KMD spekulerer bevidst i at forsinke udviklingen af nye it-systemer, så it-kæmpen i mellemtiden kan indhente millioner fra kommunerne på at drifte eksisterende løsninger.
Sådan lyder anklagen fra KL's formand Martin Damm, efter at KMD er mere end et år forsinket med leverancen af to it-systemer til henholdsvis kommunerne og pensionskassen ATP.
Men anklagen er grundløs, fortæller KMD's administrerende direktør Eva Berneke, der i dag for første gang blander sig i den offentlige diskussion om it-systemerne.
»Jeg kan blankt afvise, at vi spekulerer i de her forsinkelser. Det er det mindst sande, jeg har hørt. Så skulle jeg ned og sige til 400 mænd, at de skulle arbejde langsommere. Det ville være helt tåget at gøre,« siger Eva Berneke til Version2.
KMD har flere gange understreget, at selskabet helst vil have dialogen med kunderne omkring et projektbord eller et forhandlingsbord. Nu er udmeldingerne fra KL imidlertid blevet for skrappe, mener Eva Berneke.
»Når vi eskalerer hertil, så er det fordi vi mener, det er så grundlæggende urimelige og usaglige anklager, der kommer. Det er forsinkelser, der skyldes begge parter, og det ville være lidt elegant, hvis man greb lidt i egen barm frem for bare at skyde på leverandøren, hvilket er det nemmeste trick i verden.«
I har en dobbeltrolle, hvor I modtager penge for at drifte de eksisterende systemer, mens de nye it-systemer er forsinkede. Har I været dedikerede nok til at få systemerne klar til tiden?
»Ja, det synes jeg. Vi har haft rigtig mange ressourcer på projektet, også rigtig mange ekstra ressourcer for at få det her i mål. Men det kan vi ikke gøre alene. Det kan vi kun i et konstruktivt samarbejde.«
Offentlig forhandling
Ifølge Eva Berneke er det ikke gratis for KMD at vedligeholde de eksisterende løsninger.
»Det er løsninger, der er kritiske for Danmark. Og det er noget vi føler en stor ansvarsfølelse for. Men det er også nogle systemer, som vi stadig i dag har mange mennesker, der sidder og lovvedligeholder, når der kommer lovændringer. Så det er ikke noget, vi bare kan forære væk.«
Prisen er givet i den såkaldte transitionsaftale, som KL lavede, da KMD blev solgt i 2009. Aftalen udløber i 2017.
Opfatter du KL's udmelding som en del af et oplæg til forhandling af prisen i transitionsaftalen?
»Som det ser ud skal flere af de her systemer fortsætte et stykke ind i 2018, og så skal den aftale nok kigges igennem. Så det er ikke en umulig tanke at have.«
Så ser du udmeldingen her som en del af forhandlingen af en ny transitionsaftale?
»Den [forhandlingen] er i fuld gang, ja.«
Kan ikke genkende tallene
Pensionskassen ATP bekræftede i sidste uge, at man kræver over 500 millioner i bod fra KMD pga. 15 måneders forsinkelse på udbetalingssystemet Social Pension. Hvis ikke it-selskabet går med til kravet, vil ATP i stedet kræve tæt på en milliard kroner og lave et nyt udbud.
KMD mener, at ATP selv bærer ansvaret, fordi regelgrundlaget for pensionssystemet ikke var afklaret.
»Vi har påpeget ved hvert eneste styregruppemøde, at det var en risikofaktor og lige nu en forsinkende faktor. Så kan man sige, at vi skulle have set det allerede ved kravspecifikationen, at det ville komme til at tage mere tid. Det kan man altid kloge sig på set i bakspejlet.«
De såkaldte Støttesystemer, som indkøbes af Kombit, er blevet foreløbigt 14 måneder forsinket. Og KMD mener kun at have ansvar for halvdelen af den tid. Resten skal tilskrives kommunerne og en række ændringsanmodninger, der er løbet ind undervejs i projektet, mener Eva Berneke.
»Og det ville klæde dem at tage deres del af ansvaret,« siger hun.
Kombit oplyser, at deres ændringsanmodninger udgør 8 procent af det samlede projekt, hvor af 1 procent af ændringerne er indløbet efter afklaringsfasen. Lyder det som mange ændringsanmodninger i dine øre?
»Jeg er ikke sikker på, at jeg genkender tallene. Det er ikke det billede jeg har af, hvor mange ændringsanmodninger der har været i dette projekt.«
Et komplekst system
Har I undervurderet kompleksiteten af Støttesystemerne?
»Det er et ganske komplekst system, og vi har også for egen regning leveret mange ekstra timer for at få det løst. Det har været en meget kompleks sikkerhedsarkitektur, og ganske høje krav til, hvor meget data, det skal håndteres. Vi har leveret al grundfunktionalitet, og alle minimumskrav er løst i det første release. Der er allerede flere andre leverandører, der tester ind imod støttesystemerne,« siger Eva Berneke og tilføjer:
»Men selvfølgelig er det brandærgerligt, at vi mangler restleverancer, som skal på plads - inklusiv de mange ændringsanmodninger, der kommer rullende.«
Skulle I have haft flere ressourcer på projektet fra starten?
»Man kan altid være bagklog. Vi har haft nogle medarbejdere, der er stoppet eller udskiftet, og det kan man aldrig helt undgå. Så kan man spørge, om vi skulle have talt med større bogstaver tidligere frem for bare at nævne det i alle styregruppereferater. Men det tager vi alt sammen med tilbage som læring, for vi vil meget nødig have de her sager.«
Ifølge Kombit har I haft syv projektledere på i løbet af fire år. Har det givet en mangel på kontinuitet?
»Vi har haft en del projektledere. Nogle er blevet slidt ned og har ikke haft lyst til at fortsætte. Og så har vi startet op med ekstra projektleder-kapacitet for netop at få større chance for at nå i mål, fordi der er mange dialoger på ledelsesniveau med Kombit,« siger Eva Berneke og fortsætter:
»Kunne man ønske, det var den samme gennemgående figur hele vejen igennem? Det er i nogle tilfælde en rigtig god ide, men omvendt kan man ikke stavnsbinde folk til et projekt, der forløber så lang tid, som det her.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.