En fejl i indretningen af et it-system hos KMD har bevirket, at de rapporter med stemmetal på det foreløbige resultat, som regionerne har kunnet trække i forbindelse med valget i tirsdags, ikke nødvendigvis har været retvisende.
På den baggrund udsendte Region Syddanmark i forbindelse med valget en pressemeddelelse med forkerte oplysninger i forhold til stemmetal, kunne Version2 fortælle i går. Nu foreligger der flere detaljer.
»KMD har været i dialog med Region Syddanmark og foretaget en indledende analyse af sagen. KMD kan bekræfte, at der er fundet en potentiel opdateringsfejl i de rapporter, som regionerne har kunnet lave på det foreløbige valgresultat,« oplyser kommunikationschef Christoffer Hellmann hos KMD i et skriftligt svar til Version2.
»Fejlen består i, at en optællingsrapport på det foreløbige resultat, inden det er blevet godkendt i systemet, kan vise, at samtlige kommuner er talt op, men resultatet har ikke nødvendigvis bestået af samtlige kommuneoptællinger,« fortsætter han.
Så vidt KMD ved, er det kun Region Syddanmark, der har været ramt af fejlen.
Ingen fejl i selve resultatet
I forbindelse med valget indberetter kommunerne valgtal til KMD's mainframe, efterhånden som tallene foreligger. Regionen kan trække en rapport med tallene. Og af denne rapport har det fejlagtigt fremgået, at alle kommuner i Region Syddanmark havde indberettet stemmetal, hvorefter regionen udsendte pressemeddelelsen med de forkerte oplysninger.
»KMD skal understrege, at intet tyder på, at selve resultaterne – både de foreløbige og de endelige – har været fejlbehæftede. KMD har heller ikke grundlag for at tro, at de resultater, som er formidlet videre til medierne på valgaftenen, har været fejlbehæftede. KMD har heller ikke nogen indikationer eller viden om, at rapporteringer til regionerne på de endelige resultater kan være fejlbehæftede. KMD har sat en nærmere teknisk analyse og udredning af sagen i gang.«
KMD arbejder nu på en ændring i it-systemet, så de rapporter, regionerne løbende kan trække under et valg, altid er opdaterede. Så det eksempelvis ikke fremgår, at alle kommuner har indberettet, når det ikke er tilfældet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.