KMD-boss om udvikling fra monogam til polyamorøs leverandør: »Vi skal faktisk til at have et kundefokus«

22. november 2016 kl. 13:46
KMD-boss om udvikling fra monogam til polyamorøs leverandør: »Vi skal faktisk til at have et kundefokus«
Illustration: KMD A/S .
Det koster både blod, nyt udsyn, ny teknologi og kulturændringer at transformere en gammel kommunal it-monopolvirksomhed til en markedsorienteret, fortalte Eva Berneke i dag.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

At bevæge sig fra et lukket ægteskab med kommunerne ud i et åbent marked er en transformation, som stiller store krav til både ansatte og markedsorientering i KMD.

Oversigt over KMD's transformation mod markedet.

Det fortalte en veloplagt, hurtigttalende KMD-topchef, civilingeniør og MBA Eva Berneke på konferencen Digital Leadership, som Dansk IT afholder i Center for Ledelse, København, i dag:

»Det kræver faktisk, at vi begynder at få et kundefokus. Tidligere var det lidt spøjst, for hvis kommunerne havde et it-behov, så var KMD der til at løse det, men vi skulle også kun løse det. Vi havde ikke så meget at skulle have sagt. Nu bliver vi vurderet på en anden måde,« fortalte hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele rejsen startede med skilsmissen fra kommunerne, som tog det første skridt, da kommunerne i 2008 solgte den store it-virksomhed.

I 2013 blev det besluttet, at it-løsninger for områderne kontanthjælp, sygedagpenge og sagsoverblik/partskontakt skulle i udbud.

Og meningen er, at i alt 17 KMD-monopolsystemer skal udfases og erstattes med nye løsninger, som ikke nødvendigvis kommer fra KMD.

KMD's udvikling mod at blive en 'knivskarp teknologileverandør' indebærer en ny forretningsstrategi, hvor selskabet altså ikke er forpligtet til at tage alle de kommunale it-opgaver, der tikker ind, men at man i højere grad går over i en pick and choose-tilgang til markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi vil gerne være i markedssegmentet for kommunerne, men vi behøver ikke være over det hele. Vi skal ud og finde andre kunder end de kommunale,« sagde Eva Berneke.

Adm. direktør Eva Berneke, KMD:

Eva Berneke, født 1969, tiltrådte som administrerende direktør i KMD i marts 2014. Eva Berneke startede karrieren i 1993 hos McKinsey & Company, først i København, men senere 10 år i Frankrig, hvor hun sluttede som partner på kontoret i Paris.
Eva Berneke tog til TDC i 2007, hvor hun startede som Chief Strategy Officer og medlem af koncernledelsen.
I 2009 blev hun koncerndirektør, senest for TDC Erhverv. Eva Berneke er medlem af bestyrelserne i LEGO A/S, Schibsted ASA og DTU.
Hun er desuden medlem af Det Digitale Råd og Repræsentantskabet for Nationalbanken samt næstformand for Udenrigsøkonomisk Forum.
Uddannet civilingeniør fra DTU i 1992. MBA fra INSEAD i 1995.

Kilde: KMD

Teknokrater skal lære om kunder og forretning

Ifølge CEO'en kræver transformationen mod det markedsorienterede meget andet end bare at ansætte nogle dygtige sælgere.

»At få kundefokus indført blandt 3.000 medarbejdere og få det til at infiltrere hele vejen ned igennem organisationen betyder, at det ikke alene handler om nye sælgere, men at også vores teknikere skal med, for de har også rigtig meget kundekontakt,« sagde hun.

For at få viden om, hvordan kunderne ser på løsningerne og KMD's service, er undersøgelser af kundetilfredshed blevet en del af hverdagen.

Her spørger man både ledelsen hos kunder og de menige brugere om både systemer og samarbejdet.

Udover et øget kundefokus lagde Eva Berneke ikke skjul på, at en øget effektivitet på de fem KMD-lokationer i Danmark er nødvendig, når man blev konkurrenceudsat:

»Det nytter jo ikke noget, hvis vi starter med minus otte procent i produktivitet, og det har vi haft en god dialog med vores tillidsfolk om,« sagde hun og nævnte, at bl.a. den betalte frokostpause er forsvundet.

Med til at øge produktiviteten har været at benytte udviklingsressourcer i Polen og i Indien:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Global delivery var ikke rigtig bragt ind i KMD, men vi kommer ikke til at lægge 80-90 procent af vores udvikling ud, som man ser hos nogle af vores kolleger i branchen. Der fylder dansk lovgivning i vores systemer alt for meget til,« sagde Eva Berneke.

I dag har man 250 udviklere i Bangalore, men ifølge KMD-direktøren skal man op på over 1.000, for det nuværende antal er en 'alt for lille kritisk masse'.

KMD har ikke bare startet et engagement ude i verden; en ganske markant opkøbsstrategi har også præget virksomheden, simpelthen for at få de rette kompetencer og nye produkter ind i en fart:

Det gælder bl.a. it-sikkerhedsvirksomheden Neupart, softwarehuset Edlund, der især er stærk på løsninger inden for liv, pension, unitlink og forsikring; samt leverandøren af finanssoftware, herunder bank-in-a-box, norske Banqsoft.

Opkøbene viser, at KMD især satser på finanssektoren som nyt marked for KMD's mere end 300 løsninger, ud over de klassiske kunder.

Motivationen er dels, at mange KMD-løsninger inden for f.eks. planlægnings- og lønsystemer fint kan finde anvendelse i nye sektorer, men også, at finansområdet ligesom det offentlige marked er præget af en stor såkaldt lovmæssighed, altså hvor man udvikler systemer på toppen af detaljeret lovgivning.

KMD sidder tungt på pensionssoftware

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om nye markeder kan udvikles i samme takt, som de gamle afvikles. Men strategien er i gang med at vise resultater. Blandt andet leverer KMD i dag software til 14 ud af 18 pensionsselskaber på det danske marked, ligesom man leverer banksoftware til Norwegians nye bankprodukt.

Oversigt over KMD opkøb

Et nyt produkt i porteføljen er Testaviva, som udvikles mellem Code Creation, KMD og Kring. En såkaldt digital livsguide, som overordnet set håndterer det at dø digitalt, ikke kun når det gælder at få slettet sine spor på sociale medier mv., men også at f.eks. pensions- og livsforsikringsselskaber løbende har ajourførte oplysninger om f.eks. ens civilstand.

At udvikle sig fra en kommunal monolit til en markedsorienteret virksomhed har ikke alene kostet sved, men også blod internt i KMD.

»Det er en kulturtransformation, hvor vi skal have vores medarbejdere ud på en rejse. Mange af vores ansatte har en fortid som kontoransatte og senere it-supportere, hvorefter de har fået ansættelse i KMD. Men hvis du vækker dem kl. 3 om morgenen, vil mange stadig sige, at de arbejder i kommunen,« fortalte Eva Berneke og tilføjede, at man har rekrutteret flere fagfolk med universitetsuddannelser bag sig for at få det rette fokus.

Ikke bare blandt medarbejderne skal mentaliteten flyttes. Også i ledelseslaget har det betydet både udvikling og afvikling af tidligere ledere, fastslog Eva Berneke:

»Der har været udskiftning i KMD. Selv den dygtigste leder kan have svært ved at vende 180 grader. Man kan måske godt gå i en anden retning, men det handler også om at kunne stå over for sine medarbejdere og være troværdig i forhold til det.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger