KL truer med at skrotte KMD helt: »Ikke nogen man ønsker at samarbejde med på sigt«

KL’s formand varsler et brud med it-kæmpen KMD efter strid om forsinkede it-systemer.

KMD’s største kunde - kommunerne - truer med at udelukke it-kæmpen fra fremtidige udbud, efter flere it-systemer er blevet mere end et år forsinket.

KMD er p.t. 14 måneder forsinket med leveringen af de såkaldte Støttesystemer til kommunerne og 15 måneder forsinket med udbetalingssystemet Social Pension til ATP.

Fordi KMD også står bag de eksisterende systemer, står it-kæmpen til at modtage omkring en milliard kroner for at drifte systemerne videre, indtil de erstattes af de forsinkede løsninger.

Læs også: Milliardballade om KMD: Var det dårlige krav eller en dårlig leverandør?

Den konstruktion får nu KL’s formand, Martin Damm (V), til at beskylde selskabet for at forsinke leveringen bevidst, skriver Finans.

»Det er meget svært at forstå deres forretningsmodel som andet end at tømme skatteborgernes lommer hurtigst muligt. Det er ikke nogen, man ønsker at arbejde sammen med på langt sigt. Det er en rå amerikansk kapitalfond, som gør, hvad de kan for at optimere deres indtjening på kort sigt,« siger Martin Damm, der også er borgmester i Kalundborg.

Læs også: KL efter ny KMD-forsinkelse: Situationen er fuldstændig uholdbar

Når KMD’s systemer er forsinkede, er det ifølge Martin Damm et udtryk for, at it-kæmpen misbruger sin monopolstatus.

»Det kan diskvalificere KMD i forhold til nye projekter. Man spørger jo ikke en håndværker igen, hvis man ikke får det, man bliver lovet, til tiden og til den rigtige kvalitet,« siger Martin Damm.

KMD har flere gange understreget, at selskabet ikke ønsker at stille op til interview og føre dialog med kunderne gennem pressen. I en mail til Finans oplyser kommunikationsdirektør Morten Langager, at selskabet ikke ønsker konflikt.

Læs også: Efter 15 måneders it-forsinkelse: Pensionskasse kræver 500 millioner kroner fra KMD

‘Men vi er samtidig nødt til at sige, at vi i øjeblikket oplever en helt urimelig og usaglig italesættelse af vores forretning,’ skriver han.

KMD er uenig med kommunerne om, hvem der bærer ansvaret for forsinkelserne. I sidste uge valgte pensionskassen ATP desuden at kræve en halv milliard i bod på grund af den årelange forsinkelse på it-systemet Social Pension.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Simon Rigét

Privatisering er jo så godt! Vil mange hævde. (eller er det bare nemt at forstå?) "Det er bare fordi de ikke gør det på den helt rigtige måde, at det ikke lige virker for dem" er et ofte hørt argument.

Virkeligheden er nok at den idelogiske tænkning der ligger bag, alt for ofte koster kassen, for samfundet. Måske skulle staten og kommunerne bare sætte vores skattepenge, i nogle af de så succesfulde amerikanske fonde. Så kunne vi få råd til den medfølgende idelogi også! :c)

 • 2
 • 0
#3 Bo Andersen

Det gælde både religiøse, røde, blå, private og offentlige ideologer. Dertil kommer programejere, projektledere, m.fl. - som trods deres smarte universitetsuddannelser - alligevel ikke har begreb om hvad de har med at gøre. Deres spidskompetencer er nemlig ofte "kommunikation", og der giver selvfølgelig god mening, da de så kan bruge deres spidskompetencer til at forklare ideologerne, hvorfor deres ideologiske projekt ikke skrider fremad som planlagt.

 • 1
 • 0
#6 Christoffer Kjeldgaard

Når man vælger at sælge sine håndjern mens man har dem på, uden at bede om at få nøglen først, så er det vel (desværre) ikke overraskende, at den nye ejer udnytter situationen.

Det er en sandhed med modifikationer.

Selskabet KMD var dengang 100 % ejet af kommunerne, og var derfor på kollisionskurs med lov 548 pga. en stigende aktivitet som aktør på det private marked. KL kunne sælge en del af aktiverne (minimum 15 %) efter børsnoteringen, og fortsætte som hidtil. Men, i lov 548 af 2006, står der, at omsætningen fra private aktører i et sådant selskab ikke må udgøre mere end 25 %; hvis omsætningen fra private aktører blev ved med at stige kunne KL i princippet blive tvunget til at sælge aktiverne til den gældende kurs.

Min krystalkugle har selvfølgelig ikke indsigt i KLs beslutningsproces dengang, men jeg kan som udefrakommende et eller andet sted godt forstå hvis lov 548 blev brugt som rationale for at sælge hele biksen på 1 gang.

 • 0
 • 0
#7 Bo Andersen

Well - som ejer må man da så fortælle sine undersåtter, at de skal holde sig fra det private marked og koncentrere sig om ejernes behov ?

KMD har i årevis trukket kommunerne rundt i manegen og skiftende uduelige kommunale suppejægere i bestyrelsen, har åbenbart ikke sørget for at minde KMD's ledelse om, hvem der var deres ejere og hvem de var til for. En enkelt borgmester i Randers prøvede i sin tid - men blev mødt af en sand KMD junta, som sørgede for at lukke munden på ham.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere