KMD-direktør: Offshoring presser os til fyringer

275 KMD-medarbejdere skal fyres efter salamimetoden. Den administrerende direktør begrunder fyringsrunden med prispres fra globale aktører.

KMD har i dag annonceret, at virksomheden planlægger at fyre op til 275 medarbejdere. I en pressemeddelelse begrunder virksomheden det med dalende priser og skærpede markedsvilkår.

Men Lars Monrad-Gylling, der er administrerende direktør i KMD afviser, at der er en sammenhæng mellem fyringerne og bruddet på KMD's monopol.

»Der er ikke nogen direkte kobling imellem de to ting, det kan jeg roligt sige,« siger Lars Monrad-Gylling til Version2.

KMD har tidligere i 2013 indgået forlig med kommunerne om tilbagebetaling af 55 millioner kroner. Og en række services, som KMD har haft monopol på at levere, skal i udbud. Men ifølge direktøren er det pres fra udlandet, der skærper de danske markedsvilkår.

»Der er bare pres på priserne lige nu. It-branchen er om nogen en global branche, og mange virksomheder har både offshore og nearshore som en del af kabalen. Og det er den virkelighed, vi nu justerer organisationen efter«, siger Lars Monrad-Gylling til Version2.

KMD-direktøren vil ikke konkretisere over for Version2, hvilken type ansatte, fyringsrunden især vil gå ud over. Ifølge ham kommer det til at gå ud over alle dele af virksomheden.

»Vi taler om en mængde af mennesker, der gør, at det ikke bare er en afdeling. Det vil ramme bredt i hele virksomheden«, siger Lars Monrad-Gylling, og fortæller hvordan han oplever stemningen blandt medarbejderne.

»Stemningen er ikke den bedste, det er klart. Men situationen virker fattet. Men det er klart, det er ikke nogen sjov dag at være i KMD på«, siger Lars Monrad-Gylling til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Sørensen

Hvis det her fortsætter vil de privat asnattes antal stille og roligt blive decimeret.

Når problemet er at arbejdet udføres lige så godt til en lavere pris i andre lande, så kommer de jobs ikke tilbage.

Når problemet er at arbejdet udføres lige så godt til en lavere pris i andre lande, så er det i de lande de nye jobs og nye firmaer opstår.

Det vil være en nedadgående tendens for alle erhverv som er konkurrence udsatte overfor udlandet. IT, sundhed, produktion, transport til vands, til luft og til lands, produktudvikling, ingeniørkundskaber bredt.

Snart er der kun jobs i Danmark til skolelæreren, skatteopkræveren og den kommunale bureaukrat. Alt andet vil være udflaget, outsourcet eller udført at udenlands arbejdskraft på midlertitigt ophold i landet.

 • 7
 • 2
#3 Hans Andersen

Er der noget galt i at være offentlig ansat! Synes du at pædagoger, lærer, sygeplejersker, sosu'er ikke udføre relevant arbejde, eller skal de bare have en fyreseddel. Eller er de overbetalte med en startløn på 20 + tusinde. Offentlige ansatte betaler sku også skat!. Det er som om at løsningen på krisen som skyldes et grundvilkår i kapitalismen skal bekæmpes med endnu mere kapitalisme !!!!!, og hvor meget skal vi ned i løn og skat.... Hvad gør andre stater så, de skruer også ned og de eneste der taber er sku dig og mig. Og hvor skal efterspørgslen komme fra, når alle går ned i løn !!!... Synes sku ham her har ret i hans betragtninger omkring de ting der foregår.... http://www.youtube.com/watch?v=A3BHujm3cpY

 • 7
 • 8
#4 Kristian Sørensen

Er der noget galt i at være offentlig ansat! Synes du at pædagoger, lærer, sygeplejersker, sosu'er ikke udføre relevant arbejde, eller skal de bare have en fyreseddel.

Jeg synes de nævnte faggrupper udfører et stort og samfundsvigtigt stykke arbejde som de fortjener al mulig ros for samt en god løn og en komfortabel pensionsordning som tak for.

Offentlige ansatte betaler sku også skat!.

Det bliver så denne skatte indtægt der skal betale de offentligt ansattes gode lønninger og pensioner, for skatteindtægterne fra de private vil falde drastisk i takt med at de konkurrence udsatte dele af det danske arbejdsmarked decimeres.

 • 6
 • 0
#6 Hans Andersen

Når man læser artiklen fra computerworld, så står der at:

KMD kom ellers ud af 2012 med en markant vækst i både omsætning og overskud.

Selskabets omsætning steg med 10,1 procent, mens resultatet steg med gigantiske 38,9 procent til 448,3 millioner kroner!

og at:

Kapitalfondenes typiske forretningsmodel er at være inde som ejere i en afgrænset periode og her sørge for, at forretningen bliver trimmet og optimeret, så selskabets værdi forøges, hvorefter fondene sælger virksomheden og stryger gevinsten.

Stakkels kunder siger jeg bare :)

 • 8
 • 0
#11 Mads Buch

Det var da godt nok underligt som der bliver overfortolket her?

Offentlige ansatte laver et vigtigt stykke arbejde. Al respekt til det, det ændre dog ikke på det faktum, at det er et lukket system. Eller det vil sige, et næsten lukket system. For fra de lønningerne der bliver delt ud, bliver der også importeret varer, derfor er omløbet vel faldende?

Det eneste folk ovenover pointere er at der skal tilføres resurser til et sådant system. Der bliver altså ikke sagt at offentliges jobs ikke er vigtige, der bliver blot sagt at de ikke står alene. Lige så vel som private jobs ikke står alene. Nu er det bare ikke offentlige jobs vi står til at miste.

Hold nu diskussionen saglig.

 • 9
 • 0
#13 Peter Stricker

Det er dine ord. Hvis du har dårlig samvittighed, så er det da beklageligt.

Jeg er ikke offentligt ansat og har aldrig været det.

Og som de fleste andre vil jeg da også gerne slippe meget billigere i skat og have en meget bedre service fra det offentlige.

Men lige præcis indenfor IT verdenen har der jo været masser af havarerede projekter, der er blevet udført af privat arbejdskraft, og hvor det offentliges udgifter i meget større grad er gået til køb af ydelser fra private firmaer end til lønninger af offentligt ansatte.

Derfor opfattede jeg din kommentar som et billigt skud mod de offentligt ansatte. Du brugte jo formuleringen "brutto lønnen" og ikke den mere generelle "det offentlige forbrug".

 • 1
 • 6
#14 Nikolaj Brinch Jørgensen

Men lige præcis indenfor IT verdenen har der jo været masser af havarerede projekter, der er blevet udført af privat arbejdskraft, og hvor det offentliges udgifter i meget større grad er gået til køb af ydelser fra private firmaer end til lønninger af offentligt ansatte.

Og det tankevækkende ved disse projekter er hvor store dele af disse der er udviklet Offshore, og hvad successen elle det modsatte har været her.

Offshore i Indien er en konkurrenceparameter (da de jo er billige, men de er også rigtigt dårlige), men det er IKKE en god forretning. Der er bare ikke nogen der råber "men han har jo ikke noget tøj på". De fleste der har lavet IT-projekter med indisk arbejdskraft, ved også at det som produceres er uhyggeligt ringe, og i mange tilfælde laves det om, eller der sidder en masse der på bagkant retter det op.

IT udvkling offshore drives stadigt som en møtrik-fabrik der flyttes til udlandet. Det ser fint ud i et regneark på forkant, men det ender jo ikke sådan som regnearket siger. Man er nødt til at vide hvad der er man flytter ud af landet. Hvis det er en maskine der skal lave møtrikker, som kan få tilført billigere ufaglært arbejde, strøm og ingen regulering af forurening, så er det en god idé for virksomheden (stadigt kan det debatteres om det er en god idé for samfund og klima). Hvis det er viden som i et IT-projekt, ja så skal man konstant flyttet den hidtil dyrest flytbare ressource, nemlig viden- den flyttes kun ordenligt, hvis menneskerne der besidder den, flyttes. Derudover er det rent håndværksmæssige der kommer fra de indiske offshore eventyr jeg har set (og det er en del, de sidste 10 år) helt skæmmende ringe. Det er både kode-produktion, problemforståelse, analytisk evner, løsningstilgang, håndværk, kvalitet, uddannelsesniveau og generelt kompetencer, og videreudviklingen af disse.

Så mit budskab er, at desværre fortsættes denne offshore tilgang, selvom den ikke giver noget fornuftigt på bundlinjen, da den er politisk af karakter. Der er da heller ikke nogen virksomheder der fremlægger resultater af offshore. Det måles ofte slet ikke, for det anses for ligegyldigt, da det jo skal være der - bestemt politisk (strategisk) i organisationen, så man kan konkurrere på den parameter.

Jeg vil lige huske at nævne at der er offshore centre i det tidligere østeuropa, og de fungere rent faktisk fungerer langt bedre.

 • 4
 • 0
#15 Helge Svendsen

Derfor opfattede jeg din kommentar som et billigt skud mod de offentligt ansatte. Du brugte jo formuleringen "brutto lønnen" og ikke den mere generelle "det offentlige forbrug".

Det var ikke et skud mod de offentligt ansatte, mere en kommentar til "De offentligt ansatte betaler også skat!!".

Det gør de naturligvis, men pengene går jo tilbage til det sted, de kom fra oprindeligt; nemlig stats og kommune kasserne.

Isoleret set ville det ikke gøre nogen forskel, om de betaler skat som i dag, eller de var skatte fritagede, og fik deres nettoløn udbetalt.

Der ville dog sikkert være en del mere administration ved det sidste.

 • 2
 • 1
#17 Deleted User

Tag nu en tur op i helikopteren og se på hele Danmark. Der er fuld gang i erhvervslivet. Betalingsbalancen er fin. Beskæftigelsen har lidt skrammer, men der sker også store positive omstillinger, der betyder noget så naturligt som jobskifte for mange lønmodtagere. Når KMD skærer ned ligesom CSC har gjort det, meget længe efter afnationaliseringen, så skyldes det, at de ikke længere får offentlige opgaver pr. automatik på same måde, som de gjorde, dengang da de var 100% ejet af henholdsvis kommunerne og staten. Alle de skandaler, der har været om ulovlige vennetjenester omkring KMD og om ineffektive systemer, der har været omkring SCS, de viser blot at det er på høje tid at der udliciteres offentlige opgaver til de dygtigste og billigste udviklere og driftsselskaber helt efter EU's udbudsdirektiv, som har været gældende i årevis. Det går fremad !

 • 2
 • 0
#18 ole jeppesen

Jeg vil lige huske at nævne at der er offshore centre i det tidligere østeuropa, og de fungere rent faktisk fungerer langt bedre.

Selvom den sidste sætning glæder mig indikerer det måske at den "objektive" beskrivelse af offshoring til Indien må bygge på nogle få uheldige oplevelser med nogle specifikke leverandører. Derfra og så til at slutte at alle indiske IT udviklere fra 60.000 indiske outsourcing firmaer ikke kan finde ud af IT udvikling må bero på en misforståelse.

Men, helt klart, der er mange danske firmaer som har taget strategiske beslutninger omkring outsourcing på et for løst grundlag og ikke haft den fornødne organisatoriske modenhed til at få den succes man faktisk kan få - og hvad værre er, man har ikke taget ved lære undervejs, hvilket gør at en godt betalt arkitekt som dig efter 10 år stadig har det samme billede af Indiske udviklere.

Danmarks statistik har fundet ud af at ud af de 30% der trækker deres outsourcing tilbage til Danmark var der INGEN af de adspurgte virksomheder der mente at de selv havde en aktie i at det ikke blev til en succes. Er det ikke lidt symptomatisk for pro/con diskussionerne omkring outsourcing.

Selvom det er de færreste der gør det herhjemme er det mere regelen end undtagelsen at offshore/nearshore udviklere bl.a kommer gennem en teknisk test og interview inden ansættelse. Her burde langt flere danske seniorer og arkitekter være med således at firmaet sikrer sig de bedste af de bedste, nogle man kan kommunikere med og forstå.

 • 2
 • 0
#20 Jørgen Larsen

@Nikolaj Hansen -

Det gør de naturligvis, men pengene går jo tilbage til det sted, de kom fra oprindeligt; nemlig stats og kommune kasserne

Godt nok er personskatten høj i Danmark, men mon dog ikke de offentlige ansatte også køber varer og tjenesteydelser fra den private sektor ;-).

Hele denne diskussion om den private versus offentlig sektor er på mange måder en falske modsætning. Pædagoger, IT medarbejdere m.fl. er på en og samme tid både en omkostning og forudsætning for værdiskabelsen - også for KMD. Det interessante i den sammenhæng er vel lige så meget HVAD og HVORDAN der produceres, som den anvendte finansieringsmodel.

Sagen er vel i al sin enkelthed, at virksomheder som KMD, CSC m.fl. vælter alle omkostninger ved opretholdelse- og vedligeholdelse af en kvalificeret arbejdskraft over på fællesskabet ud fra nogle privat økonomiske hensyn. Det er vel for såvidt OK. Sådan har vi nu engang indrettet systemet.

KMD og andre arbejdsgivere er ALDRIG i tvivl om, hvad det samfundsmæssige fællesskab skylder dem. Man kunne måske godt en gang i mellem efterlyse den samme forståelse for, hvad de skylder det samfundsmæssige fællesskab.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere