KL: Strammere dataregler vil koste milliard og ikke forbedre noget

Kommunernes Landsforening advarer regeringen mod en planlagt stramning af databeskyttelsesreglerne i EU. Tiltaget vil koste kommunerne en milliard, men kun formå at øge administrationen, lyder kritikken.

Det vil få store økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis en planlagt stramning af databeskyttelsesreglerne i Europa føres ud i livet. Det mener Kommuners Landsforening og advarer i mod at implementere reglerne, som de ser ud nu. Det skriver Berlingske.

Dermed går KL i mod opfordringen fra Dansk Industri, som onsdag tilskyndede regeringen til at få gøre en ende på »festspilleriet« og presse på for at indføre fælles databeskyttelses regler i samtlige EU-lande.

KL’s vurdering er, at reglerne i deres nuværende form vil koste omkring en milliard at indføre.

»Reglerne vil får store - både økonomiske og praktiske - konsekvenser for den offentlige sektor i Danmark, hvis de vedtages og implementeres i den nuværende form. Forslaget til dataforordning lægger nemlig op til at indføre en lang række nye dokumentations-, oplysnings- og
samtykkekrav til de offentlige IT-systemer. De giver ikke reelt borgerne mere datasikkerhed, men øger blot den offentlige administration,« siger Thomas Kastrup-Larsen, som er formand for KL's internationale udvalg.

Forslaget om de fælles dataregler stammer helt tilbage fra 2012, hvor EU-kommisionen tog initiativ til at få strømlignet loven på tværs af de 28 medlemslande. Forslaget vil blandt andet betyde, at en beslutning taget i et lands datatilsyn vil gælde i alle EU-lande.

I KL er man enig i, at databeskyttelse er væsentlig og skal forbedres. Men Thomas Kastrup-Larsen frygter, at det nuværende forslag vil sætte digitalisering af den offentlige sektor år tilbage uden at give nogen reel forbedringer for borgernes datasikkerhed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Erling Sjørlund

Det er nok nærmere portoudgifterne til: "dokumentations-, oplysnings- og samtykkekrav", der skræmmer. Som vi har kunnet læse i en anden artikel, er det der med digital post jo ikke rigtigt slået igennem på afsendersiden. Kravene vil jo også meget let kunne udløse en masse problemer med borgere, der gør indsigelse mod fejlagtige oplysninger.

  • 4
  • 0
#3 Jacob Andersen

Overskriftens formulering kunne lede en til den tanke, at det ville være for dyrt at rette ind, og at de derfor planlægger efter at ansætte flere jurister og tage de retsager, der måtte komme (måske er de forventede bøder allerede ved at blive skrevet ind i de kommende års budgetter?)

Selvfølgelig bliver det dyrt.

(Spydigheder og ironi forekommer da slet ikke... )

  • 3
  • 0
#5 René Nielsen

Magen til fyrtårn af inkompetence som det Thomas Kastrup-Larsen er citeret for, skal man lede længe efter.

Grunden til at regeringen og EU ønsker at stramme op, er jo de mange uheldige sager hvor især Persondataloven gentagende gange bliver (groft) overtrådt ved f.eks. læk af personnumre fra kommuner.

Lidt spydigt kunne man svare Thomas Kastrup-Larsen at hans ”Laissez-faire” tilgang har man prøvet og det virkede ikke.

Personligt ønsker jeg en total ligestilling imellem offentlige myndigheder og det private i forhold til Persondataloven og databeskyttelsesregler, således at f.eks. kommuner og især deres embedsmænd vil få identiske bøder for identiske overtrædelser.

Og sjovt nok er det netop en ligestilling på dette område som Folketinget i øjeblikket drøfter. Og mon ikke det i virkeligheden er det som Thomas Kastrup-Larsen frygter, at han og hans kommuner lige pludselig skal overholde loven, hvis de vil undgå bøder?

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere