KMD arbejder på systemændring efter fejl gav forkerte stemmetal

24. november 2017 kl. 12:4612
KMD arbejder på systemændring efter fejl gav forkerte stemmetal
Illustration: Alexandru Nika/Bigstock.
I forbindelse med valget fik Region Syddanmark udsendt en pressemeddelelse med forkerte oplysninger som følge af en fejl i et KMD-system.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En fejl i indretningen af et it-system hos KMD har bevirket, at de rapporter med stemmetal på det foreløbige resultat, som regionerne har kunnet trække i forbindelse med valget i tirsdags, ikke nødvendigvis har været retvisende.

På den baggrund udsendte Region Syddanmark i forbindelse med valget en pressemeddelelse med forkerte oplysninger i forhold til stemmetal, kunne Version2 fortælle i går. Nu foreligger der flere detaljer.

»KMD har været i dialog med Region Syddanmark og foretaget en indledende analyse af sagen. KMD kan bekræfte, at der er fundet en potentiel opdateringsfejl i de rapporter, som regionerne har kunnet lave på det foreløbige valgresultat,« oplyser kommunikationschef Christoffer Hellmann hos KMD i et skriftligt svar til Version2.

»Fejlen består i, at en optællingsrapport på det foreløbige resultat, inden det er blevet godkendt i systemet, kan vise, at samtlige kommuner er talt op, men resultatet har ikke nødvendigvis bestået af samtlige kommuneoptællinger,« fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så vidt KMD ved, er det kun Region Syddanmark, der har været ramt af fejlen.

Ingen fejl i selve resultatet

I forbindelse med valget indberetter kommunerne valgtal til KMD's mainframe, efterhånden som tallene foreligger. Regionen kan trække en rapport med tallene. Og af denne rapport har det fejlagtigt fremgået, at alle kommuner i Region Syddanmark havde indberettet stemmetal, hvorefter regionen udsendte pressemeddelelsen med de forkerte oplysninger.

»KMD skal understrege, at intet tyder på, at selve resultaterne – både de foreløbige og de endelige – har været fejlbehæftede. KMD har heller ikke grundlag for at tro, at de resultater, som er formidlet videre til medierne på valgaftenen, har været fejlbehæftede. KMD har heller ikke nogen indikationer eller viden om, at rapporteringer til regionerne på de endelige resultater kan være fejlbehæftede. KMD har sat en nærmere teknisk analyse og udredning af sagen i gang.«

KMD arbejder nu på en ændring i it-systemet, så de rapporter, regionerne løbende kan trække under et valg, altid er opdaterede. Så det eksempelvis ikke fremgår, at alle kommuner har indberettet, når det ikke er tilfældet.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
28. november 2017 kl. 21:01

Mange tak for dette link, Christian Schmidt! Vil følge Open Knowledge Danmark fremover. Super arbejde med at skaffe valgstedsdata. Min interesse er fuldkommen hobbybetonet, vil sådan set bare lave grafik til en bekendt over personlige stemmer relativt ift andre kandidater, ift afgivne stemmer på de enkelte valgsteder. Det er svært at se nogen grund til at hele datasættet ikke ligger tilgængeligt. Utroligt hvis KMD virkelig kan malke DR m.fl 6-cifrede beløb for adgang til et regneark hvis indhold de selv får indrapporteret elektronisk.

10
28. november 2017 kl. 18:48

Er der nogen der kender en webservice hvor man kan hente valgresultater ned t.ex baseret på valgstedsnumre eller opstillingskredse? Det ser ikke rigtig ud til at findes, og vilkårene på kmdvalg.dk får mig til at frygte, om jeg nu risikerer søgsmål alene for at henvise til siden her.

Man kan jo scrape siderne, men det er meget mere besværligt end bare at fyre nogle kald afsted til en service ala kortforsyningens opslag i adresser, stednavne osv. Findes en sådan service virkelig ikke, offentlig tilgængelig, her anno 2017?

9
28. november 2017 kl. 18:14

Det Radikale Venstre

Den lille gruppe.. ~5% af danmarks befolkning skal da ikke bestemme noget som helst vedrørende de øvrige 95% stemmeafgivelse.

Radikale aner i forvejen jo ikke hvilken galakse de bor på ;).

8
26. november 2017 kl. 14:48

Det næste er hvor mange valg-seddel-maskiner du vil have i landet

Det er ikke mig der vil have dem :). Jeg påstår heller ikke at det er trivielt at sætte op, jeg siger bare at det er velkendt teknologi og man vil kunne hente folk ind med erfaring fra industriautomation til at kunne lave det.

Vi er tilbage ved at jeg vil have et troværdigt svar på hvorfor vi skal gå e-valgs vejen og jeg mener ikke at hurtigere optælling er et af dem.

7
26. november 2017 kl. 14:26

Hvis det alene er på grund af hurtigere optælling kan man tage maskinel optælling af stemmesedler i brug.

Det var en mulighed, men den kan også lave fejl. Det næste er hvor mange valg-seddel-maskiner du vil have i landet, som kun tages i brug hvert fjerde år. Et problem de netop har i USA med valgmaskiner, er at de kun bruges sjældent, og så ikke virkede når man tog dem frem.

Maskinel håndtering af sedler er ikke simpelt. Her bliver sorteret 100 hulkort (89 sek frem), og et kort bliver hængende.

6
26. november 2017 kl. 13:11

Det er politikerne der vil have e-valg. De vil have at optællingen er færdig kl 20:01

Hvis det alene er på grund af hurtigere optælling kan man tage maskinel optælling af stemmesedler i brug. Maskinel aflæsning af papir er velkendt teknologi som bruges masser af steder i industrien og har været brugt i mange år. Ingen nye dybe tallerkner her.

Jeg synes det er værd at lægge mærke til; at når vi siger politikerne, så hed inderigsministeren Margrethe Vestager i den periode der har været mest pres på, og hun indtog en ikke uvæsentlig rolle i den regering der sad på det tidspunkt. Jeg mener derfor at det er rimeligt at antage at det er fra Det Radikale Venstre at det største pres kommer.

4
26. november 2017 kl. 10:39

Hvorfor?

Det er politikerne der vil have e-valg. De vil have at optællingen er færdig kl 20:01, så de straks kan komme igang med at fordele poster og ben. Som det er nu, så sidder de hele natten og forhandler, og venter stadig på fintællingen af personlige stemmer.

Politikerne skal dog lige forstå, at nok kommer svaret hurtigt, men risikoen for at det ikke afspejler hvad borgerne rent faktisk stemte, er bestemt til stede. Måske har nogen fiflet med resultatet.

3
24. november 2017 kl. 15:14

Der er rigtigt mange ting der skal tages stilling til; men før man går i gang med risikoanalyse, tekniske løsninger, systemdesign, løsning på problemet med at afkoble vælgeren fra den afgivne stemme og meget andet er der først og fremmest en ting der skal besvares:

Hvorfor? Jeg har endnu ikke set et troværdigt svar på /hvorfor/ vi skal gå ned af den vej. Først når vi har det svar bliver den interessant at kigge på /hvordan/ vi skal gøre det.

2
24. november 2017 kl. 14:40

Der er andre hensyn at tage, bla. muligheden for at stemme anonymt og kunne være rimelig sikker på at ens stemme ikke er ændret etc. Mange af disse er sværere, eller modsætningsfyldte, hvis man gør det hele elektronisk.

1
24. november 2017 kl. 13:00

»KMD skal understrege, at intet tyder på, at selve resultaterne – både de foreløbige og de endelige – har været fejlbehæftede. KMD har heller ikke grundlag for at tro, at de resultater, som er formidlet videre til medierne på valgaftenen, har været fejlbehæftet. KMD har heller ikke nogen indikationer eller viden om, at rapporteringer til regionerne på de endelige resultater kan være fejlbehæftede. KMD har sat en nærmere teknisk analyse og udredning af sagen i gang.«

Er det så mere sikkert end et e-valg? Det kan måske være at valghandligen er mere sikker (kun måske) Det gælder vel at kæden ikke er stærkere end det svageste led.