyttes til TDCs 4G LTE netværk.

Valget af videocodec og teknisk løsning var slet ikke det alt overvejende problem.

Så nej Erik, jeg ser ikke verden i sort eller hvid. Men hvis man sætter inkompetente IT-folk til at lave en løsning, der ikke har skyggen af en chance for fungere i praksis, så vil jeg tillade mig at råbe vagt i gevær.

Om Vidyo kræver en stabil forbindelse, det er jeg fløjtende ligglad med. Hvis det er et problem i praksis, så må KMD vælge en anden løsning, som kan tage højde for de udfordringer som en løsning kommer ud for.

Men når kommunalt ansatte IT-folk enten er inkompetente eller fordrejer sandheden om deres fiaskoer i medierne, så er der grund til at være meget sort/hvid.

91
6. januar 2014 kl. 17:19

IT-folkene gav simpelthen op, da de konkluderede at en iPad med indbygget modem ikke kan få ordenlig 3G/4G dækning i de tre omtalte kommuner.</p>
<p>Nej, selvfølgelig vil en sådan løsning ikke virke, når man benytter selskabet med den rigeste indendørsdækning i et område af landet med sporadisk 4G dækning, og så oven i købet vælger en iPad med intern antenne - vel at mræke en ipad som med overvejende sandsynlighed slet ikke kan benyttes til TDCs 4G LTE netværk.</p>
<p>Valget af videocodec og teknisk løsning var slet ikke det alt overvejende problem.</p>
<p>Så nej Erik, jeg ser ikke verden i sort eller hvid. Men hvis man sætter inkompetente IT-folk til at lave en løsning, der ikke har skyggen af en chance for fungere i praksis, så vil jeg tillade mig at råbe vagt i gevær.</p>
<p>Om Vidyo kræver en stabil forbindelse, det er jeg fløjtende ligglad med. Hvis det er et problem i praksis, så må KMD vælge en anden løsning, som kan tage højde for de udfordringer som en løsning kommer ud for.</p>
<p>Men når kommunalt ansatte IT-folk enten er inkompetente eller fordrejer sandheden om deres fiaskoer i medierne, så er der grund til at være meget sort/hvid.

For at alle mellem 4 og 99 år skulle kunne bruge løsningen, så lyder det netop som om de har tænkt sig rigtigt godt om, inden de lavede forsøget. Især når du skriver ovenstående. Det skulle virke på en standard iPad med mobilforbindelse og det skulle være det selskab med dårligst dækning.

Med andre ord, laveste fællesnævner. Det virkede så ikke med laveste fælles nævner, hvilket ville gøre løsningen for avanceret og dermed support krævende, hvis man skulle til at hekse i alle mulige og umulige forudsætninger og krav.

Sådan ser det ud herfra, især når kloge Åge 1 og 2 udtaler sig som de gør med ovenstående.

93
6. januar 2014 kl. 17:26
105
8. januar 2014 kl. 02:25

At man vælger en lav fællesnævner er ikke et problem, hvis det løser problemstillingen. Men når man laver et projekt, som ikke har skyggen af en chance for at løse problemstillingen, så det er ren og skær inkompetence overhovedet at starte på projektet.

Vrøvl, hvis vi forudsætter jeg har ret i hvad jeg har skrevet efter jeres kommentarer, hvordan skulle de så vide at der ikke var "skyggen af en chance for at løse problemstillingen" ? Mener du at de skulle forudse at der var dårlig dækning de steder de prøvede ? Hvad hvis der succes kriterie var at det var OK, hvis op til 5% oplevede dårlig dækning ? Men at de oplevede > 30 % Mener du så stadig det er inkompetence ?

Jeg tror der er væsentligt mere i dette end både dig og John kan læse ud af jeres rapporter og hvad I tror i ved.

106
8. januar 2014 kl. 08:34

Dvs. bare der kan påstås at være en teoretisk gennemsnitshastighed til rådighed, så er det godt nok i følge dig?

Nej, der skal være en praktisk gennemsnitshastighed.

Vrøvl, hvis vi forudsætter jeg har ret i hvad jeg har skrevet efter jeres kommentarer, hvordan skulle de så vide at der ikke var "skyggen af en chance for at løse problemstillingen" ?</p>
<p>Mener du at de skulle forudse at der var dårlig dækning de steder de prøvede ?
Hvad hvis der succes kriterie var at det var OK, hvis op til 5% oplevede dårlig dækning ? Men at de oplevede > 30 %
Mener du så stadig det er inkompetence ?

Opskriften på en dundrende offentlig fiasko:

  1. Vælg det teleselskab med den absolut rigeste geografiske/demografiske indendørsdækning i området.
  2. Stå fast på dit valg af det teleselskab, som stort set udelukkende benytter 3G på 2100 MHz, selvom konkurrenterne har fremragende indendørsdækning i det meste af kommunen med 3G på 900 MHz.
  3. Stå fast på dit valg af teleselskab selvom teleselskabet kun har tre aktive LTE800 mobilmaster i kommunen (Lemvig), og selvom teleselskabets dækningskort viser meget begrænset geografisk indendørsdækning i hele kommunen.
  4. Stå fast på valget af teleselskab selvom teleselskabets dækningskort tydeligt viser manglende indendørsdækning i 3/4 dele af kommunen på 3G, og >80% manglende 4G indendørsdækning.
  5. Stå fast på valget af dit teleselskab, og teknisk løsning selvom dit teleselskab offentligt har sagt, at der ikke må forventes ordenlig LTE800 dækning før år 2015.
  6. Vælg en iPad der ikke er kompatibel med dit teleselskabs LTE800 Mobilnetværk (ikke bekræftet faktum, men MEGET sandsynligt).
  7. Stå fast på at iPad løsningen ikke må tilkobles nogen former for ekstern antenne, router eller andet, selvom du godt ved, at det ikke kommer til at virke uden jf. dit teleselskabs dækningskort.
  8. Indkøb hele lortet og giv derefter dit teleselskab skylden for dårlig dækning og at løsningen ikke virker, da du godt ved, at dit teleselskab nok ikke vil dementere din løgn.
  9. Fortæl historien til dit fagblad og vask hænder offentligt.

Jeg ved ikke hvad succes kriteriet var i det aflyste forsøg, udover at de gerne ville afprøve om det virkede i praksis.

Som sagt så havde forsøget ikke skyggen af en chance for at virke bare nogenlunde, når man på forhånd har taget mange forkerte valg. Så enten var folkene bag projektet DYBT INKOMPETENTE eller også havde de en anden dagsorden end at lave et reelt REALISTISK forsøg.

Jeg tror der er væsentligt mere i dette end både dig og John kan læse ud af jeres rapporter og hvad I tror i ved.

Nu sidder jeg ikke og laver rapporter, så jeg forstår ikke dit spørgsmål. Hvad Hr. Strand laver, det vedkommer ikke mig.

39
3. januar 2014 kl. 11:16

Ovenstående viser jo netop at det først er muligt nu, pga. at videomotoren er ændret til et mere effektivt alternativ.
Derfor er det ikke IT cheferne der tog fejl, men KMD der har forbedret produktet.

Jeg ved alt om dette og den proces der gik forud for at man udskiftede video komponenten - det står også flere gange i den oprindelige debat.

Rent faktisk så står det også i evaluerings rapporten samt i en række andre artikler.

Det som der skete var at KMD leverede en løsning der var for tung og som ikke virkede - det gjorde de af to årsager.

Den ene var at dem der havde bestilt løsningen ikke havde stillet de rigtige krav og de ikke havde undersøgt hvad der var muligt.

Den anden årsag var at KMD ikke havde foretaget et seriøst teknologi valg-

På intet tidspunkt har telebranchen været involveret i de krav som indkøberne af løsningen stiller og på intet tidspunkt har telebranchen været involveret i KMD´s valg af løsning - men telebranchen fik skylden for at tingene ikke fungerede.

Alt det sker i et land og inden for et område hvor der er mange andre løsninger der kræver mindre båndbrede - KMD har erkendt deres ansvar og at de har foretaget et fejl valg da de valgte teknologi og de har efterfølgende skiftet videokomponent leverandør.

Det er grotesk at de kommunale IT chefer efterfølgende smider ansvaret over på teleselskaberne - det fortæller vel noget om hvor useriøse hvisse kommunale IT chefer er og hvor langt der er villige til at gå for at fralægge sig ansvaret.

Denne sag er ikke kompleks det er en tilstålelses sag hvor nogle af dem der har haft ansvaret har påtaget sig det mens andre forsøger at løbe fra deres ansvar.

De kommunale IT chefer ved dette og det står i evalueringsrapporten af projektet og et hav af artikler.

27
2. januar 2014 kl. 22:07

Kære Christian

I Danmark er der 2,5 millioner husstande og langt de fleste har adgang til højhastighedsbredbånd. Når jeg læser det du skriver så virker det som om du mener at telemedicin ikke kan blive en realitet før alle har adgang til højhastighedsbredbånd.

Nu er det sådan at KMD har fortalt at den læsning de har kan køre på de fleste DSL forbindelser og dermed er det sådan at langt den største del af danskerne vil kunne bruge en sådan løsning.

Al national og international forskning dokumentere at udfordringen ved telemedicin ikke er teledelen men de mennesker der skal bruge løsningerne - det er det jeg har sagt og det er det som evalueringsrapporten af de meget berømte projekt dokumentere.

Du burde vide at højere båndbrede ikke ændre på den måde som Regionerne honorere læger og hospitaler og du burde vide at højere båndbrede ikke ændre på menneskers evne og vilje til at bruge nye teknologiske løsninger.

Lavt ambitions niveau er noget dem der fokusere på båndbrede har. Dem der har et højt ambitionsniveau fokusere på hvordan man får udviklet og implementeret intelligente løsninger og med den båndbrede der er I Danmark og med den der er i andre lande så er udfordringen i vort lille land i ikke båndbreden men de mennesker der tror at båndrede ændre verden og mennesker - det gør den ikke.

Når det er sagt så føre jeg ikke et korstog mod SE jeg fortæller bare hvad regionens undersøgelser viser - endnu et eksempel på hvordan jeg forsøger at føre en fakta baseret diskussion.

Sæt AC-DC på anlægget, hvis du ikke kan lide musikken så skru højere op så burde du kunne lide det - det er lidt den argumentation jeg ser når det kommer til folks syn på hvad der skal til for at succes med telemedicin. Al national og international forskning viser det jeg skriver.

Forskellen på os to er at jeg har et ambitions niveau der sigter på nogle realistiske mål og så har jeg brugt tid og energi på at se på hvordan verden ser ud og hvordan den udvikler sig.

Det kan godt være at du mener at du er mere ambitiøs end jeg men hvad nytter det hvis du ikke når målene - kunsten ikke er at have ambitioner men at sætte sig nogle mål man kan nå.

Hilsen

John Strand

36
3. januar 2014 kl. 09:15

...du burde vide at højere båndbrede ikke ændre på menneskers evne og vilje til at bruge nye teknologiske løsninger.

Fejl igen, manden der "tager aldrig fejl"!

Erfaring viser at det er nettop båndbrede der ændrer menneskers evne og vilje til at bruge nye teknologiske løsninger. Det siger også Eric Schmidt, men hans budskab gik fuldstændig forbi dig. Prøv at høre hvad folk faktisk siger og ikke hvad du vil høre.

@Flemming: Spot on! Hvor vi alle efterlyser brede motorvejer, står John og påstår at det er fint nok med de tit oversvømte landevejer... for vi bruger jo kun hestevogne alligevel.

14
2. januar 2014 kl. 17:42

Kære Jens

Skal vi ikke blive enige om at den påstand som en række kommunale IT chefer kom med i deres blad om at det var teleinfrastrukturen der saboterede projektet ikke holder.

Det står i den evalueringsrapport der er lavet af projektet og det siger KMD ret tydeligt i artiklen.

Jeg er glad for at ser bliver skabt transparens i denne sag og så syntes jeg at det er trist at de IT chefer der er finasieret af skatteyderne ikke kan være ærlige når det kommer til at foretage en vurdering af de projekter som de har ansvaret for.

En måde at minimere antallet af offentlige IT skandaler er ved at eliminere de IT chefer som ikke har evnen eller viljen til at se objektivt på de projektet de har ansvaret for.

Ret faktisk så tror jeg at de fleste husstande i Danmark kan få en DSL forbindelse med den båndbrede som den løsning kræver - der er hverken brug for 3G, LTE eller fiber for at bruge disse løsninger.

Hilsen

John Strand

17
2. januar 2014 kl. 19:13

Hvor er det flot at en teleanalytiker baserer sig på tro!

Jeg kan se at Christian Nobel holder sit faglige niveau - dit sprogbrug fortæller en del om din indsigt i området og dine evner til at deltage´i en seriøs debat som basere sig på fakta.

Det er ikke min fejl at KMD i dag går ud og siger at jeg have ret og at det der stod i de kommunale IT chefers blad var forkert.

jeg har hele tiden forholdt mig til international forskning, internationale erfaringer, den evaluerings rapport der er lavet af projektet mens der er folk der gerne vil bruge en kommunal løgn til at fremme deres politiske budskaber.

Den telemedicinske løsning som KMD tilbyder kan køre på selv de mest sløve DSL forbindelser i Danmark - der er nok større sandsynlighed for at blive dræbt i et trafikuheld det næste år end der er for at man bor i en bolig hvor der ikke er adgang til bredbånd der ikke kan køre KMD´s løsning.

20
2. januar 2014 kl. 19:51

Den telemedicinske løsning som KMD tilbyder kan køre på selv de mest sløve DSL forbindelser i Danmark - der er nok større sandsynlighed for at blive dræbt i et trafikuheld det næste år end der er for at man bor i en bolig hvor der ikke er adgang til bredbånd der ikke kan køre KMD´s løsning.

Fantastisk John, Du sidder og kigger på statistikker opgjort på postnumre. Og det udbreder du din tro fra. Fantastisk.....

Jeg var i julen 2 steder i Storkøbenhavn som havde under 200Kbit/s i upload på deres DSL forbindelse. Og den en havde edge som bedst mobil data og kun en operatør dukkede op hos ham.

Problemet er at du generalisere, men sådan ser virkeligheden ikke ud. Der er mange der har godt internet. Men der er også rigtig mange der har rigtigt dårligt og dem ser du ikke i statistikkerne.

Nu har jeg været med i gamet siden ca. 1980 og har været med på telefon modem og det hele. I dag har jeg et kraftværk af en PC stående på mit skrivebord, jeg har ligeledes en bærbar med uendelig meget ram og min sidste anskaffelse en mobil telefon der overgår min største PC i 2005. Hvor er det udviklingen går langsomt, det er hos dem der skulle levere gode forbindelser.

Efter min opfattelse er det utroligt at vi stadigvæk skal lave minimal løsninger bare fordi en branche bremser for udviklingen.

/erik

23
2. januar 2014 kl. 20:54

Efter min opfattelse er det utroligt at vi stadigvæk skal lave minimal løsninger bare fordi en branche bremser for udviklingen

Kære Erik

Skal jeg tolke din kommentar således at hvis bare alle danskere fik adgang til højhastigheds bredbånd så vil alle de telemedicinske udfordringer være løst.

Skal jeg også tolke din kommentar således at det er telebranchen der skaber de problemer der i relation til at udvikle, implementere og bruge IT løsninger i det danske samfund.

Når jeg ser på hvad Dansk Energi siger så ser det ud om at højere båndbrede vil løse alle problemer i vort samfund - problemet er bare at eksperterne inden for telemedicin er enig med dem og at man ikke kan se en effekt af SE´s investering i Sønderjylland og det på trods af SE´s investering svare til en national investering på 34 milliarder kroner.

Hilsen

John Strand

28
3. januar 2014 kl. 00:06

Skal jeg tolke din kommentar således at hvis bare alle danskere fik adgang til højhastigheds bredbånd så vil alle de telemedicinske udfordringer være løst.

Det kan være det er svært for en marketing mand at forstå, men jeg ville ikke lave et netværk til et firma med 10Base T fordi det dækker 90% af medarbejdernes behov. Man kan løse et problem med et højhastighedsnetværk. Men hvad vigtigere er at netværket i kvalitet ikke spænder fra under 500/200Kbit/s til symmetrisk 1Gbit. Og fra høj latency og jitter til praktisk talt ingen. Det er der udfordringen er!! Hvorfor skal man i moderne tider hvor de fleste flashalse i IT er forsvundet udvikle minimal løsninger?

Skal jeg også tolke din kommentar således at det er telebranchen der skaber de problemer der i relation til at udvikle, implementere og bruge IT løsninger i det danske samfund.

JADet samme ville være tilfældet hvis jeg som netværksmand underdimmentionerede et netværk til en virksomhed, kommune eller region!

Når jeg ser på hvad Dansk Energi siger så ser det ud om at højere båndbrede vil løse alle problemer i vort samfund - problemet er bare at eksperterne inden for telemedicin er enig med dem og at man ikke kan se en effekt af SE´s investering i Sønderjylland og det på trods af SE´s investering svare til en national investering på 34 milliarder kroner.

Læg mærke til at jeg skriver intet om fiber, det er dig der tager emnet op ALTID!! Og man ser dig aldrig kritisere det meget fiber der trækkes på din side af hegnet.

Dette drejer sig om at få et kvalitet netværk, hvor dem der programmere har en vis sandsynlighed for at konditionerne er homogene.

19
2. januar 2014 kl. 19:31

dine evner til at deltage´i en seriøs debat som basere sig på fakta.

Hvis ikke du havde så travlt med at hijacke en debat til at prøve på at pudse din egen glorie ved at misfortolke det KMD har sagt, så ville du se at jeg startede debatten med at forholde mig til kvalitet!

Hvis du nu selv bidrog med noget kvalitet, i stedet for din fuldstændig tonedøve selvforherligelse, ja så kunne du måske tages seriøst.

Men så længe du ikke kan gøre det, ja så er det jo kun mund.... der kommer fra dig, og så rammer udsagnet jo meget godt!

22
2. januar 2014 kl. 20:48

Hvis ikke du havde så travlt med at hijacke en debat til at prøve på at pudse din egen glorie ved at misfortolke det KMD har sagt, så ville du se at jeg startede debatten med at forholde mig til kvalitet!

Kære Christian

Lad on nu forholde os til fakta - i stedet for at du igen og igen lader dit ego styre dine holdninger og lader dine beskidte tanker flyde i form af ukvemsord i denne debat.

Fakta er at der var en række kommunale IT chefer der påstod at den telemedicinske løsning som KMD havde leveret ikke virkede på grund af bredbåndsopkoblingerne.

Jeg og andre gjorde opmærksom på at det ikke var tilfældet og at de problemer der havde vært med det projekt var de medarbejdere der arbejde med løsningen og den teknologiske løsning som KMD havde leveret i første omgang.

Det er blevet bekræftet af KMD og det står i den evaluerings rapport som der er lavet af projektet. Det er også blevet bekræftet i ovnstående artikel - sådan er det bare.

Nu ved jeg godt at der findes folk i denne verden som tror at hvis man bare skruer op for båndbreden så løser man alle problemer - I Sønder Jylland har man ikke en vækst i økonomien og det på trods af SE har investeret 3,4 milliarder kroner i fiber. Det er det som fagfolk omtaler som det Sønderjyske dilemma. Det kommer vi nok til at høre meget mere om i 2014.

Når ovenstående er sagt så er du og andre velkommen til at være uenig med mig omvendt så kan jeg se at KMD, dem der lavede evaluerings rapporten om projektet og de internationale erfaringer viser det samme som jeg siger.

Det er ikke min fejl at jeg havde ret og at I tog fejl - måske skulle i lære at lytte til dem der bruger tid og energi på at sætte sig ind i tingene :-)

Hilsen

John Strand

26
2. januar 2014 kl. 21:32

Fakta er

Ja fakta ud fra artiklen er følgende:

"Hvis det skal være HD-kvalitet, er kravet 0,768 megabit/s i upload. Men billedkvaliteten behøver ikke være HD, og vi har uden problemer kørt på 0,5 megabit og også længere ned"

Mao fakta er at der ikke kan overføres HD ved lavere hastigheder end 0,768 mbps, og det er vel at mærke på en perfekt 0,768 mbps forbindelse.

Problemet er bare i den virkelige verden er forbindelser ikke perfekte, hvorfor, som tidligere skrevet, forbindelsens kvalitet eller rettere den manglende kvalitet, i form af latency, jitter og pakketab begynder at spille ind - der er stor forskel på at begrænse hastigheden i laboratoriet, og på hvordan den virkelige verden ser ud.

Og det er det der er fakta, ikke dine patetiske forsøg på at få det til at se ud som om artiklen skriver at oraklet John Strand har ret.

Endvidere er det typisk at du endnu engang prøver at hijacke en debat til dit sædvanlige korstog mod SE.

Tænk hvis landet tidligere kun havde være befolket med typer med et tilsvarende lavt ambitionsniveau - så ville der stadig ikke være andet end grusveje uden for de store byer, og jernbanen ville stadig kun køre mellem København og Roskilde.

Fremtiden bygges ikke på laveste fællesnævner, og at tro at et fix i form af proprietære kompressionsalgoritmer er vejen frem er en fuldstændig misforståelse.

25
2. januar 2014 kl. 21:30

Errr... nej, du havde ikke ret og tok gevaldig fejl (du tok fejl i at tro du havde ret - så det er dobbelt op i fejltagelser).</p>
<p>Det er bare at du nægter at indse at du tok fejl, men det er noget helt andet

Kære Jarle

Jeg syntes at den rapport der er lavet om projektet og det som KMD har sagt i en række medier er helt i tråd med det jeg har sagt og skrevet om det projekt.

Det problemer der var med det projekt skyldtes ikke telebranchen som en række kommunale IT chefer forsøgte at tørre ansvaret af på - Det er flot at KMD påtager sig deres del af ansvaret nu mangler vi bare at de kommunale IT chefer erkender at deres kritik var grundløs og at både en meget omfattende rapport og KMD har bekræftet det.

Hilsen

John Strand

5
2. januar 2014 kl. 14:47

jeg vil da sige at det er tvivlsomt hvorvidt at lige ALLE kan få den type forbindelse

så har de i hvertfald ikke fulgt med i de talrige tv indslag om at hvis man bor på landet eller i udkanterne er det nærmest umuligt at få en aceptabel internet forbindelse, fordi at tdc og andre der har fyldt deres pengetanke til langt over bristepunktet med penge IKKE gidder at spilde penge på at etablere ordenligt dækning de stedder

for slet ikke at tale om den sag hvor selv samme tdc tog en hel by som gidsler i en strid om betaling til en sendermast som derefter blev fældet grundet uenighed om prisen for sender mast leje

1
2. januar 2014 kl. 12:12

Da 4G-kvotaen var opbrugt i juletiden, lykkedes det faktisk at køre netflix på den irrede adsl på lige godt en Mb/s. Der var så ikke plads til andet, men alligevel. Så man behøver ikke en særlig bred bredbåndslinie til at overføre video. Men uplink var ikke til at råbe hurra over.

2
2. januar 2014 kl. 12:25

Så man behøver ikke en særlig bred bredbåndslinie til at overføre video.
Men uplink var ikke til at råbe hurra over.

Og hvad er vigtigst når vi taler telemedicin - uplink!

Herudover, så ville det være befordrende hvis niveauet blev øget lidt mere, så man ikke kun forholdt sig til en primitiv betragtning om (teoretiske) hastigheder, men også begyndte at inddrage kvalitet i hele diskussionen.

For selv om det er muligt at holde en gennemsnitlig hastighed på 1Mbps, så er det på ingen måde givet at det overhovedet er brugbart til at overføre video af acceptabel kvalitet, da der kan være latancy, jitter og pakketab at tage hensyn til.

Herudover, så stiller hård kompression også voldsomme krav til udstyret, hvorfor CPU og GPU må knokle for fuld kraft hele tiden for at følge med, svarende til at man kørte rundt med håndbremsen trukket hele tiden, og bare kompenserede ved at træde hårdere på speederen.

Ikke nogen begavet måde at håndtere problemerne på imo, nærmere en symptombehandling fordi man ikke vil tage fat i det reelle problem, og helt sikkert medvirkende til det nok skal gå galt.

For bare en lille bøvs, og forbindelsen bliver elendig - og det nytter ikke at sammenligne med Netflix eller anden form for TV hvor man buffer streams, hvilket ikke er farbart når vi taler om realtid.

3
2. januar 2014 kl. 14:30

Det er dejligt at se at KMD er enig med mig i det jeg har skrevet om telemedicin i en række debatter.

Kan huske at da kritikken af teleinfrastrukturens kvalitet kom op i forbindelse med sagen fra bla. Lemvig, Slagelse og Aalborg så var det således jeg kunne henvise til den status rapport der var lavet om det telemedicinske projekt og så fremførte jeg påstanden om at det som de kommunale IT chefer havde sagt i deres medlemsblad ikke holdt.

Jeg syntes at det er dejligt at KMD der har haft ansvaret for at levere en tekniske løsning stiller sig op og fortæller tingene som de er. Det vil være lidt trist hvis teleindustrien skal have skylden for at telemedicin ikke bliver en realitet i Danmark.

Alle internationale og nationale undersøgelser viser at tele er den mindste del i et telemedicinsk projekt - den største udfordring er de mennesker og ikke mindst de sundhedsfaglige medarbejdere der skal arbejde med projektet.

Dejligt at se at Version2 kan aflive nogle myter som desværre ofte får lov til at leve i en verden hvor der findes folk der har mere fokus på båndbrede end på løsninger.

6
2. januar 2014 kl. 14:50

Det virker ikke som KMD har forholdt sig til alle typer TeleMedicin.

Det er korrekt, at teleMedicin hvor der overføres data fra måleapparater hos borgeren eller hvor videosession, kun er et spørgsmål om have visuel kontakt mellem borger og behandler f.eks. for at skabe tryghed.

Men hvor videosession skal bruges til at diagnostisere, f.eks. hvor lægen skal bedømme patientes tilstand skal billedkvaliteten være HD.

49
3. januar 2014 kl. 22:38

@ Carsten Stenberg

Men hvor videosession skal bruges til at diagnostisere, f.eks. hvor lægen skal bedømme patientes tilstand skal billedkvaliteten være HD.

Nu er det meningsløst at tale om 1-2 Mbit/s al den stund at de nye 4G/LTE skal udrulles landsdækkende inden 2015 - og vil gøre langt højre hastigheder tilgængelige overalt (99.5%). Det vil være mere end nyttigt, at anvende 4G/LTE modem/router, hvis man bor nogen afstand fra 4G masten.

"Kobber" vil i øvrigt også blive tilgængeligt med 50-100 Mbit/s for op mod 700.000 husstande udrullet over de nærmeste 12-18 mdr.

Men hvis man til telemedicin skal bruge en meget god opløsning, er det typisk meget bedre at optage og sende højopløselige faste billeder. Med faste billeder betyder det jo intet selv om overførslen tage nogle sekunder. Faktisk er det min opfattelse, at skarpheden hurtigt bliver mere et spørgsmål om en god fotograf og det rigtige motiv (her det hudstykke som fortæller lægen mest).

Når vi imidlertid taler om telemedicin er det jo i første række en ren økonomisk afvejning. Alt drejer som, at flere patienter skal kunne serviceres af færre personer og af mere automatik.

Det drejer sig om helt at undgå den direkte kontakt med lægen (som jo skal have en dyr løn). Det er de mange løbende kontroller af kroniske sygdomme, der rigtigt kan spare samfundet penge (og patienten tid til gentagne lægebesøget). Det er løbende kontroller af fx blodtryk, blodsukker og måske hjerterytme ol, hvor data kun skal indsamles og oploades til en computer. Lægen behøver slet ikke komme ind i billedet, før hans computer opdager, at værdiene udgør en uheldig og muligvis sygelig kombination.

Det er altså afgørende, at vi først og fremmest taler om økonomi. Privat kan man naturligvis betale, hvad man har råd og lyst til, men samfundets penge skal i intet tilfælde bruges, uden det rent økonomisk kan betale sig.

Når der således i nogle kommentarer tales om det gode ved små virksomheder, så må man altså påvise hvilke krav - her bredsbåndskrav - der vil hæmme sådanne virksomheders vækst.
Husk en lille virksomhed er ikke samfundsmæssig god, fordi den lige løber rundt og måske gør ejeren lykkelig. Hans lykke er samfundet så inderligt ligegyldig.

Set fra samfundets side er det udelukkende små virksomheder, der hurtigt og aktivt vokser, skaffer mange flere jobs og giver et godt og større skattegrundlag - som virksomhed og fra dens voksende antal medarbejdere - der har nogen særlig værdi set fra samfundets side.

Selv i Lemvig, som nyligen klynkede over bredbånd, er der fine muligheder for af få hurtigt professionelt bredbånd i alle bare lidt større samling af huse. Hvis en virksomhed ikke kan betale en månedsløn, så er den netop meget værd.

Det er kun landbruget, der afgørende har et egentligt og legitimt forretningsbehov for at placere sit driftssted 'midt på marken', men vis mig en anvendelse, som ikke vil virke fint når 4G/LTE er udrullet.

Lars :)

50
4. januar 2014 kl. 14:41

Set fra samfundets side er det udelukkende små virksomheder, der hurtigt og aktivt vokser, skaffer mange flere jobs og giver et godt og større skattegrundlag - som virksomhed og fra dens voksende antal medarbejdere - der har nogen særlig værdi set fra samfundets side.

Den del er en gang nyliberalistisk populistisk bullshit (undskyld mit franske...) som jeg havde håbet at Fogh havde taget med retur til USA efter sin katastrofale ledelse af dansk økonomi. At en virksomhed kun er noget værd hvis den vokser hurtigt og aktivt er et sørgeligt udsagn. En virksomhed som stabilt og roligt arbejder, udvikler og tilpasser sig efterspørgsel, kan jeg se bidrage til både vores nuværende økonomi men også til udbetaling af pension om en del år. En virksomhed, der hurtigt og aktivt vokser, kan jeg godt se bidrage til samfundsøkonomien her og nu, men det skal vi bare ikke basere dansk økonomi på, i min optik.

Jeg er derimod fortaler for at Danmark indretter sig, så det er et godt sted at oprette og drive en virksomhed. Bureaukratiet skal være i bund, der skal ikke være regler og kontrol i lange baner, men kun det nødvendige for at undgå de skruppelløse firmaejercowboys og infrastrukturen skal være i orden så det er muligt at transportere sine produkter (både de fysiske og virtuelle) let og hurtigt.

Fremsynethed er ikke en fremherskende egenskab ved danske politikere. Ethvert politisk tiltag har skullet have effekt inden næste valg med togfonden, sygehusplanen og afskaffelsen af efterlønnen som overraskende afvigelser.

Man siger vi har de politikere vi har fortjent, så jeg overvejer at tage kontakt til en clairvoyant, som måske kan fortælle mig, hvor mange mennesker jeg gjorde fortræd i mit tidligere liv...

51
4. januar 2014 kl. 15:36

Jeg er derimod fortaler for at Danmark indretter sig, så det er et godt sted at oprette og drive en virksomhed. Bureaukratiet skal være i bund, der skal ikke være regler og kontrol i lange baner, men kun det nødvendige for at undgå de skruppelløse firmaejercowboys og infrastrukturen skal være i orden så det er muligt at transportere sine produkter (både de fysiske og virtuelle) let og hurtigt.

Er det så ikke dejligt at Danmark i følge EU og OECD er et af de lande i verden der har den bedste teleinfrastruktur og hvor penetrationen på både faste og mobile teknologier er helt i top.

Er det ikke dejligt at målt i forhold til antallet af indbyggere så er Danmark et af de lande i verden hvor telebranchen investere mest - I Danmark investere telebranchen næsten dobbelt så meget(målt pr. indbygger) som gennemsnittet i EU.

Ud over det så har vi nogle af de laveste priser i OECD - Det største problem i Danmark er alle de mennesker der basere deres holdninger til telemarkedet på fordomme og som ikke gider forholde sig til fakta.

53
6. januar 2014 kl. 08:30

Jeg har nogen få kommentarer da Michael Jensen har skrevet det meste af det jeg ville skrive.

Er det ikke dejligt at målt i forhold til antallet af indbyggere så er Danmark et af de lande i verden hvor telebranchen investere mest - I Danmark investere telebranchen næsten dobbelt så meget(målt pr. indbygger) som gennemsnittet i EU.

Jeg er ikke så imponeret af dette afsnit, for mig er det vigtigt at investeringen giver kvalitet for brugerne, men for mig ser jeg Danmark uden nogen overordnet plan. Jeg ser TDC der installere forsvarssystemer som minidslam for at beskytte sit revir.

Det er muligt at man investere meget pr. borger, men er det de rigtige steder man investere?

Jeg lever i Sverige og man regner med der investeres SEK 7-10 milliarder, på en næsten dobbelt befolkning i et land hvis areal er 9 gange større. Og jeg vil påstå at vi er meget længere fremme med bredbånd herovre.

http://goo.gl/wuyrPW

Det jeg har så svært ved at forstå, nemlig at vi er en del længere fremme end Danmark, på en investering der er nogenlunde den samme.

Jeg er blevet gjort opmærksom på denne webapp som fortælle hvor meget større oplysnings niveau til borgerne end i DK.

http://bredbandskartan.pts.se/#

Jeg kan få en masse oplysninger om hvad jeg kan få leveret på min adresse. Det flyver jo med påstande her i debatterne og ingen ved rigtigt noget. Jeg ved at der er 3 leverandøre af ADSL og 29 leverandøre af 3G og 9 leverandøre af LTE til min adresse. Det fortæller ikke noget om båndbredden.

Jeg kan blandt andet få at vide at mit län(region)som er Skåne har 100% dækning af 3G og LTE. Og der er sket meget det sidste ½ år og det tror jeg er rigtigt, for jeg kan have min internet radio i min SmartPhone kørende alle steder. Jeg er klar over at internetradio ikke bruger meget båndbredde. Men det viser at jeg har dækning og mere end edge.

72
6. januar 2014 kl. 14:04

Jeg er ikke så imponeret af dette afsnit, for mig er det vigtigt at investeringen giver kvalitet for brugerne, men for mig ser jeg Danmark uden nogen overordnet plan. Jeg ser TDC der installere forsvarssystemer som minidslam for at beskytte sit revir.</p>
<p>Det er muligt at man investere meget pr. borger, men er det de rigtige steder man investere?

Selvfølgelig opgraderer TDC med "minidslam" i de områder, hvor de ønsker at holde på kunderne. Det kan man ved selvsyn konstatere ved at kigge nærmere på TDC Wholesales hjemmeside.

TDC har allerede opgraderet masser områder men som man også ved selvsyn kan konstatere ved at læse de offentlige tilgængelig nyheder på TDC wholesale, så er det først i starten af 2015, at TDCs kunder vil se frugten af de sidste mange års arbejde med fremskudte centraler.

I starten af 2015 vil TDC tilbyde både Pair Bonding og Vectoring, og så begynder TDCs mangeårige indsats at blive synlig for slutbrugeren, når TDC "pludselig" vil tilbyde forbindelser med garanteret hastigheder på 100/30 Mbit/s.

TDCs fremskudte centraler berører hver måned mellem 3.000-4.000 husstande, og disse husstande ligger er primær i større byer. Jeg kender ikke TDCs nøjagtige xDSL planer frem imod 2020, men det vil da under mig meget, hvis ikke også mindre byer og flere landområder får fremskudte centraler.

77
6. januar 2014 kl. 15:00

Så hvis vi bare lige venter længe nok skal tdc nok kunne levere et brugbart produkt..?

TDC er lidt bagefter deres egen tidsplan, men hvor meget kan jeg ikke lige umiddelbart se. I forhold til de tidligere udmeldinger, så vil jeg skønne, at TDC er 6-12 måneder bagud med deres plan om pair bonding og vectoring i forhold til deres tidligere udmeldinger.

Begge dele forventes dog i kommerciel drift i starten af 2015 - pair bonding allerede i løbet af sommeren 2014. Og vi er så tæt på de datoer, og testforsøg har allerede været gennemført, så den tidsplan skal nok holde.

Det falder sjovt nok sammen med TDCs store satsning/opgradering på 4G LTE, som også starter i foråret 2014 og forventes gennemført seneste i 2015.

Det er INTET mystisk ved disse planer; De er offentligt tilgængelige, og det har det været i årevis.

Så ja, Marc, det korte svar er ja, vi skal bare slå koldt vand i blodet. Fiberselskaberne skal selvfølgelig have lov til at smide milliarder i udrulningen af fiber, men de skal lige tage højde for at TDC stiller med et meget konkurrencedygtigt produkt i 2015.

Og de myndigheder der leget med telemedicin, da skal også være klar over, at TDC snart leverer højere hastigheder over hele landet.

82
6. januar 2014 kl. 15:31

Så ja, Marc, det korte svar er ja, vi skal bare slå koldt vand i blodet. Fiberselskaberne skal selvfølgelig have lov til at smide milliarder i udrulningen af fiber, men de skal lige tage højde for at TDC stiller med et meget konkurrencedygtigt produkt i 2015.

Du mener simpelthen at TDC kan levere et konkurrende produkt på kobber..? Siden jeg skiftede til fiber har jeg oplevet en del forbedringer. Og hastigheden er snart det mindste af det.

83
6. januar 2014 kl. 15:41

Du mener simpelthen at TDC kan levere et konkurrende produkt på kobber..? Siden jeg skiftede til fiber har jeg oplevet en del forbedringer. Og hastigheden er snart det mindste af det.

Ja, for flertallet af danskerne, så vil TDC levere et yderst konkurrencedygtigt produkt.

Og det faktum er netop også grunden til, at fiberselskaberne ikke allerede sidder på 100% af alle husstandene i de områder, hvor der allerede ligger fiber.

Nørderne kan man ikke gøre tilfreds, men det kundesegment er dog heller ikke særlig stort. Slaget kommer til at stå om Hr. og Fru Danmark, og de er fløjtende ligeglad om deres internet kommer via fiber eller xDSL (eller LTE) sålænge det foregår i rask tempo.

Det er og bliver fiberselskabernes største problem - nemlig at forklare folk at der er forskel på produkt A og produkt B selvom de ligner hinanden til forveksling. Fiberselskabernes problem er at produkt B også giver gratis musik, muligheden for bundling af f.eks. mobiltelefoni og muligheden for personlig service i telebutikker over hele landet. TDC pakker deres teknisk ringere produkter ind i services.

90
6. januar 2014 kl. 17:11
92
6. januar 2014 kl. 17:22

Nej, de er ikke fløjtende ligeglade. Flere og flere får øjnene op for at man faktisk kan få stabilt bredbånd, hvis man vælger det rigtige. Hastigheden er også en parameter og børnefamilier ved godt at 5-10 Mbit/s ikke længere er nok, hvis alle skal være på samtidigt.

Nej selvfølgelig er folk ikke ligeglade om de har adgang til 5 Mbit/s eller 50 Mbit/s. Men de er fløjtende ligeglade om de 50 Mbit/s bliver leveret af TDC via xDSL, via kabel-TV, LTE eller via fiber.

Det er ikke selve teknologien folk går efter det er pris/produktmixet. Og derfor er TDCs strategi med fremskudte centraler, pair bonding og vectoring farlig for fiberselksaberne.

Men hvis vi skal tilbage på sporet, så betyder TDCs planer at telemedicin med høj båndbredde er tilgængelig for alle danskere i løbet af 2015, såfremt telemedicin leverandørerne sørger for en ordenlig teknisk løsning. Det ser ud til at KMD har lært lektionen, og så skal vi bare have landets kommunale IT-chefer og resten af sundhedssektoren med på vognen, så alle os med langt til hospitalerne ikke bliver ladt i stikken.

96
6. januar 2014 kl. 17:39

Nej selvfølgelig er folk ikke ligeglade om de har adgang til 5 Mbit/s eller 50 Mbit/s. Men de er fløjtende ligeglade om de 50 Mbit/s bliver leveret af TDC via xDSL, via kabel-TV, LTE eller via fiber.

Ja folk er sikkert ligeglade med at nettet bliver ustabilt når det regner (kobber) eller langsomt internet i prime time (kabel). Jeg har ikke selv testet LTE men som andre løsninger der er shared helt ude ved slutbrugeren vil det formentlig relativt hurtigt blive noget bøv.

Men du har sikkert ret. Folk har vænnet sig til en dårlig kvalitet fra TDC så, så længe de ikke ved at de kan få et bedre produkt bliver de nok ved med at købe tdcs kobber forbindelser. Det er godt for de få aktier jeg har i tdc men ikke helt så godt for de stakler der sidder på kobberet.

Det er ikke selve teknologien folk går efter det er pris/produktmixet. Og derfor er TDCs strategi med fremskudte centraler, pair bonding og vectoring farlig for fiberselksaberne.

Det der er farligt for fiberselskaberne er at folk har vænnet sig til at bruge dårlige løsninger takket være det firma der stædigt holder fast i at levere dårlige løsninger til disse stakler

98
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den man, 01/06/2014 - 18:04

Vi du påstå at 3 ud af fire bredbåndsaftaler er medarbejder bredbånd og hvad forhindre fiberselskaberne i at lave medarbejder bredbådsaftaler - det har SE bla. gjort med Danfoss og nogle andre virksomheder.

Nej det påstår jeg ikke.

Men jeg kan for mit eget nærområde konstatere, at ud af dem jeg kender til der har sagt nej til fiber, så skyldes det oftest at de har firmabetalt ADSL, om det forholder sig anderledes andre steder skal jeg ikke kunne sige. Jeg refererer blot egen erfaring.

Jeg er også udemærket klar over at energiselskaberne tilbyder firmaordninger, jeg er selv koblet på en via mit arbejde.

101
6. januar 2014 kl. 18:38

Men jeg kan for mit eget nærområde konstatere, at ud af dem jeg kender til der har sagt nej til fiber, så skyldes det oftest at de har firmabetalt ADSL, om det forholder sig anderledes andre steder skal jeg ikke kunne sige. Jeg refererer blot egen erfaring.

Så Peters erfaringer fra hans nærområde skulle give et retvisende biled af telemarkedet i Danmark.

Rent faktisk så er der INTET der forhindre fiberselslkaberne i at lave medarbejder bredbånd og en del af dem har det faktisk på programmet - det gælder bla. SE

Er det sådan at du nu vil give TDC eller politikerne skylden for at fiberselskaberne heller ikke kan finde ud af at sælge medarbejder bredbånd.

Er det ikke sådan at man fra regulatorisk side bør give fiberselskaberne adgang til nogle støttepædagoger i form at nogle mere kompetente leder der kan få styr på de mange små og ineffektive selskaber.

Jeg tror at det samfundsmæssigt økonomisk vil være en bedre investering at give økonomisk støtte til kompetente ledere i fiberselskaberne frem for at give statsstøtte til ineffektive og elendigt drevet fiberselskaber der ikke kan nå deres mål.

Man kunne starte med at bruge de 60 millioner på Bornholm til et sådan projekt.

103
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den man, 01/06/2014 - 19:00

Rent faktisk så er der INTET der forhindre fiberselslkaberne i at lave medarbejder bredbånd og en del af dem har det faktisk på programmet - det gælder bla. SE

Inden du lukker en masse vrøvl ud læser du så rent faktisk de indlæg du svarer på? Jeg skrev at jeg rent faktisk selv er på sådan en ordning.

Jeg har heller ikke på noget tidspunkt påstået at min viden er repræsentativt for hele området - det lader jeg selvbestaltede såkaldte teleanalytikere om (som gemmer viden i hemmelige rapporter, som vi ikke må få priserne på eller hvad de rent faktisk indeholder af uvurderlig viden). Jeg kan blot konstatere hvordan jeg oplever svarerne fra folk når jeg spørger dem om hvorfor de ikke har fiber (og flere og flere af dem er faktisk i dag på fiber), så var svaret netop at deres firma havde en ADSL aftale med TDC eller tilsvarende - en anden gruppe savnede Viasats fodboldkanaler, men det "problem" er nu løst.

Det jeg skriver er, og lov mig nu at du læser det grundigt (jeg ved godt at det kan være svært), at jeg har en formodning om at mange siger nej fordi de allerede har en firmabetalt ordning som er på ADSL. Det er ikke "John Strandsk fakta", det er hvad jeg har oplevet - gætter du dig frem til noget andet i dine hemmelige rapporter så fred være med det.

85
6. januar 2014 kl. 15:58

Ja, for flertallet af danskerne, så vil TDC levere et yderst konkurrencedygtigt produkt.</p>
<p>Og det faktum er netop også grunden til, at fiberselskaberne ikke allerede sidder på 100% af alle husstandene i de områder, hvor der allerede ligger fiber.

Nej TDC kan ikke levere et konkurrence dygtigt produkt for nogen. Folk har desværre bare vænnet sig til en dårlig ustabil forbindelse via kobber. Antallet af naboer her omkring der har skiftet kobber ud med andet er da også fordoblet over tid. I førte omgang var vi kun et par huse der sprang på men nu er vi 4. Og det er bare lige her omkring vores hus. Resten af gaden ved jeg ikke men det skulle ikke undre mig at det er det samme.

Mine forældre kan desværre ikke få fiber så de må nøjes med en kobber forbindelse der er alt for dyr og lider af at være et lavkvalitetsprodukt.

73
6. januar 2014 kl. 14:13

Selvfølgelig opgraderer TDC med "minidslam" i de områder, hvor de ønsker at holde på kunderne. Det kan man ved selvsyn konstatere ved at kigge nærmere på TDC Wholesales hjemmeside.

Problemet er, som jeg ser det, at tdc kun opgraderer og udbygger, hvis der er så meget konkurrence, at det kan blive et problem at holde på kunderne. Mht. kablet internet er det så dyrt at etablere, at der (næsten) ingen konkurrence er på at levere bedre og mere stabilt internet. Dette er et politisk problem, som der ikke er fornødent fokus på.

74
6. januar 2014 kl. 14:44

Problemet er, som jeg ser det, at tdc kun opgraderer og udbygger, hvis der er så meget konkurrence, at det kan blive et problem at holde på kunderne. Mht. kablet internet er det så dyrt at etablere, at der (næsten) ingen konkurrence er på at levere bedre og mere stabilt internet. Dette er et politisk problem, som der ikke er fornødent fokus på.

Du skal du selvfølgelig have ret til at påstå, men hvis man kigger på TDC Wholesales hjemmeside, så er det altså over hele landet, at TDC laver fremskudte centraler: https://wholesale.tdc.dk/wholesale/produkter/aftaler/Sider/dslam.aspx

I mange af områderne konkurrer TDC oven i købet med sig selv (YouSee) om kunderne.

Man kan se en samlet oversigt over hvilke adresser der får leveret fra en fremskudt central her: https://wholesale.tdc.dk/Produkter/Wholesale_DSL_net_data_02_01_2014.xlsx

Sagen er blot, at de fleste af disse adresser er i byer og nærmeste opland. TDCs fremskudte centraler vil ikke hjælpe bønderne ude på Jens Hansens braknmark selv med introduktionen af pair bonding og vectoring.

De kunder der ligger længere end et par km fra den fremskudte central vil ikke få udbytte af TDCs fremskudte centraler, men de vil derimod blive dækket af TDC (og de andre selskabers) LTE netværk.

76
6. januar 2014 kl. 15:00

De kunder der ligger længere end et par km fra den fremskudte central vil ikke få udbytte af TDCs fremskudte centraler, men de vil derimod blive dækket af TDC (og de andre selskabers) LTE netværk.

Såvidt jeg ved får du kun maxhastighed inden for 100m ellers falder det meget op til 1km. Det er derfor jeg har medlidenhed med folk, som får sådan en løsning. Det er virkeligt et problem efter min mening.

Man ser jo meget tydeligt hvad det betyder at man ikke har lavet strukturel opdeling i Danmark. Man talte også om disse løsninger i Sverige før den strukturelle opdeling i 2005, nu bliver den ikke nævnt med et ord og heller ikke pair bonding og vectroring. Man laver da ikke løsninger med stort tab over afstand når man kan trække fiber med lille tab til et sted mellem 30-40km.

79
6. januar 2014 kl. 15:07

Såvidt jeg ved får du kun maxhastighed inden for 100m ellers falder det meget op til 1km. Det er derfor jeg har medlidenhed med folk, som får sådan en løsning. Det er virkeligt et problem efter min mening.

Hvis jeg husker korrekt, så vil TDC kunne garantere 100/30 Mbit/s indenfor de første 300 meter, og det samme efter best effort indenfor 500 meter. Her taler vi om ledningsafstanden mellem slutkunde og fremskudt central. Med best effort vil TDC indenfor de første 2-300 Meter kunne levere over 200 Mbit/s download.

Under nyheder på TDC wholesale kan man læse mere om de fieldtrials TDC har gennemført, og de hastigheder som TDC har opnået i praksis.

Kommer vil længere end 3-500 meter væk, så går hastigheden ned af. Når vi rammer ~2 km fra centralen, så er forskellen på VDSL2 med vectoring og ADSL2 helt væk. Derfor vil mange af bønderne ude på landet ikke få noget ud af TDCs fremskudte centraler, da disse vil være placeret i byerne, og kun dækket et stykke fra byen.

55
6. januar 2014 kl. 08:46

Jeg er blevet gjort opmærksom på denne webapp som fortælle hvor meget større oplysnings niveau til borgerne end i DK.</p>
<p><a href="http://bredbandskartan.pts.se/#">http://bredbandskartan.pts.se/#</a></p…;
<p>Jeg kan få en masse oplysninger om hvad jeg kan få leveret på min adresse. Det flyver jo med påstande her i debatterne og ingen ved rigtigt noget

Kære Erik

Jeg er glad for at du fremhæver den svenske bredbåndskortlægning - der findes nogle mennesker uden den store indsigt i televerden som mener at de er så dygtige i Sverige.

lad os se på kvaliteten af den kortlægning i relation til bredbånd der går ned på 250 x 250 meter. Forestil dig to tog – det ene tog repræsentere dem der laver kortlægningen, hastigheden afspejler den hastighed de har når de laver en detaljeret kortlægning. Det andet tog er et tog der repræsentere teleindustrien der bygger og opgradere netværk – I Danmark vil de i løbet af den næste 5 år investere et beløb der modsvare det togfonden vil bruge frem til 2042: http://da.wikipedia.org/wiki/Togfonden_DK - telebranchen bygger og opgradere i et tempo der går meget stærkt og hvor andre industrier har svært ved at fælge med.

Dem der byger netværk gør det på to måder, ved at bygge ny fysisk infrastruktur og ved at lægge ny software på toppen af den eksisterende infrastruktur (mobil, coax, fiber og DSL), Af og til gør de en kombination af begge dele hvor hardware delen er marginal.

I praksis så vil dem der køre i toget der laver kortlægningen aldrig kunne følge med dem der byger infrastruktur i et tempo som det sker i Danmark og Sverige – eller skal jeg sige det på en anden måde det er kun amatører der tror på at den svenskekortlægning giver et bedre og retvisende billede af bredbåndsmarked, den undersøgelse er allerede forældet inde man begynder på den.

Du skulle måske undersøge hvor lang tid det tager at lave en kortlægning og så skulle du undersøge værdien af en kortlægning hvis en operatør midt i processen vælger at lave en software opgradering.

Hvis du tager et mobilnet så kan man med en software opgradering øge den kapacitet der er på nettet med 100%. Ved at åbne op for det der hedder en ekstra carrier eller ved at opgradere til en nyre version af 3G så vil nettet kunne håndtere markant mere trafik og flere kunder.

For at vende tilbage til softwaren – hvis man kunne det med et IC4 tog som man kan med et fastnet, et mobilnet eller et kabel TV net så ville det betyde at man kunne lave en software opgradering på et IC4 tog og så ville de køre dobbelt så stærkt, bruge halvt så meget energi og kunne transportere dobbelt så mange mennesker.

Tænk hvis man kunne det samme med vandrør så behøvede man ikke at opgradere kloakkerne i Danmark.

Mener du virkelig at Sverige er så meget foran Danmark, har du undersøgt hvor mange skatteyder penge der er brugt og hvad man har opnået og har du set på tingene i forhold til Danmark og andre lande.

En kortlægning som den du og andre himler om ændre ikke på virksomhedernes evne og vilje til at foretage investeringer i infrastruktur og den er forældet inden den bliver publiceret.

Hilsen

John Strand

60
6. januar 2014 kl. 10:53
61
6. januar 2014 kl. 11:15

Du har ikke forstået det. Det har >STADIG IKKE< noget at gøre med kapacitet. Det har noget at gøre med >STABILITET< af bredbåndsforbindelsen.

Måske skule du sætte dig ind i emnet, hvis man laver en software opgradering så kan man øge båndbreden fra eks 12 til 24 mb.

Hvis man åbner for en ekstra carrier så bliver der dobbelt å meget plads i luften - det svare til at sørge for at man går fra 1 spor til 2 spor på en vej.

En kortlægning som den svenske er forældet inden den bliver publiceret omvendt så er jeg sikker på at man godt kan overbevise gamle damer uden indsigt i at den har en stor værdi.

Teleselskaberne ved hvilken infrastruktur de har, hvor de har den og de har nogle meget detaljerede planer der strækker sig over lang tid der beskriver hvordan de vil investere deres milliarder - det er planer som er godkendt af deres bestyrelser.

En kortlægning af den slags i Sverige er ikke blot forældet inden den bliver publiceret den ændre intet ved selskabernes vilje og evne til at investere.

Rent faktisk så kan den i yderområderne / marginal områderne få teleselskaber til at prioritere områder ned - hvis man kan se at der er to aktører eller en med god dækning hvorfor skulle man så etablere sig i det område med få mennesker.

Er ret sikker på at myndighederne i Danmark har den samme viden som jeg har og som nogle andre ikke forstår.

70
6. januar 2014 kl. 13:19

En kortlægning som den svenske er forældet inden den bliver publiceret omvendt så er jeg sikker på at man godt kan overbevise gamle damer uden indsigt i at den har en stor værdi.

Og gamle teleanalytikere. Ja, selvfølgelig er en kortlægning forældet inden den er publiceret. Det gælder også den danske.

Rent faktisk så kan den i yderområderne / marginal områderne få teleselskaber til at prioritere områder ned - hvis man kan se at der er to aktører eller en med god dækning hvorfor skulle man så etablere sig i det område med få mennesker.

Eksakt, hvilket netop er >HOVEDET PÅ SØMMET<. Det er netop årsagen til at der er problemer og at bredbånd i Danmark ikke er et lyserødt kort af 100 Mbit/s forbindelser. Dejligt at du kan indrømme det.

Problematikken er netop "hvorfor skulle man så etablere sig i det område med få mennesker".

Godt du endelig har forstået det. Det var du længe om....

Er ret sikker på at myndighederne i Danmark har den samme viden som jeg har og som nogle andre ikke forstår.

Jo vi forstår den godt. Men hvad Du og myndighederne netop ikke forstår er at den er mere vildledende end vejledende. SÅ DET HAR DU 100% RET I....

57
6. januar 2014 kl. 09:21

De der ~10 milliarder der bliver investeret i infrastruktur er altså ikke i nærheden af de små 50 milliarder der er i tog fonden... Mere forsøg på manipulation fra john strands side. Hvem skulle have troet det...

Hvis du ser på perioden 2007 til 2011 så investerede telebranchen i Danmark 42 milliarder kroner. Det kan du se i Erhvervsstyrelsens rapporter.

Når det så er sagt så er det regeringens plan at afsætte 27 milliarder kroner til togfonden. Lige nu er der ikke en krone i den fond og regeringen har lige nedjusteret hvor mange penge man kan få ind på Nordsøen fordi oliepriserne er faldet og fordi man forventer at de falder yderligere.

Jeg kan kun anbefale at du sætter dig ind i tallene det er tydeligt at dem har du ikke styr på. Måske skulle du læse denne http://www.b.dk/politiko/aftale-om-togfonden-er-udskudt

Og så vil jeg formode at du meget snart kan læse om at regeringen må nedskrive forventningerne til hvad de får i kassen fra Nordsøen - det er en ret stor nedskrivning og de penge må så findes et andet sted eller man må spare.

58
6. januar 2014 kl. 09:55

Jeg læste forkert. Det er små 30 milliarder ifølge den wikipedia artikel du først henviste til. Det ændrer dog ikke på at dine tal er forsøg på manipulering, igen igen igen igen igen... Du ynder at melde ud at telebranchen investerer 7 milliarder hvert år men ifølge dig selv dækker det alt inklusiv billing og andet bagvedlæggende infrastruktur. Altså ikke noget der har indflydelse på hvilken dækning brugerne oplever. Ifølge dig selv er den reélle investeing på blot 2 milliarder.

59
6. januar 2014 kl. 10:14

Jeg læste forkert. Det er små 30 milliarder ifølge den wikipedia artikel du først henviste til. Det ændrer dog ikke på at dine tal er forsøg på manipulering, igen igen igen igen igen... Du ynder at melde ud at telebranchen investerer 7 milliarder hvert år men ifølge dig selv dækker det alt inklusiv billing og andet bagvedlæggende infrastruktur. Altså ikke noget der har indflydelse på hvilken dækning brugerne oplever. Ifølge dig selv er den reélle investeing på blot 2 milliarder.

Kære Marc

Du skal måske læse hvad jeg skriver - det er sådan at telebranchen investere tæt på 7 milliarder korner om året og de kommende tre år vil de investere minimum 2,5 milliarder korner i mobilinfrastruktur.

Måske skulle du sætte dig ind i tingene - de tal står i de rapporter som Erhvervsstyrelsen laver hvert år om telemarkedet.

Det kan ikke være rigtigt at du kommer med påstande om hvad branche investere og så du ikke kan læse hvad jeg skriver og hvad jeg tidligere har skrevet.

Det kan heller ikke være rigtigt at du gør dig klog på en togfond som der ikke er en krone i og så påstår du at der skal det dobbelte i den.

Ja det er rigtigt at de 7 milliarder dækker investeringer (CAPEX) i det hele men jeg tror ikke på at du ved hvad forskellen på CAPEX og OPEX er og hvis du ser på OPEX som er de driftsomkostninger teleselskaberne har så er det på toppen et stort to cifret milliard beløb.

Her er den hurtige udgave for begyndere: http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_expenditure og http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_expense og så kan du evt. se på selskabernes regnskaber under IR alternativt den korte udgave fra Erhvervsstyrelsen: http://erhvervsstyrelsen.dk/okonomiske-noegletal-telebranchen-2012/0/7

Den tog fond hvor der ingen penge er i og hvor der ikke er styr på finansieringen er meget lille i forhold til det som telebranchen investere.

Håber at du lærte noget om hvad der sker i samfundet - det er ikke så svært hvis man sætter sig ind i tingene.

Hilsen

John Strand

63
6. januar 2014 kl. 11:28

Du skal måske læse hvad jeg skriver - det er sådan at telebranchen investere tæt på 7 milliarder korner om året og de kommende tre år vil de investere minimum 2,5 milliarder korner i mobilinfrastruktur.

Kløjs du lidt i tallene nu?

Måske skulle du sætte dig ind i tingene - de tal står i de rapporter som Erhvervsstyrelsen laver hvert år om telemarkedet.

Jeg forholder mig til de tal du smider omkring dig.

Det kan ikke være rigtigt at du kommer med påstande om hvad branche investere og så du ikke kan læse hvad jeg skriver og hvad jeg tidligere har skrevet.

Jeg fremsætter ikke påstande omkring investeringerne. Jeg forholder mig blot til din grove manipulering af tallene.

Det kan heller ikke være rigtigt at du gør dig klog på en togfond som der ikke er en krone i og så påstår du at der skal det dobbelte i den.

Korrekt. Jeg forsøger ikke at gøre mig klog på noget. Jeg henviste blot til den wikipedia artikel du selv linkede til. Jeg læste dog forkert men modsat dig så har jeg ikke noget problem med at indrømme at jeg fik lavet en bøf.

Jeg finder det dog morsomt at du mener at du kan udtale dig om hvor mange penge der kommer til at være i en fond der stadig ikke er helt på plads.

Ja det er rigtigt at de 7 milliarder dækker investeringer (CAPEX) i det hele men jeg tror ikke på at du ved hvad forskellen på CAPEX og OPEX er og hvis du ser på OPEX som er de driftsomkostninger teleselskaberne har så er det på toppen et stort to cifret milliard beløb.

Hvad du tror og ikke tror er vel kun relevant for dine såkaldte kunder. De kender formentlig også forskel på investerings- og driftsomkostninger...

Her er den hurtige udgave for begyndere: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_expenditure">http://en.wikipedia.o…; og <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_expense">http://en.wikipedia.org…; og så kan du evt. se på selskabernes regnskaber under IR alternativt den korte udgave fra Erhvervsstyrelsen: <a href="http://erhvervsstyrelsen.dk/okonomiske-noegletal-telebranchen-2012/0/7"…;

Har du læst og forstået dem eller har du brug for en hånd til den del også?

65
6. januar 2014 kl. 11:45

Har du læst og forstået dem eller har du brug for en hånd til den del også?

Kære Marc

Din indsigt er meget begrænset - jeg manipulere ikke med tallene. Du kan læse Erhvervsstyrelsens rapporter og selskabernes regnskaber.

Du ved ikke en gang hvor mange penge regeringen drømmer om at lægge i en tog fond der er tom og hvor indtægterne i julen er blevet justeret ned.

Jeg manipulere ikke - jeg forsøger at oplyse dig om hvad der sker i Danmark og jeg linker til et hav af kilder og på trods af det så bliver du ved med at vrøvle - kan kun smile af dig.

Kan du ikke finde en politiker og en fra Erhvervsstyrelsen der kan tage det du skriver seeriøst.

Hilsen

John Strand

66
6. januar 2014 kl. 12:05

Din indsigt er meget begrænset - jeg manipulere ikke med tallene. Du kan læse Erhvervsstyrelsens rapporter og selskabernes regnskaber.

Jeg kan kun give dig ret i at jeg har en begrænset indsigt. Jeg har også en ret begrænset interesse i det her område. Det ændrer dog ikke på at du selv indtil flere gange har udtalt at telebranchen som helhed investerer 7 milliarder i infrastrukturen hvilket så blev til 2 milliarder i den bruger vente infrastruktur og resten i backend systemer.

Du ved ikke en gang hvor mange penge regeringen drømmer om at lægge i en tog fond der er tom og hvor indtægterne i julen er blevet justeret ned.

Jeg kunne dog alligevel rette på dine såkaldte fakta da du mente du kunne spille klog på vækstfonden. Den dør har du sjovt nok haft lukket siden.

Jeg manipulere ikke - jeg forsøger at oplyse dig om hvad der sker i Danmark og jeg linker til et hav af kilder og på trods af det så bliver du ved med at vrøvle - kan kun smile af dig.

Smil du bare. Jeg har typisk ondt i maven af grin når du har været igang med at belære en omkring et emne du selv mener du har styr på. Det viser sig som regel ikke at være tilfældet.

Kan du ikke finde en politiker og en fra Erhvervsstyrelsen der kan tage det du skriver seeriøst.

Det burde ikke være så svært. Jeg forholder mig udelukkende til dine forsøg på manipulere så jeg kan ikke se relevansen. Jeg er jo trodsalt ikke lobbyist.

62
6. januar 2014 kl. 11:25

Du skal måske læse hvad jeg skriver - det er sådan at telebranchen investere tæt på 7 milliarder korner om året og de kommende tre år vil de investere minimum 2,5 milliarder korner i mobilinfrastruktur.

Og igen: Det er mig inderligt ligegyldigt hvor meget teleselskaberne investerer for at fastholde deres markedsandele og stå godt i konkurrencen om de mobile kunder. Årsagen til investeringen er jo at teleselskaberne forventer et udbytte af deres investering - ikke at udviklingen af dansk økonomi ligger dem på hjerte, vel?

Jeg tror i øvrigt ikke at det Danmarks har behov for er udbygning af det mobile net. Det er det kablede net, der er behov for bliver bedre og mere fintmasket. Det er dette net, som virksomheder og hjemmearbejdende har behov for er stabilt og hurtigt og jeg tror at det er nødvendigt for fastholdelse og udvikling af vores økonomi at dette net er kompetent opbygget.

Problemet er at skiftende regeringer har haft kortsigtede økonomiske hensyn i tankerne (salg af mobillicenser) og ikke langsigtede økonomiske hensyn. I stedet har man forladt sig på markedskræfterne, som jo skal tjene penge på investeringerne (for de udenlandsk ejede selskaber på kort sigt) og derfor ikke har prioriteret de langsigtede investeringer på samme måde som elselskaberne har gjort det. Dem er du ikke glade for, Hr. Strand, kan jeg næsten udlede af dine hidtidige indlæg, men det er jeg, for det er investeringer, som gavner Danmark i modsætning til tdc nedlukning af fibernettet i DONG's område...

64
6. januar 2014 kl. 11:38

Og igen: Det er mig inderligt ligegyldigt hvor meget teleselskaberne investerer for at fastholde deres markedsandele og stå godt i konkurrencen om de mobile kunder. Årsagen til investeringen er jo at teleselskaberne forventer et udbytte af deres investering - ikke at udviklingen af dansk økonomi ligger dem på hjerte, vel?

jamen så må du foreslå det politiske system at man nationalisere telebranchen og går tilbage til den model der var før liberaliseringen.

Det var en model med færre investeringer, dårligere og dyre produkter og det er den model man driver DSB og Bane Danmark efter.

Når der så er valg næste så kan du overveje hvordan politikerne vil prioritere de penge der er i statskassen - på den ene side har du teleinfrastruktur og på den anden side har du penge til skoler, børnehaver og pensionister - vi ser lige på kvaliteten af DSB´s infrastruktur - hvor gamle er IC3 togene, S-Togene hvor godt fungere vor tog net i Danmark.

Det er fint at du har en tro på hvad der er brug for i Danmark - kan du ikke gøre mig en tjeneste at se på væksten i mobiltrafik i forhold til væksten i den faste trafik - det kan du se i telestatestikken.

Det du siger er at der ikke er behov for at udbygge nettene på den teknologi hvor der er den største vækst i trafikken.

Når det så er sagt så taler du om skiftende regeringers politik - det er vist ikke gået op for dig at i Danmark er det ikke skiftende regeringer der laver telepolitik - det er teleforligskredsen som tæller de fleste partier i folketinget med undtagelse af Dansk Folke Parti, Liberal Alliance og Enhedslisten - der bliver ikke lavet noget på teleområdet uden at alle partierne i teleforligskredsen er enige.

Forudsætningen for en seriøs det bat er at den foregår på et oplyst grundlag og at man ikke gætter men sætter sig ind i tingene.

Kan se at du bør læse op på telepolitik i Danmark, udviklingen i teletrafik og hvad er det som kunderne efterspørger og teleselskaberne bygger og driver - tre spændende bøger.

67
6. januar 2014 kl. 12:12

jamen så må du foreslå det politiske system at man nationalisere telebranchen og går tilbage til den model der var før liberaliseringen.

Det har jeg ikke skrevet, men når man ser tdc's ageren i DONG's område, kunne jeg da næsten overtales til at det er en god idé. Når tdc på denne måde viser at manglende konkurrence giver stilstand, må der tiltag til. Hvis du læser hvad jeg har skrevet ovenfor, skriver jeg at jeg er fortaler for opsplitning af tdc i stil med Mogens Ritsholms udtalelser. Dine udtalelser her er en stråmand.

Det var en model med færre investeringer, dårligere og dyre produkter og det er den model man driver DSB og Bane Danmark efter.

Tja, det er vel det man gør med nødvendig infrastruktur som pga. høje stiftelsesomkostninger (nedgravning af fibernet/anlægning af skinner) er nødt til at være en langsigtet investering, som derfor ikke foretages af selskaber, som har behov for hurtig return of investment. Igen: Jeg er ikke (længere) fortaler for nationalisering, men for politiske incitementer, som ikke gavner telebranchens men Danmarks økonomiske udvikling.

Når der så er valg næste så kan du overveje hvordan politikerne vil prioritere de penge der er i statskassen - på den ene side har du teleinfrastruktur og på den anden side har du penge til skoler, børnehaver og pensionister - vi ser lige på kvaliteten af DSB´s infrastruktur - hvor gamle er IC3 togene, S-Togene hvor godt fungere vor tog net i Danmark.

Ja, togdriften i Danmark er blevet noget forkrøblet af politisk indblanding. Vi udbyggede ikke el-ledningsnettet, fordi vi brugte dieseltog og vi købte derfor dieseltog... Manglende rettidig omhu hvor en gevinst på den korte bane blev prioriteret over langsigtet sund økonomisk udvikling. (Hvorfor tænker jeg dansk kabelbåret internet igen?)

Det er fint at du har en tro på hvad der er brug for i Danmark - kan du ikke gøre mig en tjeneste at se på væksten i mobiltrafik i forhold til væksten i den faste trafik - det kan du se i telestatestikken.</p>
<p>Det du siger er at der ikke er behov for at udbygge nettene på den teknologi hvor der er den største vækst i trafikken.

Nej, jeg skriver at pga. den store vækst i luftbåret trafik er der stor konkurrence og (som jeg også har skrevet tidligere) har jeg en forventlig om at 4G/LTE-nettet bliver både godt og stabilt. Jeg mener dog ikke at en virksomhed kan basere sit internetbehov på en delt forbindelse som et mobilnet jo er.

Når det så er sagt så taler du om skiftende regeringers politik - det er vist ikke gået op for dig at i Danmark er det ikke skiftende regeringer der laver telepolitik - det er teleforligskredsen som tæller de fleste partier i folketinget med undtagelse af Dansk Folke Parti, Liberal Alliance og Enhedslisten - der bliver ikke lavet noget på teleområdet uden at alle partierne i teleforligskredsen er enige.

Hvis du taler pænt til mig, skal jeg nok svare pænt tilbage. Jeg er klar over at de fleste politiske beslutninger bliver foretaget af forlig og at eventuelle forlig først opsiges i forbindelse med et valg. Jeg er dog også klar over at de forskellige forlig bliver forhandlet på plads eller justeret til med den for tiden siddende regering for bordenden, med den indflydelse dette giver mht. at påvirke processen i den ønskede retning. Det er du godt klar over, ikke?

Forudsætningen for en seriøs det bat er at den foregår på et oplyst grundlag og at man ikke gætter men sætter sig ind i tingene.

Sørg nu for at holde din egen sti ret mht. den gode tone i debatten. Jeg gider ikke sænke mig til mudderkastniveauet, så er dette dit niveau, får du ret... (Nej, det betyder ikke at du har ret - du får det bare)

Kan se at du bør læse op på telepolitik i Danmark, udviklingen i teletrafik og hvad er det som kunderne efterspørger og teleselskaberne bygger og driver - tre spændende bøger.

Og jeg synes du burde argumentere mere ud fra hvad der er tjener danske interesser bedst og ikke hvad der tjener teleselskabernes. De er alligevel alle ejet af udenlandske selskaber, så for min skyld er jeg bedøvende om de giver overskud eller underskud... ;-)

(Åh for Guds skyld: Bemærk smiley'en! Den betyder at jeg ikke mener det er gavnligt hvis alle teleselskaber giver underskud! Tænkte lige at jeg måtte forklare det - ved ikke helt hvorfor)

52
4. januar 2014 kl. 15:51

Er det så ikke dejligt at Danmark i følge EU og OECD er et af de lande i verden der har den bedste teleinfrastruktur og hvor penetrationen på både faste og mobile teknologier er helt i top.

Hmm. Så vidt jeg er orienteret er det stadig svært at få en ordentlig kablet internetforbindelse i Københavnsområdet og tdc har lukket ned for muligheden for at få en fiberforbindelse i DONG's område... Jamen lad os da bare være glade for status quo og sidde på vores hænder mens andre lande (eksempelvis Sverige) udvikler deres fibernet...

Er det ikke dejligt at målt i forhold til antallet af indbyggere så er Danmark et af de lande i verden hvor telebranchen investere mest - I Danmark investere telebranchen næsten dobbelt så meget(målt pr. indbygger) som gennemsnittet i EU.

... og hvilken nytte er det til at 3 sætter en mobilsender op i et område, hvor både tdc og telia har en i forvejen, fordi konkurrencen her er i gang? Som jeg skrev ovenfor er jeg flintrende ligeglad med hvor meget teleindustrien investerer, så længe deres investeringer ikke er reguleret bedre (her snakker jeg ikke om regler men incitementer). Vi må jo i øvrigt konkludere, at så længe der er tale om mobilnettet, virker konkurrencen fint. Det er noget mere tvivlsomt mht. det kablede internet, som jo nok er det en virksomhed skal basere sin internetforbindelse på...

Ud over det så har vi nogle af de laveste priser i OECD - Det største problem i Danmark er alle de mennesker der basere deres holdninger til telemarkedet på fordomme og som ikke gider forholde sig til fakta.

Jeg baserer mine holdninger på min politiske overbevisning og mht. fastliggende infrastruktur mener jeg at det bør gribes anderledes fat. En opsplitning af tdc i infrastruktur og services som Mogens Ritsholm foreslog, synes jeg eksempelvis lyder som en rigtig god idé... Som jeg skrev ovenfor kritiserer jeg ikke tdc. De gør det de skal for at tjene penge til deres ejere. Jeg kritiserer vores politikere og deres embedsmænd og mistænker dem i øvrigt for at lytte for meget til teleindustriens repræsentanter, som jo har aktionærernes interesser på hjerte - ikke dansk økonomis udvikling.

54
6. januar 2014 kl. 08:38

baserer mine holdninger på min politiske overbevisning og mht. fastliggende infrastruktur mener jeg at det bør gribes anderledes fat. En opsplitning af tdc i infrastruktur og services som Mogens Ritsholm foreslog, synes jeg eksempelvis lyder som en rigtig god idé..

Jeg vil gerne vide hvorfor det er en god ide - mig bekendt så har det ikke haft en målbar effekt i Sverige og England hvor man bruger den model.

Rent faktisk så har England markant dårligere og dyre internet end Danmark har.

Er det du anbefaler ikke en medicin der har vist sig at være virkningsløs i andre lande.

21
2. januar 2014 kl. 20:33

John Strand>>

Men hvor videosession skal bruges til at diagnostisere, f.eks. hvor lægen skal bedømme patientes tilstand skal billedkvaliteten være HD.</p>
<p>Det lader til at det er et emne du ved en masse om - kan du ikke fortælle mig hvilke former for diagnoser man stiler hvor en lægen skal bedømme patientens tilstand og der er brug for at billedkvaliteten skal være i HD.

Jeg er tekniker - ikke læge - men har medvirket til to telemedicinske forsøg. I det ene var billedkvalitetet ikke væsentlig, men i det andet forsøg, skulle lægen observerer patientens hudfarve under konsultationen, hvilket ikke kunne lade sig gøre i ikke-HD-kvalitet.

Og jo, jeg kan godt navnet på den pågældende sygdom, men er underlagt tavshedspligt, men hvis du tror jeg lyver så er det dit problem ikke os andres !

13
2. januar 2014 kl. 17:36

Det lader til at det er et emne du ved en masse om - kan du ikke fortælle mig hvilke former for diagnoser man stiler hvor en lægen skal bedømme patientens tilstand og der er brug for at billedkvaliteten skal være i HD.

John, du læser som sædvanligt ikke hvad der står. Kun hvad du selv synes....

"Det spørgsmål har KMD nu et ret præcist svar på: En båndbredde på en halv megabit pr. sekund op og ned.

Sådan lyder i hvert fald kravet til KMD's egen løsning KMD Online Omsorg, som flere kommuner bruger til at afholde videokonsultationer med borgerne hjemmefra. Løsningen bliver brugt af kommunens behandlere til blandt andet genoptræning og psykiatri."

»Hvis det skal være HD-kvalitet, er kravet 0,768 megabit/s i upload. Men billedkvaliteten behøver ikke være HD« siger Jørgen Straarup, seniorkonsulent hos KMD, til Version2."

Med andre ord, så behøves ikke HD-kvalitet til "anden genoptræning og psykiatri" med løsningen KMD Online Omsorg. Det er jo ikke lig med at man ikke behøver HD til andre "telemedicin" løsninger...

Det er med andre ord snarere en løsning, hvor de kunne have nøjes med at bruge SKYPE, som er gratis....

8
2. januar 2014 kl. 14:52

Ja 1.5mb/s er det fuldstændig urimeligt i 2013/2014

Det siger jeg ikke - det jeg siger og hele tiden har skrevet er at de beskyldninger og påstande som en række kommunale IT chefer kom med i deres forenings blad ikke tog udgangspunkt i den evaluerings rapport der var lavet af projektet og de internationale erfaringer man har på området.

Hvis vi skal have en seriøs debat om telemedicin i Danmark skal den være fakta baseret og tage udgangspunkt i den nationale og internationale forskning der er inden for det område.

11
2. januar 2014 kl. 17:16

Men at levere 0,8 megabit kan mobil nettet så næsten klare :-)
Det er jo også langt for det lovedet, og hvis det skal være døgn overvågning så har man brugt sit data forbrug på 2-3 dage.

Kære Søren

Debatten gik på om de problemer der have været med en række telemedicinske forsøg skyldes de mennesker der arbejde med og havde ansvaret for teknologien eller om det var som man påstod i de kommunale IT chefers blad teleindustriens skyld.

Jeg havde en holdning andre havde en anden, jeg henviste til en evalueringsrapport af projektet og internationale erfaringer.

Nu kan jeg se at det som KMD siger er i tråd med det jeg skrev og verden ser ud som jeg beskrev den - Jeg er glad for at Version2 kunne fjerne en del af de misforståelser der har været omkring det projekt og jeg er glad for at KMD som ansvarlig leverandør fortæller hvordan de ser på tingene - meget seriøst gjort.

Hilsen

John Strand

12
2. januar 2014 kl. 17:27

Nu kan jeg se at det som KMD siger er i tråd med det jeg skrev og verden ser ud som jeg beskrev den

Ja, selvfølgelig kan du se det! SUK! Jorden er flad, den er ikke rund og månen er en hullet ost. I John Strands verden, der er alt enten sort eller hvidt.

- Jeg er glad for at Version2 kunne fjerne en del af de misforståelser der har været omkring det projekt og jeg er glad for at KMD som ansvarlig leverandør fortæller hvordan de ser på tingene - meget seriøst gjort.

Hvad har Version2 med det at gøre ? De har da ikke fjernet nogen "misforståelser". Ja, KMD fortæller hvordan de ser på tingene:

Første tekniske trin, hvis en borger skal have videokonsultation hjemmefra , er at sikre, at der er god nok dækning. Og det er ikke altid lige nemt, men kræver gerne et fysisk besøg på adressen.

"»Teleudbydernes dækningskort er ikke nuanceret nok, for et hus kan sagtens ligge i et hul, selvom hele kommunen skulle være dækket med 4G. Med mobilt bredbånd deles man også om forbindelsen og kan ikke reservere en vis mængde. Kommunens ansatte skal være klædt på til de her problemstillinger,« siger han."

Lige netop de problemstillinger, som IT chefen også snakkede om. Og her nævner de 4G, ikke 3G....