Klar til åbne bankdata: Det er et nyt dataunivers, der åbner sig

Illustration: VLADGRIN / Bigstock
Midten af september markerede deadline for banker til at være klar med API'er, der giver tredjeparter adgang til transaktionsdata.

Lørdag den 14. september var en skelsættende dato i EU's arbejde for at bryde bankernes datamonopol. Her havde bankerne nemlig deadline for at have implementeret dedikerede API'er, som tredjeparter kan bruge til at hente data om transaktioner ud - med kundens samtykke, naturligvis.

Mens banker over hele Europa har knoklet for at blive klar, har kreditkæmpen Experian forberedt sig ved at udvikle en machine learning-model, der kan anvendes, når transaktionsdata begynder at flyde fra bankerne.

»Det er et helt nyt dataunivers, der åbner sig,« siger Martin Stabell, der er Business Development Manager inden for analytics hos Experian.

Modellen Trusso er trænet på blandt andet bankdata og har p.t. en præcision på over 90 procent, når det gælder kategorisering af transaktioner. Med transaktionsdata kategoriseret kan man finde tendenser og mønstre og bygge nye modeller på toppen af den data eller booste eksisterende modeller, siger Martin Stabell.

»Vi er selv ved at bygge en model ovenpå, der skal beregne rådighedsbeløb. Det er noget, man skal gøre, når man skal give et lån, og det sker typisk ved, at kunden fylder et budget ud,« siger han og fortsætter:

»Her kan modellen selv regne ud, hvad der er indtægter og udgifter i forskellige kategorier, og hvad det giver af rådighedsbeløb hver måned.«

Dette er en forkortet version af en artikel bragt hos DataTech. I den oprindelige artikel kan du blandt andet læse mere om monopolbruddet og forventningerne til PSD2's fremtidige potentiale.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere