KMD-elendighed: Borgmester må vente et minut hver gang han åbner sin kalender

28. februar 2017 kl. 07:508
I Høje Taastrup Kommune kører KMD's systemer så dårligt, at det er til løbende overvejelse, om it-giganten skal fyres, lyder det fra borgmester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Høje Taastrup Kommune er en urimeligt langsom adgang til kalenderen Outlook ét af eksemplerne på de problemer, som produkter fra it-giganten KMD skaber. Det skriver finans.dk

Det tager nemlig rundt regnet et minut, fra borgmester Michael Ziegler (K) har klikket, til skærmbillledet skifter, så han kan gennemse sin kalender i mailsystemet Outlook. Og det er endda på en god dag, siger han.

»Og så er der så deciderede nedbrud, hvor systemerne slet ikke kan tilgås. Jeg bliver selv dybt frustreret over det, men nu skal man jo ikke have ondt af borgmesteren. Det er flere hundrede medarbejdere, der til daglig har de problemer, for det er tilsyneladende en permanent situation. Så vi er særdeles, særdeles utilfredse med KMD,« siger Michael Ziegler til finans.dk og langer dermed hårdt ud efter samarbejdspartneren KMD, der har kontrakt på kommunens it-drift, herunder mailsystemet og et elektronisk dokumenthåndteringssystem.

I forvejen ligger alle kommuner med Kombit og KL i spidsen i en alvorlig konflikt med KMD som følge af en mere end 15 måneder lang forsinkelse af de såkaldte Støttesystemer, som KMD udvikler. Uden dem er det umuligt for kommunerne for alvor at komme ud af KMDs i det såkaldte monopolbrud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og senest har Coop også kraftigt kritiseret KMD.

Michael Ziegler undrer sig over, at det kan være så svært at få et kalendersystem til at fungere:

»Jeg er civilingeniør, og selvom jeg ikke lige har arbejdet med it-drift, har jeg arbejdet med tekniske ting før og også i store virksomheder. Og jeg har aldrig oplevet – aldrig oplevet – at sådan noget banalt noget som et mailsystem ikke virker gennem så lang en periode. Det er jo ikke raketvidenskab at køre et mailsystem.«

Han mener, at it-problemerne går ud over kommunens borgere, men er samtidig bekymret for den overgangsfase det vil give, hvis kommunen smider KMD på porten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men tilliden til Danmarks største it-selskab er væk.

»Vi har simpelthen ikke lyst til at bruge dem,« siger borgmesteren til finans.dk

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
3. marts 2017 kl. 13:27

Og om end BYOD som praktiseret eksempelvis i folkeskolen

Folkeskolen, og i øvrigt hele den danske uddannelsessektor, er delt op i forskellige VLAN, i daglig tale uv og adm, et niveau til undervisere og et til administrative medarbejdere. Mange steder har man så også et skrammel net. Praksis er at lægge de 2 eller 3 VLAN ud under samme SSID og så kommer man ind på det rigtige niveau alt efter hvilke kriterier det device man har med lever op til. Og der kommer ikke nogen BYOD tingester ind på det administrative net hvor de personfølsomme oplysninger findes.

Hvis vi skal holde os en smule til emnet om en kommune så vil langt hovedparten af medarbejderne sidde med funktioner hvor man ikke kan tillade devices brugerne har administrative rettigheder på og man ikke har kontrol over fordi de skal ind på et net med følsomme oplysninger.

Og så lige det med rettigheder: UAC blev introduceret med Vista så man kører ikke med admin rettigheder som standard. Jeg snakker om at man slet ikke har admin rettigheder overhovedet. Folk der kommer slæbende med deres eget skrammel har i sagens natur altid admin rettigheder

7
3. marts 2017 kl. 13:14

Jeg kan se, du allerede er begyndt at opbløde dit dogmatiske udsagn om, at større organisationer, der skal have infrastruktur til at fungere er "nødt til at lægge sig fast på en standard" som argument for ikke at tillade forskellige klientoperativsystemer.

Sandheden er jo netop, at alt kan lade sig gøre, hvis man som organisation er villig til at træffe de fornødne foranstaltninger. Og om end BYOD som praktiseret eksempelvis i folkeskolen og blandt de fleste startups medfører visse krav til brugerens evner til selvsupport, så har CYOD jo i endnu højere grad punkteret dit dogme om, at organisationer partout skal lægge sig fast på én "standard".

VDI gør det jo netop muligt for folk at snakke med virksomheders forældede legacy-investeringer i Windows-infrastruktur uafhængigt af, om de møder op med iOS, Android, Linux, OS/X eller en afart af Windows på desktoppen.

alt muligt skrammel folk selv har administrator rettigheder på

Det med at køre med administrator-rettigheder som standardbruger er vist primært et fænomen i Windowsland.

6
3. marts 2017 kl. 13:02

Du har godt hørt om BYOD og VDI, ikke?

Bring your own device betyder i større organisationer 2 ting: En ekstrem sikkerhedsrisiko og Bring your own support. Man kan ikke have uddannet sine supportere på alt muligt skrammel folk kommer slæbende med. Og man kan ikke tillade alt muligt skrammel folk selv har administrator rettigheder på adgang ind på netværk hvor der findes forretningskritiske data.

VDI betyder lidt forskelligt afhængigt af hvilket firma der sælger. Men virtuelle desktops er da netop en standard.

3
2. marts 2017 kl. 21:00

Og så er vi jo nogle - desværre for få - der undrer sig over, at outlook skulle være et problem. 'Vi' er de, der alligevel ikke kan bruge outlook - for vores pc'er bruger slet ikke windows operativsystemet.

Desværre er det mig bekendt ikke almindeligt i hverken stats-administration eller kommunal administration at give medarbejderne frihed til hvilket operativsystem, de ønsker at anvende.

Tanker om 'stavnsbånd' kan godt være på sin plads her.....

Jan Ferré

2
28. februar 2017 kl. 12:38

Prøv nu at læs lidt længere nede før du skriver:

"Det er flere hundrede medarbejdere, der til daglig har de problemer, for det er tilsyneladende en permanent situation."

1
28. februar 2017 kl. 11:09

Nu melder artiklen jo intet om hvor han køre sin Outlook (Lokal PC / Terminal Server), og om det måske kunne være et lokalt problem som KMD ikke har noget at gøre med.

Jeg holder på at lige denne brokelse lidt langt ude ....